Научни чуда во Ку`ран

M

Muranyi

Гостин
vo vojna e dozvoleno da se ubiva!! osven ako ne sakas da bides ubijen!!
dokaz imas od Nasa prebaruvaj...
Потполно се сложувам со тебе.Затоа јас Исламот го сметам повеќе за идеологија отколку религија.Небитно во случајов,сепак мене не ми одат тие работи под рака,Бог,вера и убиства на неверници.Додуше,Бог е меѓу поголемите убијци во човечката историја,така пишува и во Библијата и Куранот.
Какви докази од НАСА бре човек?Така си слушнал и си го прифатил здраво за готово?Нема никакви докази НАСА дека Месечината била поделена на два дела.Зарем ти веруваш дека таков настан би останал незабележано ширум светот,па ни запис ни ништо?Барем во некоја песна да го запишеа тоа.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Oд муџизите на Аллаховиот Пратеник с.а.в.с. беше и расцепувањето на месечината.
1. Како е можно вакво спектакуларно чудо да не биде забележано во историјата, поезијата, литературното творештво? Како е можно ова спектакуларно чудо да биде видено само од муслиманите? Која е веројатноста таа ноќ само муслиманите да биле будни и со кренати глави кон небото, а сите други луѓе на планетава да спиеле или да биле со спуштени глави надоле? Зарем немало ноќни стражи таа ноќ низ целата земја?

2. А еве и една интерно-исламска забелешка околу ова „чудо“ т.е. забелешка од исламски извори.
Доколку Алах преку Мухамед навистина го направил ова чудо, тогаш зошто подоцна луѓето кои го познавале Мухамед поставувале прашања од типот: „Зошто не му се објавува чудо од Господарот негов?“ Зошто неверниците му велеле на Мухамед дека нема да му веруваат се додека не им направи некакво чудо?
И зошто Мухамед не им одговорил нешто у стилот: „Па ете, ви го направив чудото со Месечината, Алах преку мене ја расцепи, а потоа ја завари! Што сакате уште? Зарем тоа ви е малку?“ Туку наместо ова, Мухамед им се правдал дека тој е само човек, дека тој бил само Опоменувач и сл.
Значи гледано во контекст на овие стихови повеќе од јасно е дека неверниците (скептиците) кои биле блиску до Мухамед не виделе никакво чудо од него, а и самиот тој признал дека тој е само опоменувач.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
^ off topic
Дај некое научно чудо од Корнот. Не пропагандни пораки.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
1. Како е можно вакво спектакуларно чудо да не биде забележано во историјата, поезијата, литературното творештво? Како е можно ова спектакуларно чудо да биде видено само од муслиманите? Која е веројатноста таа ноќ само муслиманите да биле будни и со кренати глави кон небото, а сите други луѓе на планетава да спиеле или да биле со спуштени глави надоле? Зарем немало ноќни стражи таа ноќ низ целата земја?
Mnogu glupavo prasanje postavuvas. Sekogas tie sto se protiv nekogo,negovite nad prirodni raboti ne gi objavuvaat,gi negiraat itn. Gi napravija li ateistite hristijani cudata na Isa a,s ? Nekoi go smetaa za sotona (Allah da mi oprosti),nekoi za vrazar itn. i da ne kazam go ubija,tuku pokusaa da go ubijat. Taka i protivnicite na Islamot toj SPEKTAKAL ne deka ne go videle,tuku se pravele deka ne go videle. Koga kamcinjata vo racete na Muhammed a.s izgovorile sehadet,Ebu Dzehel od inaet bradata pocnal da si ja kuba. Koga Isa a.s go oziveal mrtviot evreinot isto taka kosata ja kubal od inaet. Sekogas,Corbadzijo,koga god ke ti padne na pamet da postavis prasanje,postavisi go toa samiot sebesi.

2. А еве и една интерно-исламска забелешка околу ова „чудо“ т.е. забелешка од исламски извори.
Доколку Алах преку Мухамед навистина го направил ова чудо, тогаш зошто подоцна луѓето кои го познавале Мухамед поставувале прашања од типот: „Зошто не му се објавува чудо од Господарот негов?“ Зошто неверниците му велеле на Мухамед дека нема да му веруваат се додека не им направи некакво чудо?
Verovatno zel pouka od Isa a.s. i od negoviot uspeh so cudata.
Toj sakal lugeto so srceto i kako licnost da go zasakaat,kako sto go sakaat a ne za cudata. Jas veruvam deka ni ti nemase vo Isa a.s da veruvas ako cuda ne pravese a jas veruvam i go sakam i bez cudata. Dovolna mi e negovata VISTINA i Mudrost,skromna i nezna dusa,cista kako angel,skromna i ponizna...... od Boga pratena.

И зошто Мухамед не им одговорил нешто у стилот: „Па ете, ви го направив чудото со Месечината, Алах преку мене ја расцепи, а потоа ја завари! Што сакате уште? Зарем тоа ви е малку?“ Туку наместо ова, Мухамед им се правдал дека тој е само човек, дека тој бил само Опоменувач и сл.
Значи гледано во контекст на овие стихови повеќе од јасно е дека неверниците (скептиците) кои биле блиску до Мухамед не виделе никакво чудо од него, а и самиот тој признал дека тој е само опоменувач.
Toa e negovata bliskost so lugeto. Toa e toa sto go pravi GOLEM. Muhammed s.a.w.s i nam ne naucil da,koga ke napravime nesto,da ne se oholime so toa,sekogas da imame predvid deka se e so Allahova volja i dozvola.
Deka,iako vo sobata svetlinata vleguva niz vratite i prozorcite,sepak tie ne se izvor na svetlina.Da ne go zaboravime Sonceto. Koga veli deka e samo covek,stava do znaenje deka i nie mozeme kako luge toa da go postigneme so veruvanjeto i ubeduvanjeto. Deka i jas mozam da ja podelam mesecinata so cvrsto veruvanje i ubeduvanje. Kako sto i Isa a.s vi rekol deka,ako se napiete otrov,nema da deluva....

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Има неколку толкувања за овој настан од кои најбитни се две:
1. Дека тоа се случило, и
2. Дека тоа ќе се случи,

И најновото толкување на НАСА кое ги потврдува двете:

Инаку имам читано дека Индијците го имаат забележано ова чудо, како и Кинезите.
--- надополнето: 3 јули 2012 во 23:16 ---
Универзалноста на Исламот е токму во тоа што тој не се расфрла со чуда од типот на христијанството. Иако биографијата на Мухамед забележала многу вакви чуда, тие биле само временски , додека Куранот е универзално Божје чудо. Инаку и Исус покрај неговите чуда беше и те како опоменувач од Бога, кој ништо сам не може да направи.;)

Една многу битна работа која што треба да се напомене е дека во Исламот ,чудата на Божјите пророци се делат на неколку групи. Но, о том, потом.

В

влијателен

Гостин
2. Дека тоа ќе се случи,

Инаку имам читано дека Индијците го имаат забележано ова чудо, како и Кинезите.
Не може текстот во хадисите да се однесува за нешто што ќе се случи кога пишува дека Мухамед го направил чудото во текот на неговиот живот, се верува дека е неколку години пред Хиџра.
Дали го гледаше видеото кое го стави? Она што го кажуваат од НАСА нема никава врска со делењето на месечината.
Тврдењето дека Мухамед ја поделил месечината е толку неразумно што модерните Муслимани овие хадиси ги толкуваат малку поблаго, на пример дека тоа не било делење на месечината, туку дека месечината заоѓала зад планината.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Не може текстот во хадисите да се однесува за нешто што ќе се случи кога пишува дека Мухамед го направил чудото во текот на неговиот живот, се верува дека е неколку години пред Хиџра.
Дали го гледаше видеото кое го стави? Она што го кажуваат од НАСА нема никава врска со делењето на месечината.
Тврдењето дека Мухамед ја поделил месечината е толку неразумно што модерните Муслимани овие хадиси ги толкуваат малку поблаго, на пример дека тоа не било делење на месечината, туку дека месечината заоѓала зад планината.
Овде не станува збор само за текстот во хадисите ( каде некои исламски апологети го толкуваат покрај другото и со помрачување на месечината) туку и за едно Куранско поглавје по име Ел - Камер. Ако имаш Куран онлајн пгледни го тоа поглавје.

В

влијателен

Гостин
Овде не станува збор само за текстот во хадисите ( каде некои исламски апологети го толкуваат покрај другото и со помрачување на месечината) туку и за едно Куранско поглавје по име Ел - Камер. Ако имаш Куран онлајн пгледни го тоа поглавје.
Штом е така, грешка е што се спомнува во чудата на Мухамед, кога можеби и не го направил тоа?
И повторно ако го погледнеше видеото кое го стави ќе видеше дека не велат дека месечината ќе се подели.
Велат дека месечината се смалувала, се собирала и дека тој процес е почнат пед стотици илјади години.
Значи ако целта беше со видеото да докажеш дека НАСА тврди дека текстот во куранот кој вели дека месечината ќе се подели, е точен, не си во право.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
2. Дека тоа ќе се случи,

Видеото нема врска со поделување на Месечината, ако воопшто го изгледа.
Нема никакви докази, најмалку од НАСА дека Месечината некогаш била поделена, а потоа составена.
Исто така, не постојат никакви записи, било кај Кинези или Индијци дека Месечината била поделена.
Понатаму, таков настан, би бил забележан од пола планета, несомнено. Би постоеле записи дека тоа се случило, како што постојат записи со суперновата негде на почетокот на вториот милениум, доста комети и сл.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Видеото нема врска со поделување на Месечината, ако воопшто го изгледа.
Нема никакви докази, најмалку од НАСА дека Месечината некогаш била поделена, а потоа составена.
Исто така, не постојат никакви записи, било кај Кинези или Индијци дека Месечината била поделена.
Понатаму, таков настан, би бил забележан од пола планета, несомнено. Би постоеле записи дека тоа се случило, како што постојат записи со суперновата негде на почетокот на вториот милениум, доста комети и сл.
Од кај знаеш, може ќе добиеш референци од прифатени, валидни историски извори?

Е абе, пишува нешто во Коранот за Хигсовиот бозон, кај и да е ќе објавуваат нешто ЦЕРН-ашите, па може ќе сакате да побрзате со "објавувањето". Да не биде после тоа пак иста приказна....

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Од кај знаеш, може ќе добиеш референци од прифатени, валидни историски извори?

Е абе, пишува нешто во Коранот за Хигсовиот бозон, кај и да е ќе објавуваат нешто ЦЕРН-ашите, па може ќе сакате да побрзате со "објавувањето". Да не биде после тоа пак иста приказна....
Хаха, одвај чекам да добијам референци..... ако ги имаат... :vozbud:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Sekogas tie sto se protiv nekogo,negovite nad prirodni raboti ne gi objavuvaat,gi negiraat itn. Gi napravija li ateistite hristijani cudata na Isa a,s ? Nekoi go smetaa za sotona (Allah da mi oprosti),nekoi za vrazar itn.
Е тука грешиш. Исусовите чуда не ги негираа ниту непријателите на Исус. Точно е дека оние кои му завидуваа на Исус велеа дека Тој ги прави чудата преку Сатаната, некои тврделе дека прави магии, трети сакале да го убијат Лазар (кој беше воскреснат од Исус) затоа што луѓето гледајќи го починатиот Лазар повторно жив масовно се приклучувале меѓу учениците на Исус (и тоа без меч замисли!)
Значи скептиците, неверниците и фарисеите имале различни толкувања за чудата и моќта на Исус, но тие биле толку очигледни и јавни што ретко некој да ги негирал.

Наспроти Исус, Мухамед не направил ниту едно чудо. Од каде знаеме? Па од самиот Куран. Во Куранот читаме дека луѓето околу Мухамед поставувале логички прашања од типот: „Зошто не му се објавува чудо од Господарот негов?“ :confused: Тие му велеле ќе ти веруваме дека си Алахов пејгамбер ако го докажеш тоа, ако направиш некакво чудо... но наместо чудо, од Мухамед добиле политичко заобиколување: „Јас сум само Опоменувач“ (со други зборови: мене ќе морате да ми верувате на збор)

И пак ќе речам, доколку Мухамед навистина ја расцепил и „заварил“ Месечината, тој немало да има потреба политички да ги забашотува скептиците, туку јасно ќе им рекол: „„Па ете, ви го направив чудото со Месечината, Алах преку мене ја расцепи, а потоа ја завари! Што сакате уште? Зарем тоа ви е мало чудо?““
Но наместо ова, Мухамед индиректно им кажува дека тој нема ниту моќ, ниту служба да прави чуда, така што секој што тврди дека Мухамед направил чудо е неконзистентен со самиот Куран.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Е тука грешиш. Исусовите чуда не ги негираа ниту непријателите на Исус. Точно е дека оние кои му завидуваа на Исус велеа дека Тој ги прави чудата преку Сатаната, некои тврделе дека прави магии, трети сакале да го убијат Лазар (кој беше воскреснат од Исус) затоа што луѓето гледајќи го починатиот Лазар повторно жив масовно се приклучувале меѓу учениците на Исус (и тоа без меч замисли!)
Значи скептиците, неверниците и фарисеите имале различни толкувања за чудата и моќта на Исус, но тие биле толку очигледни и јавни што ретко некој да ги негирал.

Наспроти Исус, Мухамед не направил ниту едно чудо. Од каде знаеме? Па од самиот Куран. Во Куранот читаме дека луѓето околу Мухамед поставувале логички прашања од типот: „Зошто не му се објавува чудо од Господарот негов?“ :confused: Тие му велеле ќе ти веруваме дека си Алахов пејгамбер ако го докажеш тоа, ако направиш некакво чудо... но наместо чудо, од Мухамед добиле политичко заобиколување: „Јас сум само Опоменувач“ (со други зборови: мене ќе морате да ми верувате на збор)

И пак ќе речам, доколку Мухамед навистина ја расцепил и „заварил“ Месечината, тој немало да има потреба политички да ги забашотува скептиците, туку јасно ќе им рекол: „„Па ете, ви го направив чудото со Месечината, Алах преку мене ја расцепи, а потоа ја завари! Што сакате уште? Зарем тоа ви е мало чудо?““
Но наместо ова, Мухамед индиректно им кажува дека тој нема ниту моќ, ниту служба да прави чуда, така што секој што тврди дека Мухамед направил чудо е неконзистентен со самиот Куран.

Здраво!

Да пријателе, Исус (некае Божјиот мир над него) направил големи чуда. Кај нас во Исламот се вели дека он e Пророкот ЧУДО.

...Ќе определам тоа дете да биде знамение (аргумент) за луѓето и милост од Наша страна. Таа работа веќе е решена. (Марија, 21)

Пази сега, Архангел Габриел и вели на Чистата Марија (нека е Божјиот мир над неа) дека нејзиниот син, ќе се роди без татко, Бог ќе го направи аргумент за луѓето дека Бога постои и самиот факт дека Бога пратил такво големо чудо како Исус (некае Божјиот мир над него) тоа се рачуна како МИЛОСТ ОД БОГА ЗА НАС ЛУЃЕТО.

Еве што вели Бога во Коран за ова работа:

....И Ние му дадовме на Исус, синот на Марија, вистински чуда и го направивле посилен со Светиот Дух (Габриел).... (Ел Бекара, 87)

Замисли, една од најголемите СУРИ (глави) во Коранот се вика по Чудото на Исус (нека е Божјиот мир над него), Главата на Трпезата со Храна. Ова е поврзано со Чудото на Исус кога Апостолите побараа од него да побара од Бога да прати една голема трпеза со храна.

Види извадок од Сурата ТРПЕЗА;

Кога апостолите рекоа: “О Исусе, син на Марија, може ли Господарот твој да ни спушти софра од небо?” (Исус) Рече: “Плашете се од Аллах ако сте верници!

Рекоа: “Сакаме да јадеме од неа, а срцата наши да бидат смирени, и да знаеме дека вистина ни зборуваше и да бидеме за неа Сведоци.
”Исус, синот на Марија, рече: “О Аллаху мој, Господаре наш, спушти ни софра од небо, да ни биде празник и за првите од нас и за последните од нас, и знаменија од Тебе. Снабди не. А Ти си од снабдувачите Најдобриот! Аллах рече: “Ќе ви ја спуштам. Па, оној од вас, потоа, кој не верува, ќе го казнам, навистина! И тоа со казна со која нема да го казнам никого од луѓето.

Потоа едно од најголемите чуда на Исус (нека е Божјиот мир над него) е дека Бог направил од да зборува кога бил во крошна со цел да ја одбрани неговата чиста мајка од злите зборови на луѓето кои не и веруваа на неа дека нејзиниот син е чудо Божје и е роден без татко.

.... Оние рекоа: “Како ќе зборуваме со дете кое е в крошна. ”(Бебето Исус) Рече: “Јас сум, навистина, роб Аллахов; ми даде Книга (Евангелие) и ме одреди за пророк! (Марија,29-30)

И кога ангелите рекоа: О Марија, Аллах, навистина, ти донесува радосна вест; од Него збор: името му е Месих, син на Марија, ќе биде виден и на овој свет и на Задгробниот свет и еден е меѓу блиските на Аллах.
Ќе им зборува на луѓето додека е во крошната, и кога ќе биде голем, и ќе биде меѓу добрите луѓе. (Семејството на Амрам, 45-46)

Замисли, Исус (нека Божјиот мир над него) е меѓу најблиските на Бог, Алах.

И најголемите чуда на Исус (нека Божјиот мир над него) Бог ни ги опишува многу убаво во Коран:

И Он го поучи (Исус) и со Книгата, и со Мудроста, и со Тората, и со Евангелието ете, пророк до синовите Израилови:
Ви дојдов со знамение од Господарот ваш. Ќе создадам за вас нешто, навистина, од кал што ќе биде слично на птица и ќе дувнам во него и, со одобрението Аллахово, ќе стане птица;
ќе излечам слеп и лепрозен и ќе оживеам умрен, со одобрението Аллахово;
ќе ви кажувам што јадете и што збирате во домовите ваши, со одобрението Аллахово. Ако сте верници ете, во тоа, навистина, имате знамение, и, еве, тука сум да го потврдам Теврат и да ви дозволам нешто од она што ви беше забрането; и ви доаѓам со знамение од Господарот ваш. Па, плашете се од Аллах и бидете ми послушни! (Семејството на Амрам, 48-50)

Исус (нека е Божјиот мир над него) е единствениот пророк во Исламот кој можел сите овие чуда да ги направи, но само со Божјо одобрение.

А сега за Пророкот Мухаммед (нека е Божјиот мир над него). Неговото најголемо чудо е Коранот. А и он направил мали чуда, како например, кога Ебу Бекр, неговиот најблизок другар бил каснат од шкорпија, он само ја ставил раката во раната и за миг оздравел. A истотака и делењето на Месечината во два дела. Сега како се случило тоа, како изледало, не знам, немам прочитано за тоа.

Вистина е тоа дека луѓето барале од Мухаммед (нека е Божјиот мир над него) да направи едно големо чудо. Па он се обратил кон Бога и побарал од Него да му овозможи.

Но Бога пред да му овозможи му кажал ќе му овозможи да направи големо чудо пред луѓето, но ако тиа пак ќе се посомневаат во него и во тоа што Бог го објавил тогаш ќе следува НЕВИДЕНА КАЗНА ЗА НИВ и ќе ги ИСТРЕБИ ОД ЗЕМЈАТА. И Бог му ги дал примерите со другите пророци, кои ипак направиле големи чуда, сепак нивните народи станале неверници, и потоа им следела казна.

И Мухаммед (нека е Божјиот мир над него) избрал да не се изведе некое чудо, туку да ги повикува луѓето кон Божјиот пат со трпение и мудрост.

Ајде Селам (мир) до тебе!

Kajgana Shop

На врв Bottom