- Член од
- 7 јуни 2012
- Мислења
- 87
- Поени од реакции
- 52
ами тоа е релативно може нема да ми го разберат ракописот... лелееее ќе треба поправенВо упатството пишуваше да биде читливо тоа што го пишуваш не е проблем мислам дали е ракописно или печатно.
![Facepalm :facepalm: :facepalm:](http://forum.kajgana.com/styles/default/xenforo/emot/facepalm.gif)
ами тоа е релативно може нема да ми го разберат ракописот... лелееее ќе треба поправенВо упатството пишуваше да биде читливо тоа што го пишуваш не е проблем мислам дали е ракописно или печатно.
ами тоа е релативно може нема да ми го разберат ракописот... лелееее ќе треба поправен![]()
Секако дека може ракописно, Јас полагав втора генерација матура и секако дека и тогаш ширеа глупави муабети дека не смее да се пишува ракописно, дека не смее да се шкрта во есејот и во прашањата што се на дополнување. И ништо од тоа не беше точно, единствено не смееш да заокружиш 2 одговори и не смееш да пишуваш со молив.мене сето ми е ракописно пишувано... :O
и другар беше тоа раскажување или опис? Јас баш се мислев на ова прашање и ми доаѓа тој тестаторот го прашувам и ми вика.. "мене не ми личи на опис" и јас заокружив раскажување. Потоа ми доаѓа пак тестаторот и ми вика "бев сега до кај колешката да се консултирам можно е да е опис" Викам кој ве ебе сите заокружив раскажување па што сака нека биде.celoto delo e raskazuvanje, celoto delo e gledano od dva aspekta , eden od jon i eden od velika, taka sto e raskazuvanje, no toa mora da znaes opsto za pirej za da pises zaokruzuvanje, inaku toj izvadok deluvase kako opis, pa zatoa mnogu se izgorele.
treba da imas voveden del so TEZA i vo glavnio del (koj mozi da go podelish na 2-3-4) da ja odbranish taa teza sho znaci eden vid argumenti se toa (vo zavisnost kolku ke postavish vo tezata tolku da opravdas ) i normalno zavrsen del kako sekoj tekst struktura sto imaи другар беше тоа раскажување или опис? Јас баш се мислев на ова прашање и ми доаѓа тој тестаторот го прашувам и ми вика.. "мене не ми личи на опис" и јас заокружив раскажување. Потоа ми доаѓа пак тестаторот и ми вика "бев сега до кај колешката да се консултирам можно е да е опис" Викам кој ве ебе сите заокружив раскажување па што сака нека биде.
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 14:58 ---
Знае ли некој тема за писмото или за есејот? И уште едно прашање.. есејот треба да се пишува со аргументи ЗА и аргументи против, како што е тој дискрсв есеј или треба воведен, главен и завршен дел да има?
и другар беше тоа раскажување или опис? Јас баш се мислев на ова прашање и ми доаѓа тој тестаторот го прашувам и ми вика.. "мене не ми личи на опис" и јас заокружив раскажување. Потоа ми доаѓа пак тестаторот и ми вика "бев сега до кај колешката да се консултирам можно е да е опис" Викам кој ве ебе сите заокружив раскажување па што сака нека биде.
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 14:58 ---
Знае ли некој тема за писмото или за есејот? И уште едно прашање.. есејот треба да се пишува со аргументи ЗА и аргументи против, како што е тој дискрсв есеј или треба воведен, главен и завршен дел да има?
ako treba adresa ke bide dadena ili da se potpisis so nekoe ime na kogo prajcas se e daeno vo pismoto so pod tocki (so cel da en se vnesuvaat makedonski iminja i vo slucajov, adresi)дали треба во неформалното писмо англиски да се напише адреса?
4ка би требало по мој клуч за оценвање. Јас мислам дека ќе имам 20 бода помалку од вкупниот број на бодој. 15тина грешни прашања да имам и 5-6 бода да ми скратат на есејот и да се соберав вкупно 20. Исто и јас се надевам дека успехот ќе биди слаб и границата ќе биди доста ниска оти како шо ги решавав тестојте од минатите години, овај беше најблиску со тој од 2008ма и не беше баш лесен (барем за мене) како што велат некои.Со 10 грешни прашања (можеби уште некое ?) и есеј каде е запазена структурата и бројот на зборови, но не знам колку содржински е добар што отприлика може да се добие. Исто дали очекувате просекот или успехот да падне за разлика од минатата година со оглед дека овој тест беше нешто потежок?