Град ги уништи посевите во Скопско, за градобојни ракети нема пари, а за врби има

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
немало заштита од град ?! па вчера гледав едно филмче мислам дејството беше во Австрија или Германија каде луѓе со Цесни влетуваа во градобијни облаци и ги засејуваа со некое средство за да ги неутрализираат

кај нас ќе сликаме само........

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Укината е оваа заштита со ракети? Ами зошто овде ги слушав кај нас тоа ракетите и нивната карактеристична експлозија?

И да знам точно каков е звукот на гром, а на каков е на тие ракети.

Член од
12 ноември 2009
Мислења
82
Поени од реакции
20
Абе 50 години штитела сега немало доволно докази,абе мртви му ебам и на него и на сите такви стручњаци како него што се.
да богда носеите да им паднат од сифилис.Нека им продаваат муда за бубрези на други, на неписмени ВМБЛОВЧИЊА, никогаш немало ваков пустош додека беше функционална градобијната заштита НИКОГАШ.[/quote
Земи си го Б.Ц стави си го на нива негогром не го удира ниту град го буши. А он може и да го натера господ да не врне град,зна он како.
и полека малку со тоа пцовките не ти е крив никој што заврнало град таму у ваше маало.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Навистина жално за некој кој живее од земјоделство целокупниот приход за цела година да му го снема.

Меѓутоа, криви се самите земјоделци кои не се осигуруваат. Постојат осигурителни полиси за град, за громови, за поплави, за пролетен мраз.

Најкористен осигурителен пакет е оној што посевите и плодовите ги осигурува од пожар, од град и од удар од гром, велат во осигурителните компании.
Иавор: http://prespanews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1385:2011-05-26-07-19-11&catid=45:makedonija&Itemid=108

Скржавиот на крај повеќе плаќа.
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 00:26 ---

Ако е осигуран со полиса за отштета за град ;)
Не озбилно вака не ти е срам?

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Со цел памет мислиш дека напиша соодветен муабет на темва? Затоа што тебе не ти гори ништо под газот, имаш право да се ситиш на туѓа трагедија? Не знам ни зошто си пишал на почеток дека е жално. Жален си ти, што се трудиш да го смениш текот на муабетов и плукањето по владата. Туку... да не имаш осигурителна компанија штом толку многу веруваш во нив и ги промовираш тука? Јас немам допирни точки со земјоделието, но од друга страна, ај малку поинакво прашање... ако ми прегори мене се` во дуќанот од мал ветар или гром, треба да сум крива што немам ништо осигурано или па да ја кривам цела ЕВН што има преоптоварена трафостаница кај мене, која не сака да ја реши и покрај многуте поплаки?
Државата и големите приватни фирми да си го тераат ќејфот, а ние обичните смртници поради нивна неспособност и неажурност да фрламе пари по осигурителни компании, кои се сигурни колку изненадниот снег во Јануари.
Поштеди ги луѓето кои не знаат кај им е главата во моментов и не им реплицирај тука повеќе. Имај до толку осет и сочуство.
Баш зошто му гори нешто под гзот го пишува ова.Секој мора да си ја заработи платата на различен начин он мора со гз во партиски штаб.

Треба сега земдјоделците една организирана тужба до УХМР да им стегнат за проневерување на средства ,да се види кај отишле парите од ракетите.Пред 2 месеци ми требаше само да ми дадат официјален документ дека тој ден врнело ( едно парче хартија со печат ) 2 недели и 3 уплатници покасно ми објаснува секретарката како тоа било чуствителна информација па требало време.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
немало заштита од град ?! па вчера гледав едно филмче мислам дејството беше во Австрија или Германија каде луѓе со Цесни влетуваа во градобијни облаци и ги засејуваа со некое средство за да ги неутрализираат

кај нас ќе сликаме само........
Не тропај глупости...тоа со Цессните е за земање пари за проекти .
Би можел ваков систем за заштита, но со добар млазен авион, но таа организација топтан со опремата и логистиката е многу поскапа и од ракетите. Ние не можеме откупен центар ко Агрокор да направиме, а не па ова. Јас одамна не сум слушнал ништо за авионите кои требаа да гасат пожари.....оперативни ли се???
Затоа размислувај само до ниво на воловска кола, се друго е многу комплицирано за нас сега.

Но она со шткчињата е потресно.............................., а смрт на штрк носи несреќа :(

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Од таа пченица се произведува брашно а нус производот од неа оди како храна за добиток, ќе беше топ. Заеби муабетот “баталете пченица садете друго“. Шо мислиш, му текнало во прилепско да садат тутун пченица и јачмен, онака или на грциве им текнало онака лимони да садат? Се зависи од климата и местоположбата на местото.Има одредени котлини низ македонија што се богати со хранливи материи и успеваат строго одредени култури, додека други култури успеваат на други површини.Зошто ден денеска се користи поимот “Прилепски тутун, кочански ориз, тетовски грав“? Сигурно по договор не ги разделија производите , секое егзистира онаму кај што успева најдобро, не дека во охрид не садат грав, али друга е почвата таму друга е кај тетовско.
Од таа тука произведената пченица ни стоката не можеме самостојно да ја прехраниме.. просечниот принос по хектар ни е испод секое ниво.толку ни се можностите, кога веќе увезуваме храна далеку поефтино е неа да ја увеземе неголи било која друга култура.

Споредбата на житото со тие „брендирани“ земкоделски производи не ти е на место. Нема бренд Битолска пченица,
Друго... климата и местоположбата..тешко да се така устроени да само една единствена култура успева негде...
. памптат постарите.. Скопско.. зеленчук едвај да имаше, за лозја и да не збориме, што мислиш Струмичко, валандовско гевгелиско дека одсекогаш беа ранозеленчукарски места, брзото ширење на бостанот, јагодите и други да не го ни спомнувам, од Скопје до Гевгелија..т.е. повардарието беше се под памук и афион види сега како е...крушата е сотрена во Македонија, а ааа заборавив од кога се насадите со актинидија... значи се се менува нема вечна предиспозиција.
... имено зборот ми е ... треба да се сади тоа што носи најдобри пари (пченицата сугурно не спаѓа тука), останатото ефтино се купува од надвор.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Не озбилно вака не ти е срам?

Зошто да ми е срам?!
Овдека се спомна дека не признавале осигурителните компании оштета од град, демек виша сила било па не се признавало отштета, што не е точно, а постои дури посебна полиса само за град, или иде во пакет...
А веќе со години се труби дека треба да се осигуруваат посевите и плодовите и некому не му се даваат 350 евра по хектар, а се добиваат субвенции. И мене не ми се даваат 150 евра за регистрација и осигурување на кола од 3000 евра, ама МОРАМ, такви се правилата на современото живеење.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Зошто да ми е срам?!
Овдека се спомна дека не признавале осигурителните компании оштета од град, демек виша сила било па не се признавало отштета, што не е точно, а постои дури посебна полиса само за град, или иде во пакет...
А веќе со години се труби дека треба да се осигуруваат посевите и плодовите и некому не му се даваат 350 евра по хектар, а се добиваат субвенции. И мене не ми се даваат 150 евра за регистрација и осигурување на кола од 3000 евра, ама МОРАМ, такви се правилата на современото живеење.
:pos:
Не биди циција... купи си флаширана вода!
Гарант за кратко време позитивно ќе ти влијае!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Зошто да ми е срам?!
Дај да видиме на кого му е исплатена во целост штетата, чим си толку сигурен. Ајде докажи.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Со цел памет мислиш дека напиша соодветен муабет на темва? Затоа што тебе не ти гори ништо под газот, имаш право да се ситиш на туѓа трагедија? Не знам ни зошто си пишал на почеток дека е жално. Жален си ти, што се трудиш да го смениш текот на муабетов и плукањето по владата. Туку... да не имаш осигурителна компанија штом толку многу веруваш во нив и ги промовираш тука? Јас немам допирни точки со земјоделието, но од друга страна, ај малку поинакво прашање... ако ми прегори мене се` во дуќанот од мал ветар или гром, треба да сум крива што немам ништо осигурано или па да ја кривам цела ЕВН што има преоптоварена трафостаница кај мене, која не сака да ја реши и покрај многуте поплаки?
Државата и големите приватни фирми да си го тераат ќејфот, а ние обичните смртници поради нивна неспособност и неажурност да фрламе пари по осигурителни компании, кои се сигурни колку изненадниот снег во Јануари.
Поштеди ги луѓето кои не знаат кај им е главата во моментов и не им реплицирај тука повеќе. Имај до толку осет и сочуство.
Извини, не сум знаел дека морало да се плука по владата...Јас никому не се ситам, туку градов се користи за некакви политички пропаганди, а нели политиката е забранета на форумов?!

Луѓето кои не знаат кај им е главата се на нива и гледаат што може да се спаси, а не пишуваат на форуми и не дремат пред комјутер.

Се јавија политички профитери да солат памет за осет и сочуство ;)
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 09:53 ---
Дај да видиме на кого му е исплатена во целост штетата, чим си толку сигурен. Ајде докажи.
Не сум сигурен, ама доколку осигурителните компании не исплатат она за што издале полиса, си постојат судови и медијација.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Извини, не сум знаел дека морало да се плука по владата...Јас никому не се ситам, туку градов се користи за некакви политички пропаганди, а нели политиката е забранета на форумов?!

Луѓето кои не знаат кај им е главата се на нива и гледаат што може да се спаси, а не пишуваат на форуми и не дремат пред комјутер.

Се јавија политички профитери да солат памет за осет и сочуство ;)
--- надополнето: 25 јуни 2012 во 09:53 ---

Не сум сигурен, ама доколку осигурителните компании не исплатат она за што издале полиса, си постојат судови и медијација.
За избори да не се спремаш, да те гласаме? :)
Ако не си сигурен не се траскај од земја. Филм постоеле судови :pos: Врати се во реалноста.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Баш зошто му гори нешто под гзот го пишува ова.Секој мора да си ја заработи платата на различен начин он мора со гз во партиски штаб.
Ова ѓоа на мене се однесува?
Извини, јас ниту некогаш сум бил член на некоја партија, ниту ќе бидам член на некоја партија во догледно време. Моите примања да ти кажам искрено доаѓаат од странство и не зависам ниту од некоја политичка партија, ниту многу од ситуацијата во Македонија. Единствено ме нервираат Баневци да профитираат политички од маката на луѓето.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ова ѓоа на мене се однесува?
Извини, јас ниту некогаш сум бил член на некоја партија, ниту ќе бидам член на некоја партија во догледно време. Моите примања да ти кажам искрено доаѓаат од странство и не зависам ниту од некоја политичка партија, ниту многу од ситуацијата во Македонија. Единствено ме нервираат Баневци да профитираат политички од маката на луѓето.
А ааа... ти да си ми бил...од оние... лежи лебу да те јадам....:pos:
.. и каде бе виде пропагада во цитираниот ти пост од Дивајн...
...има само критика на за некои „активности“, пропусти, недоследности и слично на властите.... што е сосем нормално..нема ни п од пропагада во корист на други...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom