Борисов: Географска одредница за името на Македонија не одговара за Бугарија

Член од
24 март 2012
Мислења
6
Поени од реакции
3
Ете, од вас само толку се бара. Многу ли е?
Инаку, грешка си дека нешто многу ве мразиме. Луѓето не се замараат со вас, ама кога некои болиди како овие од претходните страни пробуваат да изиграваат господ редно е да се отераат во три пички материни.
Да, ОК, дето викаш, има и "болиди". Ама 100% от пријателите ми разс'ждават като мене. 100% от пријателите ми имат роднини в Македонија. Т'жно и смешно е да четем за "антиквизацијата" и претенциите к'м б'лгарската историја и исторически личности. Тук в Софија се смеем, зашто сте си избрали Самуил за нај-велик цар, като тој е обшто взето един от семплите б'лгарски владетели. К'де-к'де по- достојни има - зашто не Борис или Симеон или Светослав Тертер или Иван-Асен?. Ама политиката е политика различна в зависимост от интересите. За с'жаление. Болно ми е че имам огромен род в Македонија и толкова јавно са настроени зле к'м б'лгарите, че все по-рјадко се обаждат, а младите поколенија вече са забравили че са роднини. А това не бива. Кр'вта вода не става, както казваме тук, в софијско.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
сакаш да кажеш дека на кајгана не се плукат доволно Бугарите ли? плукането по Бугарија и Бугарите во Македонија е национален спорт.Аз не сум чул некој да се извинил дека ме нарекол Татар, ниту некој на кајгана не се огради од другите кои навредуваат Бугарите.Нема чад без оган!

Ма немој , на секоја бугарска страница/форум нешто , кога е во прашање историја тогаш кој кого пљука ?! Бугаринот прв плука , макета , фиромјани , србомани , вентилаторско знаме ( и тоа сум го видел и со мои очи ) ма неми се прави светец и ти самиот знаеш кој најмногу пљука , да не имаше ниеден бугар регистриран на овој форум тогаш ние македонците нема да знаевме каде е бугарија , тогаш немаше да има ни навреди , убаво комотно ќе си споделуваме мислење се што е во врска со бугарија и македонија ...

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Да, ОК, дето викаш, има и "болиди". Ама 100% от пријателите ми разс'ждават като мене. 100% от пријателите ми имат роднини в Македонија. Т'жно и смешно е да четем за "антиквизацијата" и претенциите к'м б'лгарската историја и исторически личности. Тук в Софија се смеем, зашто сте си избрали Самуил за нај-велик цар, като тој е обшто взето един от семплите б'лгарски владетели. К'де-к'де по- достојни има - зашто не Борис или Симеон или Светослав Тертер или Иван-Асен?. Ама политиката е политика различна в зависимост от интересите. За с'жаление. Болно ми е че имам огромен род в Македонија и толкова јавно са настроени зле к'м б'лгарите, че все по-рјадко се обаждат, а младите поколенија вече са забравили че са роднини. А това не бива. Кр'вта вода не става, както казваме тук, в софијско.
Види сега, 100% од пријателите е релативна работа, може да се двајца, може и да се двеста. Ама тоа и не е толку важно, поважно е следното - не сте се запрашале зошто е тоа така (ако е навистина така)? А ако за Бугарите судат исклучиво според „вашиве„ членови на форумов, не ме чуди да размислуваат така :).

А што е па уште поважно, сега ќе ти се с'снат овие твоите. Ќе те искараат што им го рушиш системот, според нив во тек е интензивно „бугарско освестување„ во Македонија, само не смеат да се декларираат јавно бидејќи се „репресирани„:D.

П.С. За историјата има барем 200 теми, не би го ширел муабетот и овде.
Биди ми поздравен.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615

Во изјавата за бугарската ТВ Плус Борисов нагласи дека со Бугарија биле дискутирани повеќе верзии за името на Македонија, вклучувајќи го и „Северна Македонија“.
Дали тоа е Брисел, дали тоа е САД или некоj трет- jaс не знам. Jaвно за некого е битно што мисли Софиja по тоа прашане.
...
Дежурно тролче не се прави поглуп од тоа што си, и не верглај со глупи идеи и дефокусирање овде.
Тој што дискутирал со Бугарија за името на Македонија е вашиот наци-шовинистички побратим од југот што ја започна целава глупост.

Истиот шурува и "дискутира" за нашето име и со северниве, не за џабе Тадиќ пред неколку години се нудеше "да посредувал, да се олеснеле преговорите". :tapp:

Истото што се случувало и пред 100 и кусур години. Се фатиле на оро алчни стоки пострвени по туѓо...

...цело време ви е Бугариjа во устите гнасни...
Ајде сиктер бе абдал.
За што е отворена темава, кој кого цело време става во гнасната и погана муцка, и кој по цел ден виси на МАКЕДОНСКИ форуми..?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ајвани, ајвани, ајвани.

Македонија и Бугарија треба да бидат држави кои ќе се штитат една со друга.
Доста играат за туѓи интереси, одиграјте еднаш за себе.
Да ја наместиме Грција, да си го вратиме Беломорјето.
Грција е пуштена низ вода, ќе се направи вакум.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Понекога се прашам, дали не постоjaт курсови за односи или етикет или маниер за држане во обштество. Едни и исти луге како да им е фетиш едно и исто - да навредуват. :tapp:
...
Абдал, иди на некое курсче па да стекнеш изкуство за односи во обштеството. Гледам сега безплатни имало.
:facepalm:
Бугар, којшто е на државна служба во неговиот Булгаристан а катаден цели 5 години по ред кисне на македонски форум и како навиен тресе ли тресе зелени нашол да раскажува гачки овде за етичност или начин на однесување..?

Не знаев дека во ЕУ можело да се работи во државна служба и да се прима плата за драпање мадиња на туѓ национален форум.

Поголема навреда од константното и тупо спамирање на секоја една тема овде од дежурен бугарски трол нема и не може да има.

fmi напиша:
Дали имаш некаков доказ за болдот или шириш твои фантазии? Jaс поне имам муда да кажам дека не знам коj е и можам само да предпоставувам, но нали треба да се курчиме - еве специалистот веднага се jaви,дека тоа била нашиот наци-шовинистички побратим от jугот - болни фантазии.
Ти имаш празна глава и промаја ти дува низ ушите, ете што имаш ти.
И немој да ми се правиш со сила удрен со мокра чорапа, не си ти толку туп како што понекогаш сакаш да се прикажеш.
Ниту Брисел, а уште помалку Америка има потреба да го бара или да им е важно вашето мислење за нашето име.
Јасно е како бел ден која е спрегата, и тоа уште од одамна.

Затоа олабави со жалопојкиве, и ако ти се збори за етика и однесување обрати и се на дебилнава бугарска глутница што се разлајала на темава.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
кај виде тртење бе татарчо.....Турција е верен сојузник и помагач на нашата држава,абе оти неќите да не видите на арно ?! ниту пак тие што ни помагаат а
Турската помош со вазелин ќе jа примиш накраj. Какви соjузници, какво арно бидење. Тешко ми се верува колкy наивен народ постои. Зарем не гледаш ти бе дека Македониjа е само монета за подкусуравање помеѓу други две држави? Бог да чува...

Онака да си вежбаш критичко мислење: каде беше твоjот верен приjател да те заштити дипломатски кога дивjаци се изживуваа врз Македониjа 2001 г.

Му е гаjле на Груjо.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Турската помош со вазелин ќе jа примиш накраj. Какви соjузници, какво арно бидење. Тешко ми се верува колкy наивен народ постои. Зарем не гледаш ти бе дека Македониjа е само монета за подкусуравање помеѓу други две држави? Бог да чува...

Онака да си вежбаш критичко мислење: каде беше твоjот верен приjател да те заштити дипломатски кога дивjаци се изживуваа врз Македониjа 2001 г..
ти бе ли гао најде да кажуваш кој ќе прими и што ќе прими ?! гледам запознаен си со вазелинот и неговите својства изгледа длабоко го примаш кај шефовите твои за дремење по форуми......

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Кога кажувам, дека шизофренно се поанаша дел от македонската јавност имам предвид тоа:
Ердоган: Немаме никакво разбирање за Горна, Долна, Северна Македонија, тоа е неправедно

Кајгана, Македонска диаспора. Отоврите, видите како се мазните на турчинот, ама вака се мазните, а он ништо различно не кажувал од Б.Б? Ама се пак види се дека сте навикнали на турски мажки ласки, ама то си е ваш избор:)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Кога кажувам, дека шизофренно се поанаша дел от македонската јавност имам предвид тоа:
Ердоган: Немаме никакво разбирање за Горна, Долна, Северна Македонија, тоа е неправедно

Кајгана, Македонска диаспора. Отоврите, видите како се мазните на турчинот, ама вака се мазните, а он ништо различно не кажувал од Б.Б? Ама се пак види се дека сте навикнали на турски мажки ласки, ама то си е ваш избор:)
тука ли е темата за Турција или за вашиот ценет лидер кој се загрижил многу за нас........не извртувај,не избегавај од твојата историја и политика - да ја нема Македонија и Македонците

за тоа кој е геј видовме како го обожавате Азис и компанија,затоа и жените ви бегаат низ светот,абе покажете машкост малку бе срамота гејчиња никакви

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
ти бе ли гао најде да кажуваш кој ќе прими и што ќе прими ?! гледам запознаен си со вазелинот и неговите својства изгледа длабоко го примаш кај шефовите твои за дремење по форуми......
300 000 Турци ко стока беа протерани од Бугариjа преку ноќ во доцните 1980'. Анкара само тивко jа отвори границата и немаше ништо за возврат на таа агресиjа. Па види ти коj што може да кажува.

Туку немоj кукавички да бегаш од прашањата што ти ги поставувам бидеjќи нели голема уста имаш: каде беше твоjот верен приjател да те заштити дипломатски кога дивjаци се изживуваа врз Македониjа 2001 г.

Доколку Азис е поим за Бугариjа, тогаш Боки 13 е поим за Македониjа.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
300 000 Турци ко стока беа протерани од Бугариjа преку ноќ во доцните 1980'. Анкара само тивко jа отвори границата и немаше ништо за возврат на таа агресиjа. Па види ти коj што може да кажува.

Туку немоj кукавички да бегаш од прашањата што ти ги поставувам бидеjќи нели голема уста имаш: каде беше твоjот верен приjател да те заштити дипломатски кога дивjаци се изживуваа врз Македониjа 2001 г.

Доколку Азис е поим за Бугариjа, тогаш Боки 13 е поим за Македониjа.
абе кај отиде ало.....

оф топик си разбираш што е тоа?? посети ги правилата на форумот,па после пишувај или за тебе не важи тоа на рандом си вклучен??

отвори тема па да дискутираме што се случило како требало да биди и кој бил за и против Македонија,не туку се нафрлувај каде тебе ќе ти текни !

не знам ни како успевам да реплицирам со полуписмени и неписмени :facepalm:

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Ха, ха, затова ве признахме први и излагахме Елцин да ве призна и тој? Значи турчинот кога каже вие се мазните, ама кога бугаринот го каже истото се пените? Тоа се вика шизофрениа или дупедавство (Ацето верно ке ви доиде праотац).
Азис е продукт, он си има керка, а тоа дали игра хомо или не, можда да каже Ацето Педерот и неговите следбенци, обожатели на мажките ласки. Во Бг не сме спецове. Па види русите тогаз шо викат:
http://www.youtube.com/watch?v=l_Jxj6nYl3Q
шо ќар ти имаш од ова бе момче ??

ти признаваш или не признаваш Македонска нација ?? ако не,пошто си на Македонски форум не знам како не ти е гнас од тоа......

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
За пореден пат кажувам:
1. Признавам македонскиот език создаден през 1944г. со закон
2. Признавам македонската нација создадена 1944г. со много напори от сите страни
3. Признавам дека само Република Македонија е име прифатливво за деки бугарин, ама веке не знам за секи македонец дали е или не е?

Кажи сега се дупите на турците или не се дупите, ама не се срами, Ацето со дупе светот е савладал, зошто и ти да не нашравиш исто?
А кој К*Р си па ти бе торко еден да признаваш и да цениш за други бе ,дебелоглав татар еден. Абе сите би ве гмечел вас неписмените татари од исток како стока,по смотан народ нема од вас..он ќе ценел и делел и ќе ми кажува како ја да се викам,козо татарска.

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
Понекога се прашам, дали не постоjaт курсови за односи или етикет или маниер за држане во обштество. Едни и исти луге како да им е фетиш едно и исто - да навредуват. :tapp:
Дали имаш некаков доказ за болдот или шириш твои фантазии? Jaс поне имам муда да кажам дека не знам коj е и можам само да предпоставувам, но нали треба да се курчиме - еве специалистот веднага се jaви,дека тоа била нашиот наци-шовинистички побратим от jугот - болни фантазии.
Абдал, иди на некое курсче па да стекнеш изкуство за односи во обштеството. Гледам сега безплатни имало.
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 00:27 ---

Дали имаш предлог како да стане тоа?
Има fmi, има. Еве ти го давам првиот час бесплатно, за другите ќе се договориме. Читај им го на другарчињава твои на глас додека не им влезе во тоа главите или во газот, зависи каде полесно им влага:
- нормален човек ги почитува чувствата на другите (посебно на домаќините) и нивното право на самоопределување , ако е МАЛКУ ПИСМЕН ќе знае и зошто,
- нормален човек ги почитува чувствата на другите (посебно на домаќините) и нивното право на самоопределување, ако е НЕПИСМЕН и не сфаќа зошто, тогаш барем поради општа култура

Со ваквите се развива каква таква дискусија и треба да се има манири. Со говеда кои ти киснат „по дома„ и наместо барем малку почит се обидуваат да ти серат по глава, НЕМА дискусија. Кога некој сака да се ми се помоча на основното право на предците и на наследниците најмалку што може да направам е да им ја изнаебам сестрата по сред пичка. Со манири или без. Тоа не се луѓе, тоа се гомна, а за гомна треба гомнарска цефка, а не манири.

Е сега прочитај им уште еднаш на пајташиве твои, па изберете си кој сака дискусија со манири, а кој ја сака цефката.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
За пореден пат кажувам:
1. Признавам македонскиот език создаден през 1944г. со закон
2. Признавам македонската нација создадена 1944г. со много напори от сите страни
3. Признавам дека само Република Македонија е име прифатливво за деки бугарин, ама веке не знам за секи македонец дали е или не е?

Кажи сега се дупите на турците или не се дупите, ама не се срами, Ацето со дупе светот е савладал, зошто и ти да не нашравиш исто?
Додека тој Аце кој и вие турко-монголите од Булгар-којКурстан си го присвојувате правел историја, вие сте пиеле вода со камилите во Улан-Батор
Македонскиот јазик е кодифициран во 1944.
Македонската нација е призната тогаш. Ако тебе ти е прифатливо името Република Македонија мене не ми е. Мене ми е прифатливо името на државата Македонија. Република Македонија не е име. И што бараш ти да се мешаш во работи на друга држава? оди на бккс и таму јачајте бугарштина на Македонија

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Па имало питане дали признавам или не, аз пишем, вие се лјутите, зошто ме питате дали признавам, па после сами се нервирате. Па кажете некои добар период за нацијата и да говорим, ама се пак држава имате независна от 1991 или пак сега ви навредувам? Нормално е нациа да имате от 1944?
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 11:12 ---
А кој К*Р си па ти бе торко еден да признаваш и да цениш за други бе ,дебелоглав татар еден. Абе сите би ве гмечел вас неписмените татари од исток како стока,по смотан народ нема од вас..он ќе ценел и делел и ќе ми кажува како ја да се викам,козо татарска.
Пита Службарски, ти оди врти по-силно на центар да правиш ветар на лугето, жега е...

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Дежурно тролче не се прави поглуп од тоа што си, и не верглај со глупи идеи и дефокусирање овде.
Тој што дискутирал со Бугарија за името на Македонија е вашиот наци-шовинистички побратим од југот што ја започна целава глупост.

Истиот шурува и "дискутира" за нашето име и со северниве, не за џабе Тадиќ пред неколку години се нудеше "да посредувал, да се олеснеле преговорите". :tapp:

Истото што се случувало и пред 100 и кусур години. Се фатиле на оро алчни стоки пострвени по туѓо...

Ајде сиктер бе абдал.
За што е отворена темава, кој кого цело време става во гнасната и погана муцка, и кој по цел ден виси на МАКЕДОНСКИ форуми..?
Абе келеш, престани со навредите кон Бугарите во форумот.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
јас никогаш не сум нарекол Македонец фиромец или нешто слично, но сум бил навредуван многу пати без причина на овој форум.Понеже темата е за името сакам да прашам, дали сте свесни дека официјалното име со кое е регистрирана вашата држава е ФИРОМ и дека вашиот премиер токму тоа име заштитава.Нормално кога ќе видат луѓето ваштијат премиер да оди со беџ со името FYROM така и да ви нарекуваат!
Повеќето да , но знаеме дека луѓето имаат два лика , така не ти верувам , ок за името ФИРОМ колку држави не нарекуваат така ? Зошто за време на претстојот на Калиопи во Баку , Азербејџан не се бунеа грци или пак да се жалат на организација , тогаш и еден новинар беше отпуштен од страна на грк директор зашто не подржуе , ок можеби грција ја има сила но не за долго

Ете ја моќта ....
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 11:39 ---
Па имало питане дали признавам или не, аз пишем, вие се лјутите, зошто ме питате дали признавам, па после сами се нервирате. Па кажете некои добар период за нацијата и да говорим, ама се пак држава имате независна от 1991 или пак сега ви навредувам? Нормално е нациа да имате от 1944?

Пита Службарски, ти оди врти по-силно на центар да правиш ветар на лугето, жега е...
Хахаха , нација од 1944 , добро бе вие како си ја добивте независноста , нели знаемо дека сте руска покраина , дека русите се бореа против османлии за "руска" покраина кои ве ослободија.До ден денес вие сте и захвални на русите , за ова имаше и руски филмови мислам ....

Добар период за нацијата ?!

Кога станува збор за културата, може да се каже дека значителен развој се забележува уште пред крајот на војната и формирањето на македонската држава, па така во 1944 година од печат излегле неколку списанија (Млад борец; Илинденски пакт; Македонка), излегува и првиот број на весникот “Нова Македонија“, потоа отворени се првата национална библиотека (Св. Климент Охридски) во Скопје, формирана е и “Македонската филхармонија“, а со емитување започнува и програмата на “Радио Скопје“. Веќе наредната година бил освнован “Македонскиот Народен Театар“ (а во наредните години биле отворени и Драмскиот театар и театарот на малцинствата). На 3 Мај 1945 година била објавена и првата азбука на македонски јазик, составена од 31 буква. Во јануари 1949 година се основа државниот универзитет “Кирил и Методиј“. Во меѓувреме излегуваат од печат и првите книги на македонски литературен јазик, се отвараат културно уметнички друштва, како и други културни и образовни инстиуции.

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Повеќето да , но знаеме дека луѓето имаат два лика , така не ти верувам , ок за името ФИРОМ колку држави не нарекуваат така ? Зошто за време на претстојот на Калиопи во Баку , Азербејџан не се бунеа грци или пак да се жалат на организација , тогаш и еден новинар беше отпуштен од страна на грк директор зашто не подржуе , ок можеби грција ја има сила но не за долго

Ете ја моќта ....
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 11:39 ---

Хахаха , нација од 1944 , добро бе вие како си ја добивте независноста , нели знаемо дека сте руска покраина , дека русите се бореа против османлии за "руска" покраина кои ве ослободија.До ден денес вие сте и захвални на русите , за ова имаше и руски филмови мислам ....

Добар период за нацијата ?!

Кога станува збор за културата, може да се каже дека значителен развој се забележува уште пред крајот на војната и формирањето на македонската држава, па така во 1944 година од печат излегле неколку списанија (Млад борец; Илинденски пакт; Македонка), излегува и првиот број на весникот “Нова Македонија“, потоа отворени се првата национална библиотека (Св. Климент Охридски) во Скопје, формирана е и “Македонската филхармонија“, а со емитување започнува и програмата на “Радио Скопје“. Веќе наредната година бил освнован “Македонскиот Народен Театар“ (а во наредните години биле отворени и Драмскиот театар и театарот на малцинствата). На 3 Мај 1945 година била објавена и првата азбука на македонски јазик, составена од 31 буква. Во јануари 1949 година се основа државниот универзитет “Кирил и Методиј“. Во меѓувреме излегуваат од печат и првите книги на македонски литературен јазик, се отвараат културно уметнички друштва, како и други културни и образовни инстиуции.
Идем офтопик. Нациите, не нардоите, нациите се формирали во Европа средата на 18 век, процесот трае около 50-70 години, за нас (Балкан, БЕЗ Македониа), това почва во началот на 19 век и завршва около 70-80 те годни на 19 век. Има един факт, обаче којто е несомнив - крајат на сите национални освестуванија е создаването на модерна држава. Независно дали е Германија на Бисмарк (не Прусија или друго), Романија (не Влахија или Молдова) или Бугарија (не Тракија, Мизија или Македонија). Тоа е чиненица, со која се сложуват сите културолози во Европа, нема един кои да тврди противно. Дали Гелн'р, дали Адам Смит (законите во културологијата) - това е. Сега во целата финта требва да си намерите место и вие, но се пак ако држим факт 1. независна држава (1991) испага около 1944-45. Значи си во право и аз исто.

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Не им е арно на Бугариве
Верно, културологијата уште не ви е позната во Скопие, тиа татари го отворили факултет, а без катедра за културологија, ама они мислели дека Културата е македонска творба и затоа не се го створили. Ама погрешили, премногу татари се населили во Мк и културата отишла во реката.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Верно, културологијата уште не ви е позната во Скопие, тиа татари го отворили факултет, а без катедра за културологија, ама они мислели дека Културата е македонска творба и затоа не се го створили. Ама погрешили, премногу татари се населили во Мк и културата отишла во реката.

Тебе најмногу не ти е арно :pos::pos::pos:

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Идем офтопик. Нациите, не нардоите, нациите се формирали во Европа средата на 18 век, процесот трае около 50-70 години, за нас (Балкан, БЕЗ Македониа), това почва во началот на 19 век и завршва около 70-80 те годни на 19 век. Има един факт, обаче којто е несомнив - крајат на сите национални освестуванија е создаването на модерна држава. Независно дали е Германија на Бисмарк (не Прусија или друго), Романија (не Влахија или Молдова) или Бугарија (не Тракија, Мизија или Македонија). Тоа е чиненица, со која се сложуват сите културолози во Европа, нема един кои да тврди противно. Дали Гелн'р, дали Адам Смит (законите во културологијата) - това е. Сега во целата финта требва да си намерите место и вие, но се пак ако држим факт 1. независна држава (1991) испага около 1944-45. Значи си во право и аз исто.
Една германска дефиниција за тоа што значи поимот нација вели, ”нација, тоа е јазикот”.

Kajgana Shop

На врв Bottom