Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
ајде јас да ти помогнам околу твојот развој недај боже на милиионер нема 5000 да земеш:facepalm:
разгледал аврамски религии, потоа дарммички религии .:P Првпат слушаш дека има поделба знам, кажи фала што те Описменив:D

пс користењето на стручни поими не те прави попаметен:tapp:
фала. :pos:

Не тврдам јас, будистите тврдат. А ти ако си прочитал на википедија дека будизмот бил религија, терај си со таа заблуда.

во будизмот нема никаков Бог.
Da be...me prosvetli.....Buda bil ateist....ok..priznavam...za malku ke si umrev prost......
Trebeshe da stavam naslov na temata "Dali budizmot e religija"...sum pogreshil...izvini
Zar e mozno da sme vo 21 vek?:pos:

Da be...me prosvetli.....Buda bil ateist....ok..priznavam...za malku ke si umrev prost......
Trebeshe da stavam naslov na temata "Dali budizmot e religija"...sum pogreshil...izvini
Zar e mozno da sme vo 21 vek?:pos:
Во 21 век сме синко. И замисли има такви ликови кои мислат дека јогата и будизмот биле религии. :pos:

Буда бил тешко атеистиште

Не тврдам јас, будистите тврдат. А ти ако си прочитал на википедија дека будизмот бил религија, терај си со таа заблуда.

во будизмот нема никаков Бог.
и во џаинизмот нема Бог па у светот има 4 милиони верници, wink

Во 21 век сме синко. И замисли има такви ликови кои мислат дека јогата и будизмот биле религии. :pos:

Буда бил тешко атеистиште
Ok...me prosvetli...aj sega oladi malku...teraj si rabota...
Otvori si tema dali e religija, pa tamo ke ti objasnam nekoi raboti....
Jas budala sum bil....imalo luge shto ne znaat deka budizmot e religija, a jas pak sakam jogata da ja razberat kako shto treba...
Tezok slucaj si....

Дискусијата ви е многу глупава, и во суштина е чисто терминолошка. Ако религијата ја дефинираме на еден начин, како верување во битие кое го транседентира сето постоечко, и како верување во задгробен шивот, тогаш Будизмот не е религија. Ако религијата ја дефинираме пошироко, тогаш би можело да се каже дека Будизмот е религија. Во секој случај, онака како што западниот човек ја познава религијата, Будизмот НЕ е реилигија...

И за јогата важи истото, со тоа што некои врсти на јога се мошне далеку од било каква врста на религија, како на пример хата јогата...

Oкеј, ме убедивте. Будизмот, јогата, скокањето на јаже и правењето склекови биле религии. Ајде отидов да напрам некој склек у лотус положба паралелно со медитација. :pos:

сега прочита на википедија? :pos:
еве ти
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/xx.html
или ЦИА се слепи при очи:P

пс: во People and Society се религиите , дека незнаат ЦИА српскохрватски
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 21:10 ---
Дискусијата ви е многу глупава, и во суштина е чисто терминолошка. Ако религијата ја дефинираме на еден начин, како верување во битие кое го транседентира сето постоечко, и како верување во задгробен шивот, тогаш Будизмот не е религија. Ако религијата ја дефинираме пошироко, тогаш би можело да се каже дека Будизмот е религија. Во секој случај, онака како што западниот човек ја познава религијата, Будизмот НЕ е реилигија...

И за јогата важи истото, со тоа што некои врсти на јога се мошне далеку од било каква врста на религија, како на пример хата јогата...
според ова твоево Будистине у Јапан ќе кажат христианството не е религија:P

Kaj si be Stavros..neshto odamna si otsuten....
Da ti kazam pravo te smetav za pointeligenten....
Gledam si igrash so definicii....ovde e bitno da razbirash,a ne da naucish nekoja definicija....

Gledam si igrash so definicii....ovde e bitno da razbirash,a ne da naucish nekoja definicija....
вчера го одбанираа, аси ја врзал у крпче онаа од грешките се учи

еве ти
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/xx.html
или ЦИА се слепи при очи:P

пс: во People and Society се религиите , дека незнаат ЦИА српскохрватски
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 21:10 ---

според ова твоево Будистине у Јапан ќе кажат христианството не е религија:P

Не знам што ќе кажат Будистите во Јапонија, претпоставувам дека со право ги сметаат рисјаните за будали.

Дискусијата ја водиме на овој форум, од перспектива на нашето поимање на религијата.
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 21:19 ---

И со многу напор на волјата, не можам да се сетам на нешто што би ме интересирало помалку од тоа колку ти мене ме сметаш за интелигентен...

;)

И со многу напор на волјата, не можам да се сетам на нешто што би ме интересирало помалку од тоа колку ти мене ме сметаш за интелигентен...

;)
Retko menjam mislenje...ali ako se potrudish ushte nekoja definicija da mi dadesh za religija...e togaj stvarno ke go smenam.
Po tebe shto e jogata....religija ili... kazi si za tebe...zeabi definicii

Retko menjam mislenje...ali ako se potrudish ushte nekoja definicija da mi dadesh za religija...e togaj stvarno ke go smenam.
Po tebe shto e jogata....religija ili... kazi si za tebe...zeabi definicii

Не знам, за мислењата, но ти советувам да го промениш начинот на изразување, звучиш како релативно неписмена личност.

Инаку, сметам дека јогата во никој случај не е религија...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom