Вашата приказна - раскажано искуство е всушност претходно веќе кажано или сепак не

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Хахах знаев дека ќе има и други кои се сретнале со тој тип на луѓе :D

Член од
8 јануари 2012
Мислења
110
Поени од реакции
170
Да раскажуваат нешто што мене ми се случило во прво лице како во твојот случај - не. Но често се случува на одредени личности да им кажам некој факт, новост, моја идеја и следниот пат кога ќе се видиме ми го кажуваат тоа што сум им го кажала. Сигурно имаат слаба меморија.

Една другарка пак, повторно и повторно ми раскажува едни исти работи на секоја средба, хехе :D и дури после ќе и текне “еј абе сум ти го кажала ова’’ :D

Се случило личноста која раскажува на некој друг случка во која сме биле заедно, некоја банална работа, да ја преувеличи, да ја исфилува, да додава ко којзнае што се десило. :cautious:

Мислам дека нзс на овие ликови им е едноставно да раскажуваат приказни колку да се најдат во муабет, да направат да биде интересно (или да бидат интересни). Сигурно не се лоши личности, на почеток се интересни и забавни, но со тек на време ќе се откријат и губиш доверба во нив, а капачето на се ќе биде кога ќе си присвојат твоја идеја како што некој спомна погоре :mad:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.432
Поени од реакции
6.078
Иначе ќе прераскажам една моја дешавка :
Излегов со една особа на кафе насамо и при целиот муабет ми раскажа случка како во некој кафич им попуштила масата од пијачки и све се истурило па газдата им рекол да пиет колку сакет на негова сметка и кога почнале да се собирет на масата другари од другите кафиќи и од 5 се напрајле 20 души...
И све си беше океј се до моментот кога на другар уз муабет му кажував за случкава на особава за тој зачуден да ми кажит дека то не и се десило нејзе него на негова братучедка...и истото ми го прераскажа од детаљ до детаљ...а јас си се напрајв дека сум во некоја забуна ...Па незнам колку време после случкава гледам дека истото им се дешавало и на други лица и со истото прашање, од каде потребата за такво банално лажење ....

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Многу ме нервира, смислувам фрази за кои никој не мисли дека се интересни, утредента сите ги копираат истите, јас ќе почнам некој тренд со нешто за нив досадно, следниот ден и они истото го прават!Инаку ми се има случено сон сонував како пливам во базент , и базенот се претвора во море,па одеднаш иде една сирена(која беше Деми Ловато) и ми пееше, јас можев да дишам под вода.Ама коа глеам накај мене сум се претворил во Ripjaws.

И одам кај другар ми сабајлето и нешто падна муабет мајка му купила соновник, и му кажуам за мојот сон..и почнувам да му кажувам дека базентот се претвора во море и дошла сирена и он ме прекинува вика :„Абе и јас истото го сонував, ама кај мене сирената беше Деми Ловато и кога да видам сум се претворил во оној од Бен Тен шо дишеше под вода“
Ама нејќев ситуација да ја правам awkward па ништо не реков.Вака неколку пати ми се има случено!

Член од
24 ноември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
22
Има еден таков дечко од мое маало, порано коа се дружевме, мој "материјал" користеше кога седевме у женско друштво :) Зезања, муабети кои сме ги вртеле ги кажува како негови, многу често пред мене го правеше тој филм, а исто другари ми прераскажувале муабети, шеги кои ги кажувал дечкото како негови шеги и на мене ми ги прераскажувале...тоа не биле мои "рутини" на шеги кои сум ги повторувал, него биле спонтани муабети на кои сме се смееле, а типот ги памти и ги кажува на други.

Член од
11 јули 2012
Мислења
137
Поени од реакции
74
Има еден таков дечко од мое маало, порано коа се дружевме, мој "материјал" користеше кога седевме у женско друштво :) Зезања, муабети кои сме ги вртеле ги кажува како негови, многу често пред мене го правеше тој филм, а исто другари ми прераскажувале муабети, шеги кои ги кажувал дечкото како негови шеги и на мене ми ги прераскажувале...тоа не биле мои "рутини" на шеги кои сум ги повторувал, него биле спонтани муабети на кои сме се смееле, а типот ги памти и ги кажува на други.
И мене проба една другарка ама кратко и траеше славата.јас сум си ептен уникат у раскажуванјето ме препознаваат мислам знаат дека е мое делото само превземено :sneaky:

H

HoT IcE

Гостин
Ми се има десено еднаш помнам, бевме на кафе со пријател, и истата случка која ми се деси мене минтатото лето, ми ја раскажува ко демек се десила нему. Но во последно време патам од синдром 'I don't give a fuck' и кој е застапен во сите сфери од мојот живот и размислување, па така да и околу ова не се многу замарав, искулирав, се смешкав, му реков дека е кул, и тоа е тоа, друг пат, на резерва ќе сум пред него, и тоа би било тоа.:)

V

Vollstandig

Гостин
Кој комплекс е тоа да раскажуваш туѓи случки...дефинитивно се тоа луѓе на кои не им се случува ништо во животот, а и да седнат на кафе муабет, не би имале многу да кажат, па мора на некој начин да “мрмори“ нешто интересно, па ќе прераскажува случки во негово име, пошто нели не е интересно да се кажува кој-што-напраел.Имам и во други теми спомнато за истово,еден пријател што го познавам,на прв поглед е нормален али низ муабет ќе видиш дека или типот има бујна фантазија или гуливеровите-патувања за него се топла вода.

В

влијателен

Гостин
Мене неколку пати ми се има случено несакајќи да „убедам“ луѓе дека биле сведоци на некој настан кој всушност само го слушнале како им го раскажувам.
Па така по некое време се најдоа во ситуација да раскажуваат за настанот како тие да биле на лице место.
Со еден се конфронтирав и тврдев дека сигурно не бил на лице место и дека јас сум му го раскажувал тоа, ама цврсто негираше.

Не ги обвинувајте пријателите дека се китат со вашите авантури, и тие не сакаат, најчесто таквите се жртви на својата меморија. Не дека нема некои што знаат дека приказната е туѓа, ама заборавиле дека е ваша и дека не треба вам да ви ја раскажуваат.
http://en.wikipedia.org/wiki/False_memory_syndrome

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Имав гребаница на челото.
Утре ден ги гледам сите со истата гребаница, тетоважа си направиле.

L

.Lost Angel.

Гостин
И мене ми се има случено кој нема своја вистинска приказна краде од другиот (n) Тип на кој му недостасува по бурен живот исполнет со забава,авантура,работа,и девојка (n)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Урбана легенда се вика тоа, некој направил нешто уникатно карактеристично специфично и како таа легенда се прераскажува од една уста на друга се добива доживување на внесување во карактер, па дури има луѓе кои искрено веруваат дека тоа е нивно лично искуство или пак постои несогласување кој тоа го направил.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Се случило, се случило, како не. За сосем банални работи, навистина, но признавам дека ми пречи и не знам што да мислам. Различни настани, околности и слично, кои ми се случиле (или пак знам дека се случиле на заеднички познаник), за релативно брзо време стануват туѓи спомени, кои учесникот знае да ги раскажува пред други, неретко и во мое присуство.
Како дете реагирав, сега не ми е гајле. Ама е показател за некои работи, како на пример за непотребна искомплексираност и поради тоа и за желба, помалку или повеќе свесно, барем на овој начин да се збогати сопствената автобиографија. Секако, има и такви кои сосем свесно и бесрамно, си го плагираат животот.

Член од
2 март 2012
Мислења
93
Поени од реакции
56
Ми се случило во основно, бев многу срамежливо дете и секогаш си ќутев. И сега за време на час се води некоја дискусија и сите кажуваат интересни работи, ама ете јас срамежлив, иако имав нешто интересно си преќутував или ке кажев на другарчето до мене. И тој на цел глас како него да му текнало ке ја кажеше истата работа, а доколку кажев нешто лошо пак ке ме издадеше ама ке речеше "наставничке Тони рече ... бла бла бла" ... отсекогаш мразам такви луѓе.

Kajgana Shop

На врв Bottom