Отровни стрели на Груевски кон НАТО

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Jas gi citam drzavite od EU , tolku se u muka od niv sto germanskata policija iskoci duri u Ceska ili Slovacka da patroliraat samo niv da ne gi pustaat vnatre u EU .
Toa sto ekonomski se mocni neznaci deka ke ni donesat med tuka , pa tamu povekemina ziveat vo beda i siromastija .
Ostaj ti toa sto drzavata nivna ima ekonomski rast , toa e normalno deka od NULA pocnaa .
Не те разбрав третиот збор што ти е ЧИСТАМ или ЧИТАМ државите од еу., а ако ги читаш како ги читаш па и јас да ги прочитам

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Citam=ЧИТАМ :)
http://shardsofchina.wordpress.com/2012/02/29/chinas-economy-whats-in-a-measure-of-poverty-anyway/

"In fact according to estimates from the United Nations there are around 300 million people living below the internationally defined line of absolute poverty. That’s $1.25 a day to you and me and works out at just over $450 a year."
Види шефе да имав под 100 IQ ке можеше да ме возиш кина има над 1. 3 милијарди жители а ти си се фатил за тие најдолните 300 милиони по стандард. Дај да видиме колку милионери и милирдери има во кина дај да видиме дека 40% од цементот во светот се троши во Кина. дај да видиме дека Кина стана 2 ра Економија во свет и дека за 10 -15 години ке ја престигне Америка и ке стане најголема светска економија.Додека светот беше во рецесија кина ја осети светската криза така што нивниот раст на БДП од 10% раст почна да расте со 6% раст што за западна Европа и Америка е мисловна именка 6%раст и во време на експанзија а да не збориме за рецесија.За разлика од Америка која е во долгови до гуша Кина ги поседува најголемите девизни резерви на светот. И сега :pos: Америка и еу бараа да позајмат пари од кина а кина кулутно ги одјеба затоа што не доби повеке права и фукнции итн во ммф и светска банка итн...... да не редам натака нема потреба секој кој имар 80iq сфаќа кај иде водата

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.506
Поени од реакции
27.325
Jas gi citam drzavite od EU , tolku se u muka od niv sto germanskata policija iskoci duri u Ceska ili Slovacka da patroliraat samo niv da ne gi pustaat vnatre u EU .
Toa sto ekonomski se mocni neznaci deka ke ni donesat med tuka , pa tamu povekemina ziveat vo beda i siromastija .
Ostaj ti toa sto drzavata nivna ima ekonomski rast , toa e normalno deka od NULA pocnaa .
Види шефе да имав под 100 IQ ке можеше да ме возиш кина има над 1. 3 милијарди жители а ти си се фатил за тие најдолните 300 милиони по стандард.
Лион, читај погоре и разбери убаво. Кина има моќ да не направи малцинство. Тие 300 милиони кои живеат во беда со 450$ годишно, се капацитет и сите во ист момент би дошле во Македонија во потрага по подобар живот па макар и да работат за 50 евра месечно. А тука нашите газди(како и сегде што е низ светот), без проблем би ги примале. И за кратко време процентите во државава драстично би се измениле.

Во Белград, според некои извори, од времето на Милошевиќ се донесени околу 50.000 Кинези, некои други извори зборат за бројка од 20.000. Виситината е негде помеѓу, но факт е дека Србите почнуваат да си имаат проблеми со нив.

Така да, опцијата Кина и мене некако не ми се допаѓа, макар и да остане на економска соработка.
--- надополнето: 21 мај 2012 во 07:43 ---
Значи тогаш тој е оној кој е лицемерен и плачипичкар. Или отворено зборувај и откажи се, или не мели напразно. Од една страна уа не нејќат, од друга не се откажува. Што тогаш плаче?
Многу сме во тешка ситуација за да кажеш плачишичкар. Не е изјавата дека се откажуваме од НАТО, и на крајот на краиштата ако ние се откажуваме од НАТО, тешко дека НАТО ќе се откаже од нас. Ние сме во агендатата на НАТО, тоа го има и на хартија, а тоа се гледа и во пракса. За да не ме сватиш погрешно, морам да напомнам дека сме ние во агендата на НАТО, не како народ или држава, туку како територија. Тоа е причина што како што стојат работите во моментов, немаме многу простор за маневар и секое отворено откажување од НАТО би не направило мета.

Политички, ваква е изразување на длабоко незадоволство од политиката на НАТО и јасно посочување на причината за тоа. Поентата е дека НАТО си има проблем со приемот на Македонија, а не Македонија. Промена на име и идентитет на еден народ е нешто што нема да се случи. :)
--- надополнето: 21 мај 2012 во 07:53 ---
Планот го пишав претходно.

1. Треба да расчистиме внатрешно ние македонците со петтата колона и да се стави крај на скриените субверзивни мисли што извираат од несвесната југоносталгија. Најверојатно на избори каде тоа ќе биде главната тема или на пак референдум.

2. Потоа се бара членство во НАТО со недвосмислена порка дека име и идентитет не менуваме. Ако 1) и 2) е неуспешно тогаш гледај 3б) доле.

3а. Добиваме некакво членство што ќе ги задоволи сите или

3б. ќе се делиме и тогаш ќе мора да избереш на која страна од границата ќе сакаш да живееш.
Незнам што мислиш под делење, но ако под поделба мислиш отцепување на еден дел кај што живеат Албанци, тешко дека таа политика ќе ја води НАТО.

На пример, доколку би се одцепил еден дел од Македонија кај што живее Албанско население, другиот дел уште помалце би можел да се натера да го смени името. Во таков еден случај, НАТО ќе остане без инструменти за притисок да во тој дел тера своја агенда и тоа би значело НАТО да се откаже од тој дел, пошто после таква една поделба, која ќе биде директна последица на НАТО политиката, никој нема да сака во НАТО.

Повеќе ми е веројатно сценариото да бидеме поделени помеѓу Албанија и Бугарија. Доколку е тоа агендата на НАТО јас мислам дека веќе се водат преговори. Како индикации за тоа, можам да речам дека се, Илирида на Халили, АНА, АКТОШ и моменталните напори за дестабилизација, кои идат во таа насока. Додека од другата страна загриженоста за бугарскито население (читај бугарските државјани) во Република Македонија, нели се испаничи Бугарската јавност дека можеби еден од убиените бил Бугарски граѓанин. Толку не се крена фама и кога се преврти бродот и се издавија еден куп Бугари од Бугарија

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
BRAVO GRUJO, sega treba da si gi povleceme vojnicite i da se svrtime kon Rusija ili na drugo mesto

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Ti da bese realen , barem edna recenica ke go pisuvase "stvarno be majkata , ova e nas problem a Albancite ne cekaat veke so decenii i nikogas ne cuvme ni A ni B od niv "
кого тоа албанците чекаат?! ги чекаат Македонците да го решаваат и нивниот проблем како државјани на Македонија!? па вклучете се и вие во решавање на проблемот, активирајте ги вашите нарко врски што ги имате за косово, за промена нека работат малку и за доброто на оваа и ваша држава.се додека тоа не го направите, вашето чекање се споредува со чекањето како она на хиените, проучи ги малку какви животни се и како они чекаат!

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
BRAVO GRUJO, sega treba da si gi povleceme vojnicite i da se svrtime kon Rusija ili na drugo mesto
Е друго место каде... Ал Каеда? :icon_mrgr: Него, комуниста сум, ама со подршка за Грујо на оваа тема. Така треба.

Член од
4 мај 2012
Мислења
183
Поени од реакции
90
Мислам дека дел од решението е склучување опширен одбранбен пакт со Турција, стационирање турски трупи и материјал како и соработка на сите нивоа од одбраната (пример заедничко патролирање на границите). Таквата надворешна гаранција за континуитет на Македонија како држава и систем ќе може донекаде да ги донесе инвеститорите, барем оние кои се на работ за да вложат во овој момент.

Бидејќи Турција е НАТО членка, овој пакт би бил некакво индиректно членство во НАТО иако не е замена се разбира.

Самото барање на овој пакт ќе предизвика реакции од НАТО членките и токму тоа е целта на премиерот и мислам дека е дел од новата стратегија за името. Влоговите се овде поголеми него досега ама мислам дека немаме веќе што да бараме во преговори и пропратните условувања, тоа стана веќе јасно од интервјуто на премиерот.

Делењето на Македонија е за жал актуелна опција дури и денес. Сепак мислам дека нема да се дозоли такво силување бидејќи е веќе прекасно за менување идентитет (пример бугарски) и тоа нема да помине кај македонците ни трошка.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Србите еден аир од Русија што видоа, што да ти кажам. :pos:

Студената војна заврши пред 30 години, нема веќе 2 блока, нема 2 опции, само една е за жал.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Во Чикаго се повторија заклучоците од Букурешт - Македонија ќе добие покана за НАТО по решавање на спорот со Грција

Македонија | 21. мај 2012 - 11:34
Земјите - членки на НАТО Алијансата ги усвоија заклучоците од самитот, за Македонија е повторена препораката од самитот во Букурешт, дека покана ќе има кога се постигне решение за спорот околу името со Грција.

Share2
„Македонија ќе добие покана за членство во НАТО веднаш штом се постигне заедничко прифатливо решение за името во рамките на Обединетите Нации и силно повикуваме на интензивирање на тие напори“
Ова стои во декларацијата што ја усвоија земјите членки на НАТО на самитот што се одржува во Чикаго.
„Брзото решение и членството што ќе следи ќе придонесе за стабилноста во регионот. Ги охрабруваме преговорите да продолжат без натамошно одложување и очекуваме што побрзо да завршат. Ние ги поздравуваме и продолжуваме да ги подржуваме реформските напори во земјата. Исто така ги охрабруваме напорите за натамошно градење на мултиетничко општество. Го цениме учеството на Македонија во нашите операции и улогата што ја има во регионалната соработка, ја вреднуваме и долгорочната посветеноста во пристапувањето кон НАТО Алијансата“ – стои во усвоените заклучоци на самитот во Чикаго.
Американската државна секретарка Хилари Клинтон, ќе се сретне со претставниците на Македонија, Босна, Црна Гора и Грузија за да се договорат идните планови за соработка. - Се напоменува во декларацијата.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Поранешните секретари за одбрана на САД, Доналд Рамсфелд и Вилијам Коен и поранешниот секретар за одбрана и советникот на Бил Клинтон, Сенди Бергер испратија писмо до американскиот претседател Барак Обама во кое бараат да не се одложува повеќе поканата за прием на Република Македонија. Во писмото меѓудругото тројцата „лобисти“ за наше членство во Алијансата подвлекуваат дека Македонија ги исполни сите услови за членство и е еден од најголемите поддржувачи на мисијата на НАТО во Авганистан според бројот на жители.

Член од
4 мај 2012
Мислења
183
Поени од реакции
90
Мислам дека ниедна мала држава во историјата немала ваква поддршка и завземање позитивен став од толку голем број влијателни како Македонија за членството во НАТО. Единствената пречка е Грција и мислам дека се поизолирани стануваат во нивната ирационалност. Сега треба да се покаже тоа и тие да се предизвикаат да превземат понатамошна непромислена акција бидејќи и самите не се способни да правилно одлучуваат во моментов.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
ете јас те ценам како рамноправен граѓанин на оваа држава и спрема постовите умерен албанец.
сега прашањето е како според тебе би требало мнозинскиот народ да постапи, и уште поважно како албанците би се поставиле во таа ситуација.
има неколку факти кои на сите горе долу ни се јасни, а тоа е дека:
за да не примат во нато и еу треба да исполниме услови кои во најмала рака се перверзни и не само ние туку мислам дека нема земја која би ги прифатиле тие услови или народ кој би се сложил на тоа.
значи еу и нато како опција во моментот отпаѓа, не дека ние не сакаме туку дека тие не нејкат.
и нормално во таква ситуација дека чим те нејкат ке си го бараш чарето со други. со сила убавина не бива.
јас соработката со кина и русија и другите ја гледам на економски план.
значи прашањето е дали албанците и македонците би сакале да живеат во држава која е надвор од такви структури како еу и нато, но при тоа гледано до економска страна живееме добро.
хипотетички зборувам што би било кога би било ако на пример извозот према кина русија и други ги задоволува нашите производствени капацитети, а нивните инвестиции и не само нивните ги задоволуваат нашите потреби од работна сила. или со други зборови живееме со еден стандард кој е сличен на околината околу нас( да не очекуваме дека ке ја стигнеме германија за брзо што е и реално).
дали албанците попрво би сакале да бидат во нато и еу или надвор од таму но со полн стомак.
дали би влегле во нов конфликт само за да бидат во нато кој би им гарантирал безбедност баш од нов конфликт, или би живееле мирно без конфликт надвор од нато. затоа што реално единствена воена опасност доаѓа токму од нив.
дали албанците би изигравале 5 колона или би се солидализирале со македонците како рамноправни граѓани за да оваа држава види подобри економски денови, веќе кога вратите во нато и еу ни се затворени не од економски туку од политички причини. што би ни фалело ако стандардот ни се крени а не сме ни таму ни таму.мислам што побрзо би одбрале.
војна или конфликт само ради тоа што не сме во нато и еу или мир и соживот во држава која е надвор од нато и еу но економски би имала светла иднина.
искрено јас да се прашувам ако мене животниот стандард ми е доволно висок , ако платата ми е доволна да си ги дозволам сите луксузи што можат и тие да си ги дозволат, мене многу би ми било гајле дали сум во нато и еу. немам ни потреба да бидам. и сигурен сум дека ниедна земја дали таа била членка или не на нато или еу нема да ме врати на граница и нема да дозволи моите пари да ги трошам во нивната земја, дека нема да соработува на економски план. бизнисот не познава граници. мене никогаш во грција не ми рекле дека моите пари не вредат и не сакаат да ми ги земат само дека сум од македонија или дека сум македонец.
македонците се изјаснија што и како. сега е битно албанците како би се поставиле.
ете тоа ме интересира од тебе како рамноправен граѓанин во оваа држава и умерен албанец по ставовите кои ги читам тука на форумот. што очекуваш од албанците како тие би се поставиле или би требало да се постават спрема тебе.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Муабетот што го правев со jamajka во врска со националното единство по ова прашање
Опозициските пратеници длабоко загрижени за Анти-НАТО ставовите на Груевски

Писмо му пишале...ова биле Анти-НАТО ставови, изолација, бла бла...
http://sky.mk/makedonija/22536-Пратениците-длабоко-загрижени-за-анти-НАТО-ставовите-на-Груевски.html

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Grcija ke se vrati na drahmata ke izlezeod evozonata taka da nema koj da ne sopira poveke, taka da koga ke se vrati na drahmata nie ke bideme bogovi za niv ,,so 100 evra 20 dena na odmor

Kajgana Shop

На врв Bottom