Помош: Замена на CD/DVD drive

• Креатор на темата Креатор на темата C/S/F/L
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 септември 2009
Мислења
562
Поени од реакции
436
Пробав да го сменам CD/DVD Drive-от ама кога го уклучив пц-то ми вика во биосот нешто IDE not installed така нешто...малце помош ?

Едит:Прво го извадив флопито па го стаив CD/DVD

Пробав да го сменам CD/DVD Drive-от ама кога го уклучив пц-то ми вика во биосот нешто IDE not installed така нешто...малце помош ?

Види ги џамперите дали ти се исти како стариот ЦД. Ако не се стави ги по ист редослед.

Џампери:oops: ?

И да напоменам дека имав стари Посебно ЦД посебно ДВД сега 2 во едно ми е ко
денес
ќе го преместиш џамперот (пластиче) и фураш

27063_cdrom2.gif

--- надополнето: 15 мај 2012 во 20:26 ---
jumpers.jpg

Арно струја не те здрмало море :)
Абе знам што се..ама не ги знаев по име :D и не не секирај со исклучен пц работам :D
--- надополнето: 15 мај 2012 во 20:50 ---
ќе го преместиш џамперот (пластиче) и фураш

27063_cdrom2.gif

--- надополнето: 15 мај 2012 во 20:26 ---
jumpers.jpg
Абе сите ги извртев пак нејќе :( да не има нешто врска биосот ?

оди у биос и види нема препознаено дека има цд ром, ако треба слика кажи
--- надополнето: 15 мај 2012 во 21:07 ---
bios4.gif
eве у овие ИДЕ секондаримора едно да е цд

оди у биос и види нема препознаено дека има цд ром, ако треба слика кажи
--- надополнето: 15 мај 2012 во 21:07 ---
bios4.gif
eве у овие ИДЕ секондаримора едно да е цд

Ги наместив и овие..Primary Master mi HDD Secondary CD/DVD и од коа ќе напраам сејф ми се рестартира пцто и ми се "укочува" на почетокот на БИОСот и после 30сек пак се рестартира и цело време така..па морам да го откачам ЦД дравот за да ми се дигне виндоусот

Чекај чекај ,не ми е јасно, си го извадил флопито, па си ставил CD/DVD. Ова во БИОС или хардверски, дека не иде CD/DVD уред на флопи кабел, слични се но флопи кабелот е со помалку пинови и неколку се свртени наопаку. Биди сигурен дека IDE уред приклучуваш со соодветен IDE кабел, другиот крај вклучен во IDE влез во матичната плоча. Џамперот стави го на auto или autodetect ако уредот е на посебен кабел и не би требало да имаш проблем.

оди намести firsт boot device HDD a second CD-ROM све си помешал и ти
само џамперт види на цд-ром-от имаш ознака каде треба да стои џамперот кога цд-то е second boot.
5-Select-Boot-Device-in-BIOS.jpg

--- надополнето: 15 мај 2012 во 23:14 ---
и у биос кај флопи стави none ако си вадел флопи

Чекај чекај ,не ми е јасно, си го извадил флопито, па си ставил CD/DVD. Ова во БИОС или хардверски, дека не иде CD/DVD уред на флопи кабел, слични се но флопи кабелот е со помалку пинови и неколку се свртени наопаку. Биди сигурен дека IDE уред приклучуваш со соодветен IDE кабел, другиот крај вклучен во IDE влез во матичната плоча. Џамперот стави го на auto или autodetect ако уредот е на посебен кабел и не би требало да имаш проблем.

Не,не грешно си ме сфатил ти..не сум смешал каблите
--- надополнето: 15 мај 2012 во 23:52 ---
оди намести firsт boot device HDD a second CD-ROM све си помешал и ти
само џамперт види на цд-ром-от имаш ознака каде треба да стои џамперот кога цд-то е second boot.
5-Select-Boot-Device-in-BIOS.jpg

--- надополнето: 15 мај 2012 во 23:14 ---
и у биос кај флопи стави none ако си вадел флопи
Имав направено дисејбл на флопи..ааааааааааа затоа ми викаше not able to boot several times operation failed...и ќе се рестартира секој пат

Не,не грешно си ме сфатил ти..не сум смешал каблите
--- надополнето: 15 мај 2012 во 23:52 ---

Имав направено дисејбл на флопи..ааааааааааа затоа ми викаше not able to boot several times operation failed...и ќе се рестартира секој пат
bidna li

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom