Заштитена музика во аматерски филм?

Д Малиот

Нинџа лепотан!
Член од
25 јануари 2009
Мислења
296
Поени од реакции
43
Не знаев каде да прашам па реков ајде овде бидејќи сепак се работи за аматерски документарен филм.
Дали може да се користи заштитена музика во аматерски филм ? Имено тој е документарен и е од областа на човековите права ( попрецизно член 19, слобода на говор ) и би траел максимум 15 минути. Споменав погоре дека е аматерски и истиот како дел од проектот ( My words are free ) за слобода на говор треба да биде направен од луѓе кои имаат многу мало или немаат никакво искуство со монтирање, снимање и сл.
Да напоменам дека се очекува барем една проекција на филмот ( најверојатно во Полска, каде е и третата фаза од проектот ) и истиот ќе се најде на YouTube.

И уште едно прашање, сега ми текна на крај: Доколку не е дозволено дали би било добро на крајот на филмот да се напомене дека креаторите на истиот не сакаат/планираат да ги прекршат правата кои ги има креаторот на таа музика ?

Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
Мислам дека е забрането такво користење на музика, но ти можеш да ја употребиш, затоа што како што кажа ако филмот е планирам барем само со една проекција и е дел од некој проект би требало да нема проблем ( доколку не наидеш на директен контакт со некој одговорен за заштитената музика) . Секако дека е забрането да користиш заштитена музика во некој филм проект или билошто што би имало некаква комерцијална намена. Проблемот со заштитената музика која сакаш да ја користиш ќе се појави на јутуб кога одреден број на земји ќе стават забрана за гледање на тоа видео во кое што е употребена заштитена музика и ќе добиеш порака дека користиш заштитена музика и дека треба да се согласиш со некој права таму ќе си прочиташ кога ќе стасаш до таа фаза.
А за на крајот тоа што планираш да го пишиш, во ред е , али незнам колку и кај кого ќе наиде на разбирање.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Без разлика за што ќе се користи, заштитена музика е заштитена.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Смееш да користиш музика со авторски права исклучиво со дозвола од носителот на истите, авторот или музичката куќа. Секое користење без нивна согласност е прекршување на некој закон и ако сакаат можат да тужат.

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Ако сакаш бесплатна музика пиши ми во ПП...

Г

Грејвдигер

Гостин
Ако сакаш бесплатна музика пиши ми во ПП...
Бесплатна не е исто со слободна музика, односно музика издадена под слободна лиценца и секој може да ја употребува за што му душа сака.

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Бесплатна не е исто со слободна музика, односно музика издадена под слободна лиценца и секој може да ја употребува за што му душа сака.
Тоа сакав да го кажам. (y)

Д Малиот

Нинџа лепотан!
Член од
25 јануари 2009
Мислења
296
Поени од реакции
43
Значи тоа е тоа уствари а ? Нејќам да ризикувам а стварно би употребил....

Член од
1 јули 2006
Мислења
12
Поени од реакции
7
Не знаев каде да прашам па реков ајде овде бидејќи сепак се работи за аматерски документарен филм.
Дали може да се користи заштитена музика во аматерски филм ? Имено тој е документарен и е од областа на човековите права ( попрецизно член 19, слобода на говор ) и би траел максимум 15 минути. Споменав погоре дека е аматерски и истиот како дел од проектот ( My words are free ) за слобода на говор треба да биде направен од луѓе кои имаат многу мало или немаат никакво искуство со монтирање, снимање и сл.
Да напоменам дека се очекува барем една проекција на филмот ( најверојатно во Полска, каде е и третата фаза од проектот ) и истиот ќе се најде на YouTube.

И уште едно прашање, сега ми текна на крај: Доколку не е дозволено дали би било добро на крајот на филмот да се напомене дека креаторите на истиот не сакаат/планираат да ги прекршат правата кои ги има креаторот на таа музика ?
Има трикови како можеш да ставиш музика но на твој ризик е ако те фатат без дозвола тешко тебе не би ти препорачал да ризикуваш ,ако те интересира повеќе за заштита на твоете видео пиши ми пп

Д Малиот

Нинџа лепотан!
Член од
25 јануари 2009
Мислења
296
Поени од реакции
43
Има трикови како можеш да ставиш музика но на твој ризик е ако те фатат без дозвола тешко тебе не би ти препорачал да ризикуваш ,ако те интересира повеќе за заштита на твоете видео пиши ми пп
Не ми треба заштита :D и онака нема никој да го копира :D нема врска, музика за одјавна шпица најдов и знам и баш кој дел ама за најавна ништо... уште сум во потрага :D

Член од
1 јули 2006
Мислења
12
Поени од реакции
7
Не ми треба заштита :D и онака нема никој да го копира :D нема врска, музика за одјавна шпица најдов и знам и баш кој дел ама за најавна ништо... уште сум во потрага :D
дали има многу гледања или до 2-3 илјади . ако е над 100 000 мозе да ти направам да профитираш од видеото

L

.Lost Angel.

Гостин
дали има многу гледања или до 2-3 илјади . ако е над 100 000 мозе да ти направам да профитираш од видеото
Јас имам видео со над 100.000 :) пиши ако сакаш и 2 да профитираме (y)

Д Малиот

Нинџа лепотан!
Член од
25 јануари 2009
Мислења
296
Поени од реакции
43
Не е уште објавено. Околу 4ти или 5ти нареден месец ќе биде прикажано во јавност и истиот ден објавено на интернет. Не верувам да ќе има многу гледаност како и да е

Kajgana Shop

На врв Bottom