Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Ај бе шо се будалиш ! тежок факултет е иди учи нешто полесно или воопшто не учи факултет ако не ти се свиѓа системот е ТОЈ и би резултирал со сто пати пообразовани студенти него ли стариот систем (оној по којшто е мојот факултет филозофски)
--- надополнето: 17 мај 2012 во 15:41 ---

Не те натераа да се запишеш ...
Ќе учев нешто друго, ама ниеден студент на правен незнаеше дека ке биде ваков системот...мене никој не ме нтерал со сила да се запишам, ама можеа да ги објаснат условите какви ке бидат и на кој начин ке се студира, така да не ти држи вода муабетот!

Пак уште некои гледам и ги бранат сиве измени што ги прает овие:facepalm:
Шо требит да учиш многу значит стварно требит.Уставно имат предметов 600 страни.Јас одам на полагање професоров ме прашвит три прашања и ајде зборувај.Па мамата ваша предходната генерација со есеии од дома напишани одеа на полагање.Најтрагично е шо дипломити ни се исти и уште тие ќе имет повисок просек и ќе ни ја земет работата:гомце:
Ова со презапишвењево им е најголема глупост до сега:pos:Добро МОРАТ сите студенти да исчистет година јуни(крајот на јуни а можда и јули ќе не фатит да имаме уште испити)? И ајде сега некој шо не положил(од оправдани/неоправдани причини)да удриме по џебот.Шо ова им е некој начин да не мотивирет да учиме?А и среќата имат мнооогу улога на овој усен испит кај шо ти поставуват 3 прашања.И да си се турел од учење мојт баш за нешто шо незнајш да те прашат и да те паднит.То шо немаме распуст да не прам ич муабет...На економски факултет 1 месец зимски распуст(ние имавме ЦЕЛИ 3 дена т.е мојата група беа среќници другите ни толку немаја:giggle:)Завршени се сега на економски од 15ти МАЈ а ние ќе сме на фаакултет до 1 ЈУЛИ!Плус еден месец задолжителната пракса.И можда ако сме успеале да исчистиме се ќе успејме да здивниме 1 месец за разлика од економски кај шо им се збират по 5 месеци да се слободни бетер од средно се.Плус колоквиумите ни се на 18,19,20,21,22 а на другиве факултети на 5,10,15 шо имет по 5 дена едни 100 мизерни страни да научат.Значит измалтретирани сме скрос во секој поглед!Најтрагично е шо ко ќе видет дека вака не ојт ќе го вратат стариот систем и ние ќе сме само една (светла/темна) дамка во историјата на Правниот факултет Јустинијан Први-Скопје. Крај краева ако сакет толку да ојме на испит нека немат колоквиуми бе!Кој кур ми прајш по 6 пати стресој ко никој не ни ги гледат после колоквиумите.Ама така немат да может да напрајш дека ако не положиш колоквиум поправен да го презапишиш предметот и од каде после пари?!Све е то тактика(y)

Проблем им е и учењето ако не им беше лесно ќе поминеа.
Кај нас цената на еден кредит беше 100 ден плус 20 евра за предметот, кај некои проф мораше да се презапише предметот кај некои не. Сигурно проф нема мотив да ги бутне оние кои имале 15 од 15.

Кај нас имаше еден Аристотел го знаат оние од ФЕИТ секој колоквиум му беше 20 поени и мораше 18 да имаш за да положиш а на секоја сесија на усно сите беа присутни кога се полагаше за да не дојде до тоа да се фаќаат врски и слични работи и сите ги буташе. Од 150 студенти само 20 поминаа а тоа беа најдобрите и најредовните студенти оние кои имаа желба да научат и се запишаа на тој факултет за да учат не да се ладат, а оние другите 130 чекаат шанса срцето да му омекне и да им стави 6 на лепи очи.

Прашањата му беа едноставни и прости а тие 130 студенти ни тоа не го одговорија едвај уста отворија. Е кажи ми сега како не заслужуваат да ги платат тие кредити и да презапишат предмет? :tapp:
Заслужуваат да ги земеш и со индексот во рака да ги пратеш да си одат дома и никогаш повеќе да не се вратат на таој факултет.
Им кажа да направат скриншот од тоа што го направиле и да му го пратат на меил симулација беше нешто нема врска сега тоа они сликале со мобилен. :eek: :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

А на овие од правен ем и ја намалиле границата која се смета дека си положен ем ни тоа не го научија. Па затоа професорите ќе ги ограбуваат и ако немаш потпис се плаќаат кредитите.
А интересира ме дечкото нека каже колку студенти се положени и ќе спасат 40 евра и дали тие се со натприродна интелигенција и роботи па научиле се и колку прашања има одговорено па се жали. :)

Стварно не ми е јасно како може да дозволат да дојдат до тоа ниво, сами се криви не научиле ако сакаат да продолжат ќе плаќаат и крај!
За се си има некаква казна не може сите така да поминуваат мора да се стави ред на секој факултет да се применува ова. Овоа ќе го сватат оние кои завршиле факултет со учење и голема желба а тие што сеуште учат нормално дека ќе се противат, кој не сака полесно да заврши.

По што јас завршив со 9.2 просек а некои ќе завршат едвај со 6.2 и ќе ми го јадат лебот со помош на партија и ќе ме прават будала и затоа сакам да се направи се што е можно за да завршат само они кои навистина заслужуваат по што државата ни е полна со неквалитетни кадри и оние на кој им е факултетот им е место каде што ја убиваат досадата и место за зафрканција да ја платат најголемата казна. :)

Ајде вака сеа ке испадне и дека се фалам...
Имам положено 3 од 4 предмети од прв семестар( тие три предмети ми се со просек 9 (10,10 и 7)).Никој не се жали за тоа што има многу за учење, или несакаш да сфатиш или само тераш инает!
-Проблемот е тоа што на секои 2 минути менуваат системи, носат одлуки, а воопшто не се консултираат со студентите(и да речеме дека не треба да се консултираат), нивна должност беше да не известат за ова уште пред да се запишеме!!!
Сега сфаќаш каков е проблемот, не е за учење, туку како се манипулира со нас се со цел да се земат што повеќе пари од студентите!!!
-ЕПА ИЗВИНЕТЕ АМА СО МОЈАТА ЕКОНОМСКА СИТУАЦИЈА ДОМА ЈАС НЕМОЖАМ ДА СИ ДОЗВОЛАМ ТОЛКАВИ ТРОШОЦИ КОИ ГИ НЕМА НИТУ НА ЕДЕН ФАКУЛТЕТ ОСВЕН НА ПРАВЕН И ТОА ВАЖАТ САМО ЗА ПРВА ГОДИНА!!!

Имам положено 3 од 4 предмети од прв семестар( тие три предмети ми се со просек 9 (10,10 и 7)).Никој не се жали за тоа што има многу за учење, или несакаш да сфатиш или само тераш инает!
-Проблемот е тоа што на секои 2 минути менуваат системи, носат одлуки, а воопшто не се консултираат со студентите(и да речеме дека не треба да се консултираат), нивна должност беше да не известат за ова уште пред да се запишеме!!!
Сега сфаќаш каков е проблемот, не е за учење, туку како се манипулира со нас се со цел да се земат што повеќе пари од студентите!!!
-ЕПА ИЗВИНЕТЕ АМА СО МОЈАТА ЕКОНОМСКА СИТУАЦИЈА ДОМА ЈАС НЕМОЖАМ ДА СИ ДОЗВОЛАМ ТОЛКАВИ ТРОШОЦИ КОИ ГИ НЕМА НИТУ НА ЕДЕН ФАКУЛТЕТ ОСВЕН НА ПРАВЕН И ТОА ВАЖАТ САМО ЗА ПРВА ГОДИНА!!!

Грмуш не се мачи ич. Човек кој не студирал на тој факултет нема поим што му збориш. Како би имал, кога и самите студенти на Правен немаат поим што се случува и се шашардисани од ад хок одлуки. Абе од ракав тресат цени, правила, еден семестар едно, друг друго. Јас те разбирам. 5 години им ги трпев будалаштините и уште не можам да го завршам зашто ми бапнаа цени кои не беа предвидени никаде. Ама имало и полошо гледам. Вие сте им новите заморчиња. И најтрагичното е што ништо не може да се направи. Па пак нека се цепидлачи министерот за образование ( кое детиште и да е сега министер) дека партиципациите се намалени. Кој намалени бре, ко ќе собереш колку те коштаат спорадични трошоци како на приватен да си завршил.

Добро ти во првиот пост кажа дека ве бутнале поради тоа што не сте одговориле толку прашања како што е требало за да го поминеш кол. А од тоа заклучив дека проблем е учењето и затоа пишав дека треба да учеш а не да се ладеш и да се молеш господ да ти помогне.
Сега, ни укинаа шанса за преполагање на предмет, тие што ги паднаа колоквиумите со 9 точни одговори(пред да се донесе одлуката дека се полага со 8) не им се признаваат колоквиумите како положени и сите кои се најдоа во таква ситуација се приморани да го презапишат цел предмет( 8 евра од кредит) за да имаат шанса повторно да полагаат!
Епа сеа тоа било пред законот јбг важело со 10. Најверојатно ви кажале од кога ќе се применува тој начин, сте знаеле и сами сте криви.
Ем ви намалиле на 8 за да поминете а тоа најверојтно ќе го применуваат од следниот кол не од овој што ве бутнале.
Поените од редовност на некои факултети се укинаа уште пред 3 години тоа не е ништо ново, значи и јас сум имал -20 бода.
Со 42 бода се презапишуваше предметот не се важеа 20 бода од редовност и активност/вежби само имавме 10 од семинарска другите 32 (мин 16 од 20 поени колку што беше еден кол ) после тоа писмен/усмен дел околу 60 бода беше од кој мора да одговориш 50% и исто и некои проф даваа поправен а некои не и според тоа 6-ката беше на 61 а кога имаше и усно може и се да одговореш и да добиеш 6 со 81 бод.
Прва година си ќе се научеш како идат тие работи.
Според ЕКТС на кол мора најмалку 65% да имаш одговорено.

Мора да знаеш дека факултет не се завршува само со плаќање на партиципацијата затоа од 500 евра е намалена на 200 и другите 300 идат во други давачки и тие ги зимаат сакал или не сакал!!!!
Сега на крај и семинарските ќе ги платете по 100 ден од предмет. А ако го презапишеш предметот имаш казна околу 20 евра е затоа што немаш оценка кога ќе се запишеш втора година. Овие трошоци ги има и на други факултети помирите се дека година не се поминува без да дадеш 500 евра.

Кај нас и да се кренат студентите и да излезат на протести одма некој ќе се јави и ќе рече... ааааааа партиски се ! .. секогаш го прават тоа.. за секој протест они наоѓаат политичка позадина, работава испаѓа како стварно ние да сме презадоволни од нашава држава и како некој сосила да прави проблеми..

Па што мислиш, на кого му одговара ова? На партиски лигуши, да не не.
Само не знам дал со книшка може оцена да се земе (n)
Будала јас, што не извадив од ДПА, 10 00 просек ќе имав.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 17:35 ---
Грмуш не се мачи ич. Човек кој не студирал на тој факултет нема поим што му збориш. Како би имал, кога и самите студенти на Правен немаат поим што се случува и се шашардисани од ад хок одлуки. Абе од ракав тресат цени, правила, еден семестар едно, друг друго. Јас те разбирам. 5 години им ги трпев будалаштините и уште не можам да го завршам зашто ми бапнаа цени кои не беа предвидени никаде. Ама имало и полошо гледам. Вие сте им новите заморчиња. И најтрагичното е што ништо не може да се направи. Па пак нека се цепидлачи министерот за образование ( кое детиште и да е сега министер) дека партиципациите се намалени. Кој намалени бре, ко ќе собереш колку те коштаат спорадични трошоци како на приватен да си завршил.

Ама види, на приватен добиваш повеќе. Заштедени нерви, и однос према тебе како човек, а не амеба.

Ама види, на приватен добиваш повеќе. Заштедени нерви, и однос према тебе како човек, а не амеба.

Нејсе тоа. За друго станува збор. Човек се запишува на државен прво зашто нема толку пари, второ заради квалитет. И двете работи ги изгуби државниот факултет како предност пред приватните. На почеток се кажуваат правилата, а не лешперски откако си се запишал. Па после немаш пари да платиш да дозавршиш и што си направил? Парите во бунар, а ти полуписмен и без диплома. Знаењето е сила и моќ.

Абе никој нема да ви земе работа не се секирајте, кај има работа со правен?

По што јас завршив со 9.2 просек а некои ќе завршат едвај со 6.2 и ќе ми го јадат лебот со помош на партија и ќе ме прават будала и затоа сакам да се направи се што е можно за да завршат само они кои навистина заслужуваат по што државата ни е полна со неквалитетни кадри и оние на кој им е факултетот им е место каде што ја убиваат досадата и место за зафрканција да ја платат најголемата казна. :)[/quote]

Да еве пример јас ти го јадам лебот а немам ни факултет а земам плата што ти можеш да ја сонуваш,затоа не бладвај глупости туку прилагоди се на условиите кој ги нуди ,,државата,,...ти ако сакаш можеш да зборуваш до утре дека заради таквите како мене пропаѓа државата но тоа е јебига нема друго чаре и самиот знајш дека е така,,,ти ако сакаш имај просек 10 но немаш ксмет пријателе...можеби звучам арогантно но тоа е реалноста запамти го логанот СНАЈДИ СЕ ПА ЖИВЕЈ пријателе

Ај шо го сменаја на потешко ај ќе прифатиш некако ма да и тука имат голема небулоза од типот - полагаш колоквиуми шо не ти значат нишо пошо се зависи од професорот кој можит да те паднит иако си имал максимален број на поени од колоквиумите , но ова со сесиите е врв . Самите професори првиот семестар ни кажвеа за 3те шанси кои ќе ги имаме за да после полагањето на казнената сесија во март ни соопштат дека нема повеќе 3 сесии...Јас на пример остајв еден предмет од прв семестар со умисла дека ќе го полагам во август за да сега дознам дека на тоа немам право...

Богами и ќе подразмислам иако и до сега мислев многу :D има решение и за ова на приватен само незнам каков е квалитетот баш таму, колку ќе те научат воопшто. Трета опција енологија и готово, и така тој кадар кај нас исто и како да го нема.

Ова ако го направиш верувај нема да згрешиш,истото и мене ми е во план само се мислам за каде :)

Добро утро за поскапото плаќање на кредити кога го презапишуваш. Уште пред 5-6 години е ова. Само да ви кажам дека ова не е исправно. Уште од прва година знам дека се плаќа поскапо презапишувањето, па и јас имам презапишувано предмети и така оваа година се формира ФИНКИ и испадна дека плаќањето поскапо кредити не било според ЕКТС, а парите што претходно ги дававме кај отидоа тоа никој незнае. А сега е ако слушаш некој предмет по трет пат автоматски те префрлаат во приватна квота.

Знаењето е сила, знаењето е моќ. Образованието е профитабилен бизнис.

• Ми се допаѓа
Reactions: `V`
Секогаш било се со цел да се земат повеќе пари од студентите и не само на вашиот факултет, туку тоа е насекаде.
Имај просек над 8.5 и не оставај повеќе од 1 предмет ми се чини беше, ќе ти ги вратат сите пари што си ги дал за факултетот :)

Добро ти во првиот пост кажа дека ве бутнале поради тоа што не сте одговориле толку прашања како што е требало за да го поминеш кол. А од тоа заклучив дека проблем е учењето и затоа пишав дека треба да учеш а не да се ладеш и да се молеш господ да ти помогне.

Епа сеа тоа било пред законот јбг важело со 10. Најверојатно ви кажале од кога ќе се применува тој начин, сте знаеле и сами сте криви.
Ем ви намалиле на 8 за да поминете а тоа најверојтно ќе го применуваат од следниот кол не од овој што ве бутнале.
Поените од редовност на некои факултети се укинаа уште пред 3 години тоа не е ништо ново, значи и јас сум имал -20 бода.
Со 42 бода се презапишуваше предметот не се важеа 20 бода од редовност и активност/вежби само имавме 10 од семинарска другите 32 (мин 16 од 20 поени колку што беше еден кол ) после тоа писмен/усмен дел околу 60 бода беше од кој мора да одговориш 50% и исто и некои проф даваа поправен а некои не и според тоа 6-ката беше на 61 а кога имаше и усно може и се да одговореш и да добиеш 6 со 81 бод.
Прва година си ќе се научеш како идат тие работи.
Според ЕКТС на кол мора најмалку 65% да имаш одговорено.

Мора да знаеш дека факултет не се завршува само со плаќање на партиципацијата затоа од 500 евра е намалена на 200 и другите 300 идат во други давачки и тие ги зимаат сакал или не сакал!!!!
Сега на крај и семинарските ќе ги платете по 100 ден од предмет. А ако го презапишеш предметот имаш казна околу 20 евра е затоа што немаш оценка кога ќе се запишеш втора година. Овие трошоци ги има и на други факултети помирите се дека година не се поминува без да дадеш 500 евра.
Секогаш било се со цел да се земат повеќе пари од студентите и не само на вашиот факултет, туку тоа е насекаде.
Имај просек над 8.5 и не оставај повеќе од 1 предмет ми се чини беше, ќе ти ги вратат сите пари што си ги дал за факултетот :)
Tреба да имаш просек над 8.5 и се да ти е положено во рок за да се кандидираш за стипендија од 2.500 ден месечно (мисе чини дека е толку извини ако грешам), и тоа прашање е дали ке ти ја доделат стипендијата...И не е проблем просекот и учењето ке кажам пак, проблемот е што се манипулира со нас!

Се запишавме на правен факултет за да го студираме тоа што го сакаме, да станеме правници,политолози и новинари, сметајки дека ние сме иднината на оваа држава!

Ни го сменија системот за полагање и оценување( требаше да положиме 2 колоквиуми кои ни беа услов за да идеме на усен испит, колоквиумите се состоеа од 15 прашања каде минимум беа потребни 10 одговори(66.6%) за да го признаат колоквиумот за положен, ни ги укинаа бодовите за активност и редовност). Но го прифативме тоа мислејки дека се работи за подобрување на квалитетот на студентите.
Подоцна сватија од факултетот дека многу студенти нема да можат да фатат услов за наредниот семестар па границата ја намалија на 8 точни одговори од 15 прашања(51%-како на сите други факултети), и успеаа да го смират револтот на студентите!!!
Сега, ни укинаа шанса за преполагање на предмет, тие што ги паднаа колоквиумите со 9 точни одговори(пред да се донесе одлуката дека се полага со 8) не им се признаваат колоквиумите како положени и сите кои се најдоа во таква ситуација се приморани да го презапишат цел предмет( 8 евра од кредит) за да имаат шанса повторно да полагаат!
- Плус за добивање на минимална оценка(6-ка) потребни се 61 поен од 100 ( а на сите други факултети потребни се 51 поен), и што е најтрагично секој студент зависи од расположението на професорот на денот на усниот испит!

* Епа драги мои, и покрај сите пари кои ги дававме на казнени сесии, господата од Правниот Факултет се незадоволни, па ке мора и да презапишуваме предмети!!! Место студентите од правниот факултет да се борат за своите права, како идни правници, политолози и новинари, нив им се кратат и оние основните права и рамноправност со другите факултети.
* Крајно бев изреволтиран кога дознав за оваа одлука ( да не крадат на поштен начин, врз основа дека сме потпишале договор со факултетот, договор каде не беа напишани промените во системот) и затоа ја отворив оваа тема!

СЕГДЕ ВО СВЕТОТ СТУДЕНТИТЕ СЕ ДВИЖЕЧКА СИЛА НА ОПШТЕСТВОТО, САМО КАЈ НАС СТУДЕНТИТЕ СЕ ПРЕДМЕТ ЗА МАНИПУЛАЦИЈА!
ВО ЗНАК НА ПРОТЕСТ ОТПИШЕТЕ СЕ!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom