Во што веруваат атеистите?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
gurdjieff Очигледно е дека имате многу искуство и познавања за религиите. Гледам дека соговорниците не Ви се на ниво и дека не Ви одговараат со одговори какви што очекувате.
Ве молам наместо да непродуктивно да исполнувате страници, најдете време и напишете краток осврт за Вашите гледишта кон духовноста и религијата.
Dosta e da go procitate moeto ime...samoto ime e produktivno...ako ste cule za nego.
Ke mi trebat meseci za da go razberete mojot stav za duhovnosta, megjutoa ako si cital pazlivo shto imam napishano ke ste videle do sega dali e produktivno ili ne.
Ako ne Vi se sviga, mozete slobodno da mi kontrirate, spremen sum za kritiki.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsi, jas ne sum ekspert za koranot, najdobro e niv da gi prashash.
Imam samo dosta nauceno od dervishite, koi davaat ubavo viduvane za vistinata. Go nemam procitano koranot vo detalji za da ti dadam odgovor.Znam samo deka ljugeto kako Isus , Mohamed, Buda i drugi kako niv, nikako ne povikuvale na vojni i na ubivanje.
A sega , toa shto nekoi institucii go izvitoperile toa ucenje, go pretvorile vo masakr, ne e nivna krivica.
Drugo mi beshe zborot, bidi siguren deka i od svetite knigi na monoteistickite religii ima dosta da se nauci, samo shto vistinata e kazana vo zaviena forma, pa so godinite e izgubeno pravata vrednost.
Немора никој да биде експерт, постои едно многу едноставно правило кој секој човек го има во себе, и според кое инстинктивно може да познае дали нешто е погрешно или не. А тоа е потребата да биде слободен и слободно да дејствува, размислува и живее. Затоа единствениот грев кој постои е Ограничувањето на човечката чиста Волја - суштина.
Согласно тоа, секоја доктрина, идеологија или институционализирана религија која наметнува сет на догми и правила врз сите луѓе, по автоматизам им ја ограничува оваа чиста Волја. Исти правила за сите може да постојат, само и единствено ако сите се исти! Реалноста вели дека не само што сите не се исти, туку дека секој е уникатен и посебен.
Тоа и е основната разлика помеѓу религија и духовност или спиритуалност. Духовноста е индивидуален пристап до Вистината, додека религијата е комерцијализиран механизам, кој ја силувал духовноста и станал средство за манипулација.

С

Само Човек

Гостин
Немора никој да биде експерт, постои едно многу едноставно правило кој секој човек го има во себе, и според кое инстинктивно може да познае дали нешто е погрешно или не. А тоа е потребата да биде слободен и слободно да дејствува, размислува и живее. Затоа единствениот грев кој постои е Ограничувањето на човечката чиста Волја - суштина.
Согласно тоа, секоја доктрина, идеологија или институционализирана религија која наметнува сет на догми и правила врз сите луѓе, по автоматизам им ја ограничува оваа чиста Волја. Исти правила за сите може да постојат, само и единствено ако сите се исти! Реалноста вели дека не само што сите не се исти, туку дека секој е уникатен и посебен.
Тоа и е основната разлика помеѓу религија и духовност или спиритуалност. Духовноста е индивидуален пристап до Вистината, додека религијата е комерцијализиран механизам, кој ја силувал духовноста и станал средство за манипулација.
poimot religija go ogranicuvas na 2 rligii samo...tuka gresis...baska i nema iranicuvanje na sustinata covekova, tuku e objasneta sustinata covekova...
za toa dalisite luge se isti G ke dade sovrsen odovor, da e mu zemam toa zadovolstvo..samo ke kazam i poveke od isti se, no ne mora da bidat, ali ne sakaat

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
poimot religija go ogranicuvas na 2 rligii samo...tuka gresis...baska i nema iranicuvanje na sustinata covekova, tuku e objasneta sustinata covekova...
za toa dalisite luge se isti G ke dade sovrsen odovor, da e mu zemam toa zadovolstvo..samo ke kazam i poveke od isti se, no ne mora da bidat, ali ne sakaat
Не е точно дека ограничив на само две религии, убаво го кажав следново:
Апсурд е да се тврди дека сите луѓе биле исти, ама несакале да бидат, па затоа биле различни.....o_O

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не е точно дека ограничив на само две религии, убаво го кажав следново:

Апсурд е да се тврди дека сите луѓе биле исти, ама несакале да бидат, па затоа биле различни.....o_O
Ipsi , nikoj ne tvrdi deka site lugje se isti. Postojat 7 tipa na ljuge. Ako ne ti e jasno koi se tie tipovi na ljuge..prashaj i ke ti bide objasneto.......ako imam slobodna cista volja neli?
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 13:41 ---
Se shto e duhovno e religiozno...aman be...koga ke go svatite ova?

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Dosta e da go procitate moeto ime...samoto ime e produktivno...ako ste cule za nego.
Ke mi trebat meseci za da go razberete mojot stav za duhovnosta, megjutoa ako si cital pazlivo shto imam napishano ke ste videle do sega dali e produktivno ili ne.
Ako ne Vi se sviga, mozete slobodno da mi kontrirate, spremen sum za kritiki.
Гледам си ме цитирал па си избришал.
Па ајде уште еднаш.

Чисто информативно, веруваш ли во дедо мраз?

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Reshiv da ne ti odgovaram poveke....koga ke "porasnesh" i ke prashash shto ne ti e jasno..togash
Ооо, се извинувам што прашав. Штом е така работата ке те прашам што ме интересира кога ке созрееш и ке престанеш да се филмаш со некакви замислени другарчиња.

M

Muranyi

Гостин
Ооо, се извинувам што прашав. Штом е така работата ке те прашам што ме интересира кога ке созрееш и ке престанеш да се филмаш со некакви замислени другарчиња.
Остај,порасни,кај можеш ти со него.Па човекот ја мириса тревата додека расте...и тоа е Бог според него:facepalm:

B

Black Guard

Гостин
Ipsi , nikoj ne tvrdi deka site lugje se isti. Postojat 7 tipa na ljuge. Ako ne ti e jasno koi se tie tipovi na ljuge..prashaj i ke ti bide objasneto.......ako imam slobodna cista volja neli?
Кои се тие 7 типа и дали имаат врска со Расите??

Se shto e duhovno e religiozno...aman be...koga ke go svatite ova?
За мене кфето е рај за душа ама не сум религиозен-ајде протумачи!?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кои се тие 7 типа и дали имаат врска со Расите??

За мене кфето е рај за душа ама не сум религиозен-ајде протумачи!?
I za mene sonzeto se vrti okolu zemjata.....mozesh da dokozuvash kolku sakash.
A za tipovite na ljuge...ti rekov ednash...koga ke zasluzish

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
I za mene sonzeto se vrti okolu zemjata.....mozesh da dokozuvash kolku sakash.
A za tipovite na ljuge...ti rekov ednash...koga ke zasluzish
Де, де, де, амн веке. Никој од форумов не заслужил твој одговор... Па што к*р си се зачленил кога овде никој не ти е достоен...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Де, де, де, амн веке. Никој од форумов не заслужил твој одговор... Па што к*р си се зачленил кога овде никој не ти е достоен...
Da gi nateram ateistite da razmislat, i da dojdat do zaklucok deka se religiozni, samo shto ne se svesni za toa. Maite me pratija....
neli 2012

Kajgana Shop

На врв Bottom