Разграничување помеѓу Србија и Грција

• Креатор на темата Креатор на темата protivudar
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 април 2012
Мислења
6
Поени од реакции
0
Пред некое време дознав дека српската војска во 1912. го ослободила Лерин.
Зошто тој град не припадна на Кралството на Србија ? Ем Србите го ослободиле,ем немало Грци.Дали некој знае нешто повеќе за разграничувањето измеѓу Србија и Грција? Каде се договорени границите,на некоја меѓународна конференција или билатерален договор ?

Поздрав и фала однапред.

Важи. Ако ископам нешто на интернету јавићу. Ово за Лерин
ми је било баш интересантно. Не видим јасан разлог да припадне Грцима.
Нема Грка, нису га Грци ослободили и чини једну географску целину
са остатком Пелагоније.

Важи. Ако ископам нешто на интернету јавићу. Ово за Лерин
ми је било баш интересантно. Не видим јасан разлог да припадне Грцима.
Нема Грка, нису га Грци ослободили и чини једну географску целину
са остатком Пелагоније.
Немало ни срби во Лерин, ама ете.:)

Ево нешто са Интернета...

Са бугарске Википедије
В началото на ноември 1912 година в Лерин влизат ср'бски војски, които са заместени от гр'цки на 7 ноември - ден, којто днес се чества като дата на освобождението на града от турско владичество.

и

The final Treaty of Peace, Friendship and Mutual Protection was signed at Thessaloniki on 1 June 1913, by the Greek ambassador to Belgrade I. Alexandropoulos and the Serbian ambassador to Athens M. Boskovic. Article 1 gave a mutual guarantee of the signatories' territorial possessions, concluded a defensive alliance and precluded each government from unilaterally concluding a peace treaty. Article 2 pledged the two states to a common front in the negotiating table against Bulgaria. Article 3 delineated the Greek-Serbian border (presently the border of Greece and the Republic of Macedonia) based on the demarcation line between the respective armies.

Па со Букурешкиот договор од 1913 година, кога Македонија е поделена помеѓу Грција, Србија, Албанија и Бугарија.

Јас имам проблем со разбирањето српски. Ке те замолам да пишуваш на Македонски јазик. Благодарам на разбирањето...

Имам едно прашање,се надевам нема да имате проблеми ако зборувам на српски.

Зошто тој град не припадна на Кралството на Србија ? Ем Србите го ослободиле,ем немало Грци.Дали некој знае нешто повеќе за разграничувањето измеѓу Србија и Грција? Каде се договорени границите,на некоја меѓународна конференција или билатерален договор ?

Поздрав и фала однапред.

П.С Противудар,измени го текстот може и на некој друг ке му претставува проблем,фала однапред :)

The Treaty of Bucharest came at the end.

I was more interested in the relation between Serbia and Greece. I can't figure out why Serbia left Florina to Greece upon its seizing and having in mind that the Slavic population was a big majority. And when it is one geographical area with Bitola.

I probably won't find that details. Maybe in some archives, but that is a job for a serious historians.

protivudar Официjален jазик на овоj форум е македонскиот но се дозволува и англиски. Темата коjа што jа отвори е на jазик коj голем дел од помладата генерациjа - македонци не го знаат поради фактот што српскиот jазик повеќе не се изучува како во Jугославиjа. Токму затоа тие не се обврзани да го познаваат истиот за да jа разберат суштината на твоjата тема. Те замолувам да користиш Google Translate за да jа подобриме комуникациjата. Фала

The official language on this forum is the Macedonian, but English is acceptable aswell. You have opened a thread in a language that is unknown to a significant part of the younger Macedonians due to the fact that Serbian language is not in the school program as it used to be in Yugoslavia. Therefore they are not obligated to know Serbian just to understand the essence of your thread. So I kindly ask you to use Google Translate in order to improve our communication. Thank you.

Букурешки договор долази тек на крају.

Мене је више занимао тај однос између Србије и Грчке. Није ми јасно
зашто је Србија препустила Лерин Грчкој кад га је већ заузела и када
су тамо Словени били велика већина. И када чини јединствену целину са Битољем.

Вероватно нигде нећу наћи тај податак. Можда постоји у неким архивама,
али то је посао за озбиљне историчаре.

Имам едно прашање,се надевам нема да имате проблеми ако зборувам на српски.

Поздрав и фала однапред.

Измени го текстот,еве ти македонски превод,чисто да не ти прават проблеми модераторите,а и поразбирливо ке биде пошто 99,8 % од членовите се македонци..

protivudar Официjален jазик на овоj форум е македонскиот но се дозволува и англиски. Темата коjа што jа отвори е на jазик коj голем дел од помладата генерациjа - македонци не го знаат поради фактот што српскиот jазик повеќе не се изучува како во Jугославиjа. Токму затоа тие не се обврзани да го познаваат истиот за да jа разберат суштината на твоjата тема. Те замолувам да користиш Google Translate за да jа подобриме комуникациjата. Фала
The official language on this forum is the Macedonian, but English is acceptable aswell. You have opened a thread in a language that is unknown to a significant part of the younger Macedonians due to the fact that Serbian language is not in the school program as it used to be in Yugoslavia. Therefore they are not obligated to know Serbian just to understand the essence of your thread. So I kindly ask you to use Google Translate in order to improve our communication. Thank you.

OK, no problem. I will use English then. I can understand at least 85% Macedonian , so I thought that the Macedonians as well understand Serbian in such a portion that there is no need for translation.

Поздрав и фала однапред.
затоа што со распарчувањето на Македонија, србија доби многу повеќе отколку што се надеваше. според договорот за поделба кој го склучија со бугарите, србија требало да ги добие Скопје, Куманово, Велес до Струга (или Кичево, не ме држи за збор), а јужно од дијагоналата Охрид-Крива Паланка требало да припадне на бугарија. ме мрзи сега да го барам негде договорот ама сигурно го има по форумот.
за болдираното - и во Солун немало грци туку претежно македонци, турци и евреи, а грците не ни влегле со војска во Солун, туку тргнаа на Битола, па пак го добија, како и 51% од Македонија. така да логиката барај ја во педерските договори што си ги склучија меѓу себе овие земји со благослов од големите сили

Поздрав и фала однапред.
па немало ни Срби во Прилеп па пак бил во состав на Србија.
За тоа што не ти е јасно ќе побараш одговор во вашите ментори

Да не спрема Николиќ да ги бара териториите за ексклава на Србија? :LOL:

затоа што со распарчувањето на Македонија, србија доби многу повеќе отколку што се надеваше. според договорот за поделба кој го склучија со бугарите, србија требало да ги добие Скопје, Куманово, Велес до Струга (или Кичево, не ме држи за збор), а јужно од дијагоналата Охрид-Крива Паланка требало да припадне на бугарија. ме мрзи сега да го барам негде договорот ама сигурно го има по форумот.
за болдираното - и во Солун немало грци туку претежно македонци, турци и евреи, а грците не ни влегле со војска во Солун, туку тргнаа на Битола, па пак го добија, како и 51% од Македонија. така да логиката барај ја во педерските договори што си ги склучија меѓу себе овие земји со благослов од големите сили

Цврц, требаше да ја добие денешна северна и средна Албанија, но се умеша некој и њама излез на море за Србија. Па компензација во Македонија , па негодување од Бугарија, абре дебре Втора Балканска Војна.

збориш за спорна зона каде како бугари се изјаснили по малце от 60% во останалиот дел ,,безпорен бугарски дел'' како бугари се изеснили 80+%
Balkan_contested_1914.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom