Мојот став од пред 20 години, кога сум бил дете не е променет многу до ден денешен, со тоа што подоцна сум дознал за вистинските цели.....
Не викам дека меѓу посебните народи кои биле дел од федерацијата немало желба за растурање, напротив....меѓутоа без кумувањето на факинг USA и нејзината европска колонија - факинг UK.....
Ситните (условно ситни) интереси ги поделија поедини народи....најмногу ш иптарите кои не ни беа легитимен народ во истата (но факт е и дека нивната дијаспора најмногу пари опрчи по американската администрација), Словенците - кои по мене ниту, многу изгубија, ниту добија и донекаде Хрватите, кои одсекогаш живееле во промашен филм дека се Шваби........другите сите изгубија во голема мерка...
Реално БиХ и ние сме недефинирани територии, покрај Косово преку кои, ако треба да и се напраи фрка на Европа, односно ЕУ, ние сме на pole-позиција....
Генерално, откако земји како Чешка, Словачка, Унгарија исл. средноевропски земји оформија некакви реално стабилни пост-социјалистички уредувања кои Германија и Франција ги регулираат „на копче“, остануваат само уште земјите од нашето опкружување (по мене, а и по многу луѓе „квази-ЕУ“) од типот на Грција, Бугарија, Романија, кај кои уште политичарите се лесно поткупливи „безкичмењаци“, кои се само навидум средени, а кои во многу краток рок може да се замешаат во некаква криза.....неединствена, разединета Европа, на која меѓудругото и Турција и арапските земји на големо и тропаат на врата е одлична прилика за јенките.....
Во обратна ситуација, да останеше Југославија некако, па и без Словенија, но како стабилна земја, ниту Турците немаше на големо да ни хараат на нас и Босна (најмногу), веројатно ни овие глупости со циганиве на југ немаше да ги имаме како реален проблем.....моја претпоставка е дека позицијата на Европската Унија во однос на Америка ќе беше подостојна и посилна, а со тоа и влијанијата на истата во сред Европа......точно е дека Германија ја наоружуваше Хрватска во војната, но сепак мислам дека тоа го одработи одредена администрација надвор од генералната надворешна политика на Германија, која за истото доби тешки пари од усташката дијаспора....
На страна глобалната политика, најстрашно е каква простачка разделба си дадовме.....се уништи огромна инфраструктура, економски сите назадуваа во претходните години и уште назадуваат, задолжувањата растат - посебно Србија и Хрватска......и мене ништо не ми личи дека денешниве граници долго ќе потрајат.....