Научни чуда во Ку`ран

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Наведи барем еден научник кој се согласува со куранот.

Научна вистина (терминов е сосем погрешен, но ајде) гледаат само тие што ја креираат пропагандата во исламот и никој друг.
si slusnal za armstrong, si slusnal za d-r julie snajder, si slusnal za moris bikaj

ovoj e profesor armstrong, profesor po astronomija na univerzitetot vo kanzas, lorens sad, toj raboti vo vsleneski letovi na agencijata, nasa, ,koga go prasale sto misli za astronomskite vistini spomnati vo kuranot , toj odgovoril;
ova prasanje te vodi kon mnogu razmuslivanje mnogu sum impresioniran od toa sto kuranot vo celost se sovpaga so sovremenata astronomija , nesto sto go razbuduva vnimanieto na naucnicite, nevozmozno e ovie naucni podatoci vo kuranot da bidat rezultat od naucnite dostignuvanje vo toa vreme.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 16:48 ---
Да таквото поврзување е навистина за чудење, особено кога ќе се види дека не постои хармонија ниту согласување.
no ne deka sekoj se soglasuva so tebe ,

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
si slusnal za armstrong, si slusnal za d-r julie snajder, si slusnal za moris bikaj

ovoj e profesor armstrong, profesor po astronomija na univerzitetot vo kanzas, lorens sad, toj raboti vo vsleneski letovi na agencijata, nasa, ,koga go prasale sto misli za astronomskite vistini spomnati vo kuranot , toj odgovoril;
ova prasanje te vodi kon mnogu razmuslivanje mnogu sum impresioniran od toa sto kuranot vo celost se sovpaga so sovremenata astronomija , nesto sto go razbuduva vnimanieto na naucnicite, nevozmozno e ovie naucni podatoci vo kuranot da bidat rezultat od naucnite dostignuvanje vo toa vreme.
:pos:

Хахахахаха.... Овај не знае што пишува....

Армстронг научник...:pos:

Жими се ќе се убијам. Не ми се верува дека постојат вакви тапи, па дури некој им дал пристап до Интернет... Пристап кој не знаат да го искористат и да се информираат.
Не што е жално, туку е трагично. При толку брз пристап до информации и да се пишуваат вакви тешки глупости, страшна работа...

Ајде вака:
1. Армстронг не е научник, помалку астроном. Армстронг е астронаут.
2. Армстронг, никаде, ама баш никаде не дал таква изјава. Бидејќи ако имаше таква изјава, ќе имаше и соодветна потврда за тоа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
el_kewser и останатите муслимани.

Доста се резилите.

Доста потпаѓате по нечија пропаганда, дека Куранот нуди научни вистини.

Нема ни Н од наука.

Го напишале Мухамед и чичко му, со помош на учените луѓе од племето Кураиши за дневно политички потреби, и да може барем неколку генерации да го држи народот во тоа време под своевидан контрола.

Тоа е вистината. Куранот е збирак од настани најповеќе препишани од библијата, со видоизменетеи работи околу тогашниот живот, како што му одговарале нему.

Во спротивно во тие 23 години додека е објавуван Куранот, ќе имаше барме уште еден, што ќе знаел и посведочел дека ГАбриел се симнува и му диктира на мУхамед нешто, а овој па неписмен, и уште пишува.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Абе ти верувај,имаш право да бидеш слеп.Разумен човек само ќе се насмее на глупостите ваши,очекуваш некој што барем малку е школуван и мисли со своја глава да поверува дека со тие стихови се опишува Бинг бенгот?Кои курански аети се совпаѓаат со науката,сите ви ги дебанкираа дечките на форумов.Со глава низ ѕид не се оди,без разлика дали ти се допаѓало тоа или не.
Ајде барем еден научен факт кој е пишан во Куранот,а не е можно да бил познат пред 1400 години,напишете го и елаборирајте.Подигнете го малку нивото на дискусија,побарајте нешто низ нет,поставете релевантни линкови а не исламска пропаганда,па да направиме муабет како луѓе.Не само верглате со вашето а никакви докази не доставувате.
eve jas ke dadam eden kuranski aet, vo ovoj aet se spomnuva zelezoto, ke go citiram,
Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, da svijet postupa po pravdi. I spustili smo gvožđe - u njemu je sila žestoka i koristi za ljude - i da Allah zna ko pomaže Njega i poslanike Njegove u nevidljivom. Uistinu! Allah je Silni, Svemoćni.(25)

ovoj e kuranski aet napisan pred 1400 god
profesot armstrong ne znael za kuran sto pisuva, toj vo negovoto naucno dostignuvanje navel deka zelezoto e vonzemski elaemnt i veli deka toe e pricinata sto golem broj na naucnici smetat deka zelezoto e stranski element koj dojde na zemjata, eden atom na zelezo za da se sozdade potrebna e energija pogolema 4 pati od energijata na celiot soncev sistem, so sonceto i site negovi planeti, zelezoto e eden od elemntite na koj se obrnuva vnimanite vo kuranot, kade veli deka zelezoto go spustivme , vo koe ima golema mok i koe na lugeto im koristi,(kuran 57-25)

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593

--- надополнето: 14 јули 2012 во 16:48 ---

no ne deka sekoj se soglasuva so tebe ,
1. дај од каде ти е цитатот за Нил Армстронг, ако има такво нешто кажано би било забележано. И нема предавано во Канзас.
http://www.nasa.gov/centers/glenn/about/bios/neilabio.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Neil_Armstrong
2. Не мора никој да се согласува со мене, сепак треба да се знае дека валидните научни факти не се тема на согласување. Такви од коранот уште не успеавте да дадете. 114 страни и ниту еден факт а да не е побиен.

В

влијателен

Гостин
...
I spustili smo gvožđe - u njemu je sila žestoka i koristi za ljude - i da Allah zna ko pomaže Njega i poslanike Njegove u nevidljivom. Uistinu! Allah je Silni, Svemoćni.(25)...​
Зборот кој е употребен не значи стриктно СПУШТИ. Употребен е и на други места со значење ДАДЕ, ДАВА. Дури и за работи кои не се спуштени од небото.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
el_kewser и останатите муслимани.

Доста се резилите.

Доста потпаѓате по нечија пропаганда, дека Куранот нуди научни вистини.

Нема ни Н од наука.

Го напишале Мухамед и чичко му, со помош на учените луѓе од племето Кураиши за дневно политички потреби, и да може барем неколку генерации да го држи народот во тоа време под своевидан контрола.

Тоа е вистината. Куранот е збирак од настани најповеќе препишани од библијата, со видоизменетеи работи околу тогашниот живот, како што му одговарале нему.

Во спротивно во тие 23 години додека е објавуван Куранот, ќе имаше барме уште еден, што ќе знаел и посведочел дека ГАбриел се симнува и му диктира на мУхамед нешто, а овој па неписмен, и уште пишува.
kuran e Allahova objava i govor koj go spasuva covekot od sekakvi optovaruvanja koi go zateknuvaat opfaka znaenje za poranesnite narodi informira za nivnata sostojba koj ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata ,opvaka znaenje za coveckata reprodukcija , rastitelniot i zivotinskiot svet, za zmejata za astrnomijata .i.t.n
,
kuranot e odobrenie na allah (boga) za da gi potvrdi prethodnite knigi na Allah toje upatuvac kon vistinata i donesuvac na radosna vest za sekoe dobro na iskrenite vernici na ovoj svet i na ahiret

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
eve jas ke dadam eden kuranski aet, vo ovoj aet se spomnuva zelezoto, ke go citiram,
Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, da svijet postupa po pravdi. I spustili smo gvožđe - u njemu je sila žestoka i koristi za ljude - i da Allah zna ko pomaže Njega i poslanike Njegove u nevidljivom. Uistinu! Allah je Silni, Svemoćni.(25)

ovoj e kuranski aet napisan pred 1400 god
profesot armstrong ne znael za kuran sto pisuva, toj vo negovoto naucno dostignuvanje navel deka zelezoto e vonzemski elaemnt i veli deka toe e pricinata sto golem broj na naucnici smetat deka zelezoto e stranski element koj dojde na zemjata, eden atom na zelezo za da se sozdade potrebna e energija pogolema 4 pati od energijata na celiot soncev sistem, so sonceto i site negovi planeti, zelezoto e eden od elemntite na koj se obrnuva vnimanite vo kuranot, kade veli deka zelezoto go spustivme , vo koe ima golema mok i koe na lugeto im koristi,(kuran 57-25)
Дај бе не се глупирај, тенџере едно.
Земи заедно со тој Абу Бакр запишете се во прво одделение и не се враќај овде дури не научиш нешто.

Поим немаш што пишуваш и за што пишуваш.
Не знаеш основни поими. Бидејќи не знаеш основни поими, не можеш да влезеш во било каква дискусија. Најмалку во дискусија каде се бараат знаења.
И после ти мене ќе ми кажуваш за научници кои ги докажале научните вистини во куранот.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 17:39 ---
Патем, железото не е спуштено од небото.

Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
Кои научни вистини?Пиши една,за која човештвото не знаело пред 1400 години,со факти и аргументирај.
znaele li lugjeto pred 1400 godini deka zemjata e sfericna?
znaele li lugjeto pred 1400 deka sonceto odi po svojot pat?
znaele li deka zemjata se vrti ?
znaele li deka imalo golema eksplozija narecena "big bang"?
znaele li deka zivotot od voda poteknuva?
znaele li kako se razviva embrionot?
znaele li deka mesecinata reflekira svetlina od sonceto?
znaele li kolku sloevi na neba ima?
znaele li deka posle nasata atmosfera e temnina i nema vozduh?
za site ovie fakti bea potrebni nekolku stotici miliardi za da se potvrdaat duri 20ti vek navamu..
sea sto velite znaele ili nee?
--- надополнето: 14 јули 2012 во 17:42 ---
Дај бе не се глупирај, тенџере едно.
Земи заедно со тој Абу Бакр запишете се во прво одделение и не се враќај овде дури не научиш нешто.

Поим немаш што пишуваш и за што пишуваш.
Не знаеш основни поими. Бидејќи не знаеш основни поими, не можеш да влезеш во било каква дискусија. Најмалку во дискусија каде се бараат знаења.
И после ти мене ќе ми кажуваш за научници кои ги докажале научните вистини во куранот.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 17:39 ---
Патем, железото не е спуштено од небото.
eve naucnicite sto potvrdia
gledaj posle 4;55

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
kuran e Allahova objava i govor koj go spasuva covekot od sekakvi optovaruvanja koi go zateknuvaat opfaka znaenje za poranesnite narodi informira za nivnata sostojba koj ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata ,opvaka znaenje za coveckata reprodukcija , rastitelniot i zivotinskiot svet, za zmejata za astrnomijata .i.t.n
,
kuranot e odobrenie na allah (boga) za da gi potvrdi prethodnite knigi na Allah toje upatuvac kon vistinata i donesuvac na radosna vest za sekoe dobro na iskrenite vernici na ovoj svet i na ahiret

Абе пријател, ова е она што со години ви го ставаат на сила у главите. Нели гледаш преку оваа книга ве направија робови, бомбаши-самоубијци, тепачи на жени, силувачи без око да ви трепне, убијци на се што не ја сака книгата, да го ставате еден бандит дури и пред сопствената фамилија, и да бидете уверени самите дека тоа е исправно,итн..

Класично ропство пријателе, психичко ропство. Само кој е господарот е прашањето?

Немој да ми кажеш дека ова погоре е шеријат, или пак грешно толкување или пак тоа се шиити. Како и да е сите се задскриваат зад ИСламот и Куранот. СИТЕ СЕ МУСЛИМАНИ ТИЕ.

Немој молим те и да ми ја кажеш најдобро смилсената фраза во една идеологија

"Не судете му на Исламот според делата на муслиманите, туку на муслиманите според начелата на Исламот"

која претставува совршено алиби, за простата раја, и веќе 1400 години врши одлична лоботомија.

Според ова алиби:

Ниту едно зло што ќе го направи било кој муслиман, не ги засега и ги ослободува сите останати од вината во нивната психа, и фантастично ги тера уште повеќе да веруваат во Куранот,, оти злото го сторил отпадник на ИСламот, кому ќе му се суди по начелата на исламот.

А од друга страна и отпадникот има апсолутно право на невиност според ова погоре напишано алиби, оти според начелата на Куранот не сторил грев, ако убил неверници, на пример.

Фантастично смислено алиби на една страшна и опасна по човештвото идеологија.

Далеку е ова од религија, пријателе.

Дури ако се изразам со религиски речник, веројатно е ова идеологија или религија на Сатаната.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
znaele li lugjeto pred 1400 godini deka zemjata e sfericna?
znaele li lugjeto pred 1400 deka sonceto odi po svojot pat?
znaele li deka zemjata se vrti ?
znaele li deka imalo golema eksplozija narecena "big bang"?
znaele li deka zivotot od voda poteknuva?
znaele li kako se razviva embrionot?
znaele li deka mesecinata reflekira svetlina od sonceto?
znaele li kolku sloevi na neba ima?
znaele li deka posle nasata atmosfera e temnina i nema vozduh?
za site ovie fakti bea potrebni nekolku stotici miliardi za da se potvrdaat duri 20ti vek navamu..
sea sto velite znaele ili nee?
Тенџере до тенџере....

Одговорено ти е претходно;
Знаеле дека Земјата е тркалезна (пресметано) и знаеле дека се врти
Не знаеле ништо за ББ, но ни во куранот не пишува ништо за тоа
Животот не потекнува од вода
Во куранот е сосем погрешно објаснето развивањето на ембрионот
Знаеле дека Месечината рефлектира светлина од Сонцето
Не постои такво нешто како слоеви од неба
А викаш атмосферата целата светлина е?

Прашање до тебе, ретардиран си што не земаш да читаш и да научиш нешто?

На фактите друже и боговите молчат, вклучително и твоето измислено другарче, но само неуки и закочени може да се повторуваат по илјада пати.

Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
Тенџере до тенџере....

Одговорено ти е претходно;
Знаеле дека Земјата е тркалезна (пресметано) и знаеле дека се врти
Не знаеле ништо за ББ, но ни во куранот не пишува ништо за тоа
Животот не потекнува од вода
Во куранот е сосем погрешно објаснето развивањето на ембрионот
Знаеле дека Месечината рефлектира светлина од Сонцето
Не постои такво нешто како слоеви од неба
А викаш атмосферата целата светлина е?

Прашање до тебе, ретардиран си што не земаш да читаш и да научиш нешто?

На фактите друже и боговите молчат, вклучително и твоето измислено другарче, но само неуки и закочени може да се повторуваат по илјада пати.
a znaes ti li koj otkri deka zemjata e sfericna i koga?
da da samo pisuva "on neboto i zemjata od nisto gi sozdade"
i nesto se spomnuva gi "razdrobi"
zivotot poknuva od voda ako ne si znael.
da de da covekot e dobitnik na nobelova nagrada mislam spored tebe izgleda za dzabe. http://en.wikipedia.org/wiki/Keith_L._Moore
znaele mozebi a mozebi i predpostavile.
postoi izgleda ti ne si cul, ili mozebi doprva ke cujes...

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
Развојот на човечкиот ембрион во Куранот
Во Чесниот Куран, Бог ни говори за фазите на развојот на ембрионот:

„Ние навистина го создадовме човекот од глина одбрана, потоа како капка семе го ставивме на место сигурно. Потоа какпката семе Ние ја создадовме во нешто што се закачува, од нешто што се закачува создадовме парче месо, од парчето месо создадовме коски, а потоа коските со месо ги обвиткавме.“
(Куран, 23: 12-14)
Буквално, арапскиот збор алак има три значења:
1. пијавица, 2. нешто прикачено, и 3. грутка крв.
Споредувајќи ја пијавицата со ембрионот во фазата алак, можеме да најдеме сличности помеѓу двете. Исто така, во оваа фаза ембрионот се храни од крвта на мајката, слично како кај пијавицата, која се храни со крвта на другите.
Второто значење на зборот алак е „нешто што се закачува.“ т.е прикачувањето на ембрионот, за време на алак фазата, во матката на мајката.
Третото значење на зборот алак е „грутка крв“. Можеме да видиме дека надворешниот изглед на ембрионот и неговите обвивки за време на фазата алак е слична со грутката крв. Ова се должи на присуство на релативно големото количество крв присутно во ембрионот за време на оваа фаза. Исто така за време на оваа фаза, крвта во ембрионот не циркулира сè до третата недела. И поради тоа, ембрионот во оваа фаза е како грутка крв.
Трите значења на зборот алак одговараат точно на описот на ембрионот во фазата алак.
Следната фаза спомната во стихот е „парче месо“ или фазата мудгах. Арапскиот збор мудгах значи „нешто изџвакано“. Ако земеме мастика и ја изџвакаме и потоа ја споредиме со ембрионот во фазата мудгах, ќе дојдеме до заклучок дека ембрионот во фазата мудгах се здобива со облик на изџвакана супстанца. Ова е поради нерамнините на грбот на ембрионот кои „наликуваат на отпечатоци на заби на изџвакана супстанца.“
Како можел Мухамед, нека е Божјиот мир над него, да ги знае сите овие работи пред 1400 години, кога научниците во скоро време ги откриле, и притоа користејќи напредна опрема и моќни микроскопи кои не постоеле во тоа време?
Хамм и Левенхук биле првите научници кои ја набљудувале клетката на спермата (сперматозоидот) употребувајќи понапреден микроскоп во 1677 (повеќе од 1000 години после Мухамед). Тие имале погрешно мислење, дека ќелијата на спермата содржи минијатурно оформено човечко суштество кое почнува да расте кога ќе биде доставено во женските генитални органи.
Проф. Емеритус Кејт Л. Мур е еден од светски најистакнатите научници во полето на анатомијата и ембриологијата и автор е на книгата насловена како „Развојот на човекот“, која е преведена на девет јазици. Оваа книга содржи научно истражувачка работа и избрана е од специјален комитет во Соединетите Американски Држави, како најдобро напишана книга од една личност. Д-р Кејт Мур е пензиониран професор по Анатомија и Биологија на клетките на Универзитетот во Торонто. Таму тој бил продекан на Основните Науки на Медицинскиот факултет и осум години бил директор на одделот за анатомија. Во 1984 тој ја добил најпрестижната награда доделена во полето на анатомијата во Канада. Ј.Ц.Б. Најдобра награда од Канадската Асоцијација на Анатомичари. Тој водел многу интернационални асоцијации, како што се Канадската и Американската Асоцијација на Анатомија и Советот на Унијата на Биолошките науки.
Во 1981, за време на седмата Медицинска Конфернција во Дамам, Саудиска Арабија, проф. Мур го рекол следново: „За мене претставува вистинско задоволство за тоа што помагав во потврдувањето на Куранските факти во врска со развојот на човекот. И јасно ми е дека тие изјави доаѓале до Мухамед директно од Господ, бидејќи голем број од тоа знаење не било откриено дури до неодамна. Ова ми докажува дека Мухамед е Божји пратеник.“
Поради ова, проф. Мур бил запрашан: „Дали ова значи дека верувате дека Куранот е Божја Реч?“
Тој одговорил: „Не ми представува никаква тешкотија да поверувам во тоа.“
За време на конференцијата, проф. Мур изјавил, „... Бидејќи фазите на човечкиот ембрион се комплексни, поради континуираниот процес на менувањето во текотот на развојот, би предложил новиот систем на класификација да се развива употребувајќи ги термините кои што се спомнати во Куранот и Сунетот. Предложениот систем е едноставен, разбирлив и потврден од сегашната ембриолошка наука. По интенезивното студирање на Куранот и Сунетот во последните четири години е објавен систем за класификација на човечките ембриони, и она што восхитува е тоа што тој постоел уште од 7 век. Иако Аристотел, основачот на ембриологијата, сфатил дека ембрионот од пилето се развива во фази, што го заклучил во студирањето на јајцата на кокошките во 4 век п.н.е., но не дал никакви детали за овие фази. Како што ни е познато од историјата на ембриологијата, сè до дваесеттиот век многу малку се знаело за поставувањето на класификацијата за човечката ембриологија. Од оваа причина, описот на човечкиот ембрион во Куранот не можел да биде базиран на научнот знаење кое што постоело во 7 век. Единствениот прифатлив заклучок е дека овој опис му бил објавен на Мухаммед од Господ. Тој не можел да ги знае овие детали бидејќи тој не знаел да чита и немал никаква научна подлога.“

Kajgana Shop

На врв Bottom