Дали парите носат слобода?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.527
Поени од реакции
24.324
Владе, да се правам филозоф, да влажнам женски, со мојте филозофски и напредни мислења и одрекување од материјалните добра...нема да се правам.... Да, сакам да си бидам финансиски стабилен..... донекаде сум и сега...ама секојпат може и повеќе и подобро....
Нели знаеш, може и без пари да има добра журка, без пари да напрааш некој да се чувствува најспецијален човек (брат, сестра, другар, женска, родинина... немам некоја група специјално у предвид) на земјата макар и за момент.. .А може и истите нешта да ги правеш со ногу пари... Имаш ист резултат без пари, и со пари...

Ама тие не се клуч за мојта среќа и слобода... Има сто други и поразлични начини човек да се почувствува слободен, задоволен, и да се насмее откоа се разбуде насабајле...
Ти држи вода муабетот, ама не ке да е баш така.
Оди прашај некој бездомник кој по некоја ваша логика е најслободен, спие кај сака, оди кај сака и никој ама никој не му кажува што треба да прави. По слободен од ова здравје. Е прашај го него дали сака да се замените, па двата да се уверите дали парите носат среќа и слобода или не.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Па зависи од кој аспект ја сфаќаш слободата и како шо спомена plavooka парите и тоа како можат да донесат слобода само ако ние управуваме со нив а не тие со нас.
Примери дека парите можат да ни донесат "слобода" има безброј. Ги споменавте ѕвездите дека немале приватен живот ама примерот е нелегитимен. Ако јас имам пари ако сакам и на пуст остров со некоја женска ќе си живеам, во огромна вила и што ти уште не. Ако сакам и во најдобриот ресторан ќе резервирам без да има некој што воопшто ќе ме замара. Т.е ако имам било каква идеја ја имам слободата полесно да ја реализирам, ако душата ми ја исполнува тоа шо ќе им помогнам на децата од Африка тоа би можел и да го сторам. Едноставно можностите се ретко лимитирани и тоа од виша сила.

Така да престанете да изигравате чесни и морални ама среќни сиромашни луѓе и потсетете се колкупати во животот сте зажалиле поради тоа шо сте немале доволно пари/средства за одредена работа кога ви требало.

Член од
24 април 2011
Мислења
300
Поени од реакции
162
Парите носат сигурност, моќ....битни се......ама слобода не носат

Член од
17 мај 2011
Мислења
1.368
Поени од реакции
2.887
Дефинитивно го прават животот полесен нели, ќе правиш се што ќе ти душа сака.
Е сеа дека ти ја носат слободата.. не ми се верува.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Pa i obratno e isto. Vo Australia znam nekolku momci sto dosle turisticki za da zemat sto bilo vo nekoj slucaevi i 10 god postari zeni so deca samo za viza.

Svatete veke ednas deka "vistinska ljubov" ima samo na filmovite. Kolku i da sakas covek ima mnogu drugi faktori koj isto taka deluvaat i se bitni za edna vrska da bide uspesna.

Parite sekogas igrale golema uloga i normalno e da so pari moze da se kupi sloboda. Ona sto treba ti da go pravis ednostavno ke go pravi nekoj drug za tebe. Ti si sloboden :)
Незначи за тие што земале жени од Македонија дека баш навистина им се жени . Туку може по кратка постапка на документ сме маж и жена добива момчето одредена сума на пари само за да ја извади од бедата и после чао чао секој по свој пат :) ( оваков случај сум сретнал и луѓето се имаа видено 2 пати на склучување на брак и развод )

L

Luki Junior

Гостин
мкд владе напиша:
Ти држи вода муабетот, ама не ке да е баш така.
Оди прашај некој бездомник кој по некоја ваша логика е најслободен, спие кај сака, оди кај сака и никој ама никој не му кажува што треба да прави. По слободен од ова здравје. Е прашај го него дали сака да се замените, па двата да се уверите дали парите носат среќа и слобода или не.
Владе, но хард фиилингс, ама не му објаснувај на селско дете за немка и сиромаштија (тука се визирам мене) пропратена со слобода... Знам како е да немаш, знам како е да имаш и колку си слободен со пари и без пари... Бездомниците не ги зимај за пример оти има мал милион причини да са у таа ситуација (лични, општествени)...

На пример сите шо пишеме тука имаме некаква материјална стабилност. Сите имаме компјутер, сите имаме интернет... И од друга страна сакаме повеќе пари, моќ. и слобода...

Пред мене некој беше речел оти парите го вадат вистинскио карактер на човеко, со тава се ногу согласувам...

/МIRЧ3_МкД\ напиша:
Па зависи од кој аспект ја сфаќаш слободата и како шо спомена plavooka парите и тоа како можат да донесат слобода само ако ние управуваме со нив а не тие со нас.
Примери дека парите можат да ни донесат "слобода" има безброј. Ги споменавте ѕвездите дека немале приватен живот ама примерот е нелегитимен. Ако јас имам пари ако сакам и на пуст остров со некоја женска ќе си живеам, во огромна вила и што ти уште не. Ако сакам и во најдобриот ресторан ќе резервирам без да има некој што воопшто ќе ме замара. Т.е ако имам било каква идеја ја имам слободата полесно да ја реализирам, ако душата ми ја исполнува тоа шо ќе им помогнам на децата од Африка тоа би можел и да го сторам. Едноставно можностите се ретко лимитирани и тоа од виша сила.

Така да престанете да изигравате чесни и морални ама среќни сиромашни луѓе и потсетете се колкупати во животот сте зажалиле поради тоа шо сте немале доволно пари/средства за одредена работа кога ви требало.
Моралноста и чесноста не са за рекламирање, ама претставуват колку имаш самопочит кон себе (духовно и материјално), иако тука е лесно да ги лажираш оти е форум и кој ќе те виде каков си у вистинскио живот. Да, јас лично кажи речи секој ден зажалувам шо неам повеќе пари. (А ресторантите, вилите, островите, тава го праве човек за да има некаков социјален статус у општеството.. Никој не е ни толку добар, ни па толку рамнодушен према шо мислат другите за него..)

Дефинитивно го прават животот полесен нели, ќе правиш се што ќе ти душа сака.
Е сеа дека ти ја носат слободата.. не ми се верува.
Ако правеш шо ти душа сака, не ти се пише ништо добро. Требе да си одговорен за твојте постапки у секој случај, ама парите имат интересна особина да те натерат да го забравеш тава.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Да али тие врски па и бракови во кои што едниот партнер има пари тешко се завршува дека ќе има "вистинска љубов" . Значи заклучивме сепак на девојките наши и те како им е битно момчето да е со количе , станче , работа под државна капа (по можност полиција,војска,лекар) а и исто покажуваат дека би се продале за рака пари

Кои се и што им е битно на вашите девојки - неам појма. Али како девојка можам да ти кажам дека при бирање на партнер, особено ако е за сериозна врска, подеднаква важност се придава и на финасиската сигурност и на компатибилноста меѓу партнерите. И под финансиска сигурност не мислам на НЕГОВАТА, туку на ЗАЕДНИЧКАТА.
И дај те молам, престанете со тие генерализации изведени врз основа на една/две цури кои ве одјебале ради фраер со поише пари и појака кола.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Моралноста и чесноста не са за рекламирање, ама претставуват колку имаш самопочит кон себе (духовно и материјално), иако тука е лесно да ги лажираш оти е форум и кој ќе те виде каков си у вистинскио живот. Да, јас лично кажи речи секој ден зажалувам шо неам повеќе пари. (А ресторантите, вилите, островите, тава го праве човек за да има некаков социјален статус у општеството.. Никој не е ни толку добар, ни па толку рамнодушен према шо мислат другите за него..)
Немора да значи, има безброј милионери кои сосема малку и се познати на пошироката јавност и баш заради тоа што не сакаат некој да ги озборува по весници или телевизии се држат на дистанца. Едноставно сакаат да уживаат во животот без притоа некој да им стои на глава колку пари потрошиле за еден ручек или едно парче накит.

И за каква слобода велите вие останатите дека парите неможат да ја донесат, дај бидете малку поопширни во објаснувањата. Се знае, со парите неможеш да излечиш неизлечлива болест, да придобиеш љубов, да стананеш експерт во некоја област. Ама покрај овие неколку работи, кои очигледно неможе никој да ги измени, најнакрај општо земено, заклучокот е дека парите носат огромен број на можности, а пропорционално на самото тоа и поголема слобода...

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Со свои пари и со свој бизнис си сам свој човек не мора бидеш роб на корпорациите и со тоа ја имаш слобода.
Ако направиш кривично дело за што се лежи 10 години затвор на пример можеш да си ја платиш слободата со кауција.
Болести исто така зошто Меџик Џонсон е уште жив а има сида сте се запрашале ли ?
Поради тоа што има пари,дава премногу голема сума пари и му го даваат лекот.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
127
Поени од реакции
62
Кои се и што им е битно на вашите девојки - неам појма. Али како девојка можам да ти кажам дека при бирање на партнер, особено ако е за сериозна врска, подеднаква важност се придава и на финасиската сигурност и на компатибилноста меѓу партнерите. И под финансиска сигурност не мислам на НЕГОВАТА, туку на ЗАЕДНИЧКАТА.
И дај те молам, престанете со тие генерализации изведени врз основа на една/две цури кои ве одјебале ради фраер со поише пари и појака кола.
Ти ги правиш мутави луѓево на форумов или...?
Што ти е тоа финансиска сигурност?
Тешко ти беше да го замениш со пари...:facepalm:
Како и да е, ок си е тоа твое разбирање на работите.....ама не пијат нафта сите по форумов.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Ти ги правиш мутави луѓево на форумов или...?
Што ти е тоа финансиска сигурност?
Тешко ти беше да го замениш со пари...:facepalm:
Како и да е, ок си е тоа твое разбирање на работите.....ама не пијат нафта сите по форумов.
Јас стојам позади ставот дека парите носат слобода. И битни се. Многу. Во секој аспект од животот, а тука го вклучувам и бракот,а и љубовта која довела до истиот. Финасиската сигурност (или по твое) парите - носат храна на маса, плаќаат сметки, облека, одмори, образование...Размислувањето на овој начин се вика планирање на семејство. Не знам за тебе, али јас ја поминав онаа возраст кога се занесував дека љубовта ќе ја помине секоја препрека што ќе ме снајде во животов, Не ја потценувам ниту важноста, ниту силата на истата, ама дај да не се лажеме - ти требаат пари за да функционираш и како единка и како дел од брачна заедница.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.800
Поени од реакции
1.185
Лично никоја не ме зезнала така да во врска со мене грешиш можеби тоа му прилега на некој друг :) Баш затоа и пишав зашто сум излегувал со подолг џеб и знам како има наши женски што се ЕФТИНИ и малоумни и паѓаат на таа фора мислам безвеза . Океј а што би било доколку мажот твој има навистина добри примања изминуваат години тој ја губи работата што е следно од твоја страна кавги , разводи ??????? ( само пример )

L

Luki Junior

Гостин
Со свои пари и со свој бизнис си сам свој човек не мора бидеш роб на корпорациите и со тоа ја имаш слобода.
Ако направиш кривично дело за што се лежи 10 години затвор на пример можеш да си ја платиш слободата со кауција.
Болести исто така зошто Меџик Џонсон е уште жив а има сида сте се запрашале ли ?
Поради тоа што има пари,дава премногу голема сума пари и му го даваат лекот.
Типичен пример за безсмртност кај новопечените богаташи... Секој човек шо си има сопствена самопочит, разбирање, и малку памет у главата, нема да тргне да праве кривични дела и после да поткупува судии, стражари, држава, само и само да не флезе у поправна институција.

@Велвет Ши, Генерализации ќе има... секогаш.... секој си гледа од негов агол как стојат нештата... У врска коа се замешат родители, роднини, советници, финансиски анализатори, мерачи на социјален статус, село-град релации, станува гадно (лично искуство)... И црно бмв, пари, сигурност, одлично образование, познавање на два-три странски јазици, прошетан по светот, од добра фамилија на интелектуалци со стабилен социјален и материјален статус, не ти дава никаква предност у очите на претходно споменатите фактори шо се мешат у една врска.
На крајо ќе си речеш, не е она за тебе, ќе си спакуваш куферите и правец Германија.... :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Иначе, ако стварно си таква у вистински живот, секоја чест... Малку са таквите како тебе.

Љубовта со препреки, глупости, далечини, церемонијално страдање испомешано со немерливи чувства, паѓање на колена, безвременски моменти на поигрување со судбината, испреплетено со неверојатна синхронизираност преку времето и простор, само на филм.... Сепак, убаво е човек да се надева... (y)(y)(y)(y)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Лично никоја не ме зезнала така да во врска со мене грешиш можеби тоа му прилега на некој друг :) Баш затоа и пишав зашто сум излегувал со подолг џеб и знам како има наши женски што се ЕФТИНИ и малоумни и паѓаат на таа фора мислам безвеза . Океј а што би било доколку мажот твој има навистина добри примања изминуваат години тој ја губи работата што е следно од твоја страна кавги , разводи ??????? ( само пример )
А зашто мажот мој е тој што мора да има добра работа? И зашто од моја страна би се појавиле караници или развод? Не знам како не сфаќаш - јас зборувам за рамноправност меѓу брачните партнери - во секој поглед.
И не, нема ЈАС да се карам, ситуацијата која ти е наментната сама по себе ќе придонесе за тензии и фрустрации - две ствари кои први се јавуваат при недостаток на основни средства за живот.
Баш ме интресира кој степен на слобода би го доживеал ти, ако ти си мажот од примерот што го даде

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Типичен пример за безсмртност кај новопечените богаташи... Секој човек шо си има сопствена самопочит, разбирање, и малку памет у главата, нема да тргне да праве кривични дела и после да поткупува судии, стражари, држава, само и само да не флезе у поправна институција.
Незнаеш што ти носи животот,сепак има 10000 примери каде што парите ти даваат слобода и здравје.

Kajgana Shop

На врв Bottom