Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Кај спомнав јас или било кој што е засегнат од ситуацијвава дека имало многу за учење. Да бе намалена е браво за надлежните што овозможуваат студии за 200 евра... најголема глупост на векот. Проблемот е... ме мрзи да ти објаснувам оди прочитај си, ако ти одговара свиркај си.
Да се жали дека било тешко и дека неможел да ги положи сите предмети тоа е проблемот што се запишуваат таму а тешко е реално тешко 300 страни книги има нормално дека нема да може сите да положат

Добро бре на прашања полагате толку ли не можете 10 од 15 да одговорете? Како така сакаш да бидеш адвокат, судија ако испитот си го положил со 6-ка и едвај си ги одговорил прашањата? Во право се професорите шо бараат повеќе знаење а не годишно минимум по 500 правници дипломираат па после немало работа е ќе нема.
Јас како што знам на правен секоја реченица е важна и треба да се знае. Ако редовно си ги учеш предавањата ќе нема проблем а вие учете еден ден пред испит.
Имам другар заврши на правен е после секое полагање дома си читаше се што е предавано губеше еден час дневно ама после кога дојде време за колоквиум он веќе си го знаеше тоа само си повторе и нема гајле.
Те сега има своја адвокатска канцеларија има многу клиенти веќе он на 23 год е успешен адвокат. А други негови колеги што сакаа како тебе да минат со 8 прашања и 6-ка мерат ги улиците.
Ако идете да се бунете за поените он може да ве пушти на усен испит за да не си направи проблем со деканот ама после нема да положите никогаш секој испит!
Не дреми на кајгана иди учи кога веќе си се запишал на правен не значи дека ќе поминеш како на машински или земјоделски. ;)
Што е 300 страни книга бе? Секој ден по 10 страни да учеш еве ти од колоквиум до колуквиум има 30 дена и тоа ако не го научеш отпиши се од факултет.

Да се жали дека било тешко и дека неможел да ги положи сите предмети тоа е проблемот што се запишуваат таму а тешко е реално тешко 300 страни книги има нормално дека нема да може сите да положат

Оф леле ја едно му зборувам он се фатил за материјалот. Ти ако немаш капацитет да совладаш 300 страни од предмет не го поставуај тоа и пред другите дека се исти, и дека нив им е обемен материјалот. Дискусијата е за трошоците и за системот кој е направен додатно пари да се исцедат од студентите.

Кај спомнав јас или било кој што е засегнат од ситуацијвава дека имало многу за учење. Да бе намалена е браво за надлежните што овозможуваат студии за 200 евра... најголема глупост на векот. Проблемот е... ме мрзи да ти објаснувам оди прочитај си, ако ти одговара свиркај си.
Кои црни 200 евра, толку е само партиципацијата. Пропратните скриени трошоци се уште толку.
ФАКТ е дека студентите ги молзат како овци.

• Ми се допаѓа
Reactions: `V`
Оф леле ја едно му зборувам он се фатил за материјалот. Ти ако немаш капацитет да совладаш 300 страни од предмет не го поставуај тоа и пред другите дека се исти, и дека нив им е обемен материјалот. Дискусијата е за трошоците и за системот кој е направен додатно пари да се исцедат од студентите.
Тоа е до ЕКТС системот мора да има такви додатни давачки не се кујзне колку високи 8 евра кредит али ако положиш ги НЕМАШ тие додатни давачки така да нема проблем тука ...

Добро бре на прашања полагате толку ли не можете 10 од 15 да одговорете? Како така сакаш да бидеш адвокат, судија ако испитот си го положил со 6-ка и едвај си ги одговорил прашањата? Во право се професорите шо бараат повеќе знаење а не годишно минимум по 500 правници дипломираат па после немало работа е ќе нема.
Јас како што знам на правен секоја реченица е важна и треба да се знае. Ако редовно си ги учеш предавањата ќе нема проблем а вие учете еден ден пред испит.
Имам другар заврши на правен е после секое полагање дома си читаше се што е предавано губеше еден час дневно ама после кога дојде време за колоквиум он веќе си го знаеше тоа само си повторе и нема гајле.
Те сега има своја адвокатска канцеларија има многу клиенти веќе он на 23 год е успешен адвокат. А други негови колеги што сакаа како тебе да минат со 8 прашања и 6-ка мерат ги улиците.
Ако идете да се бунете за поените он може да ве пушти на усен испит за да не си направи проблем со деканот ама после нема да положите никогаш секој испит!
Не дреми на кајгана иди учи кога веќе си се запишал на правен не значи дека ќе поминеш како на машински или земјоделски. ;)
Што е 300 страни книга бе? Секој ден по 10 страни да учеш еве ти од колоквиум до колуквиум има 30 дена и тоа ако не го научеш отпиши се од факултет.

Не е проблем учењето. И во ,,стариот,, систем не секој што се запишал, и завршил факултет.
Проблемот се ,,скриените,, трошоци, за почеток, и делот во кој тие ,,трошоци,, се крајно непотребни. Никој не се жали од самото учење (а ако се жали од учење, го утнал факултетот).
Проф. има мотив да те бутне. Ако предметот ти носи 5 кредити, пр. 8х5 тоа се 40 евра од САМО ЕДЕН студент, а замисли колку презапишуваат? Од тие 40 евра, добар дел самиот проф. ќе земе.

Не е проблем учењето. И во ,,стариот,, систем не секој што се запишал, и завршил факултет.
Проблемот се ,,скриените,, трошоци, за почеток, и делот во кој тие ,,трошоци,, се крајно непотребни. Никој не се жали од самото учење (а ако се жали од учење, го утнал факултетот).
Проф. има мотив да те бутне. Ако предметот ти носи 5 кредити, пр. 8х5 тоа се 40 евра од САМО ЕДЕН студент, а замисли колку презапишуваат? Од тие 40 евра, добар дел самиот проф. ќе земе.
Стариот систем било важно учењето тука си нема врска со учење може секој да заврши факултет жива глупост е ...

Тоа е до ЕКТС системот мора да има такви додатни давачки не се кујзне колку високи 8 евра кредит али ако положиш ги НЕМАШ тие додатни давачки така да нема проблем тука ...

А на пример, јас да треба да презапишам предмет, имам еден 7 кредити ми носи. Тоа се 56 евра, или во денари 3 444 денари. Поминале врскаџиите, поминале љубителите на првиот ред во амфитеатар, за другите... па не останало место.
Голем дел од студентите во Скопје плаќаат кирија, сметки, храна, и баш не им стигнуваат пари и за презапишување испити, оти некој сметал дека знаеле ,,малце помалку,,.
Не зборувам за мрзите, кои не знаат што бараат на факс, зборувам за жртвите на лошиот ден на професорот.

Ова е класичен грабеж, само легален. А тоа што е легален, не значи дека не е грабеж или дека е во ред.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 16:02 ---
Стариот систем било важно учењето тука си нема врска со учење може секој да заврши факултет жива глупост е ...

А тебе тоа ти е во ред?!

• Ми се допаѓа
Reactions: `V`
А на пример, јас да треба да презапишам предмет, имам еден 7 кредити ми носи. Тоа се 56 евра, или во денари 3 444 денари. Поминале врскаџиите, поминале љубителите на првиот ред во амфитеатар, за другите... па не останало место.
Голем дел од студентите во Скопје плаќаат кирија, сметки, храна, и баш не им стигнуваат пари и за презапишување испити, оти некој сметал дека знаеле ,,малце помалку,,.
Не зборувам за мрзите, кои не знаат што бараат на факс, зборувам за жртвите на лошиот ден на професорот.

Ова е класичен грабеж, само легален. А тоа што е легален, не значи дека не е грабеж или дека е во ред.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 16:02 ---

А тебе тоа ти е во ред?!

Ич не ми е во ред ја сум многу за стариот систем ...ама дечково се буни зошто неможе да поминува лесно како на другите факултети некако повеке натака ми тераше него ли на тоа што треба да ги плаќа кредитите

Каква демотивација пред мојот план да се запишам баш на правен :D:unsure:

Think twice, dude, think twice... :icon_lol:

Богами и ќе подразмислам иако и до сега мислев многу :D има решение и за ова на приватен само незнам каков е квалитетот баш таму, колку ќе те научат воопшто. Трета опција енологија и готово, и така тој кадар кај нас исто и како да го нема.

Во 2011та во Англија заради покачувањето на школарината и други додатни трошоци сите студенти се кренаа на нозе и протестираа, се бореа за она што ги засега, е тоа е движечка сила на општеството и тоа е студент во правата смисла на зборот. Абре македонче...

http://www.bbc.co.uk/news/education-15646709

Кај нас и да се кренат студентите и да излезат на протести одма некој ќе се јави и ќе рече... ааааааа партиски се ! .. секогаш го прават тоа.. за секој протест они наоѓаат политичка позадина, работава испаѓа како стварно ние да сме презадоволни од нашава држава и како некој сосила да прави проблеми..

Сите што зборите без врска дали учиме или не не ја сфаќате поентата на темата...не ги бранам тие што неучат, него тие што учат и им се скратени правата!Читам меѓу редови и гледам како зборите се намалиле партиципации и разни ствари!!!Не е прашање на политика, него прашање за основни права на студентите...
Да не даде господ на сите факултети да направат вака, ама дури тогаш вие од другите факултети би сватиле во каква ситуација сме!!!

Проблем им е и учењето ако не им беше лесно ќе поминеа.
Кај нас цената на еден кредит беше 100 ден плус 20 евра за предметот, кај некои проф мораше да се презапише предметот кај некои не. Сигурно проф нема мотив да ги бутне оние кои имале 15 од 15.

Кај нас имаше еден Аристотел го знаат оние од ФЕИТ секој колоквиум му беше 20 поени и мораше 18 да имаш за да положиш а на секоја сесија на усно сите беа присутни кога се полагаше за да не дојде до тоа да се фаќаат врски и слични работи и сите ги буташе. Од 150 студенти само 20 поминаа а тоа беа најдобрите и најредовните студенти оние кои имаа желба да научат и се запишаа на тој факултет за да учат не да се ладат, а оние другите 130 чекаат шанса срцето да му омекне и да им стави 6 на лепи очи.

Прашањата му беа едноставни и прости а тие 130 студенти ни тоа не го одговорија едвај уста отворија. Е кажи ми сега како не заслужуваат да ги платат тие кредити и да презапишат предмет? :tapp:
Заслужуваат да ги земеш и со индексот во рака да ги пратеш да си одат дома и никогаш повеќе да не се вратат на таој факултет.
Им кажа да направат скриншот од тоа што го направиле и да му го пратат на меил симулација беше нешто нема врска сега тоа они сликале со мобилен. :eek: :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

А на овие од правен ем и ја намалиле границата која се смета дека си положен ем ни тоа не го научија. Па затоа професорите ќе ги ограбуваат и ако немаш потпис се плаќаат кредитите.
А интересира ме дечкото нека каже колку студенти се положени и ќе спасат 40 евра и дали тие се со натприродна интелигенција и роботи па научиле се и колку прашања има одговорено па се жали. :)

Стварно не ми е јасно како може да дозволат да дојдат до тоа ниво, сами се криви не научиле ако сакаат да продолжат ќе плаќаат и крај!
За се си има некаква казна не може сите така да поминуваат мора да се стави ред на секој факултет да се применува ова. Овоа ќе го сватат оние кои завршиле факултет со учење и голема желба а тие што сеуште учат нормално дека ќе се противат, кој не сака полесно да заврши.

По што јас завршив со 9.2 просек а некои ќе завршат едвај со 6.2 и ќе ми го јадат лебот со помош на партија и ќе ме прават будала и затоа сакам да се направи се што е можно за да завршат само они кои навистина заслужуваат по што државата ни е полна со неквалитетни кадри и оние на кој им е факултетот им е место каде што ја убиваат досадата и место за зафрканција да ја платат најголемата казна. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom