Мачки (општи дискусии)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Wow, ок ајде вие сфаќате. И не мислев дијагнози да им давам на мачорите да му се сневиди, туку кога веќе не можеш да си ја заштитиш мачката поинаку што да правиш ајде предложете? Да седи со него цело време? Нема дечкото обврски? Можеби не може/нема услови да ја чува цело време внатре. Што нема да чуеш еј. Дај ако не и алигатори ако ми влезат у двор да ги галам и да ги оставам да ми се шетаат пошо не било хумано да се погрижам за нив. Проблемот со вас е вашата сентименталност, јас разбирам љубов кон животни ама ова што го пропагирате го нема ни на анимал планет.
Тоа е, ќе одбереш, или мачето или мачорите.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Wow, ок ајде вие сфаќате. И не мислев дијагнози да им давам на мачорите да му се сневиди, туку кога веќе не можеш да си ја заштитиш мачката поинаку што да правиш ајде предложете? Да седи со него цело време? Нема дечкото обврски? Можеби не може/нема услови да ја чува цело време внатре. Што нема да чуеш еј. Дај ако не и алигатори ако ми влезат у двор да ги галам и да ги оставам да ми се шетаат пошо не било хумано да се погрижам за нив. Проблемот со вас е вашата сентименталност, јас разбирам љубов кон животни ама ова што го пропагирате го нема ни на анимал планет.
Можеби немаш гледано доволно Animal Planet тогаш. Но ајде, мене така ми правеле на мачката - преживеала? Преживеала. Се искачи на некоја средина по доминантност.. На одредени мачки оставаше да го прават истото како и кога беше мала, на други со една шепа ги ставаше на место.

Но, не е важно тоа. Мене поважно ми е другово прашање што го поставив. Што доколку вашиот мачор е еден од тие кој го прави тој чин на доминантност? Во ред е на некој на кој му е дојдено преку глава од тоа како твојот мачор му го тормози неговото помало мачорче, да земе да го отруе твојов, или да му ја рокне една со цигла по глава?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Чекај сега, ти викаш да се силува малото маче на сметка овие да останат живи? Колку сака нека е нивна природа грозно е. Пробал да ги избрка не бивало и им пресудил.
Не станува збор за силување, туку покажување доминантност. Мешаш поими.
Не можеш на предатор да му препишуваш карактеристики на човек. Нивниот свет функциорира поразлично од нашиот.
Мене ми отруле многу мачки. Не ми било сеедно. Ниту едно суштество не заслужува да биде убиено само поради тоа што ја изразува својата природа.
Еве еден пример кога ја дома, на мојава кучка и донесов мало кутре.
Прво-територијалност, аутсајдер и доаѓа на нејзина територија, па `ржење, па заби покажување, па колк упогласно може да лае, па клецкање (што е најнормална појава во светот на животните кога станува збор за покажување на доминантност), за на крај да се помири со фактот дека кај нејзе дома има нов член и да почне да го лижи кутрето.
Дали во таа ситуација требаше да си го отрујам кучето?
Дали кога ја шетам, и некоја женка проба да доминира над нејзе, треба да ја отрујам?
Дали двајца мажјаци, без разлика дал од светот на мачки ил кучиња (и двата вида се предатори, исто функционираат кога станува збор за покажување доминантност), се клецкаат (тоа само изгледа така, никој не пенетрира) треба да бидат отруени, само поради фактот што некој не се едуцирал доволно а се декларира себеси како љубител на мачки?

Викам јас, ќе дојде и тоа време кај нас, кога ќе има полиција за животни, се надевам само дека ќе го доживеам тој момент....
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 21:13 ---
Зашто некој воопшто би земал да чува мачка, ако нема доволно услови да и обезбеди нормален живот? Чување на животно значи обврска кон истото, не е поентата земи чувај го, ама надвор, нека се пари неконтролирано, нека се коти како лудак, и на крај нека ти го отруе некој психо или у најмала рака, нека го изгази кола?
Тоа за мене не е чување на животно....
Да чувам мачка само поради тоа што ми е интересно додека е малечко? Па тоа ќе порасне... и оп, упте скитници на улици... интересно...
Што ако некој од отруените мачори бил твој? Сеедно би ти било?

Santiago

Cocalero
Член од
4 јуни 2012
Мислења
97
Поени од реакции
31
Zemi petardi coek, taka da vidis dali ke se vratat a toa so truenjetoo.... neznam kako bi mozel da otrues mace, macka, macor, kuce.... koj si ti da im sudis i da gi LIKVIDIRAS !!! Neam zborovi, da mi otrue nekoj moe mace "ima da go nema" !!!

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Која ви е логиката?
Тоа не е чин на силување, ете толку од вашето познавање, туку чин на покажување на доминантност. Додека е мало мачето, можел да го чува само дома, без да воспоставува контакти со други мачки. Пред се за негова здравствена безбедност.
Мачките се територијалци. Логички и да реагираат кога ќе им се донесе нов член на нивна територија.....
Педифилија, силување.... ќе се утепам, тешко на животниве со вас...
Силување е тоа девојче, и како може други мачори да доаѓаат во мој двор да ми воспоставуваат доминација, цел врат на мачето му е искасапен од што го гризаат за да може да се изживуваат врз него
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 00:20 ---
Zemi petardi coek, taka da vidis dali ke se vratat a toa so truenjetoo.... neznam kako bi mozel da otrues mace, macka, macor, kuce.... koj si ti da im sudis i da gi LIKVIDIRAS !!! Neam zborovi, da mi otrue nekoj moe mace "ima da go nema" !!!
Дечко не ми се прави мангуп многу, како прво и прво не ги отрув, ги собрав и ги транспортирав на едно место

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Силување е тоа девојче, и како може други мачори да доаѓаат во мој двор да ми воспоставуваат доминација, цел врат на мачето му е искасапен од што го гризаат за да може да се изживуваат врз него
Тогаш ќе го прибереш дома. Можеби е премногу мало, а околните мачки се возрасни. А не знаеш која од тие улични мачки е потенцијален љубимец некому. Не можеш така лесно да преземеш работи од таков вид во свои раце (освен ако не си спремен еден ден и тебе да ти се случи истото).

Ова ти е еквивалент сега ние да одиме во Африка и да ги тренираме лавовите како да се однесуваат во својата заедница, и како не е во ред агресивно да се дава до знаење кој е главен таму, и како да се борат останатите за алфа местото во прајдот.

А тоа не е твој двор. Ти така гледаш од човечка перспектива. Како човек ти ја делиш таа територија со други животни - без разлика дали тоа ти се допаѓа или не. Особено што животни ко животни, во овој случај мачките - не го имаат истиот концепт за територија како тебе, нити имаат поим дека ти тоа го гледаш како твоја територија воопшто. Да не сакаш да ти читаат мисли? Одеднаш да станат како луѓе и да те разбираат?

А токму поради таквиот став, како твојот, има одредени луѓе кои се дрзнуваат да трујат животни. Кај нас има еден кој труе мачки - зошто? Едноставно не сака тоа што му шетале по негов двор. нели, како и тебе, и он си ја штити својата територија, така? Е, сега еден таков да ти се падне во соседство, и да ти настрада мачорчето, да видам тогаш која песна ќе ја пееш! Или двоен аршин и ти ќе тераш, како ред други!

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Тогаш ќе го прибереш дома. Можеби е премногу мало, а околните мачки се возрасни. А не знаеш која од тие улични мачки е потенцијален љубимец некому. Не можеш така лесно да преземеш работи од таков вид во свои раце (освен ако не си спремен еден ден и тебе да ти се случи истото).

Ова ти е еквивалент сега ние да одиме во Африка и да ги тренираме лавовите како да се однесуваат во својата заедница, и како не е во ред агресивно да се дава до знаење кој е главен таму, и како да се борат останатите за алфа местото во прајдот.

А тоа не е твој двор. Ти така гледаш од човечка перспектива. Како човек ти ја делиш таа територија со други животни - без разлика дали тоа ти се допаѓа или не. Особено што животни ко животни, во овој случај мачките - не го имаат истиот концепт за територија како тебе, нити имаат поим дека ти тоа го гледаш како твоја територија воопшто. Да не сакаш да ти читаат мисли? Одеднаш да станат како луѓе и да те разбираат?

А токму поради таквиот став, како твојот, има одредени луѓе кои се дрзнуваат да трујат животни. Кај нас има еден кој труе мачки - зошто? Едноставно не сака тоа што му шетале по негов двор. нели, како и тебе, и он си ја штити својата територија, така? Е, сега еден таков да ти се падне во соседство, и да ти настрада мачорчето, да видам тогаш која песна ќе ја пееш! Или двоен аршин и ти ќе тераш, како ред други!
Дечко како прво и прво не ги отрув мачорите, ги фатив и ги однесов на друго место
Размислував и да ги пукам со воздушна и да ги трујам кога ке видев што му прават на мачето но кога ке подразмислев малце неможев да го направам тоа

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Јас сум успеал последниот пат кога имав проблематични мачори кои не беа мои, а го тормозеа мојот мачор, да ги држам на страна од мојот двор со прскалки кои ги поставив кај сите места од каде влегуваа. Со едниот мачор немав проблеми оти не му пречеше да се наводени, па така он на раат, а тие на страна, а другиот мачор кој го имав, се повлекуваше да дреме и спие на крошната од мојата цреша додека прскалките беа упалени.

Чим два пати ми успеало ова, би требало да му успее и на некој друг. Ова чисто го кажувам да не биде дека само критикувам, а не помагам околу проблемот.
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 00:33 ---
Дечко како прво и прво не ги отрув мачорите, ги фатив и ги однесов на друго место
Размислував и да ги пукам со воздушна и да ги трујам кога ке видев што му прават на мачето но кога ке подразмислев малце неможев да го направам тоа
Океј, одлчично си постапил. Сигурно си размислувал со ладна глава околу ова.

Што се однесува до мачорчето, пробај што повеќе дома да го држиш ако имаш уште проблеми. А за да пркне во големина, суви дражеи кутии купувај му често - доста гојат. Последните три мачори што ги чував пораснаа одма. Ќе може да им парира на тие што го тормозат, после некое време.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Јас сум успеал последниот пат кога имав проблематични мачори кои не беа мои, а го тормозеа мојот мачор, да ги држам на страна од мојот двор со прскалки кои ги поставив кај сите места од каде влегуваа. Со едниот мачор немав проблеми оти не му пречеше да се наводени, па така он на раат, а тие на страна, а другиот мачор кој го имав, се повлекуваше да дреме и спие на крошната од мојата цреша додека прскалките беа упалени.

Чим два пати ми успеало ова, би требало да му успее и на некој друг. Ова чисто го кажувам да не биде дека само критикувам, а не помагам околу проблемот.
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 00:33 ---

Океј, одлчично си постапил. Сигурно си размислувал со ладна глава околу ова.

Што се однесува до мачорчето, пробај што повеќе дома да го држиш ако имаш уште проблеми. А за да пркне во големина, суви дражеи кутии купувај му често - доста гојат. Последните три мачори што ги чував пораснаа одма. Ќе може да им парира на тие што го тормозат, после некое време.
Од кај да ги купам тие суви дражеи? и колку пари се?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Од кај да ги купам тие суви дражеи? и колку пари се?
Се движат од 70 до 90 денари, би требало да ги има по повеќето маркети. Ќе ти трае цел месец отприлика (би требало).

Кога ќе одам утре до продавница, ќе ти ги кажам точните цени, и која фирма итн.

Конзерви му купуваш?

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Се движат од 70 до 90 денари, би требало да ги има по повеќето маркети. Ќе ти трае цел месец отприлика (би требало).

Кога ќе одам утре до продавница, ќе ти ги кажам точните цени, и која фирма итн.

Конзерви му купуваш?
понекогаш конзерви, а исто му давам и дома што иам нешто: салами, сирење, млеко .....

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
понекогаш конзерви, а исто му давам и дома што иам нешто: салами, сирење, млеко .....
Епа квалитетно го храниш, би требало да порасне доста брзо. Наместо улични мачки (кои секако можат да бидат потенцијален проблем), јас да сум на твое место би се грижел за кучиња - било улични или домашни (иако со уличните можеш само полошо да поминеш). Јас посериозни проблеми имав баш со кучиња (влегуваа од позади мојот двор, научија и да ја отвараат вратата од дворот, оти дршката беше доста долу итн.) и ги бркаа мачките. Доста трауми преживееја.

Ако живееш во маало каде има доста кучиња (љубимци или скитници), тоа би требало да е поголем проблем. Особено сега кога ќе потпорасне и ќе почне да шета и да прави своја територија.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Епа квалитетно го храниш, би требало да порасне доста брзо. Наместо улични мачки (кои секако можат да бидат потенцијален проблем), јас да сум на твое место би се грижел за кучиња - било улични или домашни (иако со уличните можеш само полошо да поминеш). Јас посериозни проблеми имав баш со кучиња (влегуваа од позади мојот двор, научија и да ја отвараат вратата од дворот, оти дршката беше доста долу итн.) и ги бркаа мачките. Доста трауми преживееја.

Ако живееш во маало каде има доста кучиња (љубимци или скитници), тоа би требало да е поголем проблем. Особено сега кога ќе потпорасне и ќе почне да шета и да прави своја територија.
немам проблем со кучињата, ги нема кај мене во маало, иначе да ги немам мачкиве би си земал да чувам едно куче

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
немам проблем со кучињата, ги нема кај мене во маало, иначе да ги немам мачкиве би си земал да чувам едно куче
Па убаво. Само куче е поголема одговорност. Во најголем дел мачката знае да се грижи сама за себе, па затоа доста луѓе кои имаат натрупан дневен распоред баш мачка земаат за љубимец.

Јас да можам, би чувал и мачка и куче. Повеќето луѓе се cat person или dog person, јас и двете фамилии на животни ги обожавам подеднакво :)

K

kalimer0

Гостин
Јас чувам и мачор и куче, кучето е душа само скока околу мачорот и игра а мачорот онака намуртен и ладен само го гледа пинчерот и кога ќе му се доближи пробува да го мане ама без канџи само со затворена шепа :D А некогаш е трпелив и кучето на глава му се качува па го јава.

Kajgana Shop

На врв Bottom