Во што веруваат атеистите?

С

Само Човек

Гостин
И сега што треба да ти одговорам. Нешто у смисол проблемот е у тебе.
И до каде ке стигнеме со ваква дискусија.

А јас ти реков дека тоа е многу погрешно тоа е екстрем.
Религиите ти кажуваат како функционира човекот ај не се залажувај. Во овој поглед според мене за тоа како размислува човекот најдобра книга е Уметноста на војувањето.

Таа реченица може да се разгледува од повеке аспекти.
Првиот е ако тргнеме по евангелието по Матеј кој вика Полесно камила ке се протне низ иглени уши отколку богатиот да влезе царството небесно. Сакал да каже дека имаат место во рајот (да не ја тупам многу)

Вториот е ако се тргне од чисто материјален аспект е дека тие моментално се наогаат на дното и не може да одат подоле туку само нагоре и се во предност пред богатите кои се наогаат на врвот и кои се целосно преокупирани со тоа како да се задржат таму и со тоа да ја задржат моќта која ја имаат.

Третиот аспект е дека поради сиромаштијата и немаат некое образование т.е. горе доле се табула раса пасо тоа единствена преокупација им е како да го преживеат денот за разлика од школуваните кои имаат повеке проблеми и повеке прашања им се вртат во главата.
јас не се залужам што кажуваат светите книги...
ти се залажуваш...
сега болдот...
како функционира човекот ..
размислува човекот ?
не човекот треба да се испоти додека почне ТОЈ да размислува

пс..повели на темаа внатрешна еволуција на човекот ...таму кажи ги ставите за човекот

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Не може да дојдеш те банираа од темата Телема заради ваквиот нападен став кој што го имаш и на оваа тема, само нема кој да те пријави тука а и малку си се смирил за разлика од тоа кога не заморуваше и плукаше.

Ако за тебе 30 годишни луѓе се деца браво за тебе :) Имаш ти барем 25? Постојано велиш „деца“ нагласувајќи како ти си ептен стар. Богати... :)

Што знам што не знам си е мое. Секој со своето знаење или не знаење. Премногу ги судиш другите и забораваш да се следиш самиот себе си. Се загуби по патот тегнејќи се со Хептаграм и неговото ТЕЛЕМА ТЕЛЕМА ТЕЛЕМА! Денот не ти поминува како што планираше на форумов а? Штета што се појавив јас на овие „твои“ теми, ми ти го е* планот.
Остави го да биде Хептаграм :)

Ти како атеист треба да знаеш дека атеистите не веруваат како што тоа го прават религиозните. Нивното верување е врз база на искуство, кај религиозните врз база на милостина, страв, казна, подарок... затоа и им требаат богови за да си имаат причина за „развој“ за егзистенција.
Ама ти тоа си го знаеш нели...

Ако не, учи ако сакаш да си атеист.

С

Само Човек

Гостин
Јас те разбирам ама тоа не ми беше поентата. Што ако јас те разбирам кога 99% не го разбираат.
Да за Ошо важи тоа дека материјалното не му значело ништо. Но тоа не важи за денешните поглавари на нив материјалното им значи се тие не се духовни водачи тие се бизнисмени и се опседнати со моќте (секоја чест на исклучоците)

Не им текнало суште или не сакаат. Иначе јахтата вреди колку авион од типот на Бомбардиер до 20 патници. Ова е уште еден пример дека ја сакаат удобноста и парите.
абе не се грижи за другите ... не можеш да ги смениш....

така, не разбирање, не сакање да се разбере , и тоа се се случува, ништо не прават тие 99%, не се виновни...
или ко шо викаат муслимните ѓаволот го контролира човекот на земјата

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Нема верување, самиот поим верување е дискутабилен бидејќи нема фактицитет јас верувам дека иам у ранецот 50 000 евра али неам така да атеистите го отфрлаат самиот концепт на верување, што има врска ти у шо веруваш ако независно од тебе прав и едини бог е рецимо Маниту?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
јас не се залужам што кажуваат светите книги...
ти се залажуваш...
сега болдот...
како функционира човекот ..
размислува човекот ?
не човекот треба да се испоти додека почне ТОЈ да размислува

пс..повели на темаа внатрешна еволуција на човекот ...таму кажи ги ставите за човекот
Затоа и ти кажав Уметноста на војувањето. Таму не се дава унифицирано гледиште на човечката психа како што тоа го прават религиите. Туку вика се е комбинација и се зависи од случај до случај. Целта на генералот е да биде свесен за ова и да направи точна проценка.

Еве само еден пример од книгата иако е малце повеке офф топиц.
Вика ако твојата војска е два спрема еден према противникот тогаш треба да го нападнеш фронтално.
Ако е пет према еден требада ја поделиш и даго нападнеш од два правци.
Ако е десет према еден тогаш требада го опколиш и да го нападнеш од сите страни.
Овој последниов случај ти звучи ли познато од историја за една катастрофална грешка.

За болдот. Апсолутно точно. Тоа и го викам.

ПС Бидејки е напишана од кинез се може да се генерализира или минимализира до бесконечност. Што всушност и ти го викаш.
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 16:15 ---
абе не се грижи за другите ... не можеш да ги смениш....

така, не разбирање, не сакање да се разбере , и тоа се се случува, ништо не прават тие 99%, не се виновни...
или ко шо викаат муслимните ѓаволот го контролира човекот на земјата

Тоа у право си дека не можеш некого да смениш, но дали тоа значи дека не треба да се обидеш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Hepta...celo vreme propagirash...a ne znaesh ni shto e volja...ajde definicija da te vidam
Ljubov so volja
Што и да правам те засега тебе тоа? Не...
Ти зборувам тебе дирекно? Не...

Што е волја дефиниција ми бараш, тоа со твоите „деца“ се муабети со дефиниции и си го билдај егото со твоето одлучно „НЕ Е ТАКА, ТУКУ ВАКА Е“... јас сум зборувал и зборувал и некој ко тебе да ме заморува со прашања за кои каков и дадеш одговор ако не ти одговара на тебе да кажеш „НЕ“ , не бидува тоа :) Детски игри дома да си играеш на улица. Со мене, тешко тоа.

Ти мене не ме читаш воопшто или пак не ме разбираш. Не знаеш што е волја и ме прашуваш мене, а постојано велиш Љубов со волја? Сарказам нешто покажуваш? :) Што е љубов? Закон! :) Каква љубов? Хм... има во Книгата на Законот каде што љубовта не е врзана со ниеден бог ниту со религија, туку со Човекот. There is no god but man. Или ако си го видел она Deus est Homo (читај од лево на десно, од десно на лево)
Исто така види во Liber 150 :) Јас не мислам да подучувам за основни работи. Затоа книгите се јавни. ЧИТАЈ и НЕ ЗАМОРУВАЈ!

Но кој да прочита? Градиш одбивност кон нешто што не си имал искуство? Каков атеист си ти? Ти сепак ми даваш слика на лош религиозен фанатик кој што се заборава на теми кои третираат атеистички проблематики. Хм... таквите ги распнувале порано или ги фрлале на лавовите.

Ти го расипав денот... ок доста ми е мене со форумов. Те оставам тебе да уживаш во летниот распуст расправајќи се со атеисти.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Што и да правам те засега тебе тоа? Не...
Ти зборувам тебе дирекно? Не...

Што е волја дефиниција ми бараш, тоа со твоите „деца“ се муабети со дефиниции и си го билдај егото со твоето одлучно „НЕ Е ТАКА, ТУКУ ВАКА Е“... јас сум зборувал и зборувал и некој ко тебе да ме заморува со прашања за кои каков и дадеш одговор ако не ти одговара на тебе да кажеш „НЕ“ , не бидува тоа :) Детски игри дома да си играеш на улица. Со мене, тешко тоа.

Ти мене не ме читаш воопшто или пак не ме разбираш. Не знаеш што е волја и ме прашуваш мене, а постојано велиш Љубов со волја? Сарказам нешто покажуваш? :) Што е љубов? Закон! :) Каква љубов? Хм... има во Книгата на Законот каде што љубовта не е врзана со ниеден бог ниту со религија, туку со Човекот. There is no god but man. Или ако си го видел она Deus est Homo (читај од лево на десно, од десно на лево)
Исто така види во Liber 150 :) Јас не мислам да подучувам за основни работи. Затоа книгите се јавни. ЧИТАЈ и НЕ ЗАМОРУВАЈ!

Но кој да прочита? Градиш одбивност кон нешто што не си имал искуство? Каков атеист си ти? Ти сепак ми даваш слика на лош религиозен фанатик кој што се заборава на теми кои третираат атеистички проблематики. Хм... таквите ги распнувале порано или ги фрлале на лавовите.

Ти го расипав денот... ок доста ми е мене со форумов. Те оставам тебе да уживаш во летниот распуст расправајќи се со атеисти.
Nema odgovor...znaesh shto e toa volja kaj covekot ili ne...
Ke ti stavam 1 i ke odish na polaganje kaj krouli
Ako ne znaesh kazi, jas ke ti objasnam shto e toa.....frli go nastrana egoto..ke naucish neshto

С

Само Човек

Гостин
Затоа и ти кажав Уметноста на војувањето. Таму не се дава унифицирано гледиште на човечката психа како што тоа го прават религиите. Туку вика се е комбинација и се зависи од случај до случај. Целта на генералот е да биде свесен за ова и да направи точна проценка.

Вика ако твојата војска е два спрема еден према противникот тогаш треба да го нападнеш фронтално.
Ако е десет према еден тогаш требада го опколиш и да го нападнеш од сите страни.
Овој последниов случај ти звучи ли познато од историја за една катастрофална грешка.

ПС Бидејки е напишана од кинез се може да се генерализира или минимализира до бесконечност. Што всушност и ти го викаш.
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 16:15 ---
борбата во самиот човек а ?
абе ова сите од Г препишувале...хахаа
продолжи на другата тема

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

.
Kako na neboto taka i na zemjata-isus
razmisli malku, ovaa borba e i za vojskata(nadvor od covekot)
i za borba na egata(vo covekot)
Ti rekov jas deka nemash edno EGO

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Рековме де зошто нема да добиеш одговор а ти само ми потврди дека не ти е до одговорот туку да го судиш соговорникот (поточно ти не знаеш да водиш конверзација, немаш соговорник).
И конечно вадење од колосек и да ти го расипам денот: Види ми го потписот! :LOL:
И иди види го Законот. Не те терам насила но само давам предлог. Ќе добиеш одговор за тоа што ме прашуваш.
Законот е атеистички но и религиозен. Зависи од човекот и неговото искуство. Оди... биди сонце и иди види. Ајде...

Не бараме верување туку да работите според вашата волја. А ти ме прашуваш што е волја и се пениш пред моите нозе, обожаваш да запаѓаш во денгубење и во дефиниции кои ништо не менуваат и бегаш од дејствување. Што, девица си во хороскоп? :LOL:

Олабави, доста се заморуваш со мене. Кец ќе ми ставел. Стави ми 5 во индекс,. така ќе можам да одам на испит пак ... или ти не си достигнал за до факултет бидејќи си млад тинејџер што се пали на мистицизам и јога терминологии?

Аман...

С

Само Човек

Гостин
Тоа у право си дека не можеш некого да смениш, но дали тоа значи дека не треба да се обидеш.
грешно се изразив ..
не е можно...
џабе труди се колку сакаш , не е можно

а не е можно зошто - ајде малку библија лукавиот шета на земјата

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Рековме де зошто нема да добиеш одговор а ти само ми потврди дека не ти е до одговорот туку да го судиш соговорникот (поточно ти не знаеш да водиш конверзација, немаш соговорник).
И конечно вадење од колосек и да ти го расипам денот: Види ми го потписот! :LOL:
И иди види го Законот. Не те терам насила но само давам предлог. Ќе добиеш одговор за тоа што ме прашуваш.
Законот е атеистички но и религиозен. Зависи од човекот и неговото искуство. Оди... биди сонце и иди види. Ајде...

Не бараме верување туку да работите според вашата волја. А ти ме прашуваш што е волја и се пениш пред моите нозе, обожаваш да запаѓаш во денгубење и во дефиниции кои ништо не менуваат и бегаш од дејствување. Што, девица си во хороскоп? :LOL:

Олабави, доста се заморуваш со мене. Кец ќе ми ставел. Стави ми 5 во индекс,. така ќе можам да одам на испит пак ... или ти не си достигнал за до факултет бидејќи си млад тинејџер што се пали на мистицизам и јога терминологии?

Аман...
Ne ja najde definicijata na wiiki?
E tamu ja nema....
Najglupo mi e koga nekoj propagira neshto a ne ja znae osnovata na toa shto propagira....
Smeshen si mi......

С

Само Човек

Гостин

Аман...
хепта ти ми викаш работи со мотика
и не кажуваш што е мотика
и јас како да работам кога незнам со што
ќе земам гребло и со него
битно РАБОТАМ нели

В

влијателен

Гостин
Како што гледам, она што го пишува gurdjieff го разбира само Само Човек и обратно.
Кој е загубен. Јас што не сфаќам или тие што никој не ги разбира?

Kajgana Shop

На врв Bottom