Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.863
Поени од реакции
23.237
сега ја уклучив неонката и би светлина.
дали сум јас бог ??

С

Само Човек

Гостин
Како бе не кажува..
Нели го создал светот во 6 дена?
Па кога го создал сонцето?
ќе беше добро да беа денови тоа, но м,алку е покомплексо
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 10:18 ---
За Сонцето: „И Господ рече: Нека биде светлина“, т.е. светлина на Сонцето. Впрочем, светлината е предуслов за настанувањето на човекот. Тоа сме што сме, бидејќи физичката светлина ја поистоветуваме (воглавно) со Сонцето.
ако светлината е сонцето, тогаш зошто навечер не е мрачно скроз?
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 10:19 ---
сега ја уклучив неонката и би светлина.
дали сум јас бог ??
пред тоа темно беше?
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 10:23 ---
jas ne rekov deka bog nema da gi spasi prasanjeto mie sto e toa novorodence stoe rodeno ?
kade gi zakopuvate novorodencinjata koga ke umrat pri poraganje . vo hristijanski grobista ili nekade drugede,,i zosto ne gi zakopuvate vo hristijanski grobista.? stoe tocno jas znam deka ne gi zakopuvate zasto ne se krstenii, taka da ,stom ne se krsteni ne e hristijanin,, ako ne e hristijanin od hristijanska rodena familijaa , od hristijanski roditeli togas stoe toa nvoorodence? sekoj koj nee krsten vo imeto na otecot sinot i svetiod duh nee hristijanin , i nikoj ne moze da se spasi, e sto e togaas toa dete ako umre ne krsteno ,, spored tvojot odgovor , toj sto nee krsten ne e hristijanin,,,kako moze da ne e hristijanin kogaa roditelite mu se hristijani a toa dete ne,,
ти одгворив, што е нејасно незнам,
атеисти пола и вишеб се крстени? и сега христијани ли се или атеисти а ? како може да е атеист кога родителите не му се...
звучиш глупаво
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 10:25 ---
кој Бог сега,чиј е конечниот суд?
на Отецот,синот или светиот дух?
или пак ќе се договараат?
БОГ=отецот ,синот ,светиот дух

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи ова иди исто како Господ прво да ја создал молњата, па потоа електрицитетот, или прво огнот, па потоа материјалите кои горат, или прво звукот, па потоа жицата...

Светлината е производ на некој процес.
Добро знаеш што е светлина и добро знаеш дека без константен извор не може да се одржи, но сепак викаш дека светлината е прва создадена.
И каде ја оставил светлината кога ја создал господ?
Прво реката а после изворот...:cool:
Вашите паралели не се соодветни, затоа што сите добро знаеме дека Сонцето и ѕвездите воопшто не се единствен извор на светлина. Во Библијата не пишува дека светлината која Бог ја создал на почетокот била „Сончева светлина“. Да пишуваше дека Бог прво ја создал Сончевата светлина, а потоа Сонцето - тоа ќе беше научно-логичка противречност. Но, за воља на вистината, не пишува така.
До сега, само во материјалниот свет, науката има откриено повеќе извори на светлина како што се: лимунинсесија, биолимуненсенција, флуоресценција, фосфоросценција. Знаеме дека при премин на електронтите во атомот од повисока кон пониска орбитала исто така се емитира електомагнетен бран кој понекогаш може да биде и во спектарот на видливата светлина. Знаеме дека и сите материјали на одредена температура зрачат и видлива светлина (пр. усвитено железо, волфрам) итн. А кој знае колку други извори на светлина постојат што науката се уште ги нема откриено.

Понатаму, во библиската книга „Откровение“ на пример пишува вака:
„Ноќ нема да има веќе и не ќе им биде потребна светлина од светилка, ни светлина од Сонцето, зашто Господ Бог ќе ги осветлува, и ќе владеат во веки веков.“ (Откровение 22:5, Библијата)

Има и други примери во Библијата каде што кога Бог или ангели се јавувале бил придружени со светлина. За Бог на пример пишува дека Тој живее „во непристапна светлина“ (1 Тимотеј 6:16, Библијата)
Оттука гледаме дека светлината може да извира и од Бог, и од духовната димензија, а не само од материјалниот свет.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Што создал бог прво, светлината или Сонцето? :eek:
До Хуман:
Те молам, не прави се:eek: Не можам да си дозволам базични работи одново да повторувам.

До Само Човек:
Месечината е одсјај од Сонцето, тој одсјај, како што знаеш беше присатен и на Маслинската Гора Таа ноќ.

С

Само Човек

Гостин
До Хуман:
Те молам, не прави се:eek: Не можам да си дозволам базични работи одново да повторувам.

До Само Човек:
Месечината е одсјај од Сонцето, тој одсјај, како што знаеш беше присатен и на Маслинската Гора Таа ноќ.
научи што е светлина, потоа видлива светлиА...СВЕТЛИНАТА во библијата не е светлина од месечина,ѕвезди, сонце...туку е светлина

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
научи што е светлина, потоа видлива светлиА...СВЕТЛИНАТА во библијата не е светлина од месечина,ѕвезди, сонце...туку е светлина
Се разбира, Светлината (Јаснотијата) што ни ја дава Св. Дух, којшто го праќа Отецот (Створителот).
Но, и астрофизички, Сонцето е постаро од Земјата, така што во овој случај добиена е паралелата помеѓу Животот на Земјата и Животот Вечен (Спасението).

С

Само Човек

Гостин
Се разбира, Светлината (Јаснотијата) што ни ја дава Св. Дух, којшто го праќа Отецот (Створителот).
Но, и астрофизички, Сонцето е постаро од Земјата, така што во овој случај добиена е паралелата помеѓу Животот на Земјата и Животот Вечен (Спасението).
земи физика отвори лекција светлина..и пред сонцето имало светлина

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
земи физика отвори лекција светлина..и пред сонцето имало светлина
Имало, но немало човек. Делумно ми беше скромниот збор за физичката светлина физички осетена од човекот. Скромна релација: Господ - Светлина - Духовно - Физично - Сонце - Човек.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.863
Поени од реакции
23.237
пред тоа темно беше?
БОГ=отецот ,синот ,светиот дух
црна темница, ролетните спуштени, уличното светло не свети од незнам кога.
и јас си помислив море колку е темно и и притиснав на прекидачот.
и би светлина.
па се кладов во мисла ако јас ја контролирам светлината и темнината и чисто од мојата воља зависи дали ке биде темно или светло, значи тука има нешто.
да беше со мене некој затуцан и наивен или пак од некоја вукојебина каде немаат струја или уште подобро некој од минатото поточно од времето на исус, јас се кладам дека за него ке бев бог, виша сила и се таму со ред како што си иди. најверојатно и ке ми се клањаше и ке молеше да му ги простам гревовите минати и идни и да не го пуштам да гори во пеколот.
сега заклучок сами извадете од приказната.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 13:28 ---
Богови се тие од ЕВН друже :pos:
пример де па и вие одма да цепидлачите.
не гледате дека тука откривме нов вид на светлина која е поинаква од другите светлини и се нарекува само светлина.
и ај сега тргни му нзс.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 13:29 ---
Бог си ако добиеш светлина ко ќе ја исклучиш неонката... :pos:
е то видиш:rolleyes:
добро тогаш полу бог.
бива така;)

С

Само Човек

Гостин
и би светлина.
па се кладов во мисла ако јас ја контролирам светлината и темнината и чисто од мојата воља зависи дали ке биде темно или светло, значи тука има нешто.
да беше со мене некој затуцан и наивен или пак од некоја вукојебина каде немаат струја или уште подобро некој од минатото поточно од времето на исус, јас се кладам дека за него ке бев бог, виша сила и се таму со ред како што си иди. најверојатно и ке ми се клањаше и ке молеше да му ги простам гревовите минати и идни и да не го пуштам да гори во пеколот.
и ти прочитај светлина што , каква се има, која е видлива за човекот која не итн...
што мислиш немало светлина во собата ако пуштиш ролетни...?
физика бе ало

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
и би светлина.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 13:28 ---

пример де па и вие одма да цепидлачите.
не гледате дека тука откривме нов вид на светлина која е поинаква од другите светлини и се нарекува само светлина.
и ај сега тргни му нзс.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 13:29 ---

е то видиш:rolleyes:
добро тогаш полу бог.
бива така;)
Ти даваш примери јас ти давам факти и вистини ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom