Што е религија?

• Креатор на темата Само Човек
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Шерифе, а за тебе што е? За мене е закон кој си ја завршил работата, но е стар и некомпатибилен со новото време. Со други зборови, време е за негово менување.
Sherivke, sakash da ti kazam za mene shto e religija?
Ke ti go dadam odgovorot shto go dadov na Dibek:
" Da ja mirisah trevata dodeka raste".
A inace, se slagam so tebe samo vo prvit del, deka religijata e zakon, samo greshka si deka e nekompatibilen so novoto
vreme. Univerzalnite zakoni vladeat pred da nastanat ljugeto na zemjata, a najverojatno ke vladeat i koga lugeto ke ja napushtat zemjata.Znaci ne se promenlivi, i ljugeto tuka malku mozat da promenat.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
A inace, se slagam so tebe samo vo prvit del, deka religijata e zakon, samo greshka si deka e nekompatibilen so novoto
vreme. Univerzalnite zakoni vladeat pred da nastanat ljugeto na zemjata, a najverojatno ke vladeat i koga lugeto ke ja napushtat zemjata.Znaci ne se promenlivi, i ljugeto tuka malku mozat da promenat.
Па се согласувам, само што тоа јас го нарекувам природа и природни процеси, ти го нарекуваш некакво си севишно суштество Бог.
Јас не можам против природата, таа е посилна и од мене и од тебе.
Но дефинитивно не е ништо налик твојата религија и верување.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Хмм, а религија е да си измочаш откако ќе држиш во себе долго време?
Религија е да се испосереш после утринското кафе?
Религија е кога мртов пијан повраќаш врз тепихот дома?

Или религија за тебе е само поврзана со инспиративни и срцепарателни моменти, или всушност, верување во тоа што ти е убаво и одговара?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Хмм, а религија е да си измочаш откако ќе држиш во себе долго време?
Религија е да се испосереш после утринското кафе?
Религија е кога мртов пијан повраќаш врз тепихот дома?

Или религија за тебе е само поврзана со инспиративни и срцепарателни моменти, или всушност, верување во тоа што ти е убаво и одговара?
Ne brat, greshkasi...toa shto si nabrojal e meditacija.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 11:28 ---
Па се согласувам, само што тоа јас го нарекувам природа и природни процеси, ти го нарекуваш некакво си севишно суштество Бог.
Јас не можам против природата, таа е посилна и од мене и од тебе.
Но дефинитивно не е ништо налик твојата религија и верување.
Znam deka moite stavovi za poimot religija se kosat so vashite zapadnite,monoteistickite, pogotovo so atiestickoto razbiranje na toj poim, ali jebiga,jas mislam deka vie ste vo greshka.
Na forumot se pojavuvaat ljuge shto pocnuvaat da go razbiraat poimot kako mene, znam deka e teshko, sekoja promena na stav vo toj pogled, i ne mi e teshko da go razberam vasheto inatenje okolu promenite.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ne brat, greshkasi...toa shto si nabrojal e meditacija.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 11:28 ---

Znam deka moite stavovi za poimot religija se kosat so vashite zapadnite,monoteistickite, pogotovo so atiestickoto razbiranje na toj poim, ali jebiga,jas mislam deka vie ste vo greshka.
Na forumot se pojavuvaat ljuge shto pocnuvaat da go razbiraat poimot kako mene, znam deka e teshko, sekoja promena na stav vo toj pogled, i ne mi e teshko da go razberam vasheto inatenje okolu promenite.
Види, ако сакаш да имаме дискусија која нема да биде комплетно бескорисна и бесплодна, тогаш ќе треба заедно да прифатиме дефиниција за религија.
Ако кажуваш дека религијата е мирисање на тревата додека расте, тогаш ја правиш религијата абстрактен поим, и нема смисла да се дискутира за абстрактни поими.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Види, ако сакаш да имаме дискусија која нема да биде комплетно бескорисна и бесплодна, тогаш ќе треба заедно да прифатиме дефиниција за религија.
Ако кажуваш дека религијата е мирисање на тревата додека расте, тогаш ја правиш религијата абстрактен поим, и нема смисла да се дискутира за абстрактни поими.
Ti si ateist...taka li.
Sakash da ja definirash religijata....ajde ke ti pomognam, mada mi e cudno shto najgolem del od ateistite se bavat so toa kako da najdat maani na svetite knigi od monoteistickite religii.
Kazi mi dali se bavish so joga ili meditacija?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Ti si ateist...taka li.
Sakash da ja definirash religijata....ajde ke ti pomognam, mada mi e cudno shto najgolem del od ateistite se bavat so toa kako da najdat maani na svetite knigi od monoteistickite religii.
Kazi mi dali se bavish so joga ili meditacija?
Игорче, is it you?

Реинкарнација :eek:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Дека сепак има нешто. Доволно истражувања се направени за тоа. Сега зависи кој колкав скептик е.

Трансперсонална психологија.
Brat, istoto prashanje go postaviv na temata "Prashanje do ateistite". Ako sakash tamu daj mi nekoj pokonkreten odgovor...
Na ovaa tema sakav da go cujam mislenjeto na Pumata, za da dojdeme do nekoe poimanje na religijata.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Princezo...ti ateistka si?
Aj vaka drugo prashanje.....
Shto posle smrta?
Site religii nudat nekoe reshenie....shto nudat ateistite?
Се гледа колку си ти неинформиран :)
Што нуделе атеистите :vozbud:
За атеистите едно нешто е заедничко - дека не веруваат во бог. Се друго е индивидуално.
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 18:29 ---
Brat, istoto prashanje go postaviv na temata "Prashanje do ateistite". Ako sakash tamu daj mi nekoj pokonkreten odgovor...
Na ovaa tema sakav da go cujam mislenjeto na Pumata, za da dojdeme do nekoe poimanje na religijata.
Моето мислење за после смртта е едноставно. Умираш и зад тебе ,,живее,, она што си го направил.
А тебе те јадат црвчиња. Толку.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Се гледа колку си ти неинформиран :)
Што нуделе атеистите :vozbud:
За атеистите едно нешто е заедничко - дека не веруваат во бог. Се друго е индивидуално.
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 18:29 ---

Моето мислење за после смртта е едноставно. Умираш и зад тебе ,,живее,, она што си го направил.
А тебе те јадат црвчиња. Толку.
Togash nema shto da razgovarane za religija...ti si bila prav ateist, ne kako ovie drugive shto se deklariraat ateisti a sakaat da se reinkarniraat.
Ok...za ova "neinformiran" ke ti vratam.....kad tad :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom