Научни чуда во Ку`ран

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 12:43 ---
ајде јас ќе и одговорам ....порано светите книги биле тумачени правилно...денес се тумачат грешно
се обрнува внимание на небитни ствари
се појавил Тесла кој ја сватил суштината, т.е. ја видел вистината во книгите
и еднаш рекол
Религијата и филозофиите не учат дека човекот може да биде Христос, Буда и Заратустра. Она што јас го барам е, по лудо, поголемо и невозможно. Тоа е: Што да се направи за да во вселената секој човек се роди како Хрисос, Буда и Заратустра. .. .

Сакаш да ми кажеш дека кога црквата викала дека земјата е плоча и кога го спалила Коперник затоа што кажал дека е округла Библијата била точно тумачена.

Тесла го сватил универзумот а книгите не верувам тој бил Атеист не само по тоа што го кажувал туку и потврдењето на неговиот нејдобар пријател Марк Твен.

Оваа не знам од каде го имаш најдено и првпат го слушам. Еве нешто што го има изјавено Тесла за весник со дата и за кој весник:
“There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. The human being is no exception to the natural order. Man, like the universe, is a machine. Nothing enters our minds or determines our actions which is not directly or indirectly a response to stimuli beating upon our sense organs from without.”

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
ti stalkere ja znaes li "teorijata ne verojatnost"?
ИЗЛЕЗОТ Е САМО ЕДЕН...

ВО ИМЕТО НА АЛЛАХ МИЛОСТИВИОТ, СОМИЛОСЕН

Научен доказ за Куранската објава (за оние кои размислуваат)
Денес, во светот има околу една милјарда и шест стотини милиони муслимани, кои без двојба веруваат дека Чесниот Куран е збор Божји и дека тоа е Божје чудо. (..)
„Вие, луѓе од науката, вие кои што се занимавате со астрономија, вие кои го проучувате нашиот универзум низ вашите моќни телескопи, како да се истражува некој предмет на дланката од вашата рака: кажете ми, како постанал светот?“ Овој научник, иако нема духовни запазувања, сепак великодушно сака да нè научи и подготвено да одговари: „Пред милјарди и милјарди години, нашиот свет бил парче материја и потоа, имало ’голема експлозија’ во јадрото на оваа огромна маса материја и големи парчиња материја почнале да летаат на сите страни.
Од таа ’голема експлозија’ постанал нашиот сончев систем како и галаксиите во универзумот, и бидејќи немало отпор кон таа прапочетна движечка сила која се создала од таа прва експлозија, ѕвездите и планетите пливаат по своите патеки. Нашиот свет (вселената) се зголемува. Галаксиите сè побрзо и побрзо се оддалечуваат од нас, и кога ќе ја достигнат брзината на светлина, ние повеќе нема да бидеме во можност да ги видиме. И што можно побрзо мора правиме сè поголеми и подобри телескопи, како би ги проучувале тие хоризонти, инаку би задоцниле на возот“.
„Кога сте ја откриле оваа приказна?“ – го прашуваме.. „Не, тоа не се бајки, тоа се научни факти!“ вели нашиот пријател. „Во ред е, се согласуваме со вашите податоци, но, кога всушност сте дошле до тие факти?“ „Неодамна!“, вели тој. Во историјата на човекот, педесет години претставуваат ’неодамна’“.
„Еден неписмен арап од пустината, пред 1400 години неможел да ја знае теоријата на ’голема експлозија’ и ’зголемувањето на вселената’, зарем не? “ - го прашуваме. „Не, никако!“ - одговара тој, гордо. „Е, па тогаш, слушнете што рекол тој според Божјото упатство“:
„Зарем, не знаат неверниците дека, небесите и земјата беа една целина, па Ние ги раздробивме? ... (Куран, 21:30)
„Негово (Аллахово) дело се и ноќта и денот и сонцето и месечината, и сите (небески тела) пловат, секое по својата патека.“ (Куран, 21:33)
„Зарем, не гледате дека овие зборови се упатени и конкретно се однесуваат на ВАС, научниците, земјописците, астрономите, кои откако ги откривте овие неверојатни пронајдоци и ги предадовте на човештвото, сепак останувате толку ’слепи’ и ’не гледате’ на Творецот на Универзумот?“ „Со нашата наука и енциклопедии, ние често забораваме на БОЖЕСТВОТО во овие лаборатории“ велиThomas Carlyle. „Како и тоа што е можно, еден чувар на камили во пустината би можел да биде во состојба да ги собере ’вашите факти’ пред 1,400 години, освен, ако тоа не ги добил од самиот Креатор на ’големата експлозија’?“
„И вие, биолози, вие кои сте ги зариле прстите во сиот органски живот и вие имате ли смелост да негирате, да го негирате постоењето на овој извор на животот, односно, Бога. Кажете, според вашите истражувања, со кои толку сте горди, каде почнал животот?“ И тој, како и неговиот научен колега астроном, ’безбожен’, истотака почнува – „Значи, пред милјарди и милјарди години, првобитна материја во морето почнала да произведува протоплазма од која произлегле живи клетки, од таа морска протоплазма произлегле сите живи нешта. Со други зборови, сиот живот произлегол од морето, односно, од водата!“
„А кога сте го пронашле фактот дека сите живи нешта произлегуваат од водата?“ Неговиот одговор е ист, како неговиот колега, астроном: “Неодамна“.
„Значи, пред четиринаесет векови, никаков научник, ни филозоф, ниту поет, некако не би можел да го погоди ова наше откритие, нели?“ Нашиот биолог, истотака е одлучен како и астрономот. „Не, никако!“, вели тој. „Па добро, сега слушнете го само неписмениот син на пустината“: „И дека Ние од вода создаваме , зарем нема да верувате?“ (Куран, 21:30)
Треба да запомнете дека ова се зборови на Семоќниот, Сезнајниот, Создателот на светот (вселената) упатени кон Вас, научниците, како одговор на вашиот скептицизам, како и тоа дека вистинското значење на тие зборови било неразбирливо за жителите на пустината пред четиринаесет векови наназад. Аллах ви се обраќа Вам, научниците, па како Вие не верувате во Бога? Барем вие не би требало да се осмелувате да го негирате Неговото постоење, но вие сте тие што баш и се чудат! Што е со Вас? Дури и ботачинарите, зоолозите и физичарите, кои дури и покрај нивните исклучителни способности за нештата на природата, не сакаат да го признаат Создателот. Како тогаш тие би можеле да ги објаснат овие Курански зборови: „Славен нека е Оној (Семожниот Бог) кој создава сè во пар од она што на земјата никнува (растителниот свет) и во нив самите (човекот и животинскиот свет) и во она што не го знаат (како и во физиката).“ (Куран, 36:36)
Ајетите од оваа Божја Книга се разбирливи сами по себе. Оние кои Куранот го студираат, гледаат непогрешност на Божјото создавање во секој нов пронајдок кој човекот го открива. Тоа беа ’Знаците’, ’Чудата’ на неговиот Милостив Бог, Доброчинителот, како би ги отстранил сомнежите од човекот и би ја поткрепил неговата вера.
„ .. Тоа се навистина поуки за оние кои знаат.“ (Куран, 30:22)
Каква иронија! Всушност ’научниците’ се тие, што често се непослушни и надуени со гордост заради нивните богати знаења во однос на материјалните нешта. Тие немаат вистинска и искрена понизност која што човек би требало да ја има, ако поседуваат право и вистинско знаење.

Литература: „Куранот – најсовршена му’џиза“ од Ахмед Дидат
Сум чул, можеби и сум полагал пар предмети од областа на веројатноста. Можеби и самата теорија на веројатност сум ја изучувал во поширока смисла. Можеби и практичните импликации од истата сум морал да ги разберам. Шо да правам таков ми е факултетот, а и другарите ми се малку "настранични" кога е во прашање ова. Доста ме малтретираа со веројатности. Денес и се бавиме со импликациите од истата, бар спорадично.

Првиот болд- Argumentum ad populum (argumentum ad numerum) со тоа итиот е фаличен.
Вториот болд (Коран 21:30) Земјата е дел од небото(вселената), не е разделена од него ниту пак е раздробена.
Трет болд(Коран 21:33) Дека небеските тела имале патека, уникатна за нив знаеле скоро сите антички народи кои се бавеле со малку астрономија.
Четврти болд(Куран, 21:30) не нема да веруваме бидејќи во Коранот пишува дека човекот е создаден од ништо, од нешто, од глина, од кал, од нешто како мртво. Бидејќи човекот е дел од "сè што е живо" предходното тврдење не може да се земе како вистинито.
Петти болд Не се е во парови. нешто е само
http://en.wikipedia.org/wiki/Bdelloidea
http://en.wikipedia.org/wiki/Cnemidophorus
А некои се во изобилство(мулти сексуални) http://en.wikipedia.org/wiki/Schizophyllum_commune клик1 клик2
Ни во физиката се нема пар, земи ја за пример Гравитацијата.
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 13:12 ---
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 12:43 ---

и не се работи за докажување ... у светите книгги е кажано како Е , не се тоа докази математички ...физички , зошто со математика и физика не се разбира универзумот ...
или како беше онаа на тесла ако сакаш да го разбереш универрзумот мисли на енергија, вибрација и фрекфенција..
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 12:50 ---

ајде јас ќе и одговорам ....порано светите книги биле тумачени правилно...денес се тумачат грешно
се обрнува внимание на небитни ствари
се појавил Тесла кој ја сватил суштината, т.е. ја видел вистината во книгите
и еднаш рекол
Религијата и филозофиите не учат дека човекот може да биде Христос, Буда и Заратустра. Она што јас го барам е, по лудо, поголемо и невозможно. Тоа е: Што да се направи за да во вселената секој човек се роди како Хрисос, Буда и Заратустра. .. .
Многу контрадикторности во светине книги.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
. Еве нешто што го има изјавено Тесла за весник со дата и за кој весник:

“There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. The human being is no exception to the natural order. Man, like the universe, is a machine. Nothing enters our minds or determines our actions which is not directly or indirectly a response to stimuli beating upon our sense organs from without.”

Nikola Tesla

Ako ne sum razbral losho...Tesla tvrdel deka covekot e mashina
Istoto i nie go tvrdime
Pameten bil Tesla....pogotovo za vibraciite

С

Само Човек

Гостин
Сакаш да ми кажеш дека кога црквата викала дека земјата е плоча и кога го спалила Коперник затоа што кажал дека е округла Библијата била точно тумачена.

Тесла го сватил универзумот а книгите не верувам тој бил Атеист не само по тоа што го кажувал туку и потврдењето на неговиот нејдобар пријател Марк Твен.

Оваа не знам од каде го имаш најдено и првпат го слушам. Еве нешто што го има изјавено Тесла за весник со дата и за кој весник:

Nikola Tesla

ти шо викаш тоа ли сакам да кажам ? :facepalm:
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 13:22 ---

Nikola Tesla

Од себе го создадов она што го сакав: мисловна и духовна машина.
ТЕСЛА
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 13:27 ---
Многу контрадикторности во светине книги.
не бе ти не ги разбираш

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Ako ne sum razbral losho...Tesla tvrdel deka covekot e mashina
Istoto i nie go tvrdime
Pameten bil Tesla....pogotovo za vibraciite

:) Мислев да допишам коментар како Г (те Г како Тесла) али се предомислив сепак темава не е за тоа

С

Само Човек

Гостин

“There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. The human being is no exception to theте natural order. Man, like the universe, is a machine. Nothing enters our minds or determines our actions which is not directly or indirectly a response to stimuli beating upon our sense organs from without.”

Nikola Tesla

те интересира тесла
еве
Космосот е духовен; ние само делумно сме такви. Космосот е поморален од нас; затоа мораме да ја спознаеме неговата природа и својот живот да ускладиме со него. Јас не сум научник. Науката можеби е најсоодветниот начин да го најдам одговорот на прашањето кое отсекогаш ме прогонува и кое во моите денови и ноќи се претвори во оган.
ај бе овој тесла шо интересен бил..

Член од
13 јуни 2012
Мислења
172
Поени од реакции
26
  1. Мисли ли човекот дека Ние никогаш нема да ги збереме коските негови?
  2. Е, уште како! Ние сме Кадри дури и да ги поредиме и јагодиците на прстите негови!

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
  1. Мисли ли човекот дека Ние никогаш нема да ги збереме коските негови?
  2. Е, уште како! Ние сме Кадри дури и да ги поредиме и јагодиците на прстите негови!
Имаш за ова 10-тина страни наназад, пребарај си.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
ти шо викаш тоа ли сакам да кажам ? :facepalm:
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 13:22 ---

Од себе го создадов она што го сакав: мисловна и духовна машина.
ТЕСЛА
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 13:27 ---

не бе ти не ги разбираш
:facepalm: Абе знам мислеше на духовно ама тоа значи дека не ме читаш. Jас се фокусирам само на делата.
И ако прочита што вика во првиот дел Тесла дека идеалот на религијата не е во конфликт со науката.

И пак кога и каде. Прифакам само извадоци од весници.

ПС на крај џабе пишуваме отиде се ова у канта.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
и тесла ко тебе не го разбирал поимот религија...али билија разбирал
http://www.freedomtek.org/tekstovi/nikola_tesla_intervju_1899.php
Татко му на Тесла бил католички свештеник. Јас можда и не ја свакам религијата ама да не се преценуваш малце дечко.

И ова малце ми звучи како ако има исто размислување со моето тогаш си разбрал ако не во заблуда си.

С

Само Човек

Гостин
Татко му на Тесла бил католички свештеник. Јас можда и не ја свакам религијата ама да не се преценуваш малце дечко.

И ова малце ми звучи како ако има исто размислување со моето тогаш си разбрал ако не во заблуда си.
прашање до тебе
оти нели го рабираш тесла ., буда..
Буда рекол дека жените се глупави ...
што мислиш стварно мислел дека се глупави
???

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
прашање до тебе
оти нели го рабираш тесла ., буда..
Буда рекол дека жените се глупави ...
што мислиш стварно мислел дека се глупави
???
А и да не претеруваме да го разбереш Тесла, не заебавај. На Максвел му требале скоро 10 години да го објасни т.е. да направи математички модел на движењето на магнетните полиња низ трансформаторот а Тесла го нацртал шетајки се во парк со Твен на марамче.
Ако мислиш дека можеш даго разбереш Тесла со среќа, јас знам дека неможам.
Во која фаза од животот го рекол тоа Буда. Ова те прашувам бидејки Буда признал дека направил многу грешки во своите размислувања се додека не достигнал Нирвана.

С

Само Човек

Гостин
А и да не претеруваме да го разбереш Тесла, не заебавај. На Максвел му требале скоро 10 години да го објасни т.е. да направи математички модел на движењето на магнетните полиња низ трансформаторот а Тесла го нацртал шетајки се во парк со Твен на марамче.
Ако мислиш дека можеш даго разбереш Тесла со среќа, јас знам дека неможам.
Во која фаза од животот го рекол тоа Буда. Ова те прашувам бидејки Буда признал дека направил многу грешки во своите размислувања се додека не достигнал Нирвана.
откакло се РАЗПУДИЛ
????
пс. тесла го објаснува законот на 3 многу добро,

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
откакло се РАЗПУДИЛ
????
пс. тесла го објаснува законот на 3 многу добро,
Јас мислам дека било откако ја напуштил кралската палата ама ај.

Тесла у животот нема докажано ниту една негова теорија тоа го правеле други, јбг тоа го сметал за губење време. Ние што не сме на негово ниво ни требаат тие математички докази за да сватиме што се случува.
А за законот на 3 ако мислиш на трофазниот ТР и Асинхрониот трофазен мотор да ги направил. За друг закон за 3 од него не ми е познат. Или можда мислиш на она ако сакаш да го разбереш универзумот размислувај за фреквенција, енергија и вибрации да три се.

С

Само Човек

Гостин
Јас мислам дека било откако ја напуштил кралската палата ама ај.

Тесла у животот нема докажано ниту една негова теорија тоа го правеле други, јбг тоа го сметал за губење време. Ние што не сме на негово ниво ни требаат тие математички докази за да сватиме што се случува.
А за законот на 3 ако мислиш на трофазниот ТР и Асинхрониот трофазен мотор да ги направил. За друг закон за 3 од него не ми е познат. Или можда мислиш на она ако сакаш да го разбереш универзумот размислувај за фреквенција, енергија и вибрации да три се.
да го прочиташе интервјуто ќе видеше на шо мислам
каков црни трофазен :facepalm:
и сега знаеш ли шо мислел буда со тоа ?

Kajgana Shop

На врв Bottom