Помош, софтверски проблеми и совети

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Не знам за кај точно е мојот проблем, ако не е за тука поправете ме.
Лаптопот ми беше на поправка и кога го земав дома видов дека влезните порти се исклучени, значи не чита ни ЦД ни УСБ. Како би можела да го поправам овој проблем?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Не знам за кај точно е мојот проблем, ако не е за тука поправете ме.
Лаптопот ми беше на поправка и кога го земав дома видов дека влезните порти се исклучени, значи не чита ни ЦД ни УСБ. Како би можела да го поправам овој проблем?
Ако може да не информираш каде вака ти го "поправиле" да знаеме кои да ги избегаваме :)
Инаку за усбињата можда е софтверски проблем а ЦДто што нечита вероватно нечитало ни претходно...за што ти беше на сервис да преинсталираат виндовс или хардверски проблем?, само ако е отваран можно е да е тоа што сумњаш, да неприклучиле некој кабли после при склапање

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Ако може да не информираш каде вака ти го "поправиле" да знаеме кои да ги избегаваме :)
Инаку за усбињата можда е софтверски проблем а ЦДто што нечита вероватно нечитало ни претходно...за што ти беше на сервис да преинсталираат виндовс или хардверски проблем?, само ако е отваран можно е да е тоа што сумњаш, да неприклучиле некој кабли после при склапање
Не знам баш што, ама хардверска поправка беше, пробавме со преинсталирање Виндоусот и пак нејќеше. Иначе брат ми го носеше, немам појма каде. Ама се јавивме и ќе биде вратен назад за да го ДОпоправат.
Сепак фала ти на помошта.

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Што е тоа факс модем за компјутер? Значи стварно сум ноб за хардверски дел од компјутерите, а ова ми е потребно да го знам пошо кај еден другар му ја мењаа матичната и графичката(сеа стаиле нвидиа) и кога пробаат да го исклучат компјутерот тој се исклучи и веднаш потоа пак се уклучи. Единствено од штек се исклучува и сеа коа го прашаа тој шо го поправал компјутерот (му била изгорена графичката) им рекол да го извадат факс модемот од компјутерот. Некој со пошироко објаснување? Гуглот ми наоѓаше резултати само за некакви факс машини и слични срања, па сеа да кажете шо е тоа факс модем и како да го извадиме, кај се наоѓа?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.391
Што е тоа факс модем за компјутер? Значи стварно сум ноб за хардверски дел од компјутерите, а ова ми е потребно да го знам пошо кај еден другар му ја мењаа матичната и графичката(сеа стаиле нвидиа) и кога пробаат да го исклучат компјутерот тој се исклучи и веднаш потоа пак се уклучи. Единствено од штек се исклучува и сеа коа го прашаа тој шо го поправал компјутерот (му била изгорена графичката) им рекол да го извадат факс модемот од компјутерот. Некој со пошироко објаснување? Гуглот ми наоѓаше резултати само за некакви факс машини и слични срања, па сеа да кажете шо е тоа факс модем и како да го извадиме, кај се наоѓа?
Сакате да најдете како изгледа за да ја извадите или да видите за што служи факсмодемот? Пробајте ако ви кажал така, извадете го. Можда е можно факсмодем да прави проблем ама ако не е сетиран (преку посебен софтвер или во самиот Windows) да прима позиви, не знам како го вклучува компјутерот.
Ако сами го вадите интерен факсмодем ќе го познаете по излезот (најчесто има излез за RJ 11 кабелче-за телефон како ова). Внатрешен модем изгледа отприлика вака
http://www.usr.com/images/products/product.asp?prod=5610c
http://en.wikipedia.org/wiki/Fax_modem

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Ај некој да ми помогне, 2 дена не успеав да го средам.. На Ubuntu, без разлика која верзија (Пробав 3) на wifi картата ми вика device not ready, а на lan уклучувам кабел на едната мрежна нема ништо, на другата, исто... Пробав милион начини исто е.

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Сакате да најдете како изгледа за да ја извадите или да видите за што служи факсмодемот? Пробајте ако ви кажал така, извадете го. Можда е можно факсмодем да прави проблем ама ако не е сетиран (преку посебен софтвер или во самиот Windows) да прима позиви, не знам како го вклучува компјутерот.
Ако сами го вадите интерен факсмодем ќе го познаете по излезот (најчесто има излез за RJ 11 кабелче-за телефон како ова). Внатрешен модем изгледа отприлика вака
http://www.usr.com/images/products/product.asp?prod=5610c
http://en.wikipedia.org/wiki/Fax_modem
Фала друже, утре ќе пробаме. А да не знаеш некој софтвер за сетирање на овој дел?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.391
Фала друже, утре ќе пробаме. А да не знаеш некој софтвер за сетирање на овој дел?
Не знам, зависи и од производителот дали има свој софтвер, што марка модем е. Ако е за да не го вклучува пц-то, има (зависи од операт. систем) некои сетирања во device manager>modem табот power management за модемот би требало да има опција allow this device to wake up the computer или Allow this device to bring the computer out of standby. Од пред 10-тина години немам користено вакви модеми па и не се сеќавам нешто повеќе за сетирањата.
Факсмодем за користење обично се сетира преку специјализирани програми како Winfax ама ако не сте го користеле досега како факс (по ова што го кажувате), слободно извадете го од матичната. Ем ќе заштедите простор и нема да фаќа прашина :) Мислам дека и броудбенд интернетот не користи повеќе вакви модеми, едино би се користеле за диал-уп.

Член од
1 јули 2006
Мислења
853
Поени од реакции
84
Ми испаѓа NTLDR is missing.
Пробав начинот со бутабл виндовс цд али не ми успева, т.е не ми отвара Repair функцијата туку право ми оди да го форматиран.
Видов дека може со Хирен, но сега и тука заглавив не знам каде е fix NTLDR.. Некој ако знае со Хирен како да го најдам тоа?

Член од
12 септември 2008
Мислења
324
Поени од реакции
44
Ми испаѓа NTLDR is missing.
Пробав начинот со бутабл виндовс цд али не ми успева, т.е не ми отвара Repair функцијата туку право ми оди да го форматиран.
Видов дека може со Хирен, но сега и тука заглавив не знам каде е fix NTLDR.. Некој ако знае со Хирен како да го најдам тоа?
Која верзија на хајренс ја имаш? На 15ката мислам е одма на почетна а на 13ка е во дос мислам.

Член од
1 јули 2006
Мислења
853
Поени од реакции
84
Која верзија на хајренс ја имаш? На 15ката мислам е одма на почетна а на 13ка е во дос мислам.
Shit.
10.0 верзија ми беше.
Али чепнав нешто disk diagnose со репаир и сега пак не ми се уклучава виндоус. Има цртичка само горе и не покренува.

Ќе го форматирам.

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Незнам дали е за тука... Компјутерот имаше проблем со вентилаторот и ми го поправија. Сега кога кликам да го уклучам ми се појавува менито со: Safe Mode, Last known configuration... Кликам start normaly и на windows xp тоа полни и нејке да се уклучи. Го рестартирав и пробав преку last known configuration и само што ке дојде до тоа да се полни, се рестартира самиот пц. Истото е и преку safe mode. МИ треба итно помош

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Незнам дали е за тука... Компјутерот имаше проблем со вентилаторот и ми го поправија. Сега кога кликам да го уклучам ми се појавува менито со: Safe Mode, Last known configuration... Кликам start normaly и на windows xp тоа полни и нејке да се уклучи. Го рестартирав и пробав преку last known configuration и само што ке дојде до тоа да се полни, се рестартира самиот пц. Истото е и преку safe mode. МИ треба итно помош
Да пробаш со хајренс бут цеде? Или пак со виндоус инсталационото цеде ќе одиш на repair, ако не тогаш формат

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Да пробаш со хајренс бут цеде? Или пак со виндоус инсталационото цеде ќе одиш на repair, ако не тогаш формат
Проблемот ми е што не ми работи тоа за ставање ЦД...

Член од
13 мај 2009
Мислења
687
Поени од реакции
283
Јебига, тогаш кај некој другар направи бутабилно усб со виндоус7, ако немаш големо усб тогаш пробај со убунту :)

Kajgana Shop

На врв Bottom