Графички карти

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
5970 е можеби најдобрата карта напревена во историјата верувајте ми.
Такво нешто не сум видел досега, можеби делува дека сум пристрасен но да видиме што нуди оваа карта? и зашто мислам така.

1. Одличен оверклокер иако е (дуал карта)

2. Малце грее дури и при оверклок над левелот на 5870-те така што темепратурата се менува само за неколку степени со јадро на 900мхц!
Имено Ати корситат специјални кастом кулери специјално изработени од друга фирма за 5970-те. Кулерите се целосно напревени од бакар!

3. 100 долари поефтина него 2 5870-ки (може многу лесно да се оверклокува како нив)

4. Ати исто така користат специјални, бирани чипови за 5970-те кои се најдобрите кои ги имаат моментално, подобри и од оние во 5870-те!!! чипови кои греаат помалце и користат помала волтажа него 5870! Едноствано ги бираат најдобрите од најдобрите чипови за 5970-те.

5. Вади 60 фрема просек во Крајзис 1920x1200 Ентузијаст сетинг!

Епик графичка!

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Можеби е супер графичката, али кога ги видов цените малце требаше да паднам од столче. 550 евра?! Па дали се Ати нормални бе? Ај Ати ги сфаќам, market skimming и све, али тие што ќе дадат толку кеш за графичка која за една година ќе вреди пола, ако не и помалце се стварно за лечење. За 550е купуваш Xbox 360 и PS3.

И јас едно време се напнав за графичките, па сменив пар за пола година, и кога видов дека никаде не води тоа си го подвив опашот и почнав да си купувам ствари кои повеќе ќе вредат после 1 година, а и мене поише кејф ќе ми праат, пошто трчање по компјутерска технологија е како бркање на морковче обесено на стапче пред нос - никогаш нема да го фатиш.

Е сеа, некои купуваат јаки делови за да си го мерат, јас нив ги сфаќам, и искрено жал ми е за нив (не алудирам на никого за да настане расправа по тоа прашање). Лечење комплекси. Јас имам Q6600, и додека не почне да ми кочи нема да го мењам, па не Nеhalem, Св. Nehalem нека искочи, ќе си редам објективчиња, плазми и убави звучки. Трчањето по најак компјутер не вреди.

Бидете ми поздравени и размислете убаво, пред да ве голтне маркетинг машината на Ati, nVidia, Intel, Microsoft.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Смоле како тоа 550 евра е скапо објасни ми? не викам дека се малце пари далеку од тоа! Али ај да направиме мала анализа може ли?

1. GTX280 кога се појави беше 800 долари сингл (карта)
8800GTX кога се појави беше 900 долари!

2. Не знам дали знаеш но таа карта е составена од 2 5870 кои уствари коштаат цели 100 долари повеќе него една 5970.

3. Снагата на оваа карта е неспоредливо поголема од картите кои ги спомнав под број еден 8800GTX и GTX280 кои се сингл карти и многу посори од 5970 која е дуал карта а поефтина од сите тие и тоа за цели 150-200 долари во нивното време на појавување нели. Дури и 295-та сеуште е цели 450 евра..знаејќи дека 5970 е околу 70% побрза од 295-та а за само 100 евра повеќе?

4.Оваа карта е наменета за ентузијасти и гејмери пред се на кои цената не им е битна, сеа дали тебе ти се исплати тоа или не тоа е сосема друга работа нели.
Мислам дека има опција и за луѓето како тебе кои не сакаат да трошат многу пари за видео карта,тоа е 5850 која е побрза од 285-та на Нвидиа која е за цели 100 евра поскапа имено 5850 се наоѓа за некои 13000 денари.

5.Во спредба со Нвидиа картите нивнта брзина опции, за делот од пазарот наменет за ентузијастите ова е повеќе од добра цена! Биди сигурен.

Значи да се разбереме јас не викам дека е нормално да трошиш толку пари за карта но доколку можеш и сакаш да си дозволиш тогаш цената е одлична и релана,Ати имаат многу подобри цени од Нвидиа без сомневање.картиве се цела класа подобри од они на Нвидиа сум ја имал најдобрата понуда на Нвидиа и сум направил дикретни споредби,како за брзина квалитет на слика, ладење, во све ги јадат моментално па дури и поефтини се во некои сегменти со "нова технолигја" се јадат со цени со старата на Нвидиа!

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Дека не сум баш у тек, може да ми кажете, глеам искочила 5970, и читам некој постови била најдобра до сега. Подобра ли е од GTX295, пошо таа до сега важеше за најјака графичка некогаш напраена?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дека не сум баш у тек, може да ми кажете, глеам искочила 5970, и читам некој постови била најдобра до сега. Подобра ли е од GTX295, пошо таа до сега важеше за најјака графичка некогаш напраена?
Најдобра е, што значи дека сега за сега е на врвот, и со перформанси ама и со цена :)

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Смоле како тоа 550 евра е скапо објасни ми? не викам дека се малце пари далеку од тоа! Али ај да направиме мала анализа може ли?

1. GTX280 кога се појави беше 800 долари сингл (карта)
8800GTX кога се појави беше 900 долари!

2. Не знам дали знаеш но таа карта е составена од 2 5870 кои уствари коштаат цели 100 долари повеќе него една 5970.

3. Снагата на оваа карта е неспоредливо поголема од картите кои ги спомнав под број еден 8800GTX и GTX280 кои се сингл карти и многу посори од 5970 која е дуал карта а поефтина од сите тие и тоа за цели 150-200 долари во нивното време на појавување нели. Дури и 295-та сеуште е цели 450 евра..знаејќи дека 5970 е околу 70% побрза од 295-та а за само 100 евра повеќе?

4.Оваа карта е наменета за ентузијасти и гејмери пред се на кои цената не им е битна, сеа дали тебе ти се исплати тоа или не тоа е сосема друга работа нели.
Мислам дека има опција и за луѓето како тебе кои не сакаат да трошат многу пари за видео карта,тоа е 5850 која е побрза од 285-та на Нвидиа која е за цели 100 евра поскапа имено 5850 се наоѓа за некои 13000 денари.

5.Во спредба со Нвидиа картите нивнта брзина опции, за делот од пазарот наменет за ентузијастите ова е повеќе од добра цена! Биди сигурен.

Значи да се разбереме јас не викам дека е нормално да трошиш толку пари за карта но доколку можеш и сакаш да си дозволиш тогаш цената е одлична и релана,Ати имаат многу подобри цени од Нвидиа без сомневање.картиве се цела класа подобри од они на Нвидиа сум ја имал најдобрата понуда на Нвидиа и сум направил дикретни споредби,како за брзина квалитет на слика, ладење, во све ги јадат моментално па дури и поефтини се во некои сегменти со "нова технолигја" се јадат со цени со старата на Нвидиа!
Ајде вака да направиме ваква споредба пошто веќе се праиме паметни.

Колку пари беше Core 2 quad X6XXX? не беше 23423423 појак од пртходната генерација на процесори? Колку луѓе го купија? Не е истото со i960? Не е скапо... Ок ако не е скапо купи си не 1, 3, да не ти рикнат при клокање. 550е не е скапо за Мерцедес, било кој направен после 95. Не се залетувај со такви коментари, те молам.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
5870 е подобра од GTX295 Додека па 5970 е составена од 2 5870 споени во едно вака лаички да ти објаснам за да ме сватиш, што значи дека теоретски перофрмансите се "двојно зголемени" што на кратко значи дека 5970 е 50 до -70% побра од една 295-ка одприлика.

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-5970,2474-8.html

Задржи се на вториот дел од графиконот на којшто се користени максимални сетинзи (со Антиалајзинг) каде најмногу се гледа снагата на една графичка. На истиот тој графикон можеш да забележиш како најбрзата сингл карта на Нвидиа GTX285 и тоа во сли што значи две карти на една машина,губат од една 5870-ка!!! Додека пак 295 не може да го поднесе тој сетинг воопшто така што се блокира машината и нема резултат,зборувам за 2560X1600 резолуцијата која е облеежана со црвено,секоја чест Ати...

Колку пари беше Core 2 quad X6XXX? не беше 23423423 појак од пртходната генерација на процесори? Колку луѓе го купија? Не е истото со i960? Не е скапо... Ок ако не е скапо купи си не 1, 3, да не ти рикнат при клокање. 550е не е скапо за Мерцедес, било кој направен после 95. Не се залетувај со такви коментари, те молам.
Ок спореди ја со 295 цената??? толку од мене во врска со прашањето за цените, бтњ никој не се прави паметен само кажувам што мислам не мора одма да се "палиш"

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57

Смоле бе ... Значи сепак прајме муабет за опрема за ентузиасти ... не за секојдневно домашно користење ...
Значи како прво да сме сериозни 5ххх сериата е толку посилна од 4ххх сериата што еквивалентот на 4870 е од прилика 5780 ... а сепак 4870 е хај едн опрема ... А 5870 е идната средна класа .

Е сега ако не ти се трошат толку пари за графичка која толку и си вреди реално по преформанси . Куписи поевтина од средна класа.
Овај дел од спектарот е сепак наместен за луге кои оваа графичка ке ја користат до максимум ( Гејмери , луге кои работат 3 д итн ) а не за секојдневниот компјутерџиа .

Истото важи и за односот мегу И7 920 и И7 975 ехтреме . Едниот влегува во маинстрим класа а другиот си е во HIgh end or Workstation класа .
Тој кој има потреба видел невидел ке го земи ехтремот ... за другите имаш 920 која се оверклокова и дотерва за да извади сличен преформанс ако е потребен ...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Нависитна импресивно...8XAA за доручек! Страшно!

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
Тачно, се слагам. Ја нема да зимам никаква графичка, само сакав да прокоментирам на темава. Муабетот за тоа дека тие high end комппоненти се за малку луѓе држи, мене ми изиритира муабетот дека 550е не се мн кеш.

пис аут

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Гледам дека има ATI фанбојс овдека . Морам да ви пишам , да не споредувате ATI 5000 серија со NVIDIA 200 серија.
Чекајте да излезе 300 серијата па тогаш може да се збори, оваа е само момент.
Плус кој малку разбира може да примети дека новата ати серија не е ништо повеќе од напумпана верзија од претходната архитектура која бесе застапена во 4000 серија.
Да , добро напумпана , ама на тоа останува.
Новата графичка од NVIDIA ке биде со многу подобрена архитектура плус со двојно зголемен број на процесори во неа.
така да мислам дека ке се разочарате ати фанови кога ке излезе новата NVIDIA.
И да не заборавам да спомнам , не сум фан на ниедна страна.
Имам ATI HD 4850 , која дава топ перформанси за парите .
Поздрав до сите

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Тачно, се слагам. Ја нема да зимам никаква графичка, само сакав да прокоментирам на темава. Муабетот за тоа дека тие high end комппоненти се за малку луѓе држи, мене ми изиритира муабетот дека 550е не се мн кеш.

пис аут
ПА за прформансите кои ги добиваш од оваа графичка ... верувај ми дека не се многу ... најблиските противници се послаби и поскапи ако се гледа Bang per buck ( Преформанси према пари )

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
ПА за прформансите кои ги добиваш од оваа графичка ... верувај ми дека не се многу ... најблиските противници се послаби и поскапи ако се гледа Bang per buck ( Преформанси према пари )
Не се послаби него се двојно послаби 295-та е скоро дупло поспора од 5970 која е како што кажав веќе само 100 евра поскапа.

Kajgana Shop

На врв Bottom