Печалбарски леб. Америка, Италија, Словенија, Црна Гора, Авганистан?

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
М

Мартин`

Гостин
Колку време рече дека работиш во Македонија? 3,5, 8 години?
Пишав погоре дека сум доста помлад ..

Сега матуираше, мама и тато го ранат, во ред е да му е розов светот.
А мама и тато како обезбедуваат финансии како работат тука, не живеат во друга држава они
И не се жалат да ти кажам а не се државна администрација, а чим заработуваат има услови значи :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Пишав погоре дека сум доста помлад ..

А мама и тато како обезбедуваат финансии како работат тука, не живеат во друга држава они
И не се жалат да ти кажам а не се државна администрација, а чим заработуваат има услови значи :)
И јас додека бев дете ми беше одлично. Мама и тато не ги разбирав, пари мораше да има за мене за најк патики, за џепарац на школо и за излегување. Од кога почнав сама да заработувам сфатив дкеа не било толку лесно. Порасни па врати се овде, чекај пред тебе се студенски денови, нови финансии од мама и тато. Тука ќе осетиш дали доволно заработуваат.

М

Мартин`

Гостин
И јас додека бев дете ми беше одлично. Мама и тато не ги разбирав, пари мораше да има за мене за најк патики, за џепарац на школо и за излегување. Од кога почнав сама да заработувам сфатив дкеа не било толку лесно. Порасни па врати се овде, чекај пред тебе се студенски денови, нови финансии од мама и тато. Тука ќе осетиш дали доволно заработуваат.
Нема ништо лесно во животот но поента ми е дека сепак има услови за заработувачка не е се до толку црно иако дека е полошо од економски аспект за разлика од странство тоа никој неможе да го негира, сепак убаво викаш ќе поминат години ќе се потсетиме на темиве ќе видиме кој бил во право а кој не. Инаку кога веќе зборуваме за заработувачка кај нас народов е паразитски животна желба им е во канцеларија (по можност државна администрација) епа неможе секој да биде тоа ..

И да одприлика веќе сме осетиле и финансирање на студент во фамилија, веќе завршен ;)

П

Пепси_

Гостин
Бегајте додека можете, овде леб нема, а и со политикава на задолжување ниту ќе има.
Јас ако се поклопат коцките ќе сменам место на живеење чисто да видам како се живее у Немачка :)
Еве да ти кажам јас дека нема да сакаш да си дојдиш,а единствена пречка да останеш ќе ти биде само јазикот (освен ако не го знаеш) и престојот таму. Њемачка си руља бе,на тиа што му одговарат законите.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
После секој збор оставаш гомно. Не само тука него насекаде кај што те имам прочитано. Не ти личи на никот убав, а сигурно и ти си убава, и како што викаш во Словенија си, не ти личи и на географска положба.
ОК, одсега покултурно ќе се изразувам!

H

HoT IcE

Гостин
Целиот текст е потполна вистина. Во Македонија неможеш да имаш удобен живот освен ако не си Авганистанец или човек од партија.
Денес во Македонија образованите и знаењето не се ценат, се ценат врски и платени работни места. Јас лично мојата иднина попрво ќе ја планирам и ќе се трудам уште сега да створам услови за да можам да заминам вон држава, отколку овде да работам и живеам, бидејќи јасно е колку корумпиран и трул систем имаме, во последно време дури и личната безбедност на улици ми е загрозена.
Познавам неколку луѓе кои се Македонци и живеат во странство, на разни краишта од светот, сите почнаа од 0, и сите завршија каде каде подобро од мене и моето семејство кое цел живот овде црнчи за пусти 12 000 ден. месечно. Сите луѓе кои заминале од државав воопшто не ги осудувам, туку им се восхитувам и ги почитувам затоа што имале храброст да почнат од 0, свесни за сите ризици од неуспех и слично.
Здравје боже, го планирам Филолошки, а после него, ако се укаже прилика ич не се мислам за Шведска, Швајцарија или Канада.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Печалбарскиот леб најчесто е црн со `рж и е вкусен оној македонскиот бел на Жито Лукс е мек ама за 1 ден не го бива ни за врата потпирање.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Нема ништо лесно во животот но поента ми е дека сепак има услови за заработувачка не е се до толку црно иако дека е полошо од економски аспект за разлика од странство тоа никој неможе да го негира, сепак убаво викаш ќе поминат години ќе се потсетиме на темиве ќе видиме кој бил во право а кој не. Инаку кога веќе зборуваме за заработувачка кај нас народов е паразитски животна желба им е во канцеларија (по можност државна администрација) епа неможе секој да биде тоа ..

И да одприлика веќе сме осетиле и финансирање на студент во фамилија, веќе завршен ;)
ќе те прашам кога треба да се жениш и притоа да се одвоиш од родителите во свое семејно и љубовно гнездо кое треба ти и фамилијата да го направите(куќа,стан - најмалку 35000 евра) како и да се подмируваат сметките редовно(пошто нели сега одма сечење струја и најстрого однесување према своите долгогодишни муштерии)

или убаво е да се живее(гувее) во еден ќумез така силно згужвани,па утре стари со млади не се трпат,па ти даде толку,вие онолку итн итн

да не ти објаснувам за Македонскиот стандард за 80% од граѓаните.....

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ако нема услови немало моите да живеат тука, кога има за нив услови зошто да не и за мене ? И да здрави и живи.. ќе видиме :)
Ако преживувањето колку утре повторно да можеш да отидеш да рмбаш на работа го нарекуваш услови за живот, тогаш нека ти биде. Али како што кажа, доста си помлад, не си работел ни еден ден, дојди после неколку години ке зборуваме.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Нема ништо лесно во животот но поента ми е дека сепак има услови за заработувачка ................
Тоа ..заработувачка... слободно замени го со... „живуркање“, дишење на шкрги и слично...

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Бегајте додека можете, овде леб нема, а и со политикава на задолжување ниту ќе има.
Јас ако се поклопат коцките ќе сменам место на живеење чисто да видам како се живее у Немачка :)
Овде е Немачка, таму е Имачка.(y)

Него, подобро прашање е каде да се бега? Мене кандидати ми се земјиве кај што се збори англиски (пред се Канада и Австралија), зошто друг странски јазик и не знам, освен малку турски и нели околниве јазици. Не знам што би правел во држава во која не го знам јазикот, ќе треба да бидам аргат.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Него, подобро прашање е каде да се бега? Мене кандидати ми се земјиве кај што се збори англиски (пред се Канада и Австралија), зошто друг странски јазик и не знам, освен малку турски и нели околниве јазици. Не знам што би правел во држава во која не го знам јазикот, ќе треба да бидам аргат.
Го знаел, не го знаел јазикот „аргатувањето“ не ти гине кај и да одиш.
.. бар у почетокот.... колку и да трае... за нешто повеќе, неизвесно е...
...јбг... иницијацијата мора да се пројде... се си има ред...
.. но како што стојат работите и аргатувањето се повеќе станува знак прашалник...
... човек во ЕУ и за најниските работи веќе не може да дојде на ред.. мама ебаа овие од последниве примени во ЕУ, бугарите, романците итн... ги срозаа дневниците скроз наскроз

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Овде е Немачка, таму е Имачка.(y)

Австралија немаш шанси, од искуство ти кажувам, ги затегнаа имиграционите служби, ни пиле не им прелетува! Канада заедно со Австралија станаа земји каде многу тешко може да се добие било каков статус (освен ако имаш џеб пун кеш)
Ти препорачувам Америка,ем живот ќе видиш, ем пара ќе праиш + можност за напредок до највисоките места ако си човек на место, чесен и вреден! Ако се стегнеш на прекувремена работа многу добро знаат да плаќаат!
За Европа, незнам поточно да кажам!

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Австралија немаш шанси, од искуство ти кажувам, ги затегнаа имиграционите служби, ни пиле не им прелетува! Канада заедно со Австралија станаа земји каде многу тешко може да се добие било каков статус (освен ако имаш џеб пун кеш)
Ти препорачувам Америка,ем живот ќе видиш, ем пара ќе праиш + можност за напредок до највисоките места ако си човек на место, чесен и вреден! Ако се стегнеш на прекувремена работа многу добро знаат да плаќаат!
За Европа, незнам поточно да кажам!
Америка, не е потешко да се иселиш, од Канада и Австралија?

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
сосема нормално ми е кога се иселуват луѓе.....порано и дедо ми и дедовците сите од село се преселиле град ако немале таму добра живеачка од планинско село во полско село од провинција во скопје од тука во софија белград........секој нека оде нека си а бара среката........за подобар живот најнормален процес.......е сеа шо државата образува кадри а потоа лесно ги пушта, односно со малите плати сами бегат (ова за случај со медицински факултет зборам, многу отидоа во словенија) тоа е друг проблем кој е поврзан ама нема лек и за ова......кој ти работе тука макар и за 600-700 евра кога во странство има плата од 3500-4000 евра како доктор.......а бе терајте си животот и барајте среката дали тука или надвор исто е.....важно е убаво да живееш а не да кукаш по цел ден на кајганаo_O

Kajgana Shop

На врв Bottom