methMKD
Евроскептик
- Член од
- 18 јануари 2011
- Мислења
- 1.826
- Поени од реакции
- 723
ОВа е лага Доказ за Јане нека ми дадат не само да пишат ... Јане бил член на Бугарска партија во турскиот парламент ... Кресенското востание учесник бил Иљо Малешевски он сите знаеме кај присуствувал(сан стефано) и чив преставник бил (бугарски) Миладинови со својте бугарски народни песни ни малце не се антички , проличев и цепенков бетер ... освен Ѓоргија Пулевски реално друг нема ...За потомци на античките Македонци се сметале и изјасниле Никола Карев (интервјуто за грчкиот весник „Акрополис“ од 1903), Јане Сандански, востаниците на Македонското (Кресненско) востание преку својот манифест од 1878, членовите и дејците на привремената влада на Македонија од 1880, а во свои творби за античките Македонци пишувале и Григор Прличев, Марко Цепенков, Димитар Миладинов, Петар Поп Арсов. Во своето капитално дело на повеќе од 1000 страници „Славјано-маќедонска општа историја“Ѓорѓија Пулевски јасно пишува дека Македонците се потомци на древните Македонци (споменувајќи ги сите македонски племиња, Мијаците како умните стратези, Брсјаците како брзата коњица на Александар)
од википедија http://mk.wikipedia.org/wiki/Тези_за_потеклото_на_македонскиот_народ
P.S. Кога викаш повеќето светски историчари се согласни, имај предвид дека сме независни 20 години. претходно немавме никакво право на глас, нашата страна не беше слушната...
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 23:09 ---
Србизам е , не е литературен Македонски збор туку е српски збор ... не планината ВОДНО туку името ВОДЊАНСКА .. гед ит ? не дека ја сум за промена таман работа ти кажувам нив што им е изговорот а пустите незнаат дека всушност иако е Србизам сите СКОПЈАНИ го користат оние којшто зборат скопски дијалект(постарите секако) ... ама толку знаат пуститеЕ баш ме интересира,како дојде до тој збор...Водњанска дека е србизам! На ИЌ не завршува, а колку што знам планината Водно не е крстена во тоа време.
ПС.Имам братучедка која се вика Радмила,оригинал Српско име.Мислам дека е редно советниците во град Скопје,да почнат од куќа до куќа да бараат србизми....и присилно да менуваат лични имиња.
И после Грците ќе ни го смениле името!