Убиен уште еден Ирански стручњак за нуклеарна енергија (апдејт: саботажи во Иран)

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Ти ова сериозно?

Ти кажав и погоре, компјутерите кои ја развиват истата не работат на Windows платформа(ОС), а од другата страна Stuxnet e malware кој таргетира само системи кои работат на Windows. Оди и на википедија ќе видиш.
Prvo, od kade znaes deka ne koristat windows i vtoro,
nuklearnata programa ja razvivaat golem broj naucnici i profesori po univerzitetite. I tokmu tie se celta na virusot, pokraj drugoto...

nuklearnata programa ja razvivaat golem broj naucnici i profesori po univerzitetite. I tokmu tie se celta na virusot, pokraj drugoto...

Јас знам дека не кориситат Windows, научи и ти сега, или па гооглај по интернетот имаш се и сешто, и увери се сам.

Јас знам дека не кориситат Windows, научи и ти сега, или па гооглај по интернетот имаш се и сешто, и увери се сам.
E kako znaes taka? Ahmadinezad da ne ti sepna?
Daj link da vidime kaj si procital za toa.... ili ce izmisluvame?

Значи системот за нуклеарката користи Windows, И некој од научниците преку Facebook или незнам кој интернет сервис се сјебал и се заразил со вирус?
Звучи баш нормално за играчка во која се инвестирани милијарди???? No Way...
Добро што е проблемот со вас?...

Американците изјавија дека им го шекнале системот со вирус, и тука има само две варијанти на поткрепа :
- Таен договор на кој лежат милијарди за пауза на проектот.
- И ајде бе постојат разузнавачи и шпиуни, плус системот мора да има некое ниво на локална комуникација, и вака така возможно е да го исцрват целиот...

Another Iranian nuclear scientist killed by car bomb

11 January 2012

Iran-Car-Bomb.jpg

Mostafa Ahmadi Roshan, a leading Iranian nuclear scientist working at one of Iran’s nuclear enrichment facilities, was killed in a car bomb explosion on Wednesday in the latest of a series of assassinations and attempted killings the Iranian regime blames on Israel and the United States. "The bomb was a magnetic one and the same as the ones previously used for the assassination of the scientists, and the work of the Zionists [Israelis]," the deputy governor of the capital Tehran claimed.
The 32-year-old professor was a chemistry expert and director of the Natanz uranium enrichment plant in central Iran, was killed after two assailants on a motorcycle attached magnetic bombs to his car, according to the semi-official Fars news agency. Two other Iranians were reported injured in the blast. The incident resembles earlier attacks on scientists connected to Iran's nuclear program. Tehran University physics professor Masoud Ali Mohammadi was killed in January 2010 when a remote-controlled bomb attached to a motorcycle exploded near his car as he was preparing to leave for work.
In November 2010, a pair of back-to-back bomb attacks in different parts of the capital killed one nuclear scientist and wounded another. Majid Shahriari, the scientist who died, was a member of the nuclear engineering faculty at Shahid Beheshti University in Tehran and cooperated with the Atomic Energy Organization of Iran. The wounded scientist, Fereidoun Abbasi, was almost immediately appointed head of Iran's atomic agency. In July 2011, gunmen on motorcycles killed Darioush Rezaeinejad, whom initial Iranian reports described as a scientist involved in the country's nuclear program. Officials later denied Rezaeinejad had any links to the program, but blamed his killing on the US and Israel. Both countries have repeatedly the accusations.

Значи досегашниот биланс од почетокот на 2010 година до јануари 2012 е 4-ца мртви ирански научници и 1 ранет.

Ovde ne se znae veke koj kogo ubiva:

Iran Car Accident Kills IAEA Atomic Inspector

http://www.bloomberg.com/news/2012-05-08/iran-car-accident-kills-iaea-atomic-inspector.html
Кога смртноста од собраќајни несреќи на овие стручњаци ја надминува смртноста од зрачење, тоа значи дека оваа професија статистички станува сигурна професија, Барем во Иран слободно можат да го кажат тоа :).

Иначе шала на страна, имате ли некој познат физичар што се занимава со ова? И да е инспектор и да е во Иранската нуклеарна програма, платите гарант растат вртоглаво овие денови.

Чудно е како тоа русите се нафатија да доградат реактор кој беше граден неколку години од сименс и речиси 70% довршен па потоа они да го довршат...западните фирми не се нафаќаа и покрај добрата пара(можеби и од ставот на САД) ама русите некако успејаа и сега е функционален,понатаму натанз е функционален веќе програмата е реализирана и мислам дека овие убиства не се за спречување на програмата или за нејзино успорување туку за информации,НАТО и израел се очаен за информации,всушност ако Иран стане нуклеарна Сила најмногу губи Алијансата.

Израелциве ги сакам значи хахха :D

Зависи од која гледна точка гледаш ... ако гледаш од нивна гледна точка спасители пошо иран со нуклеарно оружје е опасна работа ... опасна работа од светски рамки може голема дестабилизација да се случи , а ако гледаш од гледна точка на Иранчаните може како терористи да ги класифицираш иако не се повеке атентатори , убијци нешо така

Иран го обеси убиецот на познатиот ирански нуклеарен научник

Текст: Макфакс
Свет | 15 мај 2012

Иран во понеделник наутро го обеси мажот осуден на смртна казна заради убиството на угледниот ирански нуклеарен физичар, професорот Масуд Али Мохамади од Универзитетот во Техеран во 2010 година.
iran-go-obesi-ubiecot-na-poznatiot-iranski-nuklearen-nauchnik-84827.jpg

Маџид Џамали Фаши беше осуден на смртна казна заради убиство, но и заради фактот дека беше прогласен за шпион кој работел за една израелска шпионска агенција, јавува АП.
Професорот Али Мохамади беше убиен во бомбашки напад што се случи пред неговата куќа во Техеран. Експлозивната направа била монтирана на мотоцикл паркиран пред зградата, и била активирана во моментот кога професорот излегол од станот и тргнал на работа во јануари 2010 година.
Иранските власти тврдат дека Израел и САД се обидуваат да ја спречат иранската нуклеарна програма и да ја запрат преку тајни операции.
Од друга страна, Израел јавно го обвини Иран дека се обидува да изработи атомска бомба

Според информацијава, и под претпоставка дека е вистинита, голема експлозија ја уништила нуклеарната инсталација во Фордо. Класична саботажа.

An explosion deep within Iran’s Fordow nuclear facility has destroyed much of the installation and trapped about 240 personnel deep underground, according to a former intelligence officer of the Islamic regime.

The previously secret nuclear site has become a center for Iran’s nuclear activity because of the 2,700 centrifuges enriching uranium to the 20-percent level. A further enrichment to weapons grade would take only weeks, experts say.

http://www.wnd.com/2013/01/sabotage-key-iranian-nuclear-facility-hit/
.

Тивката војна продолжува

Ако е точна веста за саботажата, а двете страни немаат интерес да биде обзнанета, посебно не Иран, тогаш тоа е многу голема работа. Не ми се верува Иран да може да излезе на крај со безбедносните закани од ваков вид. Или ако излеза на крај, цената што ќе ја палти биде многу голема. Нешто како Сирија, каде што Асад се одржува на власт но земјата полека е уништувана, а народот страда.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom