Jas gi citam drzavite od EU , tolku se u muka od niv sto germanskata policija iskoci duri u Ceska ili Slovacka da patroliraat samo niv da ne gi pustaat vnatre u EU .
Toa sto ekonomski se mocni neznaci deka ke ni donesat med tuka , pa tamu povekemina ziveat vo beda i siromastija .
Ostaj ti toa sto drzavata nivna ima ekonomski rast , toa e normalno deka od NULA pocnaa .
Види шефе да имав под 100 IQ ке можеше да ме возиш кина има над 1. 3 милијарди жители а ти си се фатил за тие најдолните 300 милиони по стандард.
Лион, читај погоре и разбери убаво. Кина има моќ да не направи малцинство. Тие 300 милиони кои живеат во беда со 450$ годишно, се капацитет и сите во ист момент би дошле во Македонија во потрага по подобар живот па макар и да работат за 50 евра месечно. А тука нашите газди(како и сегде што е низ светот), без проблем би ги примале. И за кратко време процентите во државава драстично би се измениле.
Во Белград, според некои извори, од времето на Милошевиќ се донесени околу 50.000 Кинези, некои други извори зборат за бројка од 20.000. Виситината е негде помеѓу, но факт е дека Србите почнуваат да си имаат проблеми со нив.
Така да, опцијата Кина и мене некако не ми се допаѓа, макар и да остане на економска соработка.
--- надополнето: 21 мај 2012 во 07:43 ---
Значи тогаш тој е оној кој е лицемерен и плачипичкар. Или отворено зборувај и откажи се, или не мели напразно. Од една страна уа не нејќат, од друга не се откажува. Што тогаш плаче?
Многу сме во тешка ситуација за да кажеш плачишичкар. Не е изјавата дека се откажуваме од НАТО, и на крајот на краиштата ако ние се откажуваме од НАТО, тешко дека НАТО ќе се откаже од нас. Ние сме во агендатата на НАТО, тоа го има и на хартија, а тоа се гледа и во пракса. За да не ме сватиш погрешно, морам да напомнам дека сме ние во агендата на НАТО, не како народ или држава, туку како територија. Тоа е причина што како што стојат работите во моментов, немаме многу простор за маневар и секое отворено откажување од НАТО би не направило мета.
Политички, ваква е изразување на длабоко незадоволство од политиката на НАТО и јасно посочување на причината за тоа. Поентата е дека НАТО си има проблем со приемот на Македонија, а не Македонија. Промена на име и идентитет на еден народ е нешто што нема да се случи.
--- надополнето: 21 мај 2012 во 07:53 ---
Планот го пишав претходно.
1. Треба да расчистиме внатрешно ние македонците со петтата колона и да се стави крај на скриените субверзивни мисли што извираат од несвесната југоносталгија. Најверојатно на избори каде тоа ќе биде главната тема или на пак референдум.
2. Потоа се бара членство во НАТО со недвосмислена порка дека име и идентитет не менуваме. Ако 1) и 2) е неуспешно тогаш гледај 3б) доле.
3а. Добиваме некакво членство што ќе ги задоволи сите или
3б. ќе се делиме и тогаш ќе мора да избереш на која страна од границата ќе сакаш да живееш.
Незнам што мислиш под делење, но ако под поделба мислиш отцепување на еден дел кај што живеат Албанци, тешко дека таа политика ќе ја води НАТО.
На пример, доколку би се одцепил еден дел од Македонија кај што живее Албанско население, другиот дел уште помалце би можел да се натера да го смени името. Во таков еден случај, НАТО ќе остане без инструменти за притисок да во тој дел тера своја агенда и тоа би значело НАТО да се откаже од тој дел, пошто после таква една поделба, која ќе биде директна последица на НАТО политиката, никој нема да сака во НАТО.
Повеќе ми е веројатно сценариото да бидеме поделени помеѓу Албанија и Бугарија. Доколку е тоа агендата на НАТО јас мислам дека веќе се водат преговори. Како индикации за тоа, можам да речам дека се, Илирида на Халили, АНА, АКТОШ и моменталните напори за дестабилизација, кои идат во таа насока. Додека од другата страна загриженоста за бугарскито население (читај бугарските државјани) во Република Македонија, нели се испаничи Бугарската јавност дека можеби еден од убиените бил Бугарски граѓанин. Толку не се крена фама и кога се преврти бродот и се издавија еден куп Бугари од Бугарија