Масони

Mr.Tasev

Расад за лопате
Член од
30 ноември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
76
Зошто ГЛМ да нема веб сајт ?
Тоа е одлично што има веб сајт за да се доближи слободното ѕидарство поблиску до народот , да научи народот кои се слободните ѕидари и да се урнат стереотипите дека слободните ѕидари се злобни луѓе , сатанисти , џаволи итн.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Зошто ГЛМ да нема веб сајт ?
Тоа е одлично што има веб сајт за да се доближи слободното ѕидарство поблиску до народот , да научи народот кои се слободните ѕидари и да се урнат стереотипите дека слободните ѕидари се злобни луѓе , сатанисти , џаволи итн.
Одлична идеја. Стварно треба слободното ѕидарство да се доближи уште повеќе до широките народни маси. Шо се вика да се популаризира истото со цел да се запознае народот одблиску. На пример да се организираат масонски читања, дружења, хенпенинзи, изложби, саеми, панаѓури, воркшопи на теми „вие прашувате -- масоните одговараат“ или „сè што сакавте да дознаете за масоните“ или пак пригодни манифестации од едукативно-забавен карактер као „масоните пеат“. Исто така треба да се едуцираат и младите по школите -- од предшколски установи па сè до постдипломски студии. Стереотипите дека слободните ѕидари се злобни луѓе или сатано-џаволи се фабрикувани и перпетуирани од прос народ шо ни „т“ не заслужуе. Мислам уопште кога се збори негативно за масонството или кога се валка истото мене лично многу ми е непријатно, ми смета, итн.

Mr.Tasev

Расад за лопате
Член од
30 ноември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
76
И делкаме камења со чекан и длето...:vozbud:
Како што реков - масонството е во јавноста присутно од 1717 година... тоа што кај нас сега на луѓето им стана интересно да читаат за тоа, не значи дека не постоело. Во Македонија е присутно барем два века (вклучувајќи голем дел од илинденците).
На македонски не знам точно што има да се најде по книжарници, не живеам во Македонија одамна. На нет - www.glm.org.mk (толку се тајни, што дури и сајт имаат направено - бууу). Единствена книга што ја знам на македонски, а која може да се најде во библиотеки и книжарници е - Масони-Бревијар за древното братство (од Јован Бригиски).
моментално ја имам книгата покрај мене и ја читам , има доста да се научи од оваа книга и да се научи дека некој историски ликови кој се оцрнувани како предавници се вистински Македонци , и по дејание и по убедување ( мислам на ВМРО и Илинденскиот период )

Книгата ја препорачувам на сите

O

< O >

Гостин
Прочитај си ја кодот на да винчи
Најголемата комерцијала во областа на литературата. Типична манипулација за огромен профит.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 09:29 ---
Има масонска група. Се нарекуваат „ВИС МАСОНИ“. Се собираат во вторник и петок позади Универзална. Ќе ги познаеш по црните наметки. Напрај им знак со вкрстени раце и само климни со главата два пати. Тоа им се знаците на препознавање. Ако те прашаат кој те праќа, само кратко и отсечно кажи: „Оној чие име го знаете“.

Молам,
Еден од најубавите вицови до сега што сум го прочитал, колку е прекрасно кога правиш пародија а луѓето тоа го сфаќаат како реалност?
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 09:38 ---
Добро како е ова можно? Нели ова масонствово е тајна работа а нашиве веб страна имат?? Па уште и слики од маси ,столици итн.. нашиве се лудаци или светов комплетно забега па почнаа да се откриваат работиве??
ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХА да можам да ви доловам колку е смешно! Никој ништо не истражил а сите се стручњаци на темава тука па уште и гледам име на профили темплари илуминати масони итн. срамота не знам дали е не доволна самодоверба или желба за внимание, прва работа да е јасно дека никаде во светот тајните организации не комуницираат на тој начин а не пак со официјална веб страна МА ДАЈ ЧОВЕЧЕ но! би ја пофалил цела сцена и костимографија тука што ја прочитав и видов ентериерот ме вооддушевува а е толку вештачки... Пред некое време кога се враќав од школо забележав кај катните гаражи демек кај паркинг Треска во Капиштец лепенки по конструкцијата од некој само прогласени масони, ова е повеќе од смешно никаква симболика и преголем БУКВАЛИЗАМ не е работата да имаш шаховски плочки и два столба овде не постои никаква духовност или традиција толку ефтино наместено со канцелариска опрема, ве поканувам да излезете од државава и да видите како работите стојат надвор и колку време ти е потребно да разрешиш симболика а не еден мост ОКО среде Скопје и амин, масони се!

Јас совршено разбирам економска криза но каде е уникатноста овде? Свеќи од Џамбо и канцелариски мебел од Офис Плус и некоја проѕирна симболика?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
...Пред некое време кога се враќав од школо забележав кај катните гаражи демек кај паркинг Треска во Капиштец лепенки по конструкцијата од некој само прогласени масони, ова е повеќе од смешно никаква симболика и преголем БУКВАЛИЗАМ не е работата да имаш шаховски плочки и два столба овде не постои никаква духовност или традиција толку ефтино наместено со канцелариска опрема, ве поканувам да излезете од државава и да видите како работите стојат надвор и колку време ти е потребно да разрешиш симболика а не еден мост ОКО среде Скопје и амин, масони се!
И ја ги забележав лепенките али ни на крај памет не ми дојде дека се масонски конструкции. Можеш ли накратко да опишеш како изгледа масонска канцелариска опрема? Концизно, не мора у детаљи. Ех, ептен би сакал да излезам надвор али не ми даваат виза. Можеш ли накратко да ни опишеш како стојат работите надвор и да ја разрешиш масонската симболика у некои кратки, основни црти?

O

< O >

Гостин
Не знам дали сте слушнале за овој Стив Атанас Ставро..
Македонец од Канада..
Прегледај го приврзокот 42674
Ова му е гробот,на кој што има масонски знаци..
Прегледај го приврзокот 42673
Инаку спомеников е многу сличен(да не кажам ист),со тој на плоштад..
И без тоа цел проект Скопје 2014 смрди на масонска позадина раст на економија и голем буџет преку ноќ некако не иде али да не навлегувам толкав број споменици и нивна поставка заедно со поза не се одредува во рок од една минута само немам баш време и сила да навлезам во тоа...
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 09:55 ---
И ја ги забележав лепенките али ни на крај памет не ми дојде дека се масонски конструкции. Можеш ли накратко да опишеш како изгледа масонска канцелариска опрема? Концизно, не мора у детаљи. Ех, ептен би сакал да излезам надвор али не ми даваат виза. Можеш ли накратко да ни опишеш како стојат работите надвор и да ја разрешиш масонската симболиката у некои кратки, основни црти?
Не знам што се но се само прогласени масони или каква и да е МЕСНА заедница... Масонска канцелариска опрема не знам дали постои како вид но канцелариска опрема во масонска соба можеш да погледнеш на некој од линковите што беа постирани овде за некоја наместена сцена во Македонија, на кратко не можам бидејќи имаш под теми во секоја област...
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:06 ---
Да,Македонец е овој Ставро..
Скулптурата на Александар не е тешко да ја добиеш ако си имал некаков придонес а со тоа што е во Канада и има малку не обична надгробна плоча најверојатно бил и успешен човек немал некој проблем за истата, поставките на скулпторката Валентина за финалната изведба на Александар на плоштад е достапна и една таква е и поставена во новиот објект на Македонски Авио Транспорт.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:11 ---
Здраво дечки. Имам едно прашање али ми треба подолг одговор на тоа прашање.
А можеби сте пишувале за тоа али ме мрзи да барам низ страници.. 200 страни се :)

Имам гледано на интернет и прочитано негде за тоа дека во македонија има масонска група дали тоа е точно и ако е точно, дали се знаат барем некои луѓе од групата, како успеале да влезаат во таа група, каде се собираат и од кога се во масонската група.

Фала многу.
Дознав за неколку но се некако ми е мал маркетиншки трик а слушнав и како традиција дека останало составувањето во стара скопска чаршија а по традицијата следува тоа дека пред секој влез во масонскиот храм или како и да се нарекува мора да стојат оние столба, Боаз и Јахин па затоа ја надоградија чаршијата со еден мал споменик или обична градба на влезот кај Зегин, капијата е тоа што би требало да претставува, ако одиме со потекло на лакот и сводот тој не е карактеристичен за Исламот и не е со никакво религиозно потекло ни па предходно постоело тако нешто таму ниту пак има функција.
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 10:34 ---
Има масонска група. Се нарекуваат „ВИС МАСОНИ“. Се собираат во вторник и петок позади Универзална. Ќе ги познаеш по црните наметки. Напрај им знак со вкрстени раце и само климни со главата два пати. Тоа им се знаците на препознавање. Ако те прашаат кој те праќа, само кратко и отсечно кажи: „Оној чие име го знаете“.

Молам,

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не знам што се но се само прогласени масони или каква и да е МЕСНА заедница... Масонска канцелариска опрема не знам дали постои како вид но канцелариска опрема во масонска соба можеш да погледнеш на некој од линковите што беа постирани овде за некоја наместена сцена во Македонија, на кратко не можам бидејќи имаш под теми во секоја област...
Се гледа дека имаш исцрпни познавања од темава. Погледнав линкови ама не видов соодветен масонски намештај. Еве ја имам ненаместен трособен стан и сакам така у масонски стил да го скоцкам. Дај некоја идеја.

• Ми се допаѓа
Reactions: zok
O

< O >

Гостин
Се гледа дека имаш исцрпни познавања од темава. Погледнав линкови ама не видов соодветен масонски намештај. Еве ја имам ненаместен трособен стан и сакам така у масонски стил да го скоцкам. Дај некоја идеја.
A ти како што се прогласуваш? За мојата помош да биде посоодветна.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
zidarski ако може едно прашање, после кое можеби ќе ти поставам уште некое.:)
Дали Живко Груевски сеуште е Големиот мајстор на Македонската масонска ложа?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Отпосле видов дека си го спомнал во твоите претходни мислења, но сепак фала што одговори уште еднаш.
Мислев да прашувам уште, но мислам дека не е фер да те замарам да ми одговараш, на прашања на кои верувам дека си одговорил многу пати. Ќе се потрудам да го најдам почетокот на твојата активност на темава, па да си одговорам на тоа што ме интересира.:)

K

kalimer0

Гостин
Колку повеќе читам - толку помалку разбирам... :confused:
Од ова 15 минутно читање, за масоните добив слика дека се луѓе кои се еден вид на тајни (но моќни) пратеници. Под пратеници мислам како оние во собранието. Ако грешам исправете ме :)

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Колку повеќе читам - толку помалку разбирам... :confused:
Од ова 15 минутно читање, за масоните добив слика дека се луѓе кои се еден вид на тајни (но моќни) пратеници. Под пратеници мислам како оние во собранието. Ако грешам исправете ме :)
Од ова што го прочитав овде, повеќе ми делуваат како пратеници во месна заедница.

Kajgana Shop

На врв Bottom