P
Princ
Гостин
Да се разбереме, не велам дека се инвестира доволно во спортот и некои такви муабети. И јас живеам тука, знам како стојат точно работите, уживај.Принц, немаат услови, услови, услови...
Не само во овој спорт, во сите, 60 луѓе трениравме фудбал на еден терен, со 10 топки, од прв тим до кадети, во сите развиени земји се тренира со 10 топки за 5 играчи, со 1000 реквизити и помагала, со теретани, базени, вештачка трева, сали.... а ние тренираме во снег и кал и правиме склекови... Тоа се тие услови(ова е за фудбал, али истото аплицирај си го на сите останати спортови). Ако не излезеш од Македонија до 16-18 години, си го ебал ежот, ништо нема да биде од тебе, макар бил и најголемиот талент и највредниот играч...
Но ова дефинитивно не е вистинската слика. Проблемот е што сме научени за сите наши проблеми да ги обвинуваме другите, и многу често се вадиме (го злоупотребуваме) на тоа. Кај треба и кај не треба го користиме. Ако некој е добар фудбалер, спринтер, што и да е... тоа ќе го покаже и докаже на некој начин, ќе има доста добар (солиден... не зборам за златна медаља, зборам за проклет резултат 33ти од 34 во конкуренција, тоа не е резултат бре) резултат, и ќе земе стипендија меѓу 500 и 1100 долари месечно. И ќе има за патики. Или тренерки, сеедно.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 00:56 ---
Се согласувам дека влијание имаат многу нешта во крајниот резултат, но не можеш да ме убедиш дека некој што со вајлд карта учествува на Олимпијада и реално нема никаков надпросечен резултат (достоен за учество на Олимпијада) ќе зел златен медал ако имал неограничени ресурси, материјални или човечки. Тоа е бинго, може ќе зел ама најверојатно нема да зел бидејќи во крајниот резултат патиките кои ги носиш (докажано и нешто порано на темава) или тренерките, апсолутно никакво влијание немаат врз крајниот резултат кој ќе го имаш.Пошо денес спортот не е само тренинг, милион пати пишавме.. Чим веќе копираш за овој,копи пасте направи и за Атина Бојаџи, најдобра светска пливачка у нејзино време, еве наша е. Ама друго е денес, не е само тренинг, цела наука е спортот, на Усеин Болт, Исинмбаева, Фелпс, па и Костелиќи, Бланка Влашиќ, Ноле, работат 30 луѓе у заднина за да успеат.
Јас се извинувам што малку грубо настапив на темава, но навистина почнав да се нервирам од луѓе што само се жалат. Де бараат пари за леб по кафиќи (божем стварно 25 денари не можат да заработат), де немале тренерки 8 години што на битпазар чинат, што знам, максимум 500 денари. Прифаќам жалби и поплаки во разумни граници, а оние другите само имаат контра ефект (барем кај мене, а верувам и кај многу други). Барај стадион јеботе, не ми барај патики и тренерки затоашто сите знаеме дека не е теоретски можно некој во земјава да не може 8 години да си дозволи нов пар тренерки.