Гледајте ставите ова во перспектива, перформансот на Македонија не е воопшто лош - напротив е прилично добар. 13то место во конкуренција од 26 земји! Зад нас се многу поголеми риби интернационално. А да не говориме кој остана во полуфиналињата.
Сето ова е постигнато со минимум фондови и многу слаба присутност на било кое ниво кај скоро 50те држави што гласаат. Добиваме поени само со квалитет на песна и симпатии. Бидете горди за тоа!
Ние сме една шака луѓе, и надвор и внатре. Реалноста е таква да добиваме гласови предимно од нашите соседи кајшто имаме симпатии и некаква културна поврзаност. Надвор од Балканот никој не не знае, немаме никакво име (и буквално) ни некоја изложеност спрема обичниот човек на улица.
Гласовите се добиваат со активна дијаспора, лобирање, ескпертски PR тимови и професионални музички индустрии кои стојат зад све. Требаат сите компоненти да се активни за победа а барем некои за висок пласман. Не е тоа политика туку методите на политичарите се користат. Кај имаме ние во Македонија барем нешто од тоа, во споредба со една Германија или Русија?
Албанката е профи музичар и ом остава впечаток на оние што имаат некаков вкус, иако не сум лично многу фан на оперски-поп-балади. Обично Албанија скорува слично со Македонија - нешто подобро - ама овојпат добија екстра поени за квалитет. Затоа се 5ти, најдобриот пласман досега. Дури и јас гласав за нив а замислете како би гласал некој непристрасен.
Првото место е комплетно недостижно. Се внимава победниците да се мешани Исток-Запад низ годините за да остане фестивалот атрактивен за сите. Мислам дека првото место е договорено однапред, барем во последниве години.
Мене ми е мило што слушнав македонски јазик со пријатна песна овде на државната телевизија. Тоа обично никогаш не се случува. Среќен сум со тоа.