Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Член од
28 јули 2010
Мислења
10
Поени од реакции
1
Jas na moite roditeli, nikogas ne sum gi prasuvala za sovet, ednostavno sum bila samostalna licnost, i teram po svoe ( mislam si pravam advantages & disadvantages na edno livce,:raz: i donesuvam odluki....)! Ama ete nekogas ke zakaskam rabota, i mi treba sovet, ama od roditeli sovet nikogas ne dobivam a i ne primam!!!
Dali da pocekam so ova verenjevo, i da uvidam dali on e praviot so toa sto ke go stavam na test - vreme???

Vo odnos na temava isto sto sakav da dodadam e toa deka mn me nervira faktot, skoro site koga ke doznaat deka nekoja odela so musliman, ja narekuvaat kurva, orospija i sl. nazivi! Toa e krajno netocno (jest da ima nekoi sto odat so Albanci za pari - imam videno i slusnato - e toa da), znaci se raboti za krajna generalizacija na rabotite! Sto da recat takvite kako mene sto prv i posleden decko mi bil toj, znaci ispaga deka ja sum kurva samo so eden decko.......toa e jako smesno!!! Pozdrav, sepak ova e moe mislenje, pocituvam i drugi mislenja, i sfakam deka ovie raboti se zemaat individualno!:salut:
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.793
Поени од реакции
6.207
Што има да прашува родители. Прашување родители за дечко/девојка ти е најглупав потег у свет.
Иначе све додека прашуваме други, посебно родители, за врска или брак, се до тогаш ова ке биде проблем.
Потполно во право

Инаку лично сметам дека мешаните бракови најчесто се постабилни и поуспешни. И двајцата партнери од мешаниот брак поради притисокот од средината и роднините се фокусирани кон надвор, така да нема можност меѓусебните несогласувања и разлики да дојдат во преден план.
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Prvo da se izjasnam na temava :salut:
Ne sum nekoj pregolem vernik, ama od toa sto me naucile od doma, mozam da kazam deka lugeto gi delam samo na dobri i losi! Druga podelba ne priznavam! Ne sum protiv takvite vrski odnosno brak, zatoa sto site sme od krv i meso! Licno jas sum vo takva vrska!
Vtoro sakav da kazam mojata prikazna (znaci od prva raka:uvo: :) )...i baram sovetce
I ja imav nekoja averzija sprema "takvite" luge.....i onda...toa nikogas ne veli nikogas stapuva na scena...i se desi sto se desi! Na 16 godisna vozrast pocnav vrska so "takov"....traese pola godina, pa raskinavme, zatoa sto me izneveri so druga ( ne go obvinuvam mal bil on togas)! Ali ostanavme u kontakt, ete povise godini! Vo site tie godini ja i on, komuniciravme i si kazuvavme bas se! Posle tolku godini, sega sme 22 godini...se dogovorivme da se vidime pak na kafe, i pak se razgore ona stara ljubov pomegu nas dvajca, pocna toa intenzivno komuniciranje, prakanje na sms, javuvanje na mob, gledanje! On..totalno polude po mene, mi se javuva sekoj den, mi kazuva kolku me saka, kazuva deka jas sum bila negovata prva i posledna ljubov, i deka bil mal i zelen u taa glavata, koga me izneveril, kazuva deka sega se smenil, e zrela osoba, ima dosta propatuvano i sl..! Saka da se verime, a mene mi e malko strav, on mi rece nema zosto, jas mozebi sum so muslimansko ime i prezime, ama ne sum vernik....toa ide kao oslesnuvanje za mene! Ajde malo onie so vakvo iskustvo, da mi objasnat kako mozam da se spravam so ovaa situacija!!! Dali mislete deka on toa go pravi samo kolku da me ima, ili se raboti za prava ljubov???
Pozdrav:back:
Две работи зашто не треба да стапуваш во брак.
1. Ако не веруваш во религии, тогаш не веруваш ни во брак, зашто бракот покрај општествено креирање на заедница е пред се световно. Да не тупам, ако сакаш да се мажиш, во ред, во спротивно, можеш да бидеш со него, да живееш и да имаш деца со него и надвор од брак кој патем, не ти гарантира апсолутно ништо дека подоцна нема да се смени. Еден потпис ништо не е во споредба со вистинска љубов.
2. Ако навистина те сака и сака да биде со тебе ќе разбере дека брак не е можен во моментов бидејќи (под претпоставка) ти не сакаш. Не сакаш да ги нервираш родителите, околината, себе. Љубовта надминува секоја граница, па и религиозната. Епа ако он религијата не може да ја прерипа, тогаш и не те сака доволно.

Јебеш ти врска кај што треба да и наметнам на девојка ми што да мисли и како да се осеќа. Сакам жена, не амеба.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Тешко успеваат не брачните партнери туку поширокото семејство прави опструкции на таквиот брак потребно е многу разбирање, толерантност, висока свест... :toe:
 
U

UniqueGirl

Гостин
Прво да изразам дубоко сожалење до сите нацистичко отруено обоени души,
од кои буквално ми е б'ктисано, пошо по некоја си коенциденција нашево
општество е креирано на тој начин што
побитно е дали на лепотицава изнад мене и рипнала носната
р'скавица сантим угоре удоле. Дали комшијава до мене пак ќе р'ка
по старкава испод шо трова на спржен кромид.
Баш ми чуе, ако ми прија има гола да шетам по улица без да се
сеќирам од позади кој ми го крева средниот прст.
Сакам партнер што пружа љубов, разбирање, грижа.
Па и коа вртиш крај со крај од први до први,
нема да те пизди и шамари.
Е за таков маж треба да дадеш шака.
Ма две.
Бил Бошњак, Албанец, Чех,
па и црњакиња да е.
Пријатно.
 

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Во мултиетничка држава (како нашата), како и насекаде е нормално да има мешани врски и бракови. Лично јас не би имала врска или ете брак со некој муслиман иако неам ништо против ваквите бракови, но никогаш не се знае. Ако некој од блиските или евентуално некое од моите деца се одлучи за нешто такво најважна ќе ми биде неговата среќа .. ништо друго.
 
Член од
28 јули 2010
Мислења
10
Поени од реакции
1
Прво да изразам дубоко сожалење до сите нацистичко отруено обоени души,
од кои буквално ми е б'ктисано, пошо по некоја си коенциденција нашево
општество е креирано на тој начин што
побитно е дали на лепотицава изнад мене и рипнала носната
р'скавица сантим угоре удоле. Дали комшијава до мене пак ќе р'ка
по старкава испод шо трова на спржен кромид.
Баш ми чуе, ако ми прија има гола да шетам по улица без да се
сеќирам од позади кој ми го крева средниот прст.
Сакам партнер што пружа љубов, разбирање, грижа.
Па и коа вртиш крај со крај од први до први,
нема да те пизди и шамари.
Е за таков маж треба да дадеш шака.
Ма две.
Бил Бошњак, Албанец, Чех,
па и црњакиња да е.
Пријатно.
:cuc::aplauz:
Se slozuvam so tebe! Ako ima nekoj koj te saka, i go sakas......i da go ostaves samo radi toa sto na nekojsi Trpe ne mu se svigal, ili sto rekle komsiite, pa okolinata...........togas ti ne si covek, ti si edno obicno gazolizalo! Moj zivot, moja stvar! Ne ziveam za drugite, ziveam za sebe!....
 
Член од
20 јули 2010
Мислења
57
Поени од реакции
0
А темава само за муслимани и албанци е или?..пошо нели има и други вери и националности :smir: иначе јас уште од мала сакав да се омажам за србин :vozbud: и со србин сум во врска, и сакам да ми се оствари желбата од ко сум била мала :vozbud::pos2::pipi::kesa:
 
Р

~~РубинРед~~

Гостин
L

Liberation

Гостин
Граѓаните на Македонија израснати во закоравени патријархално-конзервативно-фашизоидни средини се чудни суштества за набљудување... Православните како да мислат дека Муслиманите на местото на обрезаното ги накалемиле роговите на ѓаволот, а Муслиманите за Православните дека таму во таа кожичка, се крие Пандорината кутија.

Како помал, немав никакви контакти со сограѓани од друга вера и националност. Сценариото од пред девет години, како и кај огрооомен дел од македонската неалбанска популација, кај мене разви екстремни негативни чувства кон Албанците и Муслиманите.

Јас не сум одбрал да се родам како Македонец. Ниту како Православен.
Дечко ми не одбрал да се роди како Албанец. Ниту како Муслиман.

Не разбирам, зошто тоа сум требало да бидам горд на тоа што сум бил Македонец, кога не сум имал можност да го изберам тоа.
Ме крстиле и мислеле дека само заради тоа јас ќе се држам ко слеп за стап до писулките на Мојсеј...

Дечко ми, пак, често не се осеќа ОК кога треба пред некој од моите другари да си го каже името. И самиот има некоја одбивност кон многу карактеристики на Албанците.
Верник е, ма да не по своја воља.

Да не беше тој, јас најверојатно немаше да знам во каква заблуда не ставиле моите и неговите родители еден за друг, и тоа пред да се запознаеме.
Заради некои нивни недостатоци како човечки суштества, се обиделе да постават бодликава жица за да не “одбранат“ еден од друг, пошто не спремиле да се мразиме како што они вешто умееле да го прават тоа. И само тоа.

И да ми докажат со факти дека сите до еден од верата и нацијата на неговите родители, се лоши луѓе
нема да го сменат она што сум го чувствувал, го и ќе го чуствувам за него
дека тој е индивидуа, човек ослободен од вештачки создадените стеги кои ги разделуваат луѓето
на оваа малечка планета пренатопена од човечка крв и страданија
а сепак толку многу жедна за љубов, прошка и сочуство.
 

Sandra

wicked
Член од
24 август 2005
Мислења
1.490
Поени од реакции
224
Sum bila so mushko od druga religija .. Na pochetoko nekjef ali toj me terashe :) Se zaljubiv padnaf .. I po nekoe vreme i toj pochna da misli na idninata .. Deka nema da ojt ako ima toj edna religija a ja druga :)

Samo sho ja mislam deka ako ima ljubov .. i ako navistina se sakash.. Ke nema vrska od deka e ili sho e coekot. Ti mozish da gi slushash tvojte doma sho vikat. Ali idninata e tvoja.
Tvojte nekogash ke umrat vo starost ili sho i da e. Dali treba togash da se kaesh za toa sho si odbral/a nekogo/nekoja tie sho ja/go sakat a ne nekogo/nekoja ti sho ja/go sakash ?

Nikogo nemozi ni da te natera da smenish religija. Ima moznosti da se zemish deneshno vreme i bez menuvanje religija.

Glasam za Sloboda i za Moznost da bidish so Kogo ili Koja i da sakash !
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.115
Поени од реакции
8.224
Па верувам дека за религиозниве голем проблем е религијата :)
Јас не верувам во никаква религија, ниту мојот иден сопруг ќе го има тоа право. Според мене религиозните луѓе имаат сериозен проблем, и не сакам да бидам во брак со еден од нив.
За мене поголем проблем представува националното прашање, бидејќи традиционално, децата би ја земале татковата националност, а мене и те како ми е важна бројноста на македонците во овие тешки неплодни, односно со никаков наталитет времиња.
Меѓутоа, на моја голема жалост, до денес не запознав доволно интересен македонец. Дечко ми е македонец, ама со него нема да се мажам сигурно :) Како и да е, познавам многу луѓе тука, а ниту еден по мој мерак опуштен, независен од рекла казала, химени, политичко - југоносталгични патетики. Единствениот човек кој ми одговара максимално, е србин, значи не е националност како мојава, но за него.. има време :) Сепак, иако животот може ќе ме наведе да бидам во брак со банту црнец, сега за сега изборот ми е снижен на тоа да биде словен, за да се родат словенски деца, што значи тука спаѓаат македонци (со приоритет), срби, хрвати, црногорци... Нема никогаш да се мажам во никаква религиозна установа, тоа е за мене лично најголемиот дебилизам што би го направила, а ако се мажам со македонец, децата ќе го имаат неговото презиме само и само под услов да му завршува на ,,ски,, а не да биде бугаризирано или србизирано...
 
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.544
Постојат секакви комбинации на мешани бракови: различни националности, различни вери, различни раси, итн. Сепак, контекстот е многу битен: ако живееш во некоја светска метропола со мултиетничка, западна демократија, сите можни комбинации се прифатливи и мешаните бракови се секојдневие. Во денешна Македонија (а и било каде на Балканот) работите се поинакви. За жал, постојат тензии меѓу етнички заедници, недоверба, итн. Се разбира, тоа не значи дека во Македонија мешаните бракови не можат да бидат успешни. Можат, но треба да постои компатибилност (не само индивидуална, туку и по неколку други битни основи). Едно од основните прашања е дали и колку верата и нацијата некому се битни. Ако за некого верата е еден од критериумите за идентитет, таа личност најверојатно ќе има проблеми во брак со некој од друга вера. Бракот не е само заедница на две индивидуи – во таа заедница неминовно се надоврзуваат и нивните семејства и пријатели. Исто така, сите религии не се еднакво толерантни кон останатите. На пример, јудаизмот не признава дуга опција. Исламот е исто така ригиден по тоа прашање. Кога некоја христијанка ќе се омажи за муслиман (што е многу почеста комбинација) нејзините родители конечно ја прифаќаат реалноста, да речеме, нивните внучиња да имаат муслимански имиња а нивната ќерка да носи шамија. Меѓутоа, кога муслиманка ќе се омажи за христијанин (што е многу поредок случај), реакциите се многу подрастични – таквата муслиманка е исклучена од нејзиното муслиманско семејство. Во Македонија се`уште се многу ретки мешани бракови каде што постои целосен избор и слобода на двајцата партнери по однос на вера, култура, обичаи, итн.
 

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Ја неби се венчала/била у врска со некој турчин, или албанец.. - no offence ..
толку години не држеле турците во раце,и сеа ја да му влезам дома? - не фала ..
инаку, ми се удвараше еден турчин, од нашава околија ..никад не сум излегла со него,нити па сум сакала..финансиски е мошне добро снабден,ама тоа нема да ми го смени мислењето,ИКАД! ..
е сега, еден ден кога ќе имам деца, ќе им дадам слобода да си го бираат партнерот,без мое мешање.. во мојот живот, несакам мешана крв ..pure Macedonain, is pure Macedonian! :smir:

--- надополнето ---

пс: за да сакаш да се венчаш со муслиманин,мора да се откажеш од Христијанството, и да станеш муслиманка ..
тоа никако .. :nenene:
 
Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Ја неби се венчала/била у врска со некој турчин, или албанец.. - no offence ..
толку години не држеле турците во раце,и сеа ја да му влезам дома? - не фала ..
инаку, ми се удвараше еден турчин, од нашава околија ..никад не сум излегла со него,нити па сум сакала..финансиски е мошне добро снабден,ама тоа нема да ми го смени мислењето,ИКАД! ..
е сега, еден ден кога ќе имам деца, ќе им дадам слобода да си го бираат партнерот,без мое мешање.. во мојот живот, несакам мешана крв ..pure Macedonain, is pure Macedonian! :smir:

--- надополнето ---

пс: за да сакаш да се венчаш со муслиманин,мора да се откажеш од Христијанството, и да станеш муслиманка ..
тоа никако .. :nenene:
Со ограничените хомо (не)сапиенси како тебе, ниту тие што ги набројуваш (турци, албанци...) не би сакале да стапат во брак.
Чиста Македонка? Кој те лажеше? :tv:

Ако има љубов, секогаш има решение. Се работи за тоа кој колкави тестиси поседува(фигуративни де) за да се фати во костец со трулиот, наш, насушен, балкански, ограничен менталитет.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom