Град ги уништи посевите во Скопско, за градобојни ракети нема пари, а за врби има

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Добро бе пичка му материна од утре и јас блокирам собрание и барам субвенции.И оштета да ми се плати.
Што кој кур им е на овие све да им........ ја укинаа градобијната заштита, немало рачун немало пари, има пари за огради од 1 000 000 евра , има пари за врби пичкави материна, а нема 30 000 евра годишно за градобијни ракети племенцето да ви го заебам.
Штетите се непроценливи во Скопската котлина, иљадници тони жито ги нема, материјална штета на куќи автомобили,насади, овошки, Две фасади им еба матер бе Грујо да богда тоа носот дваметра да ти штрчи пинокио еден,градинарски насади, пластеници се е отидено у пичку матер.
Зашто ја укинавте бе пичкаливи лепа градобијната заштита не копилиња едни.
Лозјата уништени, пченицата уништена.......... абе се е уништено бе да ви го ебам племето ваше хоштаплерско непрокопсано бе пичкави смрдена засмрдена небањата.
Снимав и сликав, да го видите хаосот и штетите Ме остави без нова кола бе Грујане, и ЦИТРО јави му се на влиделот прашај зашто ја укина градобијната заштита.
Да ви ебам ИМБИЦИЛИТЕ МОРОНСКИ ВМБЛОВСКИ без мозок.
Мраз има 15 цм, градот беше со големина на орев, значи се е уништено.
напоменувам вечерва ке поставам фотографии и видеа.
А ПЛЕМЕТО АПАШКО

М

Мартин`

Гостин
Снимав и сликав, да го видите хаосот и штетите Ме остави без нова кола бе Грујане, и ЦИТРО јави му се на влиделот прашај зашто ја укина градобијната заштита.
Може сликите да ги ставиш да видиме ? зар толку навреме имаше ..

B

Black Guard

Гостин
И овде е невреме,ама од кога е укината градобијната заштита,па не се скапи тие ракети..најпрости со сребрен нитрат ли беа или??

Кога ги укинаа??

Образложение..па мајкаму зарем градобијна ракета не сме кадарни да склопиме.

Имаше 1993 или 1995 инцидент градобијна по грешка да удри во зграда ама тоа беше тој период..ако ме тоа образложението...тогаш :tapp:

Сега ќе ти кажат требало да осигураш 100%.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
И овде е невреме,ама од кога е укината градобијната заштита,па не се скапи тие ракети..најпрости со сребрен нитрат ли беа или??

Кога ги укинаа??

Образложение..па мајкаму зарем градобијна ракета не сме кадарни да склопиме.

Имаше 1993 или 1995 инцидент градобијна по грешка да удри во зграда ама тоа беше тој период..ако ме тоа образложението...тогаш :tapp:

Сега ќе ти кажат требало да осигураш 100%.
Абе цел свет има градобијна служба само овие ЧАВКИ што им го пиеле мозокот ШТО ГИ ГЛАСАА ДЕГЕНИВЕ само на нив не им требала племенцето да им го заебам нивно.
Против ова ништо не помагаше ни мрежи ни заштита, ни бутур леден ѕид имаше.
Ај нека рече некој сум требал да се осигурам па да види кого во црн повој го повиле во болница.

B

Black Guard

Гостин
Па секоја НОРМАЛНА ДРЖАВА има знам за ова...има случаи каде се спречува хектари пченица да се спасат благодарение на овие ракети кои и не се некоја сајфај поточно ДРЖАВАТА е ЌАР ако заштити жито,лозје,праски и Х култура земјоделска...кога ја укинаа??

Зарем заборавија на Куманово претходната година ли беше??

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Приоритетите се други, џабе зборење...

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Па секоја НОРМАЛНА ДРЖАВА има знам за ова...има случаи каде се спречува хектари пченица да се спасат благодарение на овие ракети кои и не се некоја сајфај поточно ДРЖАВАТА е ЌАР ако заштити ѓито,лозје,праски и Х култура земјоделска...кога ја укинаа??

Зарем заборавија на Куманово претходната година ли беше??

Земјите во ЕУ не спроведуваат градобијна заштита. Во 6. регион на Светската хидрометеоролошка организација, каде што спаѓаме и ние, од 36 земји само во девет има градобијна заштита. Од бившите ЈУ-републики, градобијна заштита има само во Србија, Македонија и Хрватска, а од годинава најверојатно и таа ќе ја укине градобијната заштита“, објаснува Котев.

Статијата е од 2008ма

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=24574F8D00C4064B98E486055AAAA245

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Земјите во ЕУ не спроведуваат градобијна заштита. Во 6. регион на Светската хидрометеоролошка организација, каде што спаѓаме и ние, од 36 земји само во девет има градобијна заштита. Од бившите ЈУ-републики, градобијна заштита има само во Србија, Македонија и Хрватска, а од годинава најверојатно и таа ќе ја укине градобијната заштита“, објаснува Котев.

Статијата е од 2008ма

Да му се намочам во устата да му се намочам.
над милијарда евра има штета ама буквално над милијарда,не претерувам.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
„Во ниту една земја од Европската унија не се практикува оперативна заштита од град. Изминатите влади не ги слушаа препораките на Светската метеоролошка организација дека современите сознанија за физиката на облаците се недоволни и дека со заштитата од град треба само да се експериментира, но не и оперативно таа да се применува, поради што препорачуваше да се прекине со оперативна заштита од град, која во Македонија се практикува од 1968 година до денес“, укажа Коле Јордановски, дипломиран градежен инженер, во допис објавен во „Утрински весник“, пред две години.

Според Јордановски, СМО укажал дека со оперативната заштита од град не само што не се штитиме туку, можеби, дополнително предизвикуваме паѓање на град и на тој начин ги зголемуваме материјалните штети од град.

„Градобијната заштита не е ефикасна и премногу е скапа, поради што не е препорачлива за примена. Истражувањата дури покажале дека во некои ситуации ракетите што се пукаат може да предизвикаат контраефект, односно зголемување на врнежите од град, поради што предложивме законски измени, согласно со кои градобијната заштита треба да се замени со друг вид заштита, односно осигурување на посевите“, вели директорот на УХМР, Ѓорѓи Котев.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
„Во ниту една земја од Европската унија не се практикува оперативна заштита од град. Изминатите влади не ги слушаа препораките на Светската метеоролошка организација дека современите сознанија за физиката на облаците се недоволни и дека со заштитата од град треба само да се експериментира, но не и оперативно таа да се применува, поради што препорачуваше да се прекине со оперативна заштита од град, која во Македонија се практикува од 1968 година до денес“, укажа Коле Јордановски, дипломиран градежен инженер, во допис објавен во „Утрински весник“, пред две години.

Според Јордановски, СМО укажал дека со оперативната заштита од град не само што не се штитиме туку, можеби, дополнително предизвикуваме паѓање на град и на тој начин ги зголемуваме материјалните штети од град.

„Градобијната заштита не е ефикасна и премногу е скапа, поради што не е препорачлива за примена. Истражувањата дури покажале дека во некои ситуации ракетите што се пукаат може да предизвикаат контраефект, односно зголемување на врнежите од град, поради што предложивме законски измени, согласно со кои градобијната заштита треба да се замени со друг вид заштита, односно осигурување на посевите“, вели директорот на УХМР, Ѓорѓи Котев.

Абе 50 години штитела сега немало доволно докази,абе мртви му ебам и на него и на сите такви стручњаци како него што се.
да богда носеите да им паднат од сифилис.Нека им продаваат муда за бубрези на други, на неписмени ВМБЛОВЧИЊА, никогаш немало ваков пустош додека беше функционална градобијната заштита НИКОГАШ.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Абе цел свет има градобијна слу
Колку што знам во цел свет се укинува градобијната одбрана бидејќи новите истражувања покажаа дека на тој начин не е можно да се одбраниме од градот.
Suppression and prevention

During the Middle Ages, people in Europe used to ring church bells and fire cannons to try to prevent hail, and the subsequent damage to crops. Updated versions of this approach are available as modern hail cannons. Cloud seeding after World War II was done to eliminate the hail threat,[9] particularly across Russia - where it was claimed a 50 to 80 percent reduction in crop damage from hail storms was achieved by deploying silver iodide in clouds using rockets and artillery shells. Their results have not been able to be verified. Hail suppression programs have been undertaken by 15 countries between 1965 and 2005.[18] To this day, no hail prevention method has been proven to work.[9]
Целосно прочитајте
http://en.wikipedia.org/wiki/Hail

B

Black Guard

Гостин
Приоритетите се други, џабе зборење...

Не ова е стварно ГЛУПО мислам да немаш градобијна заштита а да тинтриш дека земјоделието е во добра и8 сигурна состојба,сигурна од аспект на ете откупување,пунктови бла бла ветер и магла.

НО што кога насадите не се безбедни од временски неприлики,сидал на годишно ново неколку илјади евра за пестициди,гориво,башка трудот од јутра до сутра за сега за нецели 3-4 часа Град да УНИШТИ СЕ??

После офлеле цената на лебот,зејтинот...ова е Трагично и жално..да рмбаш цела година и да вложуваш и на крајот оти на некој си арогантен "позмавач на работите" му текне дека не ни треба ваков тип на заштита.-и немојте да мислите дека само еден е мањак-СИТЕ СМЕ

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

наредни следуваат за брзо
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 20:33 ---
Колку што знам во цел свет се укинува градобијната одбрана бидејќи новите истражувања покажаа дека на тој начин не е можно да се одбраниме од градот.
Suppression and prevention

During the Middle Ages, people in Europe used to ring church bells and fire cannons to try to prevent hail, and the subsequent damage to crops. Updated versions of this approach are available as modern hail cannons. Cloud seeding after World War II was done to eliminate the hail threat,[9] particularly across Russia - where it was claimed a 50 to 80 percent reduction in crop damage from hail storms was achieved by deploying silver iodide in clouds using rockets and artillery shells. Their results have not been able to be verified. Hail suppression programs have been undertaken by 15 countries between 1965 and 2005.[18] To this day, no hail prevention method has been proven to work.[9]
Целосно прочитајте
http://en.wikipedia.org/wiki/Hail
Абе иди и ти .................. по рампи и зони и пајаци бркај работа,не се бутај кај што не те збира,како бе 50 години заштитувала сега немало докази ?
од како ја укинаа ни ебаа мамицата, пријателе порано кога ке се надвиснеа градобијни облаци одма се пукаше, Лозар сеуште пука со негови ракети,пелагонија исто.
не ми кажувај мене немало докази.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Абе иди и ти .................. по рампи и зони и пајаци бркај работа,не се бутај кај што не те збира,како бе 50 години заштитувала сега немало докази ?
Ако осигурителните компании платат доволно, тогаш 50 години добри резултати можат да се помножат со 0. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom