Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гледај си го својот пат. Мојот не може секако да го знаеш, ниту пак на било кој друг.
Не знам која ти е логиката да се интересираш за другите... чудно.
Бараш со некој постојано да имаш ист став за работите... што е проблемот со тебе и светот?

Не постои контрадикторност ако точно и добро си ги преведуваш термините. Кроули рекол еднаш дека мора прво да ги научиш јазикот и хиероглифите на системот за да може да пробаш да разбереш и работиш по дадениот систем.

Ако ти не си запознаен со хиероглифите, не значи дека не се точни.
Abe ti rekov jas ama ajde ..pak prebrzo donasah zakluchoci
Ne go veli toa samo Krouli, i G. go veli istoto, ako ne go znaesh jazikot na sistemot, teshko ke go razberesh. Jas se trudam da go svedam na poednostavno mozno moeto kazuvanje za da mozat i drugite da me razberat, inaku ako sakam da ja upotrebuvam terminologijata na G. nema nikoj da razbere.
Ja gledash li razlikata? Ti si upotrebuvash termini po vashe, a ocekuvash drugite da te razberat.
Ne baram so nikoj da imam ist stav....sakav da go cujam tvoeto mislenje za voljata, poshto ona vi e "glaven vodic" vo vasheto ucenje.
Vidi, jas znam mnogu patishta, i na hristijanite, i na muslimanite, i na buda, i na osho...sakav da go razberam malku vashiot...ako toa ti preci, ne e problem...nema da postavuvam prashanja.
Ako ne si sposoben da objasnish bez hieroglifi, togash ne ocekuvaj drugite da razberat.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
За болдираното: затоа постои јогата. Да се заузда разумот (или што велат евреите Руах на крајот сепак е препрека кон Нешемах)!
Јас постојано велам да не го бираат пократкиот пат иако е најпримамлив. Кога решавате задача математика, ако ви се чини дека некако брзо ја решавате, сигурно некаде грешите во пресметките :)
За луѓето:
The uninitiate is a “Dark Star”, and the Great Work for him is to make his veils transparent by ‘purifying’ them. This ‘purification’ is really ‘simplification’; it is not that the veil is dirty, but that the complexity of its folds makes it opaque. The Great Work therefore consists principally in the solution of complexes. Everything in itself is perfect, but when things are muddled, they become ‘evil’.

Не може да очекуваме од оние кои не знаат општа математика да изградат пирамиди или пак катедрали. Мора да ги разрешат работите на пониско ниво. Волјата е вистинскиот пат, секогаш.

Ти правиш разлика од чиста волја и волја кај човекот? Јас не правам! Можеби други телемити прават, но јас не. Телема значи волја!
Нашиот закон вели: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. Не вели прави што ти е чиста волја. Се знае тоа. Не може да биде закон нешто нечисто, избркано со кал и со куп желби.

За да ја изразиш својата волја во својот универзум, која што е во контакт со другите,мора да постои и другиот дел од законот: Љубовта е закон, љубов под волја.
Што прави волјата?
Одредува кој настан е најзаконит за да уживаш во него во даден момент, за да се изведе Големото дело. Дали е врзана со разумот? Да на пониско ниво.
Како ќе дејствуваш? Преку љубов под волја!
Сите сме ѕвезди и не бутка нанапред трајно-жаречка ѕвезда која постои во нас самите, по патот кој што не го познаваме. Затоа мора да имаме цел која што ќе го задоволи и исполни нашето битие до бесконечни граници. Која е таа цел? Спознај се себе си, рече сфингата!

Волјата е врзана со Големото дело на поединецот. Ако не знаеш што е, не знаеш ни како. Ако знаеш што е и знаеш како, никако не смееш да сакаш да стигнеш до него. Апсурдно нели, но тоа го решава оној проблем со „најкраткиот пат“ до целта. За ова повеќе има објаснето во „Законот е за Сите“.
Дрвото на животот се минува најбрзо преку 9 патеки, но без другите 13 патеки ништо не е избалансирано и совршено и така ништо не сме постигнале.

И точно, денес волјата се сведува на некакви куп желби кои се менуваат кај поединецот со трепнување на окото. Така им се менува и разумот(бидејќи воопшто не им е постојан) па затоа се разочаруваат кога нивната „волја“ прашува зошто и заради тоа застанува и не прави ништо. Чиста слабост е тоа.

П.С. Можеби ќе прашате што е големото дело, што е патот и зошто не преку скратени патеки... ги знаете веќе одговорите на овие прашања јас мислам.
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 22:58 ---

Ок, јас малку поеќе се запишував :)

Ама се сложувам со ова.(y)
Љубовта е закон дефинитивно но сепак обратното од ова 'љубов под воља' е според мене, или поубаво кажано самата љубов си има своја воља или интелигенција или интуиција според која се води, се шири и се споделува, ако си намирисал барем еднаш љубво во себе (не мислам само на онаа официјална дефиниција за љубов кон она, кон ова туку повторно само љубов чиста бистра и сеопфатна) ќе знаеш за што зборувам.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Телема и Агапе се надополнуваат.
Бројната вредност им е 93!
Знам дека не иде на оваа тема и дека не го мирисаш баш али ке ти постирам сепак еден цитит од The man Osho
Love is a dangerous path and only those who have courage can travel it. And I say to you it is the same, just like meditation — only for those who are courageous. And there are only two ways to reach the divine: either meditation or love. Find out which is your way, which can be your destiny.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Љубовта е закон дефинитивно но сепак обратното од ова 'љубов под воља' е според мене, или поубаво кажано самата љубов си има своја воља или интелигенција или интуиција според која се води, се шири и се споделува, ако си намирисал барем еднаш љубво во себе (не мислам само на онаа официјална дефиниција за љубов кон она, кон ова туку повторно само љубов чиста бистра и сеопфатна) ќе знаеш за што зборувам.
We of Thelema do not divide but unite all things in “love under will” since Love is union. We unite in ourselves:
  • God & Devil
  • Light & darkness
  • Masculinity & femininity
  • Good & evil
  • High & low
  • East & West
  • Life & death
  • Virtue & vice, etc.
In this way, Thelema is a system of incorporation – Love that expands, assimilates, and includes all things – rather than castration, i.e. “And if thine eye offend thee, pluck it out” [Mark 9:47, Matt. 5:29]. In this way we heal the rift in ourselves that Christianity has caused along with the attending neurosis & obsession over sin & salvation.
In short, Thelema unites that which Christianity has divided – the Soul of every man and woman.
“For Perfection abideth not in the Pinnacles, or in the Foundations, but in the ordered Harmony of one with all.” (Liber Causae)
Love is the law, love under will.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
We of Thelema do not divide but unite all things in “love under will” since Love is union. We unite in ourselves:
  • God & Devil
  • Light & darkness
  • Masculinity & femininity
  • Good & evil
  • High & low
  • East & West
  • Life & death
  • Virtue & vice, etc.
In this way, Thelema is a system of incorporation – Love that expands, assimilates, and includes all things – rather than castration, i.e. “And if thine eye offend thee, pluck it out” [Mark 9:47, Matt. 5:29]. In this way we heal the rift in ourselves that Christianity has caused along with the attending neurosis & obsession over sin & salvation.
In short, Thelema unites that which Christianity has divided – the Soul of every man and woman.
“For Perfection abideth not in the Pinnacles, or in the Foundations, but in the ordered Harmony of one with all.” (Liber Causae)
Love is the law, love under will.
Да беше само христијанството добро ќе беше мада да е најподмолно

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
... Find out which is your way, which can be your destiny.
Ма тој е ок, само јас одам по други патеки. Значи истото што зборував јас погоре :)

За стравот, види го Ритуалот на Неофит во Златна Зора!
Стравот е предвесник на неуспехот! Биди без страв човеку :)
Ти ме спозна, помини!
Нема страв додека има волја и има љубов :)

Останете ми поздравени.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ма тој е ок, само јас одам по други патеки. Значи истото што зборував јас погоре :)

За стравот, види го Ритуалот на Неофит во Златна Зора!
Стравот е предвесник на неуспехот! Биди без страв човеку :)
Ти ме спозна, помини!
Нема страв додека има волја и има љубов :)

Останете ми поздравени.
Поздрав...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
“A Man whose conscious will is at odds with his True Will is wasting his strength. He cannot hope to influence his environment efficiently. A Man who is doing his True Will has the inertia of the Universe to assist him.”
Aleister Crowley

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Кроули многу има пишувано, нејасен е, неговите дела главно спаѓаат во херметизам, магија иако во есеите е јасен, сепак има доста поетски елементи кои трпат нелогичност па затоа и го ставаат во категорија на херметизам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Кроули многу има пишувано, нејасен е, неговите дела главно спаѓаат во херметизам, магија иако во есеите е јасен, сепак има доста поетски елементи кои трпат нелогичност па затоа и го ставаат во категорија на херметизам.
Мислам дека бил премногу „надуен“ покажувајќи ја својата начитаност и искуство!
Лав е во подзнак, мора да му се прости за ова :)
Замисли колку страдал кога за прв пат самиот рекол дека дури и селанецот од полето, што едвај знае да се потпише за да добие кредит, може да биде одличен магичар со праксите на тајните (или полутајни) оргаизации кои постојат од исток до запад.
Тоа е моментот кога расцвета лотусот во XX век.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Коментар на 30-тиот стих од второ поглавје на „Книгата на Законот“ од страна на Големиот Ѕвер:

Не постои “причина” зошто некоја Ѕвездат реба да продолжи по својата орбита.
Само нека оди!
Секогаш кога дејствува свесниот ум тој навлегува во делокругот на Несвесното, кое е Хадит. Тоа е глас на човек,а не на Бог. Секој човек што го “слуша својот разум” престанува да биде бунтовник. Весниците се Големи Мајстори во Ложата на Софистика која има број 333. Тие секогаш можат да ти докажат дека нешто е нужно, патриотскии сe останато, дека мораш да трпиш неподнослива неправда.
Кабалистите го претставуваат умот како комплекс од шест елементи, додека Волјата е единствен, директен израз, “Збор” на Себството. (Раз)умот мора да го информира Разбирањето, кое потоа и презентира едноставна идеја на Волјата. Таа безусловно ги извршува своите наредби.
Ако Волјата му се обрати на умот, таа ќе се збуни со некомплетни
и не координирани идеи. Тогаш вревата на овие крици ја крунисува Анархијата и акцијата станува невозможна.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275

Aleister : 1+30+8+10+200+300+8+100 = 657
Ајде заедно со мене да видиме како е еврејското спелување на Алистер Кроули:
Алеф+Ламед+Јод+Самек+Тет+Јод+Реш = АЛИСТЕР = 1+30+10+60+9+10+200 = 320
Коф+Реш+Вав+Ламед+Јод = Кроули = 100+200+6+30+10=346
Заедно Алистер Кроули е 666 (y) или אליסטיר קרולי

M

Muranyi

Гостин
Ајде заедно со мене да видиме како е еврејското спелување на Алистер Кроули:
Алеф+Ламед+Јод+Самек+Тет+Јод+Реш = АЛИСТЕР = 1+30+10+60+9+10+200 = 320
Коф+Реш+Вав+Ламед+Јод = Кроули = 100+200+6+30+10=346
Заедно Алистер Кроули е 666 (y) или אליסטיר קרולי
Дали ова е вистинското име на Алистер?
Некаде прочитав дека си го сменил првобитното име за да може да го добие бројот на Ѕверот:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Дали ова е вистинското име на Алистер?
Некаде прочитав дека си го сменил првобитното име за да може да го добие бројот на Ѕверот:)
Едвард Александар Кроули.
Едвард Кроули е татко му.

Многу убаво именце имал Кроули, ептен македонско ;)
Зошто го сменил. Прочитајте дел од „Исповедите на Кроули“:
I have not yet explained how I came to have changed my name. For many years I had loathed being called Alick, partly because of the unpleasant sound and sight of the word, partly because it was the name by which my mother called me. Edward did not seem to suit me and the diminutives Ted or Ned were even less appropriate. Alexander was too long and Sandy suggested tow hair and freckles. I had read in some book or other that the most favourable name for becoming famous was one consisting of a dactyl followed by a spondee, as at the end of a hexameter: like "Jeremy Taylor". Aleister Crowley fulfilled these conditions and Aleister is the Gaelic form of Alexander. To adopt it would satisfy my romantic ideals.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom