Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
THAT WHO YOU CAN SEE, YOU ARE NOT; THAT WHICH YOU CAN OBSERVE, YOU ARE NOT; THAT WHICH YOU CAN BECOME AWARE OF, YOU ARE NOT.

Свест е состојба во која можеш да се најдеш во однос на мислите(умот). Те има или те нема, односно свесен си или несвесен за истите или со други зборови дали си сведок на истите. Свеста е on off "ситуација"......биполарна да речеме.
Имаш процеси во мозокот(умот) 95% кои си работат без да бидат набљудувани, и остатокот(5%, во најдобар случај) се набљудувани.
Мал осврт на зборот наб-људ-ува....вклучува људи односно луѓе. сака да каже има човек над тоа што е субјектот. Ова е не баш точно, затоа што егото точно....посматра ама постои некоја будност у позадина која го рефлектира и самото посматрање.
На ти нешто околу оваhttp://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/Aspects/Consciousness.html
Кажи сега ти, свеста производ на мозокот ли е?
Ако е како може самата да се набљудува(посматра)?
Субјект-објект проблемот.

Свесен=активност на мозокот
несвесен=неактивен мозок=смрт, итн

Многу си нејасен, кој набљудува што? Кој ги набљудува мозочните функции, зошто, како?
Да, свеста е најверојатно производ на мозокот. Објасни го ова со набљудувањето, што ти значи сама да се набљудува?
Да си свесен дека си свесен?

ова се твои зборови или забораваш...или си многу паметен или многу ггггглуп...трето нема

Уфф...

:(

Јас се извинувам што ги преценив твоите когнитивни способности и напишав донекаде нејасна реченица. Таа реченица која ја цитираш едноставно значи дека дефиницијата е точна дури и кога (хипотетички) не би постоела ниту една таква религија. Мислев дека тоа е совршено јасно од контекстот на разговорот, но очигледно дека ти се потребни слики за да разбереш.

Немој да се грижиш, никогаш повеќе нема да ја преценам твојата интелегенција.

Уфф...

:(

Јас се извинувам што ги преценив твоите когнитивни способности и напишав донекаде нејасна реченица. Таа реченица која ја цитираш едноставно значи дека дефиницијата е точна дури и кога (хипотетички) не би постоела ниту една таква религија. Мислев дека тоа е совршено јасно од контекстот на разговорот, но очигледно дека ти се потребни слики за да разбереш.

Немој да се грижиш, никогаш повеќе нема да ја преценам твојата интелегенција.
абе иди шетај бе, знаеш што е дефиниција , се дефинира нештото, јасно, прециизно. Дефиниција за клетка ќе дадам ама може да не постои таква клетка.

пс. за да процениш нешто треба самиот прво да го имааш..

абе иди шетај бе, знаеш што е дефиниција , се дефинира нештото, јасно, прециизно. Дефиниција за клетка ќе дадам ама може да не постои таква клетка.

пс. за да процениш нешто треба самиот прво да го имааш..

Зошто се нервираш, нели немаше его?

:confused:

Пред малку видов дека мислиш како постои ген за невидливост...

:pos:

Батали...
незнаејќи што да се каже се врти темата...познато
би било добро да ги прочиташ моите натамошни мислења на темата, па да видиш што сум мислел...ако сватиш

Свесен=активност на мозокот
несвесен=неактивен мозок=смрт, итн

Многу си нејасен, кој набљудува што? Кој ги набљудува мозочните функции, зошто, како?
Да, свеста е најверојатно производ на мозокот. Објасни го ова со набљудувањето, што ти значи сама да се набљудува?
Да си свесен дека си свесен?
Се вртиш некако околу вистината ми се чини, продолжи да контемплираш на ова прашање. :)

Прочитав ама некако двосмислен ми си :)

Интересно е што сите сметаме дека не е религија а темава е ептем активна
Moe mislenje e deka za edna godina ke go promenite mislenjeto.....site ovie 92%..pardon ne site...samo tie shto ke prodlabocat malku poveke i ke se informiraat od pravi izvori...
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 14:48 ---
Дефиницијата е точна, макар да не е постоела ниту една таква религија. Сето настрана од таа дефиниција, се поуки за животот, наравоученија, етички совети, но не и религии. И Будизмот не е религија, Будизмот е едноставен увид дека животот е зло, и учење како да се спасиме од тоа зло. Тоа дека Будизмот го убива и пациентот обидувајќи се да ја излечи болеста, е сосем друга тема...
Stavros...gotovo... promeniv mislenje za tebe....ne si kompetenten za diskusija na podforumot religija...ignor
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 14:59 ---
Ај сеа вака .... ако за тебе медитирањето е религија тогаш што е молењето во христијанството или исламот ?
Molitvata e disciplina, del od hristijanstvoto i islamot, za da se doblizish do boga
Jogata e disciplina, del od budizmot za da se doblizish do samiot sebe (BUDA).

Molitvata e disciplina, del od hristijanstvoto i islamot, za da se doblizish do boga
Jogata e disciplina, del od budizmot za da se doblizish do samiot sebe (BUDA).
Напредуваш, напредуваш, да е жив и здрав гугл.
Ајде сега одлучи се дали е дел од будизмот или е религија.

Напредуваш, напредуваш, да е жив и здрав гугл.
Ајде сега одлучи се дали е дел од будизмот или е религија.
De objasni mi ke te molam....shto e budizmot...ateizam?
Sam ke dojdesh do zaklucok....ni gugl ne ti trebe
I ushte neshto.....jas koga go proucuvav ova nemashe kom....
Odi guglaj sega i nauci

Odi guglaj sega i nauci
Атеизам е неверување во Бог или Божества.
Во Будизмот нема верување во Бог или Божества.

ако не ти е јасно сеуште, кажи, ќе ти нацртам.

Атеизам е неверување во Бог или Божества.
Во Будизмот нема верување во Бог или Божества.

ако не ти е јасно сеуште, кажи, ќе ти нацртам.
фејспалм..

Odi guglaj sega i nauci
Чекај сега пак си контрадикторен, како и до сега.
Според тебе јогата и будизмот се едно та исто и е религија?
Или јогата е религија која е дел од будизмот којшто и самиот е религија?
А тамн помислив дека почна да се оправаш.

Чекај сега пак си контрадикторен, како и до сега.
Според тебе јогата и будизмот се едно та исто и е религија?
Или јогата е религија која е дел од будизмот којшто и самиот е религија?
А тамн помислив дека почна да се оправаш.
Decko , teshko ti mene ke me svatish....procitaj go moeto mislenje za Patanjali...ako tamo ne svatis togash stvarno ne mozam da ti pomognam...Nemam namera da te "opravam"
A za mene ne se sekiraj....neka si ostanam prost (y) Toa mi e defekt od malecok

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom