Болдираното може да го тврдат само идиоти. Вештачки (или конструирани) јазици се есперанто, интерлингва, волапик, словио, итн. конструирани од индивидуалци. Македонскиот јазик (како и сите останати природни јазици) е резултат на лингвистичка генеза и еволуција. Сите стандардни јазици се резултат на глотополитички решенија, и во таа смисла, сите се „вештачки творби“, т.е., политички инаугурирани јазици како официјални, службени идиоми на една држава. Од оваа перспектива, природни јазици се само дијалектите. Ова се ноторни лингвистички факти кои еден додипломец со завршен курс по општа лингвистика би требало да ги знае.
Со ова се слагам и го потпишувам до запирка и точка.
Тапетарот Петар напиша:
Зависи што подразбираш како „дефинитивен одговор“. Рефератот се осврнува на неколку теории.
Тоа ми е муабетот де, дека имало неколку теории (некои од кои се дијаметрално спротивни) и тие се наведени во рефератот.
Тапетарот Петар напиша:
Со сигурност може да се тврди дека фонемата „Ѕ“ постоела во старословенскиот јазик. Ова е ептен дефинитивен одговор базиран врз проверливи, документирани факти. Другите теории за етимологијата се претпоставки а понудените врски се реконструкции. Палеославистиката (како и секоја друга историска лингвистика) може да понуди само веројатни реконструкции. Што точно содржел прасловенскиот, прото-индоевропскиот, или, јазикот на античките Македонци може да биде само помалку или повеќе веројатна реконструкција.
Хмм... мене колку што ми е познато најстарите зачувани пишани документи или артефакти на "словенски јазик и писмо" се од почетокот на 10 век. А тоа е (ако одиме според делумно сеуште доминантната теорија за масовната преселба) цели 4-5 века откако ги има првите населувања и интеракција помеѓу Словените и домородното население, меѓу кои спаѓаат и светите браќа Константин-Кирил и Методиј, оние на кои пред да ги испрати на мисијата во Велика Моравија византискиот император Михаил Трети им го рекол следното:
Значи ако словенскиот јазик е кодифициран во писмо од македонските браќа од град Солун врз база на говорите на македонските Словени од околината и од самиот град Солун, а од друга страна во јазиците и писмата на сите околни словенски народи ја нема буквата "S", тогаш повеќе од веројатно е дека таа доаѓа токму од јазикот на древните Македонци.
Ако не се најде некој пишан документ или епиграфски артефакт на кој ќе може да се потврди и атестира употребата на буквата "S" во старословенскиот јазик, тогаш како "со сигурност" може да го тврдиш ова од погоре?
Во врска со "реконструкциите", уште во првите коментари откако ја отворив темава прашав дали некој знае за Хесихиј (знам дека некои од постарите форумџии знаат, ама тие не се активни на темава).
Тапетарот Петар напиша:
Рефератот тоа не го тврди. Но, дури и „Ѕ“ да има директно потекло од некој си античко-македонски јазик, тоа не значи дека денешниот македонски јазик е директен изданок на оној на античките Македонци.
Јас не сум лингвист, ама после наведувањето на сите предходни теории за потеклото на "S" во македонскиот јазик авторот на рефератот на страна 136 (т.е. четврта по ред од
pdf документот) најгоре вели вака:
"Сите горенаведени тези по однос на потеклото на фонемата ѕ во македонскиот јазик како да го исклучуваат старомакедонскиот јазик и неговиот јазичен супстрат во кој е зачувана, речиси, идентична фонолошка иновација по однос на развитокот на фрикативот ѕ [/dz/] ~ ζ = dz]."
Античко-древно или старо-македонскиот јазик е потврден и историски и лингвистички и не е "некој си".
Јас не тврдам дека денешниот наш јазик е "директен изданок на оној на античките Македонци", ама како што и самиот напиша предходно е "резултат на лингвистичка генеза и еволуција", вклучувајќи и влијание како што гледаме и од тој јазик.
Тапетарот Петар напиша:
Македонските дијалекти се генеолошки поврзани со словенските јазици. Ова е тврд, непобитен факт. Влијанијата кои македонскиот јазик ги претрпувал низ вековите и неговиот развој се многуслојни и комплексни. Битно е дека основата на македонскиот јазик -- а тоа е граматичката структура, фонологијата, морфологијата и синтаксата недвојбено говорат дека македонскиот јазик е словенски. Протињање антички тези е несериозно.
Јас не го спорам тоа, ама читајќи ги некои од делата на лингвистите-слависти кои долги години се бават со истражување на македонскиот јазик се доаѓа до малку подетална слика која не потпаѓа под за широките маси наменетата аксиома за наводното 100% "словенство" (што и да значи тоа).
На пример полскиот лингвист-славист Збигњев Голомб еднаш во своите дела има запишано дека македонскиот јазик има предоминанто словенска лексика, но неговата синтакса е најблиска до јазиците од т.н. "романска група јазици".
Тапетарот Петар напиша:
Тоа ти го гледаш и ти така го интерпретираш. Нема сериозни лингвистички студии кои излегле со таква теза и докази.
Сега ќе го омаловажуваме рефератов само затоа што не се совпаѓа со глобално прифатеното гледиште, кое исто така некој некогаш го оформил преку истражување и пишување на слични реферати?
Тапетарот Петар напиша:
Палеолингвистиката (и палеославистиката како дел од неа) не се многу интересни за широката публика. Сувопарни се и бараат соодветна експертиза како би можеле правилно да се разберат и контекстуализираат.
Бидејќи не сум историчар се оградувам од било какви коментари за историјата и античките корени на македонскиот народ. За лингвистика и јазик, пак, многу комотно можам да дискутирам. Македонскиот јазик, култура и државност се ноторни факти. Сега и тука. Ова е НАЈБИТНО. Фактот што македонскиот јазик е словенски, или фактот дека е многу сличен со бугарскиот не менува апсолутно ништо во однос на нашата посебност како народ и јазик. Дури и да зборувавме ист јазик со Бугарите, слободно можеме да се нарекуваме посебен народ. Примери за тоа има бајаги: Белгијци и Французи, Австријци, Швајцарци и Германци, Британци, Канаѓани, Американци...На македонскиот јазик не му е потребен никаков антички произход. Обидите за спинување на вакви (и било кои други лингвистички) студии за билдање тези за антички корени на македонскиот јазик се непродуктивни.
Се слагам во глобала, арно ама не се слагам со последната реченица.
Мојата цел со отворањето на темава не беше и не е да правам "обиди за спинување" или "за билдање тези за антички корени на македонскиот јазик" и слично.
Рефератот е ФАКТ, и не сум го напишал јас туку очигледно еминентен лингвист и познавач на работите за кои што пишувал. Истиот е презентиран на еминентен научен собир во МАНУ, пред ред други исто така еминентни лингвисти, од кои повеќето странци.
Што значи дека "агендата" што се обидуваш мене да ми ја прикачиш е всушност твоја одлика овде.
Што е следно? Дека треба ова како во "старите добри времиња" на едноумието да се затвори во трезор, а на авторов да му се одземат титулите и да се прати да копа некаде, тоа ли?
Ти реков веќе два пати на темава дека ти честитам на лингвистичките познавања, арно ама инквизиторскиот калап во кој си влегол не ти служи на чест, туку напротив.
Тапетарот Петар напиша:
Јазикот се чува и негува многу поефикасно на поинаков начин. И дефинитивно без шлаканици. Да се пишува и зборува софистицирано на еден јазик бара труд, желба, едукација и однос кон сопствениот идентитет и култура. Ако ова се постигне, неписмените абдалчиња самите ќе се повлечат како недостојни партнери за разговор.
Добро, кажаното беше повеќе фигуративно зашто јас не сум врзал никому шлаканица за не-употребата на буквата "S", а којзнае можеби и треба.
Не знам колку и каде се' си присутен по нетов, ама во последниве 10-тина години, а особено во последниве 1-2 "неписмените абдалчиња" (како за жал 95% од Бугарите овде) на секој можен македонски форум, социјална мрежа, блог или било каде катаден блујат и плукаат по се' што е македонско. Јазик, писмо, култура, историја, буквално се'. И како што гледаме ниту се повлекуваат, ниту мува ги лази што се апсолутно недостојни партнери за разговор.