Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Da mojot Dokaz e Svetiot Duh........koi site vistinski poveruvale vo Isus Hristos, go primaat i se dopreni od Svetiot Duh!zatoa lujgeto koi ne veruvaat nemaat dokaz za Bog, oti covek treba da poveruva i da go prifati Isus i ke bide dopren od Svetiot Duh i ke ima dokaz...........a Svetiot Duh e Bog i e ljubov i ko ke bidi covek dopren od Nego pocnuva da mu se menuva cel zivot i zivoten tek i e 100% siguren deka Bog e vistinski!
Аха, добро... Така и си мислев, ти немаш доказ и не знаеш. Ти веруваш (што е твое право). Инаку не ќе беше верник, ке беше „тој што знае“. А бидејќи бог (ако постои се разбира) не се прикажал никому, ти за да знаеш треба да си еднаков со него, а очигледно не си.....
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:33 ---
Jas ne oformiv nikakov stav so tebe, jas samo ti kazav so pisi vo Biblijata..
Значи библијата е доказот? ...
Чорбаџија, читаш ли?

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Аха, добро... Така и си мислев, ти немаш доказ и не знаеш. Ти веруваш (што е твое право). Инаку не ќе беше верник, ке беше „тој што знае“. А бидејќи бог (ако постои се разбира) не се прикажал никому, ти за да знаеш треба да си еднаков со него, а очигледно не си.....
Ama ti neznam so izigravas........ti kazvam deka Bog go imam pocuvstvuvano Fizicki kako licnost......tolku mnogu silno so toa cuvstvo e cuvstvo na Ljubov koe ne se sporeduva so niedno drugo cuvstvo ili ljubov(kon zenska, kon roditel itn....) i to e vistinski dokaz za mene......znaci fizicki go imam pocuvstvuvano negovoto prisustvo i to e Sila i nesto posebno so ne se opisuva.......i od togas nemozam da negiram ili tvrdam obratno ko go imam videno i doziveano toa iskustvo so Bog.......neznam drugo so da ti kazam ,ali gledam deka ti samo se protivis......a za da go dozivej covek toa prvin treba da poveruva i Bog ke mu se objavi vo vistinski vreme i covekot koj poveruval ke go dozivee toa fizicki i emocijonalno!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ama ti neznam so izigravas........ti kazvam deka Bog go imam pocuvstvuvano Fizicki kako licnost......tolku mnogu silno so toa cuvstvo e cuvstvo na Ljubov koe ne se sporeduva so niedno drugo cuvstvo ili ljubov(kon zenska, kon roditel itn....) i to e vistinski dokaz za mene......znaci fizicki go imam pocuvstvuvano negovoto prisustvo i to e Sila i nesto posebno so ne se opisuva.......i od togas nemozam da negiram ili tvrdam obratno ko go imam videno i doziveano toa iskustvo so Bog.......neznam drugo so da ti kazam ,ali gledam deka ti samo se protivis......a za da go dozivej covek toa prvin treba da poveruva i Bog ke mu se objavi vo vistinski vreme i covekot koj poveruval ke go dozivee toa fizicki i emocijonalno!
Јас не знам ти што изиграваш? Бог? Значи ти еднаков со бог, ок. Тогаш треба да веруваат во тебе не во Јахве не во Исус.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
И од кај знаеш дека тоа чувство ти го создал бог, а не си го поседувал ти самиот уште од почеток т.е одсекогаш?
Едно е сигурно, дека ти си почувствувал нешто убаво, ама тоа ТИ си го почувствувал, зошто мислиш дека некој друг ти помогнал за да го почувствуваш тоа убавото, а не дека самото твое битие, твојот дух (ти) си ја имал таа способност и си се довел до таа состојба за да се чувствуваш убаво?

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Јас не знам ти што изиграваш? Бог? Значи ти еднаков со бог, ок. Тогаш треба да веруваат во тебе не во Јахве не во Исус.
Ama so zboras gluposti be ? kaj rekov deka sum ednakov so Bog? Kade? Zboruvam za iskustvoto so go doziveav koga povervav i koga bev dopren od Svetiot Duh......kaj rekov deka sum ednakov so Bog to uste nemozam da pronajdam.....jas ti kazav deka bev dopren od Svetiot Duh za kogo Isus veli:
15 ”Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди.
16 И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека:
17 Духот на Вистината, Кого светот не може да Го прими, зашто не Го гледа, ниту Го познава. Вие Го познавате, зашто Тој престојува при вас и ќе биде во вас.
18 Нема да ве оставам сираци, ќе дојдам при вас.
19 Уште малку, и светот веќе нема да Ме гледа, а вие ќе Ме видите; зашто Јас живеам и вие ќе живеете.
20 Во оној ден ќе сознаете дека Јас Сум во Мојот Татко, и вие во Мене и Јас во вас.
21 Кој ги има Моите заповеди и ги пази, тој Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, него ќе го љуби Мојот Татко, и Јас ќе го љубам, и ќе му се јавам Сам.”
Procitaj gi stihovite i razmisli i ne tuku se kontraj celo vreme i ne mi gi izvrtuvaj muabetite!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:46 ---
И од кај знаеш дека тоа чувство ти го создал бог, а не си го поседувал ти самиот уште од почеток т.е одсекогаш?
Едно е сигурно, дека ти си почувствувал нешто убаво, ама тоа ТИ си го почувствувал, зошто мислиш дека некој друг ти помогнал за да го почувствуваш тоа убавото, а не дека самото твое битие, твојот дух (ти) си ја имал таа способност и си се довел до таа состојба за да се чувствуваш убаво?
Ama jas ne pravev nesto posebno pa da imam nekoja sposobnost........Znaci Isus rece koj ke poveruva vo Nego vistinski i ke go prifati i ke go pobara negovoto prisustvo ke bidi dopren i ispolnet od Svetiot Duh.....i jas poveruvav i iskreno pobarav dokaz i bev dopren so edna takva sili i ljubov so nemozam da ti ja opisam so zborovi!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ama so zboras gluposti be ? kaj rekov deka sum ednakov so Bog? Kade? Zboruvam za iskustvoto so go doziveav koga povervav i koga bev dopren od Svetiot Duh......kaj rekov deka sum ednakov so Bog to uste nemozam da pronajdam.....jas ti kazav deka bev dopren od Svetiot Duh za kogo Isus veli:
15 ”Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди.
16 И Јас ќе Го молам Мојот Татко, и Тој ќе ви даде друг Утешител, за да биде со вас довека:
17 Духот на Вистината, Кого светот не може да Го прими, зашто не Го гледа, ниту Го познава. Вие Го познавате, зашто Тој престојува при вас и ќе биде во вас.
18 Нема да ве оставам сираци, ќе дојдам при вас.
19 Уште малку, и светот веќе нема да Ме гледа, а вие ќе Ме видите; зашто Јас живеам и вие ќе живеете.
20 Во оној ден ќе сознаете дека Јас Сум во Мојот Татко, и вие во Мене и Јас во вас.
21 Кој ги има Моите заповеди и ги пази, тој Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, него ќе го љуби Мојот Татко, и Јас ќе го љубам, и ќе му се јавам Сам.”
Procitaj gi stihovite i razmisli i ne tuku se kontraj celo vreme i ne mi gi izvrtuvaj muabetite!
Дечко, смири се малце. Без нервоза. Ти зборуваш глупости и смешки. Остави ги стиховите што пишат, ги знам поарно од тебе. Ти сам кажа дека си еднаков на бог. Светиот дух туку така не допира кој годе.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Ama so zboras gluposti be ? kaj rekov deka sum ednakov so Bog? Kade? Zboruvam za iskustvoto so go doziveav koga povervav i koga bev dopren od Svetiot Duh......
Чекај, а од кај знаеш дека си бил допрен од Светиот дух? Може бил обичен дух...

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Дечко, смири се малце. Без нервоза. Ти зборуваш глупости и смешки. Остави ги стиховите што пишат, ги знам поарно од тебе. Ти сам кажа дека си еднаков на бог. Светиот дух туку така не допира кој годе.
Ajde boldiraj gi zborovite kaj so rekov deka sum ednakov so Bog! Ajde!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:53 ---
Чекај, а од кај знаеш дека си бил допрен од Светиот дух? Може бил обичен дух...
Slusaj me sega, ne si igraj majtap so ovaa rabota ti velam najseriozno, pazi so zboras:
30 Кој не е со Мене, тој е против Мене; и кој не собира со Мене, растура.
31 Затоа ви велам: секој грев и хула ќе им се прости на луѓето, но хулата против Духот нема да се прости.
32 И ако некој рече збор против Синот Човечки, ќе му се прости; но ако некој рече против Светиот Дух, нема да му се прости ниту во овој век, ниту во идниот.
(matej 12: 30-32)
ke ti recam pazi so zborate za Svetiot Duh , najseriozno kuti i poarno ne zboraj nisto!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ajde boldiraj gi zborovite kaj so rekov deka sum ednakov so Bog! Ajde!
Ај болдирај ги ти од библијата каде пишува дека Shineboy од Кајгана го допрел Светиот дух?
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:54 ---
ke ti recam pazi so zborate za Svetiot Duh , najseriozno kuti i poarno ne zboraj nisto!
Да да, така владее црквата, со страв, да не си уплашен малце?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Една ствар е битна историјата покажува дека има многу вери то ест богови а има и богови од изумрени религии во кои денес никој не верува ниту практикува такви ритуали, сетоа ова кажува дека религијата е човечка измислица и се создаваат нови религии и богови, а Бог по дефиниција е Еден Апсолутно битие према тоа кој курац тристаипеесет религии верувања догми ритуали. Второ религијата не го сфаќа сериозно моралот и од теолозите и од верниците, за тоа пишувал Ниче а Кант сета теологија ја сведува на морал.
Но стварноста е ирационална, имаш едно зборат друго прават, контрадикции насекаде, јас за исламот имам симпатии дека се витална религија и дека идат на солидарност помагање а не дека и нивната догматика има логика еве пример Бог се одредил и добро и зло и се Он знае однапред што ќе ни се случи па кој курац молитвите кога џабе пак ќе биде како што Он одредил.
Трето ми смета хипокризијата, ако овие се христијани јас сум Исус лично ако овие вечината се муслимани јас сум Ајатолах Хомеини, значи се се сведува на класни разлики кои се одобрени од Бог, па тој бог толку допушта толку е пасивен буквално како да не постои што прави Он освен што допушта волунтаризам на секакви криминалци, убијци, природни стихии, торнада, цунами, земјотреси каде гинат деца а старци цепаат дрва со секира на 89 години. Значи тоа е тоа.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Ај болдирај ги ти од библијата каде пишува дека Shineboy од Кајгана го допрел Светиот дух?
Ne sum edinstven, ne sum ni prv, nitu ke bidam posleden so bil dopren od Bog!!! Povejketo tuka so tvrdat deka Bog e vistinski i so veruvaat sigurno se dopreni od Bog i ne sme nie budali so tvrdime deka Bog e vistinski......ne sum jas nekoj so ispran mozok(kako so mozam da slusnam vo denesno vreme) pa da vervam taka vo nesto nedokazano ili slicno.......imam mozok i intelegencija i pred se dokaz da vidam so e Vistonsko i potrebno vo zivotot na eden covek!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:58 ---
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:54 ---

Да да, така владее црквата, со страв, да не си уплашен малце?
Kako prvo pojke i ne se ni smetam pravoslaven , a i ne odam vo Crkva taka da ne sum uplasen ni od crkva ni od nisto......tuku od Bog oti e Vistinski i navistina e Ziv!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 03:02 ---
Еее не е така, и двете јаболки постојат. Нашата човекова природа спознава дека нешто постои според тоа ако нештото можеш да го видиш, пипнеш, мириснеш или вкусиш, значи ако еден од твоите органи за препознавање на мирис вкус допир и вид, ги детектираат овие нешта тогаш тие нешта постојат. Спрема тоа и двете јаболка можеш да ги вкусиш, пипнеш, мириснеш и видиш, што значи дека постојат, за разлика од религијата, ниту можеш да ја видиш (верувањето во нешто не се гледа, невидливо е за окото односно постои само во психата на човекот), не можеш да ја пипнеш, не може да се намириса, не може ни да се вкуси, спрема тоа, не постои.
Moeto iskustvo go napisav podolu deka Bog e stvarno Ziv i Vistinski i deka go imam pocuvstvuvano so moite 5 setila i so srceto.....i toa mi e ziv dokaz! taka da nema so pojke da diskutiram dali postoi ili ne.....to vie so ne prifakate toa e skroz treta rabota!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ne sum edinstven, ne sum ni prv, nitu ke bidam posleden so bil dopren od Bog!!! Povejketo tuka so tvrdat deka Bog e vistinski i so veruvaat sigurno se dopreni od Bog i ne sme nie budali so tvrdime deka Bog e vistinski......ne sum jas nekoj so ispran mozok(kako so mozam da slusnam vo denesno vreme) pa da vervam taka vo nesto nedokazano ili slicno.......imam mozok i intelegencija i pred se dokaz da vidam so e Vistonsko i potrebno vo zivotot na eden covek!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 02:58 ---

Kako prvo pojke i ne se ni smetam pravoslaven , a i ne odam vo Crkva taka da ne sum uplasen ni od crkva ni od nisto......tuku od Bog oti e Vistinski i navistina e Ziv!
Точно, ни си првиот ни си единствениот кој го тврди тоа. Има уште повеќе кои тврдат нешто друго и биле допрени од други, поинакви духови од тој христијанскиот. Тие будали ли се?
А што е потребно за еден човек (друга е веќе дискусија што е човек, имам пишувано) не можеш да знаеш. Можеш (но само можеш) да знаеш што ти е тебе потребно.
--- надополнето: 28 мај 2012 во 03:05 ---
Moeto iskustvo go napisav podolu deka Bog e stvarno Ziv i Vistinski i deka go imam pocuvstvuvano so moite 5 setila i so srceto.....i toa mi e ziv dokaz! taka da nema so pojke da diskutiram dali postoi ili ne.....to vie so ne prifakate toa e skroz treta rabota!
Дали во тие 5 сетила е и твојот вид?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ama jas ne pravev nesto posebno pa da imam nekoja sposobnost........Znaci Isus rece koj ke poveruva vo Nego vistinski i ke go prifati i ke go pobara negovoto prisustvo ke bidi dopren i ispolnet od Svetiot Duh.....i jas poveruvav i iskreno pobarav dokaz i bev dopren so edna takva sili i ljubov so nemozam da ti ja opisam so zborovi!
Значи поконкретно, еве јас ке ти дадам пример па ти поправи ме ок?
Значи ти си веруваш во бог, и си седиш во твојата соба дома, си пушташ фејбук, и одеднаш ти збори некој глас. Гласот не знаеш од кај доаѓа, ама се претставува дека е бог и ти кажува дека дошол да те пипне тебе за да се чувствуваш убаво затоа што веруваш во него.
Така ли ти се случи тоа искуство што ни го пренесуваш, кога бог те допрел и ти си се чувствувал убаво?
Сакам конкретно ако можеш да ми опишеш, на кое место во кое време и како ти се обрати бог, за да ни стане малку појасно?
Еве да речеме дека јас ти верувам сега, пробај да ми објасниш, каде кога и како ти се случи тоа, бидејки гледам дека си доста сигурен во тоа што го пишуваш?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Не реков јас ништо лошо за Светиот дух, јас прашав од кај знаеш дека те допрел тој, а не некој обичен дух? Ти кажа нешто кога те допре? :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom