Египјанецот Мојсеј

• Креатор на темата Креатор на темата Toecutter
  • Време на започнување Време на започнување
На некој начин тоа ти е како да имаш торта од капини(сумерска религија) и да ти текне да додадеш шлаг од горе и да ја направиш Јудаизам.
Тоа ќе биде подобро отколку на тортата да и ставиш кромид тоест да измислиш нешто ново :)

Еј а сеа испаѓа дека Мојсеј у превод е син?
Мојсеј-Мозес-Месес=Син
Као Рамзес-Ра Месес=Син на Ра.
А Мојсеј чив син бил?

Мојсеј-Мозес-Месес=Син
А Мојсеј чив син бил?

Всушност,Meses значи роден.
Мала али значителна разлика.
Meses е дел од имињата кои им се давале на фараоните така да Rameses значи Роден од Ра нели или ја го сфаќам како инкарниран од Ра.
Според библијата Мојсеј е наречен така бидејќи е најден во река а сепак го иаме горниов факт,па претпоставувам дека има некаква врска со неговото име,но бидејќи не е од фараонското дрво не му е додадена Божја "титула".

Баш сакам Чорбаџија да го видам на оваа тема зашто сум сигурен дека ќе има солидно објаснување.

Тука сум. Повели слободно постави прашање. Ако знам ќе ти одговорам. Поздрав.

Мојсеј-Мозес-Месес=Син
А Мојсеј чив син бил?
Ако беше син на некој големец, веројатно и тоа СИН би било доволно да го идентифицира, на пример ако бил единствен син на фараонот....
На пример ако во таа тајфа на евреи кои тргнале од египет биле неколкумина еегипќани кои по смртта на фараонот биле принудени да бегаат и се спасат а со нив и синот на фгараонот, тоа СИН кое го употребувале евреите како име би било доволно. Да ја пишуваа библијата египќаните можеби ќе дадале и чиј син.
Слично е и со апостолот ТОМА во новиот завет. На арамејски ТОМА значи близнак, е сега чиј близнак? новиот завет тоа не го појаснува а во подоцнежните преводи на библии на други јазиуци се запишува и како ТОМА БЛИЗНАКОТ или апсурдно БЛИЗНАКОТ БЛИЗНАКОТ

Следбеникот на Тахути е еден од Египќаните чие име се изгубило; но Евреите го нарекоа Моше или Мојсеј, и нивните создавачи на легенди од него направија водич на својот легендарен егзодус. Уште повеќе, тие го зачуваа неговиот Збор, а тој гласи IHVH, кој мораш да го сватиш исто така како и тајниот збор кој си го видел и чул во громовите и молњите на сопствената иницијација во Степенот во кој си бил свесен. Секако до степенот до кој си го сватил тоа. Но овој Збор сам по себе е план на структурата на Универзумот, и на тоа била разработена Светата Кабала, одкаде што ние го имаме Знаењето за Природата на сите работи кои и да биле тие, на секое ниво на постоење, и за нивните сили, тенденции и операции, заедно со клучевите за нивните Порти. Тој не оставил ниеден дел од својата работа недовршен, освен ако тоа не е оној дел кој после триста години, го постигнал сер Едвард Кели.

Извадок од:
Liber Alef
Glava LXXIII
DE QUODAM MAGO AEGYPTIORUM, QUEM APPELUNT JUDAEI MOSHEH

Комшијава мој има посинето турчинче дете и го крсти Ана. Ајде сега ве молам кажете дека е необјасливо зошто не ја крсти Ајтен .
Уште нешто, во тоа време немало многу образовани евреи, план божји е стигнувањето на Мојсије во дворецот и образованието во најдобрите школи. На Бог м у требало образован евреин со добра душа да за преку него да го одведе народот во ветената земја.

MO na sumerski jazik znaci "REKA" ili vo konecen prevod dojden so rekata.

Istoriski ne postoi nikakov podatok deka Mojsie (Moshe) e bilo kakva biblijska ili istoriska licnost.

Petoknizieto (ja nema sestata glava-kniga) i e prezemeno od Hebrejcite koi go kopirale od Sujmerite.

Isto taka i prikaznata na Noe e prezemena old "Epot za Gilgames". Tie sto raspolagaat sol ovoj ep lesno ce proniknat koga ce ja procitaat idinaesetta glava (plocka) vo koja stoi napomenata deka pred Potopot treba da se zeme seme od site od zivotni - nikako parovi od zivotni.

Negoviot brod-arka bil dolg 40. metri - kako uspeal site da gi smesti vo niv.. Kade se Koalata ili Kengurite.

Kade e smestena hranata za eden par slonovi koi dnevno konsumiraat najmalki okolu 300. kilogrami treva (300 x 2 slona = 600. x 40. dena = 24.tona?

Митот за Мојсеј и за неговата речна експедиција како ептен малолетник не е нешто ново. И Озирис имал слични искуства, не само Саргон од Акад. Кога сме веќе кај тоа, и Марко Крале :) (проверете кај Цепенков), и веројатно уште многу други јунаци од локално или светско значење. Се работи веројатно за прастар мит кој се преповторува и се препишува насекаде.
Тезата дека најверојатно култот кон Атон е претходник и основа за монотеизмот кај Евреите не е нокоја премногу нова вест, ниту пак е без основа. Не би барал некои посебно цврсти корени на монотеизам во Месопотамија. Таму главно имало политеизам и хенотеизам (кога се почитува едно, единствено божество, но каде што не се исклучува можноста дека постојат и други - сепак, од друга страна, во Стариот завет имаме примери и на хенотеизам, а монотеизмот е забележлив нешто подоцна, во поновите книги од СЗ).
Ниту култот кон Атон не е првиот пример за монотеизам. Постојат мислења дека монотеизмот го имало во матријархатот. Наводно, се верувало во едно божество, од женски род, олицетворение на мајката природа, кое е родителка на се` во светот. Роберт Гревс ја поддржува теоријата дека ова божество, Големата Мајка, имало три лица, во сообразност со појавите во природата (раѓање, живот и смрт - младост, зрелост и старост - пролет, лето-есен и зима), и се манифестирало како девица, нимфа и старица. Е сега, како резултат на ова, постојат и мислења дека сегашното монотеистичко тројство (ем тројство, ем монотеистичко) си има произлез од поодамна и е одраз, изменет се разбира, и по значење и по смисла, од матријархатот.

Уште нешто, во тоа време немало многу образовани евреи, план божји е стигнувањето на Мојсије во дворецот и образованието во најдобрите школи. На Бог м у требало образован евреин со добра душа да за преку него да го одведе народот во ветената земја.

Не можел да му дувне едно образование низ уши? ...место да му прави аранжмани на Мојсеј...

Него, кога ќе го тргнеш тоа потписот што ти е порекнат од цитираниот автор? Или и ти ко Чорба - нема везе што е манипулација - тра-ла-ла?

Мојсеј,Исус,Мухамед,разни други религии и секти кои се базираат на Аврам и Моше ја продолжуваат мисијата на својот основач Акенатон???

Откако ја прочитав книгата ,,Мојсеј и монотеизмот'' голем застапник сум на оваа теорија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom