Црна Гора ги започна преговорите за членство во ЕУ

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
заглавени на Балканот меѓу четири волци не е баш некоја добра позиција без излез на море

прекинот на ЕУ реформите може да биде меч со две оштрици за ваква слаба и ранлива држава

пропаѓањето и несогласувањето на западните сојузи ќе значи само едно - нова тешка војна со тешки крвопролевања и злочини,овојпат до коске !

Уште прекин да прогласиме и ќе не изедат волциве домашни. Да има некој паметен политичар да ни каже на каде да одиме би било најдобро. Али кој бре, погледни коалиција бц и љѓ кој будала би дал глас на овие :facepalm:
Додека Еу не се среди, ние може само да пливаме во матно. Или нека се распадне или нека зајакне, вака и нас не влечат надоле.
А на Црна Гора спасот и е ЕУ, како што ја распродадоа цела ривиера на Руси има живи да се изедат.

Црна Гора ги започна преговорите за членство во ЕУ

C0650D5E0EF2E54396A36D96CA88737E.jpg

Епа драги мои додека ние си играме Скопје 2014, Црна Гора си ја отвори вратата кон ЕУ. Не дека сум некој фан на ЕУ, во последно време сум скептик, сепак многу ме иритира нашето назадување или стоење во место додека сите останати балкански држави одат напред.
Епа драги Црногорци нека ви е честито, ние сме далеку и зад вас благодарение на владите кои си ги бираме. Нека ни се вечни, ако не се они нема да знаевме како е 20 години да се чувствуваш како измет.
Голема работа почнале со преговори за влез во Еу, во време во кое северозападните земји на Еу прават математики на широко дали повеќе им се исплати да останат во еврозоната и да истураат милијарди во ветер или да си излезат од еврозоната а Велика Британија ги одјеба на Еу пред некој месец кој следи знае за што ме мрзи да објаснувам. Додека во моментов црна дупка во светската Економија е Еу и држат лекции по економија и голем дел угледни економисти пишуваат на долго дека тоа е проект пред распад и а да помине кризата Еу ке има сериозни последици од неа, што треба ние да се тепаме за да влеземе во банкротирано друштво? Па Словенија што е член на еврозоната мораше кредит да зема за да и дава пари на Грција или Словачка на пример се жалеше дека има неколку пати помал стандард а мора да плака за животот што го живееја Грците на висока нога, итн да не отворам тема за јавните долгови од над 70% за добар дел од членките на еу. Треба да разберете дека влез во Еу е политичка одлука а не награда за добро сработени реформи Бугарија и Романија ни тогаш ни сега не ги исполнуваат копенашките критериуми за влез во Еу ни тогаш па ни сега , а во некој области Македонија е понапред од Бугарија и Романија, и влегоа во Еу , Романија и Бугарија ништо драматично не се промени во нивната економија ни во нивниот стандард, а од друга страна Турција е кандидат за еу со децении па во последно време ја заболе стојко за Еу во последните години Турција има високи стпаки на раст и огромен влез на СДИ итн, а не се членки на Еу.
Патем Леандро ние ги исполнивме сите услови за почеток на преговори со еу, и ако не беа дволични до сега требаше да почнеме со преговорите но заради нивниот миленик Грција ни не сме во процес на преговори така да утната ти е тезата дека заради нас заостануваме, ни велат договорете се со грците а грците баш ги заболе да се договорат со нас им одговара да не држат надвор од еу и нато а и да се договориме со нив тоа ке биде погубно за нашата држава они бараат ерга омнес име за целокупна употреба вклучувајки го и во нашиот устав кој освен за надворешна употреба значи ке биде и за внатрешна употреба пример ако биде северна македонија ке мора на сите твои лични карти пасоши документи итн да пишува северна македонија а ти ке бидеш северномакедонка, твојот јазик ке биде северно македонец итн, све тоа за да влеземе во банкротирана Еу не фала да си мењам личен опис за влез во банкротирано друштво не фала!. Плус Еу и Сад докажаа дека се големи лицемири не ја почитуваат одлуката на судот од хаг со која грција се прогласува за виновна за кршењето ан времената спогодба за да не ја попречува Македонија за членство. Кој патем суд е основан во наголем дел толку од нив Сад и Еу, и нас ни го дрват дека ние не сме правна држава а они самите не се погледнале!
Леанрдо отвараш погрешна дебата во која според твојата теза ние сме криви за се а Грцја Сад и еу се добрите а ние сме лошите! Дадовме промена на знаме! прифативме референца БЈРМ! Прифативме да се откажеме од правото да се грижиме за Македонците кој живеат кај нашите соседи! Ја остапивме територијата на Нато за напад на Југославија во 99 год итн итн, и што добивме од све тоа ? Мое мислење кур поголем да ми извините на изразот! А ти Леандро ако немаш сфатено дека влез во Еу е политичка одлука и нема врска со постигнувањата на некој стандарди како пример копенхашките критерими, имаш сериозни проблеми или со логика или со интелегенција. Во Грција сите партии се едногласно за македонија вето и крај, кај политичарите не само што немаат црвени линии туку се напреваруваат кој повеке ке попушти на Грците(ова особено важи за нашата опозиција уште кога грчки политичари јавно изјавија јавно дека на парламентарните избори во 2011 сакаат сдсм да победат , а од друга страна од сдсм викаат за 6 месеци ке го решат спорот за името све е јасно) а дека може да се реши за 6 месеци се согласувам само место Македонија ке бидеме Нова Македонија или Северна Македонија и место Македонци ке бидиме северно македонци или ново македонци! На крај краиште или нека не примат во Еу и Нато какви што сме а сме РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА и МАКЕДОНЦИ или ич нека не не примаат не мислам дека треба како осакатени да влеземе таму! И доста плачете како пи.ки нашите предци гинеле за Македонија ги мачеле за Македонија, трпеле заради Македонија вие се посравте од тоа што не ве примиле во дволична и банкротирана еу! И фашистички Нато што каде и да се појавува ( а се појавува таму каде што има нафта и афион) има жртви немири и страдања! За вакви ли огранизации треба да плачеме во време кога во светот се распределуваат центрите на мок кога на сцена стапува БРИК (БРАЗИЛ,Русија,Индија и Кина) економскиот тигар и кога светот станува мултиполарен кога земјите во развој се економски тигри а Еу и Сад изморени старци(во економска смисла). Не бидете како коњи само напред и само кратко да гледате, видете малце лево десно и малце подалеку од пред носот.

:facepalm:
Од кога ја отворив темата да не го пишуваше постов, оти 50 пати го кажав истото.

**салата,ракииче,две букви,цигарче

и одново :pos:
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 02:01 ---
Реши се си или не си за еу.. ја сум,ама име за еу не сум, never.
ти па толкав патриот,стави го Војводата на Коњ на аватар,шо се криеш со та маската ц ц ц ц

баш ме интересира шо дело имаш направено за Македонија и Македонците освен што си онлајн навивач/супортер

Толку сум нејасна или само цитро не ме сфаќа?
Ако не сум јасна утре од сабајле од ново ќе пишам пак:icon_mrgr:

Овој има и преспано една партија одморил па пак се вратил на тастатура.:icon_mrgr:

--- надополнето: 30 јуни 2012 во 02:01 ---

ти па толкав патриот,стави го Војводата на Коњ на аватар,шо се криеш со та маската ц ц ц ц

баш ме интересира шо дело имаш направено за Македонија и Македонците освен што си онлајн навивач/супортер

A што дело да направам БЕ ? Да се самозапалам на плоштад и додека горам да викам МАКЕДОНИЈААААА!!..? Или 30 дена да гладувам само на вода да сум? Или може треба да појдам од Скопје-Тетово-Гостивар и да ги шкртам сите двојазични табли,а мушко?

Моето дело е следно: никад никаков криминал немам на државата направено. никад не сум затаил данок,редовно плаќам све што треба,ѓубре на улица не фрлам,не пљукам и гнасам како некои од вас по све што е македонско. не се срамам што сум македонец . Е сега несум некој талентиран пејач или спортист да ја промовирам државата низ свет,не сум јак бизнисмен да вработам 10 000 души, не сум научник,не сум генијалец..ама правам толку колку што ми е чергата..може нема многу аир од мене,ама нема ни штета.

Честито, нека е со среќа. Се надевам ќе одат напред и ќе просперираат!(y)
Сепак, не се споредува со нашето, иако имаме уште леб да јадеме, на сите овде ни е јасно зашто се уште немаме добиено датум за преговори иако 5 години по ред добиваме као демек “зелено светло“.

Црна Гора со шверц на цигари, дрога и оружје си влага во ЕУ и НАТО. Тоа им се најсилните атрибути во преговорите. Ние наместо да продолжиме со тоа, го сатанизиравме Шутурков и го презеде бизнисот Ѓукановиќ. Ќе бевме многу среќни да имавме шверц под државна капа.

Ѓукановиќ процент од тие бизниси тураше во пензиски фонд и државен буџет.
--- надополнето: 30 јуни 2012 во 08:00 ---
Да почиваше Еу на некакви принципи, како што се декларира, во тоа друштво, барем според економските, а леба ми, и политичките критериуми, немаше сега да бидат ни Грција, ни Португалија, ни Шпанија, за Бугарија и Романија да не праиме муабет.... Ај, да си рече човек, „икономија“ терале, па ги „вклоцале“ внатре гореспоменатите, а за другите (читај:ние) ќе се измислуваат нови и нови критеиуми.

Не не' сакаат таму, бе, не е дека не сме се квалификувале... Ако утре се реши спорот соГрција, уште задутре ќе се јават источните со нови услови...

Јас и онака не сум некој поклоник на членството во Еу и навистина мислам дека треба да се поработи на добивање геостратешка тежина преку силни политички односи со БРИКС, па зошто да не и со водечките африкански нации...

Абе треба да си играч, треба да те бива за да играш и со едните и со другите.

А нас за што не бива, на крајот ќе биде од кол на кол, колот ...

Ја сакам критиката, онаа издржаната, ама да манипулираш свесно со вистината е тоа е бедно.

Македонија не влегува во ЕУ не поради Скопје 2014 туку поради името Р.Македонија.
Што викаат препораките на ЕУ во извештаите од последните неколку години а исто и до НАТО ?
Македонија ги исполнува УСЛОВИТЕ, значи работела на тој план, но мора да го реши спорот со Грција.

Човек кој манипулура со вистината и се осеќа бедно, на него и името Р.Македонија не му значи.
Сигурно неговите вредности се паднати до таму да не му смета и дома некој гол да им шета.

Инаку во ЕУ во моментов се процеси Pay Time, дојде време да се плати се, да се плати што се живеело на туѓ грб.
Македонија живее од својто труд, задолжена е, може да врати, поголемиот дел од популацијата си имаат соптвени домови, земја, скромен живот но барем е нивни.

Превод Славјански, додека ние си играме со Скопје 2014 и се тепаме кој споменик и која врба чини, економијата ни влегува во рецесија. Значи дефокусирање од моменталната ситуација во која сме ни се разно разни приказни кои ни се пласираат. Не дека ради Скопје 2014 не влагаме во ЕУ, сите знаеме зошто не велгуваме. Името за ништо не го менуваме, ни за ЕУ низ а свети ЕУ. Они и под банкрот не не признаваат, така да вергламе на мртви патеки и долго ќе вергламе на иста тема.
Во моментов со ваква економска слика ЕУ ни најмалку не е сојуз во кој сакам да се најдеме. Но нема ние што да сакаме или не, Кадаиф кажа кога ќе не фатат за уво тогаш ќе влеземе во пакет со Србија и Косово доколу до тогаш сојузот не се распадне. Наше е да направиме се да одиме напред, развој, позитивни стапки. Да се надеваат луѓето, да чувствуваат, да гледаме движење. Вака на статус кво стоиме.

Превод Славјански, додека ние си играме со Скопје 2014 и се тепаме кој споменик и која врба чини, економијата ни влегува во рецесија. Значи дефокусирање од моменталната ситуација во која сме ни се разно разни приказни кои ни се пласираат. Не дека ради Скопје 2014 не влагаме во ЕУ, сите знаеме зошто не велгуваме. Името за ништо не го менуваме, ни за ЕУ низ а свети ЕУ. Они и под банкрот не не признаваат, така да вергламе на мртви патеки и долго ќе вергламе на иста тема.
Во моментов со ваква економска слика ЕУ ни најмалку не е сојуз во кој сакам да се најдеме. Но нема ние што да сакаме или не, Кадаиф кажа кога ќе не фатат за уво тогаш ќе влеземе во пакет со Србија и Косово доколу до тогаш сојузот не се распадне. Наше е да направиме се да одиме напред, развој, позитивни стапки. Да се надеваат луѓето, да чувствуваат, да гледаме движење. Вака на статус кво стоиме.

Леандра, Скопје 2014 пред се е авторско дело на некој архитект, на некој скулптор, вајар итн итн.... На некој му се допаѓа, на некој не, природно е тоа.
Јас рекрирам многу често поред вардар, плоштадот ми е последната дестинација, ја гледам промената постојано. Скопје го помина Охрид по број на посети на туристи. Гледам често фотографирање, задржување пред обејктите, групи итн итн...
Но имаше една медиумска хајка дека со Скопје 2014 сме ја кршеле привремената спогодба и дека токму тој проект е причината за нашиот застој. Тоа е дебилитет.

Но јас ќе го критикувам Скопје 2014 од друг аспект. Начинот на кој компаниите, односно фирми со 2 луѓе ги добиваат работите. Квалитетот на изработката, тендерите, перењето пари....
Тој начин на работа во оваа држава не се промени.

Причината за падот на економијата.
Никогаш не сум сакал работите од средина да ги гледам.
Кај нас капиталот отиде во просељачени раце, кај партиски војници кои му клечеа на вождот.
Тие денешни каптилисти, не сакам да ги набројувам, тие денеска се бегови ама во своето село, надвор се клошарчиња, носот не знаат да го избришат, Hello не знат да кажат.
Додека не се смени начинот на кој одреден човек напредува во Р.Македонија, ние ќе тапкаме во место.
И тоа не е е само пример со нас, тоа е пример со целиот Балкан, источна Европа.

За крај, обврска на сите нас е државата Македонија.
Ќе се бориме во партијата, фирмата, медиумите, ќе се бориме сите Македонија да се промени.

100 луѓе по 1W енергија, имаш светлина од сијалица.
100 000 луѓе по 100W енергија, лансирање.
Се е енергија.

map.gif

Ако добро ја погледнете сликава ќе забележите нешто интересно....мала сива зона опколена со жолто и голема сива зона на север

...Швајцарија и Норвешка не се во ЕУ...но ја имаат најсилната економија во Европа...кога балонот ќе пукне...овие две земји ќе останат нечепнати....а најдебелиот крај ќе го извлечат новите членки......

....нека ме демантира некој и нека докаже дека Швајцарците и Норвежаните живеат полошо само затоа што не се во ЕУ (тргнете ги настрана недостатокот на сонце и изобилството на чоколада)

....во Швајцарија не расте какао...но Швајцарија е најпозната по своите чоколади (добро де и банки и шупливо сирење)....природните ресурси и геостратешка позиција се безвредни ако не се користат правилно

ЕУ може да го замисите како елитен клуб на богати наследници кои се дружат и држат заедно и кога некој од нив со страст кон комар заглави останатите го вадат од гомна...е сега во оваа споредба Македонија е селанец кој сака да се приклучи кон клубот.....кога богатите ќе почуствуваат дека повеќе неможат да ги подмируваат своите долгови ќе почне да примаат и селани и шуто и рогато само да има некој да ги подмири нивните долгови

прво мора да си го средиме сопствениот двор.....економски да се стабилизираме...па дури потоа да размислуваме за ЕУ

и за крај ќе цитирам изјава еден израелски бизнисмен кој имаше можност да ја прошета Македонија

ДА ГИ ИМА ИЗРАЕЛ 1/4 ОД РЕСУРСИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И НЕЈЗИНАТА ГЕОСТРАТЕШКА ПОЛОЖБА....ПОЛА ЕВРОПА ЌЕ МУ БЕШЕ ПОД НОЗЕ

Швајцарија е населена од Французи,Германци и Италијани,така е и поделена и нема врска нејзината состојба со оваа на Македонија - Швајцарија е створена за да постои,а Македонија сакаат да ја нема на картата(соседите)

Швајцарија не можеме да ја земеме за пример за нашиот случај

СЕ друго ти е одлично искоментирано,израелецот има одлично мислење кое не го делат нашите мафијашки политичари и главатари овие 20тина години,тоа сето треба на судење да оди за малверзации и манипулации,а не одново на избори да добива поддршка од народот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom