Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не заклучи до сега? Не.
Прееска грешка направив наместо в сум стиснал б и испадна берник. Иако не постои како збор ти кажа дека не си берник....иако не го знаеш значењето со други зборови кажано, ти рече не си берник.
Викаш не веруваш у Бог.....дали ти го знаеш значењето на зборот Бог?
И знаеш ли колку различни значења има на планетава земја?

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Прееска грешка направив наместо в сум стиснал б и испадна берник. Иако не постои како збор ти кажа дека не си берник....иако не го знаеш значењето со други зборови кажано, ти рече не си берник.
Викаш не веруваш у Бог.....дали ти го знаеш значењето на зборот Бог?
И знаеш ли колку различни значења има на планетава земја?
Е ако де, те сватив што сакаше да кажеш со тоа берник, затоа кажав дека не сум и ставив смајли на крајот.

Инаку, да, знам дека многу значења им на земјава. Секој си измислил свое за да го манпулира простиот народ. Па, на кое значење мислиш?
Конкретно за мене нема богови, нема рај и пекол, нема живот после смртта итн. Животот е сега и овде.

С

Само Човек

Гостин
Не бе брат.Атеизмот не е религија,атеизмот го отфрла концептот на постоење на Бог.Веќе мака ми е по милионити пат да го верглам истото и другите на форумот.Толку е едноставно,не знам која е поентата да кажеш дека атеизмот е религија,демек ќе се навредиме ние атеистите или ќе сфатиме дека живееме во заблуда?Навистина не ве разбирам,имате и дефиниции демек не чинеле биле од википедија а се општо прифатени во цел свет.И кога ќе одговориш,одма ти препорачуваат да пораснеш,небаре со Буда или Исус правам мубает,ми се повраќа од такво заболено его.
Абе има многу религии што го отфрлаат коцетот на Бог , но веруваат во душа и реинкарнација и сл.
Ако Атеистите го отфрлаат само Бог , а веруваат во овие работи тогаш е ре.лигија..
Е сега според вас е ова..
Според мене Атеизмот отфрла се шо е поврзано со душа, здруженијата на Атеисти го велат тоа.
Википедја е океј, али јас прашам дали седели некако Атеизмот, исламски,христијаски ? Види има на вики , ќе прифатам
дали атеизмот сев дели некко, спиритуален, неспиритуален..

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Абе има многу религии што го отфрлаат коцетот на Бог , но веруваат во душа и реинкарнација и сл.
Ако Атеистите го отфрлаат само Бог , а веруваат во овие работи тогаш е ре.лигија..
Според мене Атеизмот отфрла се шо е поврзано со душа, здруженијата на Атеисти го велат тоа.
Википедја е океј, али јас прашам дали седели некако Атеизмот, исламски,христијаски ? Види има на вики , ќе прифатам
А не ти текна дека тоа не се атеисти без разлика како се декларираат?
Бидејки има и "верници" кои убиваат, крадат, силуваат. Според тебе, тоа се верници?

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Мешаш некои поими.Пред некој ден ти поставив линк,постојат дури и христијански атеисти кои го следат и прифаќаат учењето на Исус но не веруваат во него како Бог и не веруваат во концепт за Бог воопшто.
Абе ај не тролувај повеќе на темава...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Е ако де, те сватив што сакаше да кажеш со тоа берник, затоа кажав дека не сум и ставив смајли на крајот.

Инаку, да, знам дека многу значења им на земјава. Секој си измислил свое за да го манпулира простиот народ. Па, на кое значење мислиш?
Конкретно за мене нема богови, нема рај и пекол, нема живот после смртта итн. Животот е сега и овде.
Пиша дека не си берник затоа што веруваш дека значењето било верник.....викаш дека си атеист затоа што веруваш дека Бог има универзално значење. Мрзата е механизам на хипнозата.
Потруди се да знаеш а не да веруваш.
А за значењата на зборовите ич не ме заболе да ти кажам, јас не се бавам со прашањето дали сум или не сум верник во Бог.

С

Само Човек

Гостин
А не ти текна дека тоа не се атеисти без разлика како се декларираат?
Бидејки има и верници кои убиваат, крадат, силуваат. Според тебе, тоа се верници?
Ми текна мене, туку нив никако не им текнува...
Ако верува во Бог, во реинказнавција, живот по смрт на душа итн . Тогаш и да силува е верник христијански или муслимански, пошто ограничено е прашањето

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Нема една општо прифатена дефиниција што е атеист така да и на нет ќе најдеш повеќе варијанти од најосновната како негација на бог или повеќе божества (универзална интелигенција посилна од човечката) па се до негација на било што спиритуално како постоење на душа или друг тип на духовни суштества.

Атеизмот во било која форма нема правила на однесување, ритуали а ни сопствена цел така да не гледам како може да биде религија, повеќе би го нарекол животен став.

M

Muranyi

Гостин
Значи Атеизмот има поделби, каков Атеист си ти ?
Не знам дали има и колку ги има,искрено.И така википедија не е некој сериозен извор на информации,јас само поставив што сретнав на нет.Инаку имам пишано во претходни постови,дека строго го отфрлам постоењето на Бог како антропоморфолошко битие,со сите особини опишани во светите книги на Аврамските религии.Инаку,не можам да знам дали Бог(во некој друг вид)постои или не и сметам дека никој не може да го знае тоа.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Пиша дека не си берник затоа што веруваш дека значењето било верник.....викаш дека си атеист затоа што веруваш дека Бог има универзално значење. Мрзата е механизам на хипнозата.
Потруди се да знаеш а не да веруваш.
А за значењата на зборовите ич не ме заболе да ти кажам, јас не се бавам со прашањето дали сум или не сум верник во Бог.
Зошто ми наметнуваш твои зборови?
Каде кажав дека верувам дека бог има универзално значење? Ајде да те потсетам што сум кажал:

Велам дека сум атеист затоа што не верувам во бог, не верувам во рај и пекол, не сум религиозен итн. Simple as that.

Ми текна мене, туку нив никако не им текнува...
Ако верува во Бог, во реинказнавција, живот по смрт на душа итн . Тогаш и да силува е верник христијански или муслимански, пошто ограничено е прашањето
Не, не е верник. Бидејки не се придржува до заповедите.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не знам дали има и колку ги има,искрено.И така википедија не е некој сериозен извор на информации,јас само поставив што сретнав на нет.Инаку имам пишано во претходни постови,дека строго го отфрлам постоењето на Бог како антропоморфолошко битие,со сите особини опишани во светите книги на Аврамските религии.Инаку,не можам да знам дали Бог(во некој друг вид)постои или не и сметам дека никој не може да го знае тоа.
Тоа те прави агностик?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Зошто ми наметнуваш твои зборови?
Каде кажав дека верувам дека бог има универзално значење? Ајде да те потсетам што сум кажал:

Велам дека сум атеист затоа што не верувам во бог, не верувам во рај и пекол, не сум религиозен итн. Simple as that.

Не, не е верник. Бидејки не се придржува до заповедите.
Ти можеби не веруваш во концептите за кои си запознаен....или мислиш дека ги знаеш во најмала рака. Претпоставувам тука е христијанството, но за другите немаш абер. Викаш рај и пекол....си чул ли за Ahura Mazda?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom