- Член од
- 13 јули 2010
- Мислења
- 2.795
- Поени од реакции
- 6.209
- Локација
- јужно од бурегџилницата на аголот
Јас сум за ПАРТИЈА
ШАХ
ШАХ
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кои кретениДве познати скопски семејства кои со години биле пријатели, чии деца лани решиле да се венчаат, успеале да им го уништат бракот само затоа што припаѓале на различна политичка партија. Веднаш по регистрацијата, на почетокот на веселбата настанала расправија меѓу сватовите - едните сакале да нарачуваат комитски песни, а другите сакале на свадбата да се пушта српска народна музика. Ситуацијата толку ескалирала, што 24 часа по свадбата бракот бил поништен.
Кои кретени
Поради сватовите го поништиле бракот... што да искоментира човек на ова?!
Па и тоа не можам да го сфатам, на македонска свадба да сакаат на српски народни и турбофолк песни да ѕенѕаат. Доволно кажува тоа за културата нивна. Не гледам тука на кој начин директно се партиите вмешани, очигледно луѓето биле потпросечно интелигентни па штом дошло до таква расправија.
Што е лошо да играш на македонски народни песни?И јас неможам да сфатам комитски песни на свадба и како на нив се ѕенѕа?
И јас неможам да сфатам комитски песни на свадба и како на нив се ѕенѕа?
Како што дел од народот е неписмен не ме чуди ако стандардните Македонски песни се нарекуваат “комитски“ на пример Бисер Балкански, каде сте Македончиња итн.. како помал кога носев маица со сонцето од Кутлеш ме викаа ВМРО тие од СДСМ
И нормално дека подобро е наше отколку српско, комитска ти е пример песна за Чаларов ..
Сигурно ваква не барале да се пушти.
Треба еднаш сите да сфатат што е свадба и што е песна и какви песни на каква прослава одговараат. Свадба е прославување на љубов помеѓу двајца заљубени. Таму логично е да се пеат љубовни песни, без оглед на кој јазик! Кој Бисер балкански, кои бакрачи.![]()
Треба вие да сватите дека има луѓе што си ја почитуваат традицијата и се расположуваат и на Македонска песна, на Македонско народно оро. Воа филмовиве изгледа многу во глава ве мавнаа, почнавте да се Амерканизирате се повеќе и повеќе![]()
А што по ѓаволите очекувате кога една партија јасно и гласно ќе каже дека прераснала во движење од една страна, како што направи ВМРО-ДПМНЕ ; а од друга страна, реална опозиција нема ?
Не ми ја најдува гугл статијата од еден охридски портал за листите кои двете партии ги направиле за тоа кој треба да се вработи во нова бензинска пумпа на Лукоил во Охрид, ако го има некој линкот нека го остави, во контекст на темава е.