Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
С

Само Човек

Гостин
:vozbud:
Аналогијава ти вришти:pos::pos:

... електрицитетот има константна брзина во зависност од структурата на материјата.. зголемувањето на брзината не повлекува и зголемување на количеството на електрицитет.
..абе како бе само во една реченица успеа да измешаш толку работи ..
Морав да му објаснан со неговата аналогија за мозокот. Типот мисли дека користиме само 20%

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
уште една врвна аналогија.
Ајде пријателе да ти кажам една тајна. Мозокот е составен од неврони кои праѓаат електрични сигнали. Ако се зголеми елекцритетое(да речеме 25 км/час) ќе уништиш дел од невроните,ако не и сите. Ако 220/км на час богами ќе го спалиш мозокот.

-ВРВ е тоа што велиш дека нон стоп растат дрва и извираат реки:facepalm:-од каде го свати ова мајке ми?

п.с. Совет од мене земи види како функционира човековиот мозок и дали дрвата растат сами или некој ги сади.Ова се рекиве ќе беше добро да беше вистина, сите ќе бевме среќни

ИЛИ можеш да продолжиш да фантазираш дека некогаш ќе минува човекот низ ѕидови. И јас гледам филмови али не ко тебе
Како после ова да те сметам за достоен.
--- надополнето: 29 мај 2012 во 00:13 ---

по тебе веќе направи, се вика Iception:P
Бидејки христијанството вели дека господ го креирал светот за 6 дена, и 7от одморил, значи дека тој ја завршил својата креација така?
Е сега, јас ти кажувам дека таа креација не е завршена, бидејки постојано светот се креира, се обновува,изобличува и тоа се коси со приказната за креирањето на планетата.Креацијата траела одреден временски период. Значи од тогаш до тогаш, и после тоа, крај нема веке креирање, завршена работа???
Поместување на континентите постоело и тие сеуште се поместуваат, некои луѓе се раѓаат некои умираат, некои реки пресушуваат некои извираат, дрвата никнат, се се движи, живее.
Мислата ми е дека промената на природата и живите суштества е континуирана, тоа е непрестан процес, што значи дека планетата постојано се креира. Не знам како не можеш да ме разбереш, или можда не сакаш, или па можда јас лошо го објаснувам , ама јасно знам на што мислам.
Друго, факт е дека постоеле диносауруси. Па нели во некоја страна од библијата каде се опишува процесот на креирањето на светот за 6 дена би биле спомнати и овие суштества, или во било кое друго поглавје?
Кој е во право, христијаните, муслиманите, хиндуистите, будистите, племињата во африка и тн.? Ако постои еден бог а реално има многу религии, тогаш која религија збори за вистинскиот бог?
Што ке биде со сите оние кои веруваат во други работи, во животни и сл?
И вака има уште многу сомнителни работи во врска со религиите, што дури и не вреди краткиот човечки живот да го поминеш отупувајки го мозокот со некакви стари приказни за некаков далечен и непознат свет, на богови, ангели демони и тн. Така само се ограничуваме, и се делиме, наместо да се посветиме на самите себеси, да се осознаеме себеси, ние сме запнале да го осознаваме бог, а не ни знаеме дали тој постои и каде е, како изгледа, што всушност тој прави овие 2000 години, само си седи ли таму некаде далеку и ни пренесува некакви пораки преку неговите гласноговорници?
Ни вика сакај го ближниот свој, а никогаш не вика сакај се себе си. Па од каде ке извира таа љубов према ближниот ако не сум ја почувствувал прво за себе си?
Ама ако си се сакам себе тогаш тоа ке значи дека јас сум слободен, и дека можам слободоумно да размислувам, без религиски ограничувања, бидејки повеќе си го сакам моето мислење отколку на попот. односно размислувам своеволно, свесно.
Ни вика, ако некој те удри сврти му го другиот образ.
Е извини ама јас нема да му го свртам, туку ке го удрам по двата образи, за да знае да не го повтори пак тоа.
Испаѓа дека со вртењето на другиот образ го одобруваме насилството, затоа што дозволуваме пак да се случи. Садистот ужива да тепа, и ако ние му дозволиме, тогаш, тој ке не тепа до смрт, тоа исправно ли е? Уствари штом јас одобрувам некој да ме тепа значи тогаш јас сум мазохист. И тоа исправно ли е?
Значи, да разјасниме, ако некој проба да ме удри по еден образ, јас двата ке му ги изгорам, за да знае дека не смее тоа да му се повтори. Не почнувам, но нема ни да дозволам затоа што си се сакам сам себе повеќе него тој другиот.
И затоа религијата никогаш не не учи да се сакаме самите себе, затоа што кога се сакаме самите себе, нашето мислење не поважно од сите други мислења, и нажите чувства се поважни од сите други чувства, па затоа си ги чуваме силно и не дозволуваме некој друг да биде заслужен за нив, во случајов Господ.
Ние луѓето сме заслужни за се убаво и неубаво што ни се служува во животот, а не бог.Ние си ги правиме одлуките во животот. Бог е само алиби на поповите, да ве одалечат од вашата природа и да ги претстават вашите убави чувства како заслуга на бога, за потоа да му се молиме, и нормално да им оставаме пари, и им даваме моќ да не контролираат.
Тај програм не пролази код мене више. А бев верник, поголем од многу други тука, но сватив дека не сум бил верник, туку само трагач по некаква вистина.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Морав да му објаснан со неговата аналогија за мозокот. Типот мисли дека користиме само 20%
Па и греши.. просечно користиме едвај 10%

..оние другине 90% ги губиме набрзо после раѓање.. туку долга е таа приказна..

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580

Па јас пишав 10% ама пишав дека Ајнштајн користел повеќе, околу 20%, така да тој што го цитираш згреши.

С

Само Човек

Гостин
Поместување на континентите постоело и тие сеуште се поместуваат, некои луѓе се раѓаат некои умираат, некои реки пресушуваат некои извираат, дрвата никнат, се се движи, живее.
Мислата ми е дека промената на природата и живите суштества е континуирана, тоа е непрестан процес, што значи дека планетата постојано се креира. Не знам како не можеш да ме разбереш, или можда не сакаш, или па можда јас лошо го објаснувам , ама јасно знам на што мислам.
Како дрвото ќе порасне бе само ако не го насадиш?-
-каде иззвираат реки нон стоп? ЗА дека пресушуваат си во право.
Не е контиуниранаа пријателе. Многу растенија и животни се изумрени и сеуште изумираат
Не е контиинуирано, пријателе.

С

Само Човек

Гостин

мислиш непосредно пред раѓање неколку недели , и ја губиме големината од која не зависи ај-кју, и се исфрлаат миљарда непотребни мозочни ќелии како би функционирал мозокот подобро.
Незнам од каде ги вадите бројкиве, но ако не ги изгубиме тие ќелии и ако ти е точен% ќе бидеме за % поглупави
Па јас пишав 10% ама пишав дека Ајнштајн користел повеќе, околу 20%, така да тој што го цитираш згреши.
ЕВЕ митот разјаснет
--- надополнето: 29 мај 2012 во 01:43 ---
Како и секое друго растение во дивината... да не некој случајно ги сади во Амазонија...
некој ги насадиЛ

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
мислиш непосредно пред раѓање неколку недели , и ја губиме големината од која не зависи ај-кју, и се исфрлаат миљарда непотребни мозочни ќелии како би функционирал мозокот подобро.
Не... тоа е друго... и не се работи за големината... туку за функциите..

С

Само Човек

Гостин
Не... тоа е друго... и не се работи за големината... туку за функциите..
се исфрлаат миљарда непотребни мозочни ќелии како би функционирал мозокот подобро.​
Дали кажав и за тоа. За функциите . Се надевам ти бев од помош, , не е целта да те демантирам него да ти кажам каде грешиш.
Ноќ

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Како дрвото ќе порасне бе само ако не го насадиш?-
-каде иззвираат реки нон стоп? ЗА дека пресушуваат си во право.
Не е контиуниранаа пријателе. Многу растенија и животни се изумрени и сеуште изумираат
Не е контиинуирано, пријателе.
Никако не можеш да ме разбереш.
Во планина да не ги сади некој дрвана? Овие дрва што денес ги има во палнините не се истите дрва од секогаш. Некогаш мора да паднат, па на нивно место никне по природен пат ново дрво, растение или трева, било што. Едно дрво ке падне, ново ке се роди.
По селата поготово во пролет кога се топат снегови на планините, извираат нови изворчиња?
Некаде се создаваат езера, некаде пресушуваат, значи све континуирано се менува. Сите ние се движиме градиме нови градби, садиме нови растенија, и тн.
Растенијата и животните изумираат да воглавно поради нашето несовесно живеење, и загадување на планетата, но не е тоа поентата.
Кога еден сликар ке наслика слика за 6 дена, тогаш тој означува крај на креацијата. Креирал слика и толку крај, седмиот ден одморил. Штом си означил крај на креацијата тогаш таа креација е завршена, не може да се менува.
Е сега со светот не е така, тој сеуште се менува,до ден денес, што значи дека креацијата сеуште е во тек, ако воопшто е креација креирана од некој креатор. Тоа се коси со пишаното во библијата. Таму пишува дека креацијата е завршена за 6 дена а ние реално гледаме дека светот ако го посматраме како креација, не е завршен сеуште,се менува,се обликува, ме разбираш сега?
Еве и друго, Адам и Ева, биле само двајца. Како се множеле, за денес да постанеме милијарди луѓе?
Замисли ти си Адам имаш жена, и вие сте единствените луѓе на планетата. Се сексате, и Ева раѓа две деца , т.е еден син и една ќерка.
После како се множите, фамилијарно се сексате, инцест ли правите, што е тоа, gangbang?
Замисли уште нешто: Ти си Господ, и ги создаваш адам и ева, безгрешни, совршени, бидејки ти си совршен, сигурно создаваш совршенство, нормално е да се стремиме кон совршенство не кон несовршенство.
И сега си го создал пред некој ден светот, со милијарди дрва. Адам и ева си ги ставил пример во Африка да живеат. Зошто баш од толку милијарди дрвца, ти баш тоа забранетото им го стави под нос, на 50 метри од нив?
Можеше да го ставиш на пример , во Австралија или во Сибир, па лупни го тоа јаболче таму, и они двајца никогаш во текот на своите животи немаше да го најдат и да пробаат од него, пошто ке имаа изобилие од други плодни дрвца, не ни би имале потреба да идат до сибир, за да бараат храна. Ама не ти мораше да им го создадеш проблемот, бидејки им го посочи тоа јаболче, дека е многу важно, и дека ке знаете све ако пробате од него, дека тоа е највкусно, ама....не смеете да го пробате, ке ве казнам.
Нормално е, и мене ден денес да дојде некој земјоделец од струмица, и да ми каже, ааајј што имам едне патлиџан, еден вкусен убав црвен, а бе највкусен во целиот свет... нормално дека и мене ке ми се пријаде од тој патлиџан, затоа што човекот сака да вкусува убави вкусови, и има потреба од убави јадења, мислам природно е тоа, да сакаш најубавото да го пробаш.
И сега ти (господ) ги сакаш луѓево, или сакаш проблеми да им создаваш?
Еве сега реално, дали ти намерно би и создал проблеми на твојата жена или девојка или мајка, татко, ако искрено, безграничо и безусловно ги сакаш?
Значи што е бог љубов или создавач на проблеми?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
се исфрлаат миљарда непотребни мозочни ќелии како би функционирал мозокот подобро.​
Дали кажав и за тоа. За функциите . Се надевам ти бев од помош, , не е целта да те демантирам него да ти кажам каде грешиш.
Ноќ
Не грешам нигде.... јас зборам за сосем друга работа и работа од сосем поинаква природа, а ти ми викаш надвор ќе врне...

... ќе ти дадам само еден пример... влегува малку во мистерии... стави две „тазе“ бебиња едно до друго, макар и со различно расно и етничко потекло... знајш што муабет ќе си направат...:D... е сега кој ни е крив што сме го заборавиле тој јазик...

.. друго... описменувањето игра голема улога за мрзливоста на нашиот мозок... што повеќе запишуваме помалку памтиме...и побрзо забораваме.. абе порано ги знаев сите телефонски броеви на памет, сега ни сопствениот не го знам..

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Брзината на електрицитетот е еднаква на брзината на светлината (299792458 m/s). Брзината на слободните електрони кои се движат заради заради електричното поле во проводникот е променлива, зависи од материјалот и е од редот на 1cm во секунда.

--- надополнето: 29 мај 2012 во 01:02 ---

Чекај малку, ти прашуваш или пак ни проповедаш ошо филозофии?
аш
Најверојатно прашувам, а ако не сакаш не мора да одговориш.....не сум сигурен дека сите би имале одговор на ова прашање.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
аш
Најверојатно прашувам, а ако не сакаш не мора да одговориш.....не сум сигурен дека сите би имале одговор на ова прашање.
Битно ти самиот си одговори на прашањето кое демек го постави. Само не знам зошто го тегнеше толку, можеше да прашаш: Дали е можно да се прати патот на Исус и зошто не? :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom