Мислам дека треба да има DVB-S или DVB-S2 вграден ресивер за да користи сателитски прием.Што ресивер имаат лцд тв или лед? има некој искуство да стави сателитска и да го користи тој вграден ресивер што го поседува тв уредот?
еве горе во листата го нема тој двб-с што го пиша ти?Мислам дека треба да има DVB-S или DVB-S2 вграден ресивер за да користи сателитски прием.
Ја не сум видел ваков телевизор со DVB-S. Дури и што ги гледав најскапите немаа ни DVB-S ни DVB-S2. Само имаат DVB-T или DVB-C.Мислам дека треба да има DVB-S или DVB-S2 вграден ресивер за да користи сателитски прием.
SONY има наравено такви triple tuner телевизори уште во далечната 2009та година, уште ги викаат Freesat што значи дека само FTA канали се гледаат, а дали уште ги прават или има понови појма неам знам само дека беа многу скапи тогаш, еве 2 линка, анаунсментот на сони и еден линк со тест на таков трипле модел со слики.Ја не сум видел ваков телевизор со DVB-S. Дури и што ги гледав најскапите немаа ни DVB-S ни DVB-S2. Само имаат DVB-T или DVB-C.
Во Македонија не ми се верува дека има ваков телевизор.SONY има наравено такви triple tuner телевизори уште во далечната 2009та година, уште ги викаат Freesat што значи дека само FTA канали се гледаат, а дали уште ги прават или има понови појма неам знам само дека беа многу скапи тогаш, еве 2 линка, анаунсментот на сони и еден линк со тест на таков трипле модел со слики.
Едит:Freesat е некој сервис со претплата за сат тв во UK и Ирска.
Овде имаш неколку, иначе што те чуди толку, кај нас секогаш се продавале апарати со застарена технологија која у развиените земји застарува и не се шитка и нашиве трговци за ич пари ги набавуваат...пример HDReady телевизори имаш куп по продавнициве иако одамна е заменет со FullHD, или постов на форумов кој вика дека уше 2010та година во Словенија и Аустрија сериски идат со вграден DVB-S тунер и дури и поефтини се од тие што ги продавале во хрватска без DVB-S.Во Македонија не ми се верува дека има ваков телевизор.
Имаш LG 659sЈа не сум видел ваков телевизор со DVB-S. Дури и што ги гледав најскапите немаа ни DVB-S ни DVB-S2. Само имаат DVB-T или DVB-C.
Цената не ја ни кажувај. А smart card reader нема?Имаш LG 659s
55 (140 cm), 3D Full HD LED TV, TruMotion 200Hz, 2D-3D Konverzija, dinamički omjer kontrasta 9,000,000 1, vrijeme odziva 2,0 ms,DVB-T, MPEG-4, DVB-C, DVB-S satelitski tuner, Smart TV, WiFi ready.
http://www.ronis.hr/led-tv-55-incha-140-cm/591/led-tv-3d-lg-55lw659s-poklon-zidni-nosac/3900/
Го има и кај нас, тоа е модел од 2011и од тој сајт искористив линк, иначе цената е за 55 инчи. Мислам дека има и од страна за слот карта али не знам за што се користи тоа. Кај нас го имаш во нептун, изгледа за 2012 модел би требало логички да е овој моделЦената не ја ни кажувај. А smart card reader нема?
Ама ова дури у Хрватска, а кај нас?
Скоро сите нови телевизори имет CI-Common Interface и ак имаш модул за читање картички ќе мојш да гледаш и кодирани канали.
Пример digitalb кодират во Conax, ти требит модул шо читат conax
Хрватска кодират во viaccess, ти требит таков модул.
Пајнца (чинија) со LNB конвертор морат да имаш за да фаќаш сателитски програми. За модуливе распрашај се по Македонијава, мислам дек во Зора Охрид имат http://www.zora.com.mk/index.php?option=products&category=2&sub=37&lang=mk ама за цена распрашај се таму. А за претплата ти требит оригинална картица. Е сега ако сакаш да гледаш пример скај германија, најефтината годишна претплата нивна е околу 700 еур.Да те прашам бидејќи не се разбирам во оваа техологија. Освен овие картички ќе мора и сателитска антена да имаш за да ги гледаш овие канали? А каде се набавуват овие картички и колку чинат, не се ваљда како приепјд за мобилен