Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Во која книжара ги има кај нас делата на Кроули ?
Можеш да најдеш и по некое дело низ некои подобро снабдени библиотеки. На прв поглед ќе ти изгледаат безвредно книгите, треба задлабочување.
Точно, на ова пак не ми текна воопшто :)

За да не дадеш пари бесцелно, побарај ги книгите во библиотека... па ако ти се ок и сакаш да имаш дома примерок, нафрли се во „Топер“ :)
Благодарам sphinx за дополнувањето...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Ние немаме ништо со нижиот волшебник, кој се продава себеси како роб на некој “ѓавол”. Тоа е антитеза на магиката. Целта е да се заповедаат духовите. Добро, тогаш да претпоставиме дека почнуваме на еден глуп, себичен и алчен начин т.е. се обидуваме да ги натераме духовите да ни донесат злато. Го призиваме Хисмаел, Духот на Јупитер. Ништо не се случува. Дознаваме дека со Хисмаел командува неговата соодветна интелегенција Јофиел. Затоа го повикуваме Јофиел, кој се покорува единствено на наредбите од Сахиел. Иста е приказната со Сахиел. Одиме до архангелот Цадкиел. Пак нема фајде, зашто Цадкиел, не му се покорува никому, освен на Ел. Добро, го повикуваме Ел, Господ. Тогаш мораме да станеме Ел, и откако сме го направиле тоа, откако сме влегле во таа огромна божествена суштина, неможеме повеќе да се грижиме дали имаме пари или не. Сето тоа сме го оставиле зад себе. Така гледаме дека за изведување на некое чудо мора да имаме божествена причина.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Hepta aj malku da ti ja zivnam temava...
Ovoj Krauli kako stoel so jogata i meditacijata....aj objasni maku okolu ova

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Hepta aj malku da ti ja zivnam temava...
Ovoj Krauli kako stoel so jogata i meditacijata....aj objasni maku okolu ova
Јас да ти објаснам... Одлично стоел со оваа источна пракса.
Кроули шетал низ Источна Азија проучувајќи ги источните школи... Го има поврзано Ји Џинг со системите од запад, Тао те Кинг исто така... Неговите дневници изобилуваат со информации за препреките по патот вежбајќи јога...
Во „Еквиноксот“ - официјален весник на А.'.A.'. има многу за јогата и праксите...

Ќе поминиш од кај „Топер“ и ќе си ја земеш „Осум лекции за јога“, баш од Чичко АЛ и ќе знаеш што велел подобро... Да не ти дробам јас, а ти да сркаш.
А пак за да не трошиш пари (бидејќи тоа е голем проблем денес), ете некој напомена дека наши книги ги има и во библиотеки по Скопје, помини и читни...

Ќе научиш нешто + во секој случај, дури и да не се сложуваш со кажаното...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас да ти објаснам... Одлично стоел со оваа источна пракса.
Кроули шетал низ Источна Азија проучувајќи ги источните школи... Го има поврзано Ји Џинг со системите од запад, Тао те Кинг исто така... Неговите дневници изобилуваат со информации за препреките по патот вежбајќи јога...
Во „Еквиноксот“ - официјален весник на А.'.A.'. има многу за јогата и праксите...

Ќе поминиш од кај „Топер“ и ќе си ја земеш „Осум лекции за јога“, баш од Чичко АЛ и ќе знаеш што велел подобро... Да не ти дробам јас, а ти да сркаш.
А пак за да не трошиш пари (бидејќи тоа е голем проблем денес), ете некој напомена дека наши книги има и во библиотеки по Скопје, помини и читни...

Ќе научиш нешто + во секој случај, дури и да не се сложуваш со кажаното...
Cledaj....jas sakav ti da mi objasnish malku, ne jas da trosham pari....slaba mi e penzijata....
Plus Skopje e za mene e golem grad..ke se izgubam tamu....
85 kako student shetav pokraj kejot, ama tolku neli, samo univerzitetska i Goce Delcev....sega za mene Skopje e shpansko selo...
Ako sakash objasni da daskutirame...ako ne zdravje...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Гледам јас, ти нешто послабо гледаш...

Реков јас дека не мора да трошиш пари, ќе поминиш до универзитетска библиотека или пак „Браќа Миладиновци“ до Градежен факултет и ќе си ја земеш книгата и ќе ја прочиташ.
Ако пак си некаде надвор од Скопје, прошетај еден ден до престолнината де :) Да ти видат очите нешто ново...

Може и да ја побараш на нет, ти текна на тоа? ГИ има книгите и прочитај. А ако те мрзи и само сакаш да дрдориш без запознавање со темите, не може така.
Како да дискутирам за Кроули со тебе кога немаш ни 5 реда прочитано ниту размислено за тоа што вели самиот Кроули за било која тема?

Ти не сакаш да дискутираш, ти сакаш да ме заморуваш заради големата ти омраза кон телемата која не ја разбираш.
Извини, но ќе морам да те одбијам за ова танцување (y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гледам јас, ти нешто послабо гледаш...

Реков јас дека не мора да трошиш пари, ќе поминиш до универзитетска библиотека или пак „Браќа Миладиновци“ до Градежен факултет и ќе си ја земеш книгата и ќе ја прочиташ.
Може и да ја побараш на нет, ти текна на тоа? ГИ има книгите и прочитај. А ако те мрзи и само сакаш да дрдориш без запознавање со темите, не може така.
Како да дискутирам за Кроули со тебе кога немаш ни 5 реда прочитано ниту размислено за тоа што вели самиот Кроули за било која тема?

Ти не сакаш да дискутираш, ти сакаш да ме заморуваш заради големата ти омраза кон телемата која не ја разбираш.
Извини, но ќе морам да те одбијам за ова танцување (y)
Zdravje....
aaaa..ke zaboravev...ne citam na net..ocite me bolat...samo knigi citam

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Целта на оној кој сака да биде Мајстор е една; луѓетоја нарекуваат Лична Амбиција. Т.е., тој сака неговиот Универзум да биде онолку широк, а неговата контрола врз него онолку совршена колку што е можно.
Малкумина не успеваат да ја разберат оваа цел; но многумина не успеваат да ја формулираат сопствената кампања за да го постигнат тоа. Некои, на пример, ја исполнуваат својата каса со вилинско злато, кое кога ќе се обидат да го искористат, се покажува дека биле само мртви лисја. Други се обидуваат да владеат со туѓ универзум, не забележувајќи дека не можат да добијат дури ни да го појмат како таков.
Вистинската метода за проширувањето на сопствениот универзум, покрај конвенционалниот апарат на материјалната Наука, е троделна: евокација, инвокација и визија. Контролата е прашање на теоретско и практично познавање на Магиските Формули, но особено на Само-Дисциплината. Основата треба да се зацврсти и сите противречности разрешени во повисока хармонија, преку различни Трансови.
- Мајсторство (МАЛИ ЕСЕИ ЗА ВИСТИНАТА)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Shto e volja kaj covekot?
Kako se postignuva cistata volja?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Shto e volja kaj covekot?
Kako se postignuva cistata volja?
Добро и тешко прашање, иако навидум изгледа безопасно. Сигурно ќе ме занесе мислата во објаснувањето и можеби ќе оставам премногу простор за шпекулација но, тоа е тоа.
Па за почеток види го она над твојот пост...
Друго, чистата волја не се постигнува, се живее!

Што сака твоето постоење да правиш додека не ти дојде крајот на оваа планета? (за смртта има на мојот блог)
Вистинското „правење“ врзано за твојата природа, далеку од факултети, титули итн итн? Тоа е чистата волја.
Безвременска потреба на себството да работи и да оди.
Иако на прв поглед изгледа дека чистата волја е егоистички настроена и врзана со егото на еден човек, таа е сепак врзана со бесконечно силни врски со другите. Взаемно привлекување помеѓу разни волји кои на никој начин не си пречат. Ако целта на магичарот е да го прошири својот универзум до некоја бесконечност, со тоа ќе се засили и неговата волја а и врската на истата со другите.

Дознај колку може да издржи твоето тело физички напор, твојот ум психички и ќе знаеш од што си направен и за што си способен.
Ако тоа не го знаеш (не си се спознал себе си на најниско ниво), не може ниту да зборуваш за волја не пак за чиста волја неослабена од страста за резултат.
Ако ова прво не е постигнато, ќе бидеш „шутиран“ од една на друга страна низ твојот универзум, судирајќи се со други универзуми бесцелно, бркајќи фантоми-желби мислејќи дека тие го исполнуваат целокупниот твој универзум.
Неспознат универзум е зло и причина да се страда.

Постојат одредени документи кои даваат пракси како да се спознае она „што барам јас тука и како понатаму“. Врзани се со две патеки: јога и магика. Едно без друго, не бидува.

П.С. Постојат индивидуи кои без проблем ја спознале својата чиста волја уште од самото детсво (со помош на своите родители или одредени настани кои се врзани со истите). За ова може да видиш во Едукација на децата на мојот блог. Исто и без јога. Но не и без магика. Бидејќи, знаеме што е магика, добро е опишано во „Магика без Солзи“. Кој сака , може таму да го разгледа и истражи ова за магиката.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Добро и тешко прашање, иако навидум изгледа безопасно. Сигурно ќе ме занесе мислата во објаснувањето и можеби ќе оставам премногу простор за шпекулација но, тоа е тоа.
Па за почеток види го она над твојот пост...
Друго, чистата волја не се постигнува, се живее!

Што сака твоето постоење да правиш додека не ти дојде крајот на оваа планета? (за смртта има на мојот блог)
Вистинското „правење“ врзано за твојата природа, далеку од факултети, титули итн итн? Тоа е чистата волја.
Безвременска потреба на себството да работи и да оди.
Иако на прв поглед изгледа дека чистата волја е егоистички настроена и врзана со егото на еден човек, таа е сепак врзана со бесконечно силни врски со другите. Взаемно привлекување помеѓу разни волји кои на никој начин не си пречат. Ако целта на магичарот е да го прошири својот универзум до некоја бесконечност, со тоа ќе се засили и неговата волја а и врската на истата со другите.

Дознај колку може да издржи твоето тело физички напор, твојот ум психички и ќе знаеш од што си направен и за што си способен.
Ако тоа не го знаеш (не си се спознал себе си на најниско ниво), не може ниту да зборуваш за волја не пак за чиста волја неослабена од страста за резултат.
Ако ова прво не е постигнато, ќе бидеш „шутиран“ од една на друга страна низ твојот универзум, судирајќи се со други универзуми бесцелно, бркајќи фантоми-желби мислејќи дека тие го исполнуваат целокупниот твој универзум.
Неспознат универзум е зло и причина да се страда.

Постојат одредени документи кои даваат пракси како да се спознае она „што барам јас тука и како понатаму“. Врзани се со две патеки: јога и магика. Едно без друго, не бидува.

П.С. Постојат индивидуи кои без проблем ја спознале својата чиста волја уште од самото детсво (со помош на своите родители или одредени настани кои се врзани со истите). За ова може да видиш во Едукација на децата на мојот блог. Исто и без јога. Но не и без магика. Бидејќи, знаеме што е магика, добро е опишано во „Магика без Солзи“. Кој сака , може таму да го разгледа и истражи ова за магиката.
Prashanjeto izgleda ednostavno, ama mislam deka ima dlaboki koreni. Go preripa odgovorot na prvoto...shto e voljata?
Prvo da ja go razgledame toa.....po mene kaj covekot takov kakov shto e, voljata e minimalna. Covekot mnogu malku raboti na toa da ja zacvrshti voljata kaj sebe. Sekogash mozokot ke go "prelazi" za da dojde po najkratkiot pat do celta. Na toj naci voljata kaj covekot stanuva ioshte po slaba, i duri dovagja do stepan da ja izednacuva so zelbata.
Aj ako sakash daj mi tvoe viduvanje za voljata.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Prashanjeto izgleda ednostavno, ama mislam deka ima dlaboki koreni. Go preripa odgovorot na prvoto...shto e voljata?
Prvo da ja go razgledame toa.....po mene kaj covekot takov kakov shto e, voljata e minimalna. Covekot mnogu malku raboti na toa da ja zacvrshti voljata kaj sebe. Sekogash mozokot ke go "prelazi" za da dojde po najkratkiot pat do celta. Na toj naci voljata kaj covekot stanuva ioshte po slaba, i duri dovagja do stepan da ja izednacuva so zelbata.
Колку повеќе воља имаш толку посвесен стануваш, т.е. колку повеќе свесен си толку повеќе вољата се кристализира, но зборам за чиста воља т.е. само воља без додатоци како воља за ова воља за она , тоа ти е исто како кога би рекле јас сум свесен за она, сум свесен за тоа, не , едноставно ти си свесен чисто кристално свесен, но тука е умот се да расипе ако не си доволно буден и се изгубиш во матните води на дрдорливиот ум.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
За болдираното: затоа постои јогата. Да се заузда разумот (или што велат евреите Руах на крајот сепак е препрека кон Нешемах)!
Јас постојано велам да не го бираат пократкиот пат иако е најпримамлив. Кога решавате задача математика, ако ви се чини дека некако брзо ја решавате, сигурно некаде грешите во пресметките :)
За луѓето:
The uninitiate is a “Dark Star”, and the Great Work for him is to make his veils transparent by ‘purifying’ them. This ‘purification’ is really ‘simplification’; it is not that the veil is dirty, but that the complexity of its folds makes it opaque. The Great Work therefore consists principally in the solution of complexes. Everything in itself is perfect, but when things are muddled, they become ‘evil’.

Не може да очекуваме од оние кои не знаат општа математика да изградат пирамиди или пак катедрали. Мора да ги разрешат работите на пониско ниво. Волјата е вистинскиот пат, секогаш.

Ти правиш разлика од чиста волја и волја кај човекот? Јас не правам! Можеби други телемити прават, но јас не. Телема значи волја!
Нашиот закон вели: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. Не вели прави што ти е чиста волја. Се знае тоа. Не може да биде закон нешто нечисто, избркано со кал и со куп желби.

За да ја изразиш својата волја во својот универзум, која што е во контакт со другите,мора да постои и другиот дел од законот: Љубовта е закон, љубов под волја.
Што прави волјата?
Одредува кој настан е најзаконит за да уживаш во него во даден момент, за да се изведе Големото дело. Дали е врзана со разумот? Да на пониско ниво.
Како ќе дејствуваш? Преку љубов под волја!
Сите сме ѕвезди и не бутка нанапред трајно-жаречка ѕвезда која постои во нас самите, по патот кој што не го познаваме. Затоа мора да имаме цел која што ќе го задоволи и исполни нашето битие до бесконечни граници. Која е таа цел? Спознај се себе си, рече сфингата!

Волјата е врзана со Големото дело на поединецот. Ако не знаеш што е, не знаеш ни како. Ако знаеш што е и знаеш како, никако не смееш да сакаш да стигнеш до него. Апсурдно нели, но тоа го решава оној проблем со „најкраткиот пат“ до целта. За ова повеќе има објаснето во „Законот е за Сите“.
Дрвото на животот се минува најбрзо преку 9 патеки, но без другите 13 патеки ништо не е избалансирано и совршено и така ништо не сме постигнале.

И точно, денес волјата се сведува на некакви куп желби кои се менуваат кај поединецот со трепнување на окото. Така им се менува и разумот(бидејќи воопшто не им е постојан) па затоа се разочаруваат кога нивната „волја“ прашува зошто и заради тоа застанува и не прави ништо. Чиста слабост е тоа.

П.С. Можеби ќе прашате што е големото дело, што е патот и зошто не преку скратени патеки... ги знаете веќе одговорите на овие прашања јас мислам.
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 22:58 ---
Ок, јас малку поеќе се запишував :)

Ама се сложувам со ова.(y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Колку повеќе воља имаш толку посвесен стануваш, т.е. колку повеќе свесен си толку повеќе вољата се кристализира, но зборам за чиста воља т.е. само воља без додатоци како воља за ова воља за она , тоа ти е исто како кога би рекле јас сум свесен за она, сум свесен за тоа, не , едноставно ти си свесен чисто кристално свесен, но тука е умот се да расипе ако не си доволно буден и се изгубиш во матните води на дрдорливиот ум.
Osho lover....znaesh dobro deka mene mi se jasni tie poimi. Sakav da go cujam mislenjeto na hepta, ne so cel da si igram majtap, nego sakav da razberam koj e "negoviot pat" do cistata volja
"Kristalizacijata " na voljata, ili kako shto hepta bi ja narekol, cistata vollja, i svesta kaj covekot se tesno povrzani, megutoa toa e veke krajna cel, taka da, da ne brzame, da rascistime prvo so ednostavnite raboti. Osekam deka i patot na hepta e blizok do nashiot, samo shto upotrebuvame razlicna terminologija, a toa nekogash doveduva do kontradiktornost.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Гледај си го својот пат. Мојот не може секако да го знаеш, ниту пак на било кој друг.
Не знам која ти е логиката да се интересираш за другите... чудно.
Бараш со некој постојано да имаш ист став за работите... што е проблемот со тебе и светот?

Не постои контрадикторност ако точно и добро си ги преведуваш термините. Кроули рекол еднаш дека мора прво да ги научиш јазикот и хиероглифите на системот за да може да пробаш да разбереш и работиш по дадениот систем.

Ако ти не си запознаен со хиероглифите, не значи дека не се точни.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom