Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора обединети во балкански Бенелукс

M

Muranyi

Гостин
Јас сум за.Ќе растеме марихуана,ќе шверцаме хероин,ќе продаваме човечки органи,ќе ја снабдуваме цела Европа со цигари,Македонија ќе има излез на море.Полошо од денес не може да биде,во секој случај и така сме неспособни да си ја водиме државата,барем со пари ќе се нафатираме.
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 23:20 ---
Јас од форумов научив дека Бугарите повеќе се грижат за нашата земја од нас самите.Озбилно,ве плаѓаат за ова или чисто од фетиш го правите?

М

Мартин`

Гостин
Албанија ќе одгледува марихуана
Косово ќе произведува тешки дроги (хероин итн)
Македонија ќе одгледува афион (за опиум)
Црна Гора ќе го префрлува во Европа со помош на Албанија

Економијата ќе оди само напред и ќе ги стигнеме Германците во плати :P

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Албанија ќе одгледува марихуана
Косово ќе произведува тешки дроги (хероин итн)
Македонија ќе одгледува афион (за опиум)
Црна Гора ќе го префрлува во Европа со помош на Албанија

Економијата ќе оди само напред и ќе ги стигнеме Германците во плати :P
Тајната на успехот е ... дај му го на светот тоа што го бара.....
... а во паузите бугарки ќе не масираат и опуштаат!:vozbud::cool:

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
EUobserver: Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора обединети во балкански Бенелукс

Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора треба да ги здружат силите и да изградат трајна структура за соработка која ќе цели кон интензивирање на нивните политички и економски односи, со крајна цел забрзување на зачленувањето во Европската унија.

Ова е предлог што преку EUobserver го промовираат Гунтер Хелингер, австриски економист кој живее во Албанија и косовскиот новинар Екрем Красниќи.
Според двајцата, ова би бил логичен одговор на секојдневните повици на Европската унија четирите земји да ја зајакнат регионалната соработка.
Со формирањето на таканаречениот балкански Бенелукс ќе се создаде заеднички пазар од осум милиони луѓе, во кој ќе се овозможи слободен проток на стоки, услуги и капитал, што би било од директна полза за четирите земји додека го чекаат зачленувањето во Унијата.
„Агендата е амбициозна. Но нема време за чекање: на луѓето им треба раст, им треба работа и подобри услови за живеење - причина да се остане наместо да се бара судбината надвор", пишуваат Хелингер и Красниќи.
„Може да почне со меѓувладин договор меѓу Албанија и Косово, со кој ќе се создаде секретаријат за имплементирање на мерките, по што би следеле покани за Македонија и Албанија да се придружат. Важно е да се убеди меѓународната јавност дека не е некој вид на голема Албанија на мала врата", пишуваат австрискиот економист и косовскиот новинар за EUobserver.
„Развојот ќе биде многу побрз доколку границите се стават настрана и економската соработка, поддржана од ЕУ и САД, стане топ приоритет на четирите земји“ - сметаат тие.

http://kajgana.com/euobserver-makedonija-albanija-kosovo-i-crna-gora-obedineti-vo-balkanski-beneluks

Ваше мислење?
Добри и лоши страни? Колку ова би било добро за Македонија?
Голема Албанија на повидок?

Мене ова само ми личи на добро сработена домашна работа на албанското лоби...
Еве и да претпоставиме дека е добра идеа, колку нашите компании се спремни за новите пазари?

Што да не, одлична идеја! :).. сериозно!

V

Vollstandig

Гостин
Јас не сакам никаква унија со Албанци.
Доста ми се тука, башка и Косово си шеткаат. Нејќам унии.
Абе и да сакаш секако не се прашуваш ти, туку бизнисмените дали сакаат соработка или не. На форум можеме да збораме колку сакаме, верувај џабе е. Работата е да се создади соработка.

да изградат трајна структура за соработка која ќе цели кон интензивирање на нивните политички и економски односи, со крајна цел забрзување на зачленувањето во Европската унија.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
Абе и да сакаш секако не се прашуваш ти, туку бизнисмените дали сакаат соработка или не. На форум можеме да збораме колку сакаме, верувај џабе е. Работата е да се создади соработка.
Затоа сум на форум, а не во парламент.

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Мене лично ми е навреда да не ставаат во ист кош со Косово за влез во Европската Унија.
Не ми влегува во глава како е тоа возможно, па уште и да не предлагаат коалиции.

M

Muranyi

Гостин
Мене лично ми е навреда да не ставаат во ист кош со Косово за влез во Европската Унија.
Не ми влегува во глава како е тоа возможно, па уште и да не предлагаат коалиции.
Демек подобри сме од Косоварите?

Член од
21 јуни 2012
Мислења
51
Поени од реакции
6
Албаниja и Черна Гора скоро са во ЕС. За Македониja и Косово не се знае кога ... немат интерес.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Некој очигледно незнае што значи Бенелукс па по автоматизам кога ќе види Албанија одма да се плук. Незначи дека ќе бидеме една држава со главен град Тирана ебаве информираните. :pos:

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Шчипоња е членот Дарданија од форумов ! :D
Шала на страна, но сметам дека било каквите унии се осудени на пропаст(земете ги предвид СССР, СФРЈ(потоа СРЈ па СЦГ), Чехо-Словачка...) .......... ОК и САД се на некој начин унија/федерација од 50 и кусур сојузни државички и Велика Британија е унија/федерација од 4 федерални единки(Англија, Шкотска, Велс и Сев.Ирска) и Канада е федерација со неколку федерални единки, исто и Австралија и некои други земји: Мексико, Бразил, Индија, Русија(Руската федерација) и.т.н. .......... ама тие се сосема друга приказна и нивен распад е теоретски и практично невозможен !
Б.Т.В. Во таа унија АЛМАКОС Македонци би биле ~20% ........ мнозинството ќе се Албанци, а со самото тоа ќе има и нивна доминација во секое поле ......... на пр. главен град Тирана, јазик Шчип и.т.н.
Ne vleguvas vo taa unija kako Nova drzava so novi granici , vaka ostanuva kako sto e , ova e ekonomska unija sto mislam deka najgolem interes bi imala MK (se znae koja drzava e lider za zemjodelie ) .
Kolku sto znam , Benelux (Belgija,Luxenburg,Holandija) pracaat eden Konzulat ili Ambasador vo drugite drzavi i ne site tri na ista drzava ? I toa koa ke gleas e korisno , inaku sve isto ostanuva kako sto e , kako sto ostanaa goronavedenite drzavi den-denes , so svoi granici ,svoja valuta (pred EU) , svoja reprezentacija itn..
Pa i sega bez taa unija veke pocnaa da se dvizat ovie zemji so biometriski licni karti , sto fali da se ima slobodna ekonomija !

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
А ти влезе во глава навредата кога за прв пат не срозаа и не ставија во ист кош со ...Бугарија, Романија, Унгарија, Чешка, Словачка, Полска, Балтикот.......?

Оваа „навреда“ само ја одсликува реалноста ... така да и не е некоја навреда.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еве веке ти велат,дека е навреда и да си со Полска, Чешка, Словачка, Балтикот ... Тоа ти едоказ,дека се уште постоjaт луге, кои живеjaт во минатото и мислат на стари лаври.
Треба да се погледне реално на работите и да се деjствува, не само да се зборува.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Еве веке ти велат,дека е навреда и да си со Полска, Чешка, Словачка, Балтикот ... Тоа ти едоказ,дека се уште постоjaт луге, кои живеjaт во минатото и мислат на стари лаври.
Треба да се погледне реално на работите и да се деjствува, не само да се зборува.
А бе глуп бугар.... кога не разбираш што е напишано ..не коментирај...
... туку ти да разбираше нешто... немаше да бидеш..глуп бугар.

Kajgana Shop

На врв Bottom