Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
napisi definicijata na bog ?
bidekji ti ne veruvas. kako dojde do zaklucok deka bog ne postoi?
dali gi studirase religiite? dali go studirase islamot? Allah s.v.t. dali si go zapoznal od blisku?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
napisi definicijata na bog ?
bidekji ti ne veruvas. kako dojde do zaklucok deka bog ne postoi?
dali gi studirase religiite? dali go studirase islamot? Allah s.v.t. dali si go zapoznal od blisku?
Глупо прашање и контрадикторно но ќе ти одговорам.
1. Не сум дошол до никаков заклучок, едноставно не верувам. Ќе ти направам пример за да разбереш. Ако ми донесеш куфер, во кој тврдиш дека има милион $, а не ми даваш да видам, јас не знам дали има, ќе ти речам не верувам.
2. Да запознат сум со многу религии и верувања, вклучитело и христијанство, ислам, хиндуизам, будизам, шаманизам, египетска митологија, ....па и други. Со кои од овие ти си запознат?
3. Како можам да го запознаам Алах кога никој не го запознал, ти си го запознал од блиску?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
1. Не сум дошол до никаков заклучок, едноставно не верувам. Ќе ти направам пример за да разбереш. Ако ми донесеш куфер, во кој тврдиш дека има милион $, а не ми даваш да видам, јас не знам дали има, ќе ти речам не верувам.
Абе нема што да веруваш не веруваш. Си ја земаш Шрудингеровата равенка и voila... ќе знаеш :) Не мора да веруваш... Дури и веројатноста да ја знаеш е нешто отколку верување.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе нема што да веруваш не веруваш. Си ја земаш Шрудингеровата равенка и voila... ќе знаеш :) Не мора да веруваш... Дури и веројатноста да ја знаеш е нешто отколку верување.
Абе брат, гледај кому објаснувам. Ни ова да го свари а камо ли повеќе...:D

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Зошто да се почитуваат правилата, зошто да се биде етичен, ако не постои Сеприсутниот Надгледувач Бог?

M

Muranyi

Гостин
Зошто да се почитуваат правилата, зошто да се биде етичен, ако не постои Сеприсутниот Надгледувач Бог?
Затоа што сме луѓе,пред се.
Лицемерно е да бидеш етичен само заради наводно постоење на некаков си надгледувач.

?

..........

Гостин
Затоа што не ни се потребни измислени богови и нивните правила, за да размислуваме и постапуваме разумно..
--- надополнето: 12 јули 2012 во 16:47 ---
Јас би на пиво и муабет со duh sa sekirom, само под еден услов: да дојде без секира..;)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Хуманизам се вика тоа пријателе. google it
Јас например, како атеист, велам дека е погрешно да се убие човек.
Ти во една друга тема на форумов, напиша дека Салман Ружди треба да се убие.
Значи религијата служи за релативизирање и оправдување на злото.

Член од
4 јули 2012
Мислења
153
Поени од реакции
79
Глупо прашање и контрадикторно но ќе ти одговорам.
2. Да запознат сум со многу религии и верувања, вклучитело и христијанство, ислам, хиндуизам, будизам, шаманизам, египетска митологија, ....па и други. Со кои од овие ти си запознат?
3. Како можам да го запознаам Алах кога никој не го запознал, ти си го запознал од блиску?
ova so kuferot interesno ti e.
ako jas sum ti drugar i me znaes ne sum lazgo i ti tvrdam deka ima. ti treba da kazes "Ok ti veruvam poso ti ne lazes"
no ako vekje ti otvoram i gledas toa vekje ne e veruvanje. ti vekje gledas.
zatoa i "musliman" vo prevod znaci "vernik"
jas sum zapoznat so pogolemite religii isklucitelno so isalmot i hristijanstvoto.
i da ti kazam osven Islamot nitu edna druga religija nema nekoja logicna definicija za Bog.
jas go zapoznav Allah preku Koranot i preku 99 iminja sto gi ima.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ova so kuferot interesno ti e.
ako jas sum ti drugar i me znaes ne sum lazgo i ti tvrdam deka ima. ti treba da kazes "Ok ti veruvam poso ti ne lazes"
no ako vekje ti otvoram i gledas toa vekje ne e veruvanje. ti vekje gledas.
zatoa i "musliman" vo prevod znaci "vernik"
jas sum zapoznat so pogolemite religii isklucitelno so isalmot i hristijanstvoto.
i da ti kazam osven Islamot nitu edna druga religija nema nekoja logicna definicija za Bog.
jas go zapoznav Allah preku Koranot i preku 99 iminja sto gi ima.

А која е вашата дефиниција за бог, а е толку многу логична?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom