Владата најави нови 8000 вработувања

• Креатор на темата Мартин`
  • Време на започнување
Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Па во право е што мислиш како денарот е цело време 60 денари евро,толку е зошто е толку фиксирано.

Зошто одговорот е за цената на нафта а нафтата се продава во долари ( освен во Иран али Иран не продава на Европа ) како што станува доларот посилен во однос на еврото така поскапа ќе станува нафтата за сите земји кои го користат еврото или пак нивните валути се поврзани со еврото.
Тоа е точно ако цената на нафтата е фиксирана на некоја сума која е во долари, а наше платежно сретство е евро. Меѓутоа цената варира (грубо од 80 - 150 долари). Курсот на еврото спрема денарот во последните пет месеци варира исто и колку курсот на денарот спрема доларот (според НБРМ).
Или можи не... :pos:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Тоа е точно ако цената на нафтата е фиксирана на некоја сума која е во долари, а наше платежно сретство е евро. Меѓутоа цената варира (грубо од 80 - 150 долари). Курсот на еврото спрема денарот во последните пет месеци варира исто и колку курсот на денарот спрема доларот (според НБРМ).
Епа, значи цената на нафтата во Македонија зависи од цената на нафтата во долари плус односот долар/евро. Цело време тоа ти го пишува погоре.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Страшното е шо има економски и финансиски неписмени. :icon_lol:

Поголема глупост од болдираното немам прочитано. А за независната комисија, каде што членовите се директно поставени од власта, и е независна - да не знај чоек дали да се смеј или да плачи.
Абе иди продавај пиперки на пазар не се резели на форум да те гледаат колку мозок и знаење имаш. Најсмешни ми се вакви како тебе врска нема од економија а се прави експерт. Те молам остави ми име и презиме некат кога ке ги посетам моите поранешни професори на еконоски факултет да им кажам кој талент го изјавил ова. Јас ке дадам предлог да им одржиш едно предавање на тема финансискиот систем во македонија и твоите сфакања за него. :LOL:

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Епа, значи цената на нафтата во Македонија зависи од цената на нафтата во долари плус односот долар/евро. Цело време тоа ти го пишува погоре.
Па не мислам така. Цената во МК зависи од цената на нафтата на берзата и од нафтените компании тука. Регулаторната комисија предлага 3 малопродажни цени од кои нафтаните компании секогаш ја одбираат највисоката :) Односот денар/долар до некаде може да се компензира таму - ако се сака нормално.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Па не мислам така. Цената во МК зависи од цената на нафтата на берзата и од нафтените компании тука. Регулаторната комисија предлага 3 малопродажни цени од кои нафтаните компании секогаш ја одбираат највисоката :) Односот денар/долар до некаде може да се компензира таму - ако се сака нормално.
Има тема за тоа на подфорумов, ама ќе го цитирам Стефус овде.

Glejte ja plavata linija nafta vo evra bidejki denarot e vrzan so evroto a ne dolarot. Taka da vo 2012 cenata na brent vo evra e povisoka od 2008 koga bese pikot na nafta vo dolari.
Значи иако нафтата е поефтина во 2008 од денес во долари, во евра е поскапа. Ние ја плаќаме во евра и тоа не интересира. Премногу падна вредноста на еврото за некој да пробува да компензира. Прескапо би чинела таква операција.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Абе иди продавај пиперки на пазар не се резели на форум да те гледаат колку мозок и знаење имаш. Најсмешни ми се вакви како тебе врска нема од економија а се прави експерт. Те молам остави ми име и презиме некат кога ке ги посетам моите поранешни професори на еконоски факултет да им кажам кој талент го изјавил ова. Јас ке дадам предлог да им одржиш едно предавање на тема финансискиот систем во македонија и твоите сфакања за него. :LOL:
А ти неписмен еден, да одиш прво да научиш правопис... Тоа во 1 одделение се учи. Незнам кој те пуштил тебе до факултет да стигниш, а мајчиниот јазик не си го знаеш. :tapp:

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Има тема за тоа на подфорумов, ама ќе го цитирам Стефус овде.

Значи иако нафтата е поефтина во 2008 од денес во долари, во евра е поскапа. Ние ја плаќаме во евра и тоа не интересира. Премногу падна вредноста на еврото за некој да пробува да компензира. Прескапо би чинела таква операција.
Иди објасни му на Lexmark јјас немам нерви да објаснувам основни работи.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Пред една година еврото било 61.50 а денес е пораснато 61.54 најверојатно зошто имаме поголема инфлација на денарот отколу што има на еврото.

Доларот пак пред една година бил 46,0 денес е 49,6 денари или пораснат за 3,6 денари и најверојатно и ќе треба брзо уште повеќе да зајакне.

Сега зошто ние мораме да купиме нафта во долари а најголем дел од трговијата ние е со соседите и со ЕУ (значи во евра ) ние ќе треба да ги менуваме еврата во долари зошто никој нема да сака да менува доалари за денари ( а како зајакнува доларот така се помалце и помалце ќе имаме ќар од тоа што имаме евра ) и ако некогаш стане појак и ќе ја плаќаме поскапо.

Нафтата може да иде горе доле али дали е таа поефтина или поскапа како еврото губи од вредност наспрема доларот ние ќе ја плаќаме уште малку поскапо или поефтино.

Кога сакаш да купуваш нешто странско посебно во големи количини како што е нафта колку ти е појака валутата наспрема таа на продавачот толку во поголем ќар си.Како што се затвара разликата помеѓу доларот и еврото така преоѓаме од ќар во загуба

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
А ти неписмен еден, да одиш прво да научиш правопис... Тоа во 1 одделение се учи. Незнам кој те пуштил тебе до факултет да стигниш, а мајчиниот јазик не си го знаеш. :tapp:
Јас работам со бројки и анализи не работам со правопис не завршив македонска култура и книжевност . така да не употебувам правопис а не особено на форум кога на некој неписмен треба да му обаснувам, така ова ќе со сфатам како комплимент:pipi:кога ке станеш некој релевантен фактор тогаш ке добиеш одговор со правопис па ако си некоај крупна ѕверка ако треба и некоја лекторка ке го помине. Ама зашто немаше за што да се фатиш па се фати за правопис а јас за економија зборам нема што повеќе да дискутирам со тебе, имаш форум македонска култура и книжевност иди таму дрви го.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Јас работам со бројки и анализи не работам со правопис не завршив македонска култура и книжевност . така да не употебувам правопис а не особено на форум кога на некој неписмен треба да му обаснувам, така ова ќе со сфатам како комплимент:pipi:кога ке станеш некој релевантен фактор тогаш ке добиеш одговор со правопис па ако си некоај крупна ѕверка ако треба и некоја лекторка ке го помине. Ама зашто немаше за што да се фатиш па се фати за правопис а јас за економија зборам нема што повеќе да дискутирам со тебе, имаш форум македонска култура и книжевност иди таму дрви го.
Ти си неписмен за да научиш да работиш со анализи и бројки, така да најверојатно повеќе од таблица множење до 3 и незнаеш.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Ти си неписмен за да научиш да работиш со анализи и бројки, така да најверојатно повеќе од таблица множење до 3 и незнаеш.
Немам намера со глупи и искомплексирани и неуспешни приказни да се расправам, еден источен филозоф рекол "мудроста се состои од елиминирање на небитните работи во животот", а ти си за мене една многу небитна работа во мојот живот така да te елеминирам те ставам ignore. :LOL:

Kajgana Shop

На врв Bottom