Предлог за серии и кратки рецензии

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Препорака за серија налик Deadwood има некој?

Член од
17 септември 2008
Мислења
643
Поени од реакции
485
Ќе ги изгледам и Firefly,ROswell Threshold....Фала ви на предлозите, искрено пред ова помислив дека почнува да ми сменува материјал :D

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
Препорака за серија налик Deadwood има некој?
Пробај Boardwalk Empire ако не ти е гледана.

Само прва сезона ми е изгледана, ми остави добар впечаток. Треба да ја догледам цела серија некогаш.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Стивен Кинг е автор на повеќе дела кои се успешно екранизирани. Имам обичај (Не без причина. Кинг од книга до книга знае да изненади, и пријатно и непријатно) и неговите книги и поважно за темава, и филмовите/сериите правени по нив да ги категоризирам во 3 групи:
1. Ремек дела (The Shining, Кери, Shawshank redemption, Misery, The Green Mile и др.)
2. Солидни остварувања (It, Pet Sematary 1-2, Needful Things и др.)
3. Останато (Cujo, Desperation и сл.)
Ова горе се филмови, затоа што по серии Кинг е помалку застапен. Ама изгледав и нешто сериско, па да пишам.

Вчера ја догледав кратката серија The Stand (1994), откако пред тоа го прочитав и тритомниот роман. Малку е зафркнато да се гледа екранизација на прочитана книга Многу ретко ми се случило да видам филм или серија кои се подобри од книгата по која се правени (Кум е еден од нив). Па така и серијава не ми остави некој посебен впечаток. За почеток, премногу е кратка. Романот, кој има над 1000 страници, изобилува со различни, релативно сложени ликови и состојби. Овде се` се одвива набрзина, некои нешта и мотиви се нејасни и недоречени, некои дијалози и постапки неубедливи (неискрени), па оттаму и самата тв-приказна губи од квалитетот. Актерските имиња не се непознати, има повеќе фаци кои со задоволство ги гледам (дури и С. Кинг се појавува и се обидува да глуми :) ) Има и некои патетични сцени, кои се непотребни а пречат.
Проблемот значи, е во сценариото и во малиот број епизоди (4, а може барем десетпати по толку ) иако секоја од нив трае час и половина. На imdb има 7.1. Јас не би одел толку високо. Ова не значи дека серијава е многу лоша. Си има добри моменти, но според мене не доволно. Едноставно, ова е една од оние серии кои откако еднаш човек ќе ги изгледа (барем поголемиот дел од луѓето), можеби немда да биде нешто ептен незадоволен, ама тешко дека ќе сака да гледа и реприза.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.230
Поени од реакции
14.571
Пошто дел од сериите кои ги имав ги изгледав/завршија а другиот дел се приближуваат до својот крај (Touch, Awake, GoT) да прашам за совет кои две од овие да ми бидат следни?

На список ми се:
Boardwalk Empire
The Killing
The Confession
Person of Interest
Jericho

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Пошто дел од сериите кои ги имав ги изгледав/завршија а другиот дел се приближуваат до својот крај (Touch, Awake, GoT) да прашам за совет кои две од овие да ми бидат следни?

На список ми се:
Boardwalk Empire
The Killing
The Confession
Person of Interest
Jericho
The Confession не треба да ти биде на список......10 епизоди со 5-6 минути епизода, тоа се завршува за саат време :) А вреди да се изгледа.
Boardwalk Empire одамна ми е ставена на чекање, ќе биде и таа во скоро време, Jericho појма немам која е искрено, Person of Interest не ми привлече внимание, така да од мене совет The Killing.
Добра серија, одлични актери, супер глума, мрачна атмосфера (дожд ќе се изнагледаш), интересна приказна и добри пресврти (шо епитети и дадов на серијава...).
Вторава сезона уште 3-4 епизоди и ќе завршува, така да можеш да ја почнеш ни фали уште некој во темана да имаме со кого да ја дискутираме :)

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.299
Jeriho ја даваја на сител едно време, постапокалиптична, нешто така беше. Не е лоша, ама мислам не е завршена серијата, откажана е.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Како може да гледате по 325 серии одеднаш бе !? Секогаш се чудам. :D

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Лесно е да се гледа, тешко е да се изгледа :D

Летово на пример излегуваат епизоди само од 2 серии што ги гледам

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496

На список ми се:
Boardwalk Empire
The Killing
The Confession
Person of Interest
Jericho
Абре гледајте ги Harper's Island и Persons unknown. Совршени серии, а многу слаб публицитет тука.

Член од
17 септември 2008
Мислења
643
Поени од реакции
485
Абре гледајте ги Harper's Island и Persons unknown. Совршени серии, а многу слаб публицитет тука.
Person Unknown е ептен добра, штета што нема да има продолжение, а Harper's Island...ми се скрши филмот на крај ама не е лоша, цело време си во тензија.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.230
Поени од реакции
14.571
Интересно, фала на предлозите.
И така повеќе сакам да гледам кратки серии (1-2 сезони) отколку да заглавам со некоја што веќе има снимено 5-6 сезони.

Пошто двете се кратки обавезно ги ставам на листа :)
--- надополнето: 26 мај 2012 во 11:00 ---
Па не се многу, на пример у моментов GoT, Awake i Touch пошто се у тек така да имаш само 3 неделно што не е многу
Ако останам само на една ќе пукнам цела недела :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740

На список ми се:
Boardwalk Empire
The Killing
The Confession
Person of Interest
Jericho
А да пробаш со Шерлок или Фринџ? Првава има досега две сезони по три епизоди од по саат и пол. На Фринџ пред некоја недела и заврши четврта сезона. Јас сега баш ја загледав серијата ептен ми се допадна. А Шерлок е нешто што секој мора да го види.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom