- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Дадов „ ми се допаѓа “ на сите што дискутираа за националноста на Волкашин. Но мислам дека се впуштате во јалова дискусија. Има мислења дека Волкашин бил Хрват ( потекнува од Ливно ). Бил совладател на Урош. А Урош е син на Душан Силниот и Елена. Елена пак била сестра на Иван-Александар, бугарскиот цар. А Иван - Александар дошол на власт со преврат, го симнал од власт Иван Стефан и неговата мајка Ана - Неда. Ана Неда била ќерка на кралот Милутин, тетка на Душан и жена на Михајло III Шишман. А Михало се развел од Ана Неда и се оженил со Теодора, ќерка на византискиот цар Михајло IX Палеолог. Ама затоа таткому на Душан, Стефан, го победил и го убил Михајло III Шишман во битката кај Велбужд во која учествувал и Душан и за тоа јавил на својата сестра Ана Неда. А, таткото на Душан, Стефан е син на Милутин од бракот со Ана. Ана е ќерка на Ѓорги I Тертер цар на Бугарите. Ѓорги I Тертер во бракот со Марија го добили синот Теодор Светислав. А Теодор Светислав ..... И така натаму
Признајте дека ве збунив.Ова е само дел од приказната и можете да видите колку е јалово да дискутирате за националноста на Волкашин.
За мене е битно дека тој владеел од Прилеп, а Прилеп е Македонија.
Затоа дискутирајте за темата - Битката на Марица.
Важно е дека по оваа битка, вазали на Султаните станале владетелите, на Византија, Македонија, Бугарија, Србија
Признајте дека ве збунив.Ова е само дел од приказната и можете да видите колку е јалово да дискутирате за националноста на Волкашин.
За мене е битно дека тој владеел од Прилеп, а Прилеп е Македонија.
Затоа дискутирајте за темата - Битката на Марица.
Важно е дека по оваа битка, вазали на Султаните станале владетелите, на Византија, Македонија, Бугарија, Србија