Опиум на народот

Дали монотеизмот е позитивна појава?

• Вкупно гласачи
    40
Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Религијата е вера во бог или богови. Вера значи верување на нечиј збор, без било каков емпириски доказ. Верата подразбира слепо почитување на догми без критичко размислување. Монотеистичка вера е вера во еден бог, авторитет над авторитетите. Во неговите аргументи не се сомнева. Спрема тоа религијата е догма. Зошто е таа проблем на модерното време?

Атеистите се спремни на соживот со верниците, но некои работи треба да се променат. Дали вие верниците сте спремни за тоа? Одлуката е ваша.
Не во сите религии се следат догмите.
Будистот не следи догми...ВЕРУВА во себе.
Ти веруваш во себе или не?
И ние верниците сме спремни на соживот, доколку не остаете на мира и не не „просветлувате“ со наука

M

Muranyi

Гостин
И ние верниците сме спремни на соживот, доколку не остаете на мира и не не „просветлувате“ со наука
Друже,ти пречи ли тебе науката воопшто?Зошто толку ревносно пишуваш против науката?Не мораш да плукаш по науката ако си верник,тие две работи не мора да се поткопуваат една со друга,не е нужно.

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Друже,ти пречи ли тебе науката воопшто?Зошто толку ревносно пишуваш против науката?Не мораш да плукаш по науката ако си верник,тие две работи не мора да се поткопуваат една со друга,не е нужно.
Друже...обратно е ...на мене не ми смета науката....не сум дал никаква изјава дека науката е нешто погрешно....напротив, на вас ви смета религијата...вие не убедувате дека религијата е опиум.....прочитај го насловот на темата за да ти биде јасно

M

Muranyi

Гостин
Друже...обратно е ...на мене не ми смета науката....не сум дал никаква изјава дека науката е нешто погрешно....напротив, на вас ви смета религијата...вие не убедувате дека религијата е опиум.....прочитај го насловот на темата за да ти биде јасно
Да...институционализираната религија ми пречи од добро познати причини..личната вер(б)а во било што(ако сакаш и во шпагети чудовиштето)не ми пречи,напротив.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Ако сметаш дека не е, елаборирај. Гледаш, личностите што сметаат дека е јасно си ги искажуваат причините што ги навеле на таков став.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А да прочиташе ти што пишува кај анкетата и за кои религии се однесува?

Каде виде ти нешто за будизмот или хиндуизмот?

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
>>>>>>>Атеистите се спремни на соживот,
>>>>>>>НО НЕКОИ РАБОТИ ТРЕБА ДА СЕ ПРОМЕНАТ! < < < < < < <
Цар,нема што..Симнувам капа..Рамковен да не треба?
>>>>>Атеизам на територија на цела Македонија.. <<<<<<

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
>>>>>>>Атеистите се спремни на соживот,
>>>>>>>НО НЕКОИ РАБОТИ ТРЕБА ДА СЕ ПРОМЕНАТ! < < < < < < <
Цар,нема што..Симнувам капа..Рамковен да не треба?
>>>>>Атеизам на територија на цела Македонија.. <<<<<<
Треба да научиш да живееш вон рамката. Но тоа е многу тешка работа за тебе

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
А да прочиташе ти што пишува кај анкетата и за кои религии се однесува?

Каде виде ти нешто за будизмот или хиндуизмот?
Будизмот во кои спаѓа?

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
Абе тоа со соживот стварно звучи глупо, ко у војна да сме... :) Не е работата да се најде компромис овде, едноставно скептицизмот, фактите и доказите секогош ќе ги победат верта, догмата и суеверието, без разлика на се, така работи природата, нема посебна фантастична димензија каде што фантазиите стануваат реалност. Нема тука компромис, тоа го покажува и искуството. Кој ја прифати таа вистина ја прифати, кој не ќе си живее во заблуда.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Будизмот во кои спаѓа?
Појма немам. Во монотеистички за кои овде станува збор не е. Ти треба да знаеш ти си будист.
Абе тоа со соживот стварно звучи глупо, ко у војна да сме... :) Не е работата да се најде компромис овде, едноставно скептицизмот, фактите и доказите секогош ќе ги победат верта, догмата и суеверието, без разлика на се, така работи природата, нема посебна фантастична димензија каде што фантазиите стануваат реалност. Нема тука компромис, тоа го покажува и искуството. Кој ја прифати таа вистина ја прифати, кој не ќе си живее во заблуда.
Се е компромис. Повеќете верници посебно тие што го немаат тој трофазниот бог, поарно и да не ти кажам што ти мислат, а не се многу подалеку ни овие трофазниве.

Член од
3 јули 2012
Мислења
162
Поени од реакции
28
Појма немам. Во монотеистички за кои овде станува збор не е. Ти треба да знаеш ти си будист.

quote]
Па нели тоа атеистиве се знаевте за религија.....
а на мене ми велиш..... прочитај го насловот на темата.
А ти го прочита?
Нема наведено за кои монотеистички религии се зборува.
Еве ќе те просветлам.... и будизмот е монотеистичка религија

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нема наведено за кои монотеистички религии се зборува.
Еве ќе те просветлам.... и будизмот е монотеистичка религија
Лошо си просветлен, изгледа 20 W (од овие штедливите) ти е малку. Будизмот е нонтеистичка религија

В

влијателен

Гостин
Ако Zen Zen е Само Човек, Будизмот е голем напредок за него. Кога се приклучив тука, тој беше Православен Христијанин.

Kajgana Shop

На врв Bottom