M
Muranyi
Гостин
Во ред ако мислиш ти така.Ако сметаш дека "sekoj moze da misli sto saka priatele , sekoj razumen covek treba da sedni i da razmisli podlaboko, vo kuranot postojat iskazi vo koi se objasnuva mnogu za vselenata postojat golem broj na iskazi koi govorat za naucni fenomeni , vo kuranot toa samo se spomnuva kako dokaz za naucnicite za da im bide potik vo pronaoganje na tie fenomeni , dali toa nekomu mu se dopagalo ili ne mu se dopagalo , nie mozeme da zboruvame kolku sakame kako sakame i sto sakame no treba so zdrav razum da se sedni i da se razmisli sto vsusnot ni govori kuran kerim, ne odam daleku eve ke se posluzam so eden kuranski citat, od sura ez zarijat, 51 47,
وَٱلسَّمَآءَ بَنَيْنَٰهَا بِأَيْي۟دٍۢ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ(47)A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.(47)ili vo prevod a neboto go sozdadoveme so energija i nie navistina go prosiruvame.tolku se spomnuva vo ovoj kuranski aet, i vo site drugi aeti sto se naogaat vo kuranot sodrzat bozestvena retorika a coveckiot rod t.e. naucnicite go otkrivaat toa postepeno , uspevaat da se razbere znacenjeto na bozjite zborovi vo odredenite aeti,dadov samo primer so kuranskiot aet;A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.(47)zosto ne razmislite deka vakvi zborovi ne moze da kaze obicen covek vo vremeto pred 1400 god, ovoj e aet koj treba da se sedne i da se analizira , nie obicnite luge mozeme samo da go citame i nisto da razbereme , no ima luge koi se bavat so nauka , , vo koi im e dadeno znaenje i tie samite toa go soopstuvaat samite tie toa go otkrivat toa mu uspealo na Edwin Hubble,otkril deka zvezdite I galaksikite konstanto se oddalecuvale edna od druga. Vselenata kade se se dvizi konstanrno oddalecuvajki se od se drugo podrazbira vselena vo konstantno sireenje,. kojkako neka svaka , fakt e deka kuranot dava naucni vistini koi se sovpagaat so denesnata nauka , vo denesno vreme a i vo idnina se sto ke se slucuva vo prostranstvata na vselenata koja ke im bide pruzena na naucnicite kako dokaz dodeka ne im stane jasno deka kuranot e vistina i deka e bozji govor,
A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.(47)" објаснува било што,уште повеќе создавањето на Универзумот,ти имаш право да веруваш во тоа и да ги држиш очите затворени.