Сталкерот
Резидентен космонаут
- Член од
- 5 јуни 2012
- Мислења
- 5.762
- Поени од реакции
- 7.594
Термин кој го користат медиумите, бидејќи така им одговара. Требало да биде goddamn particle(проклета), ама на едиторот не му се допаѓало како тоа звучи и си ја направил god particle(божја).Простете, не ми е јасен насловот на статијата; кој е тој Господ којшто го барале?
Технолошки генерираната (самата по себе) паралела којашто физичкиот лабораториски дострел го поистоветува со хуманистичкото откривање на Новиот свет може само да биде нејасна, мислам?
Не сум технолог; може ли некој (во кратки црти, или „параболи“) да ми/ни го објасни почетното начало, текот и резултатот на Проектот ЦЕРН?
На никој друг начин не е поврзана со бог. Било кој бог. Било каков бог.
--- надополнето: 5 јули 2012 во 00:10 ---
nope.But close nuffОва не е нешто што во кратки црти може да се објасни, особено не на некој човек кој е лаик за темата. Мора да се има познавање.
Ја нарекуваат Божја честичка, поради своите карактеристики, според кои, на некој начин, универзумов не би бил каков што е, и не би функционирал, доколку не би постоела. Една од причините зошти толкаво истражување е придадено за ова.
Се работи за што им дава маса на останатите честици, во суб-квантниот свет, и оваа честица се смета дека тоа го прави преку интеракција од слаба нуклеарна сила со останатите суб-квантни честици.